Cuti Umum 2013 di Malaysia

Share

Seperti biasa cuti umum 2013 di Malaysia juga akan di tulis dan di kongsikan di blog ini bagi memudahkan pejalanan aktiviti sepanjang tahun. Sebelum itu tuan/puan boleh tengok jadual cuti sekolah 2013 DISINI bagi memantau dan mengatur aktiviti sepanjang tahun 2013 nanti.

gambar 2013

Cuti umum disenaraikan mengikut bulan bagi sepanjang tahun 2013 di bawah.

Januari 2013

  • 1 Januari   – Selasa – Cuti Menyambut Tahun Baru – Semua negeri terlibat Johor , Kedah , Kelantan , Perlis , Terengganu .
  • 14 Januari  – Isnin –  Hari keputeraan yang di Pertuan Besar Negeri Sembilan – Negeri Sembilan sahaja.
  • 20 Januari –  Ahad  – Hari keputeraan Sultan Kedah  – Negeri Kedah sahaja.
  • 24 Januari – Khamis   – Maulidur rasul – semua negeri terlibat.
  • 27 Januari – Ahad – Thaipusam – Kuala Lumpur , Putrajaya , Negeri Sembilan , Johor , Perak , Pulau Pinang & Selangor.

Febuari 2013

  • 10 Febuari – Ahad – Tahun Baru Cina – Semua negeri terlibat.
  • 11 Febuari – Isnin – Tahun Baru Cina Hari Ke – 2 – Semua negeri terlibat kecuali kelantan dan terengganu.
Mac 2013
  • 4 Mac – Isnin – Hari Ulangtahun Sultan Terengganu – Terengganu sahaja.
  • 29 Mac – Jumaat –  Good Friday – Sabah & Sarawak sahaja .
April 2013
  • 15 April – Isnin – Hari pengisytiharan Melaka sebagai bandaraya bersejarah  – Melaka sahaja.
  • 19 April – Jumaat – Hari Keputeraan Sultan Perak- Perak sahaja terlibat.
  • 26 April – Jumaat – Hari Keputeraan Sulatan Terengganu – Terengganu sahaja terlibat.
Mei 2013
  •  1 Mei- Rabu – Hari Pekerja – Semua negeri terlibat.
  • 7 Mei – Selasa – Hari Hol Pahang – Pahang sahaja.
  • 17 Mei Jumaat – Hari Keputeraan Raja Perlis – perlis sahaja.
  • 24 Mei – Jumaat – Hari Wesak – Semua negeri terlibat.
  • 30 & 31 Mei –  Khamis & Jumaat – Pesta Keamaatan Sabah – Sabah & Labuan sahaja.

Jun 2013

  • 1 Jun – Sabtu – Hari Keputeraan Yang Di Pertuan Agong – Semua negeri terlibat.
  • 1 & 2 Jun – Sabtu & Ahad – Hari Gawai Sarawak – Sarawak.
  • 6 Jun – Khamis – Israk Mikraj  – Kedah , Negeri Sembilan & Perlis Sahaja.

Julai 2013 

  • 7 Julai – Ahad – Georgetown  World Heritage City Day – Pulau Pinang Sahaja.
  • 10 Julai – Rabu –  ***  Awal Ramadhan – Johor , Kedah & Melaka sahaja.
  • 13 Julai – Sabtu – Hari Keputeraan Yang Di-Pertua Negeri Pulau Pinang.
  • 26 Julai – Jumaat – Nuzul Al-Quran – Kelantan , Pahang , Perak , Perlis , Peneng , Selangor & Terengganu.

Ogos 2013

  • 8 & 9 Ogos – Khamis & Jumaat – *** Hari Raya Puasa – Semua negeri.
  • 31 Ogos – Sabtu – Hari Kemerdekaan – Semua Negeri

September 2013

  • 7 September – Sabtu – Hari Keputeraan Yang Di Pertua Sarawak – Sarawak.
  • 16 September – Isnin – Hari Malaysia – Semua Negeri.

