Day 1 :Lepas hajat BBQ di tepi pantai cherating

Tudia , gambar dalam entri ni banyak  , tidak dapat menahan keterujaan untuk bercerita pasal lepas hajat untuk BBQ di tepi pantai ni. Ini adalah hajat adik saya , seminggu sebelum betolak ke Cherating pun dia dah sebut-sebut , teringin nak buat BBQ di tepi pantai.

Jadi apa lagi , meh kita jayakan hajat ni. Semua bahan makanan di bawa dari KL .. kecuali pemanggang dan arang di beli di terengganu. Sebelum sampai ke kedai makan pinggan besar ada satu kedai mini market besar yang jual macam-macam benda. Dan yang paling penting murah sungguh benda-benda disitu di bandingkan KL , pemanggang jenis panjang tu baru RM27 kalau di KL mau cecah RM50 ke atas.

Sebelum tu baca entri berkaitan sebelum ni.

  1. Day 1 : Check in di The Legend Cherating Resort
  2. Day 1 : Makan di warung pinggan besar gedabak Terengganu
  3. Day 1 : Mandi manda laut dan kolam bergilir-gilir

SONY DSC

Makanan tak banyak jenis , tetapi seimbang la .. ada nasi di bawa dari rumah , di bungkus kertas foil dan di panaskan di atas api. Ada jagung , ada sosej dan ayam di perap dari rumah. Ayam tu di perap dan di bekukan di dalam peti ais dulu sebelum di bawa ke Cherating .. dari KL ke cherating dalam 4 jam jek , selepas itu di letakkan di dalam peti ais hotel.

SONY DSC

Ayam .. adik yang perap dari kajang ..

SONY DSC

Laila .. langsung tak peduli makan masa ni .. main jek .. depan kolam ,belakang laut .. perghh ~ orang kata memang best lah dapat hidup macam tu sekali sekala ..

SONY DSC

Nyum ~ ayam yang telah siap di panggang … kali pertama agak hangit , abe- abe berrdua tu terlebih eksited barangkali ..sampai api menyala-nyala ..

SONY DSC

Ehem ~

SONY DSC

Damia dan laila .. lagi sekali .. budak berdua ni memang BFF tak boleh di pisahkan , cerdik tak ? takut selipar kotor dia letak atas kerusi , abih kaki kotor tak pe pulak ..

SONY DSC

Opah melayan cucu-cucu nya .. aliya demam sikit malam ni .. tapi cepat-cepat bagi ubat ..dah memang sedia ubat .. tau sangat budak-budak kalau main air , tak cukup rehat atau beralih cuaca mesti ada yang demam.

SONY DSC

Semangat ..

SONY DSC

Ni lah orang yang teringin sangat .. maybe tak lama lagi akan ada anak saudara baru .. jeng jeng jeng ~

SONY DSC

Cantik je bungkus jagung kan ? aisshh ~ masa tengah menulis ni saya pula yang terliur tengok ..

Pantai cherating

Skill dari mak ..

SONY DSC

Ayam dan nasi di bungkus .. kita panaskan sikit jek ..

SONY DSC

Macam ni la keadaan nya .. sibuk ..

SONY DSC

Masing-masing jalan kan part masing-masing , gilir-gilir masak dan makan ..

SONY DSC

Ni hasil bakar pertama , sampai hitam macam tu , takde orang nak makan daa~ . Lepas tu baru dapat idea sebelum bakar letak kertas foil dulu untuk lapik .. adeih .. rugi dah sikit sosej tu ..

Tapi takpe .. apa yang penting ?? semangat macam husna di bawah ni perlu ada untuk menjayakan parti barbeku macam ni .. haha fuhyoo ~

SONY DSC

Semasa orang semua sibuk panggang memanggang anak-anak tak nak makan sangat , tetapi lepas balik hotel , mandikan diorang suruh tidur .. diorang cakap lapar .. apa lagi bagi jagung dan sosej yang telah di bakar .. memang banyak makanan lebihan dan kita boleh bersarapan esok pagi dengan jagung , sosej , ayam .. dan ada lagi roti gardenia sapu mentega ..

Selalunya tak pernah bejalan tidur hotel dan bawa makanan macam ni , tetapi sebab ramai jadi seronok pula .. cuba lah 🙂

SONY DSC

Tiga-tiga ni boleh tahan .. lumba makan jagung siapa cepat habis .. husna tak menang sebab lambat habis ..tetapi makan 4 batang jagung .. adik-adik menang sebab cepat habis katanya .. tapi sebatang je diorang makan  .. haha lawak budak-budak ni …

Habis ~ esoknya kami ke gambang waterpark .. nantikan ..

Lepas panggang memanggang kena kemas balik tempat tu , abu pun tak tinggal hehe ..siap buang abu ke laut .. seronok makan ramai-ramai sambil di tiup angin laut ….

 

Comments

  1. Nikmatnya makan ayam bakar tuh…

  2. Memang tak sah kalau lepak dikawasan pantai tidak buat BBQ. Acara wajib.

  3. aduiii bestnya bee, dah lama akak tak rasa suasana sebegini sejak anak2 dah bujang2 nih…. sebenarnya teringin sangat2

  4. mmg seronok bbq ramai2 dgn family…

  5. PM pernah bbq tepi pantai dengan family,memang seronok,feelingnya lain dan lebih meriah..

    Bila tengok entry nih terasa nak berbbq tepi pantai lagi sekali 😉

  6. Sedap tengok gambar-gambar berkelah bersama keluarga ini. Semoga dipermudahkan urusan Puan Bee di sepanjang perkelahan ini.

  7. memang nikmat buat bbq tepi laut gini. enjoy sakan punya lah.

  8. buang abu ke laut tu ada jampi2 tak??ada tabur bunga2 sikit??
    ekkekekek…

    sedapnya jagung tu..:)

  9. bbq dengan family memang best…
    nampak meriah..
    ehehehee

  10. Seronoknya lihat pengumpulan besar adik beradik ni…makn sama2 buat barbeque…ketawa bersama, gembira bersama…. 🙂

  11. tang ayam tu yg x tahan, sedap giler, hehe

  12. MaMa3HerO PunyA CeritA :

    WAH..BESTNYER….Bkn selalu dpt peluang kumpul ramai2 cmni kan..

  13. Best betul dapat BBQ dengan family.. windu plak masa
    berpicnic dengan adik badik.. seronok giler..

    anyways, jangan lupa minum air suam + makan timun + bawang
    besar mentah untuk cover dari termakan daging yang hangus ya Bee…

  14. last ber bbq kat pantai last year gtapi kat pantai teluk batik aje. dekat je.. on this yearend belum lagi.. hum.. dalam planning2 juga.. 🙂

  15. wah…sronoknya… kalau ramai² mcm ni
    rindu anak-anak
    along balik lewat ada kem motivasi
    huwaaa………….. berdua aje

  16. lapar tgk ayam tu.. huhu sedapnya..

  17. waa bestnya bercuti di cherating, ummi pun baru balik dari Gambang Waterpark.

  18. ello puanbee! belalang hijau datang… hahaha
    amboi, nampak meriah ya amat parti BBQ depa.
    teringin nak join skali 🙂

  19. wah sedapnya peha ayam tu…

Speak Your Mind

*