Oktober 2013 

  • 5 Oktober – Sabtu – Ulangtahun Yang Di- Petua Negeri Sabah – Sabah sahaja.
  • 12 Oktoer – Sabtu – Hari Keputeraan Yang Di – Pertua Negeri Melaka – Melaka.
  • 15 Oktober – Selasa – ***Hari Raya Haji / Hari Raya Qurban  – Semua Negeri.
  • 16 Oktober – Rabu – ***Hari Raya Haji 2 / Hari Raya Qurban  2 –  Kedah , Kelantan , Perlis & Terengganu
  • 24 Oktober – Khamis – Hari Keputeraan Sultan Pahang – Pahang.
November 2013
  • 2 November – Sabtu – Deepavali – Semua negeri kecuali Sarawak & Labuan
  • 5 November – Selasa – Awal Muharam ( Maal Hijrah ) –  Semua Negeri.
  • 11 & 12 November – Isnin & Selasa – Hari Keputeraan Sultan Kelantan – Kelantan.
  • 22 November – Jumaat – Hari Keputeraan Sultan Johor – Johor.
Disember 2013
  • 9 Disember –  Isnin – Hari Hol Almarhum Sultan Johor – Johor .
  • 11 Disember – Rabu – Hari Keputeraan Sultan Selangor – Selangor.
  • 25 Disember – Rabu – Hari Krismas – Semua Negeri.
( ***  Tertakluk kepada perubahan.)
Fuhhh .. sampai berjam-jam taip ni .. satu cabaran untuk saya .. hampir putus asa untuk siapkan , makan masa dan jemu … namun berjaya di siapkan .. demi kemudahan saya dan pembaca blog ni jugak nanti.. senang kan …  sila bookmark page  Cuti Umum 2013 di Malaysia  ini sekarang .. ewahh …. 🙂

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini. Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

20 Comments:

  1. Pingback: Butik Online Malaysia - Promosi sempena Ulang Tahun & Raya Haji 2013 | ~ Puanbee Blog ~

  2. Pingback: Kalendar Cuti AM 2014 & kalendar Cuti Sekolah 2014 ( Persekutuan & Negeri ) | Puanbee Blog

  3. emm bila tgok dan renung baik-baik akan calendar cuti ni, sesuatu yang akan mengguris hati dan perasaann..ahhhh tak sanggup nak menghadapi hari-hari cuti setiap tahun…semoga masa depan akan menampakkan sinarnya satu masa nanti..aminnn

  4. raya bulan 8……awal gak…

  5. ooo bulan 7 ekk puasa..hehe

  6. Hebat la jadual ni Puan Bee, mintak Izin untuk saya letakkan di blog saya boleh ker….saya tunggu keizinan dahulu baru saya akan letakkan.. http://wwwrealestet.blogspot.com

  7. walau jemu menaip namun sangat bermanfaat untuk dikongsi. thnx puan bee

  8. Pingback: Jadual Cuti Umum 2013 Malaysia

  9. Hebat lh bleh bli tiket murah…
    Terbaik lh puan bee…

  10. bagus ni, boleh plan awal-awal. Tq share puan

  11. Boleh planning la bila dah tau bila tarikh2 cuti ni 😀

  12. Boleh rancang bercuti untuk tahun 2013.

  13. tu dia. awal-awal dah post cuti untuk tahun depann..

  14. Morning, Terbaik! Senang nak tengok cuti nanti terjah sini ajer hhiih!!!

  15. terimakasih puanbee, semoga ia memudahkan pembaca dan pelayar internet untuk buat rujukan 🙂

  16. jom kita plan holiday utk next year jommmmm hehehe

    • belum ada plan untuk next year, wife masih sekolah kat KL.. 2015 baru balik penang. adoi cepatnya, lima tahun lepas tu dah sampai 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *