Apr
2012

Cerita Daftarkan Anak Tahun 1

Seingat saya lah , semasa daftarkan si kakak masuk sekolah tadika dan sekolah tahun 1 dulu tak perlu pun bawa surat nikah , saya beru je daftar una pula untuk memasuki tahun 1 di sekolah yang sama dengan sekolah kakaknya , una akan mula bersekolah tahun 2014 nanti , lambat lagi tapi saya suka buat awal-awal , senang nanti tak perlu fikir banyak.

Part paling best, Saya tak sempat nak fotostat dan terlupa terus jer pergi ke sekolah untuk mendaftar una ke tahun 1 , sekali saya tanya ..

betul-betul nak sijil nikah ke ?

betul .. kenapa tak de sijil nikah ke ? (sambil perlahankan suara dan dekatkan muka dengan cermin tempat mendaftar)

eh , ada .. cuma saya lupa nak fotostat tadi.

Korang fikir tak apa yang saya fikir ? baru tanya pasal sijil nikah belum lagi cakap sijil nikah tu tak ada. So macam mana dengan orang yang tak ada sijil nikah ya ? Susahnya sekarang .. dulu tak perlu sijil nikah pun .Kecuali semasa nak daftar anak selepas bersalin , wajib bawak sijil nikah kan .. hehehe

Syarat bagi mendaftar Sekolah Rendah Tahun 1 Bagi Sesi 2013/2014Pautan link

Selepas dah berjaya daftar dapat lah cop macam dalam gambar di bawah ni :)

daftar tahun 1 2014

Search

54 thoughts on “Cerita Daftarkan Anak Tahun 1

  1. Pingback: Pendaftaran Kemasukkan Murid Tahun 1 - Negeri Selangor 2014/2015 Kini Di Buka | Puanbee.com | Diari Ibunda

    • betul tu…klu nk register nama anak lepas bsalin,ada la logiknya mintak sijil nikah…ni anak nak sekolah,dah tentu2 dah buat sijil lahir…takkan anak2 yg mpunyai latar belakang yang bermasalah spt anak tak sah taraf,ibu bapa bcerai,anak angkat dan sebagainya perlu diambil kira untuk melayakkan mereka bersekolah…klu dokumen yg 1 tu tak dpt dikemukakan oleh pihak ibu bapa/penjaga,tak boleh sklh lah ank tu…mcm tu ke?tkt nnt disebabkan masalah yg 1 ni,ada ank2 yg tak didftrkan sklh…kesian…patutnya sijil nikah/sijil cerai ibu bapa/hak penjagaan anak angkat ni tak perlu kot klu ianya membembankan sstgh pihak,especially dari segi mental

    • betul tu…klu nk register nama anak lepas bsalin,ada la logiknya mintak sijil nikah…ni anak nak sekolah,dah tentu2 dah buat sijil lahir…takkan anak2 yg mpunyai latar belakang yang bermasalah spt anak tak sah taraf,ibu bapa bcerai,anak angkat dan sebagainya perlu diambil kira untuk melayakkan mereka bersekolah…klu dokumen yg 1 tu tak dpt dikemukakan oleh pihak ibu bapa/penjaga,tak boleh sklh lah ank tu…mcm tu ke?tkt nnt disebabkan masalah yg 1 ni,ada ank2 yg tak didftrkan sklh…kesian…patutnya sijil nikah/sijil cerai ibu bapa/hak penjagaan anak angkat ni tak perlu kot klu ianya membembankan sstgh pihak,especially dari segi mental..cukup je la dgn sijil lahir je kot..
      sureez recently posted..Peti ais Mitsubishi L4Grande terbaru !! Stylish , Tasty & HealthyMy Profile

      • Betul, saya setuju sangat dgn apa awak katakan. Jangan keran si anak tidak sah taraf atau anak luar nikah, pihak sekolah tak boleh membuat keputusan sesuka hati, kerana si anak ini masa depan kita suatu hari nanti. Si anak tak berdosa bukan ke si anak ini lahir suci seperti kain putih, kita yang mencorakkannya. Si anak ini lah yang lebih cemerlang dari yang sah taraf nya.

    • Saya pun tidak tahu apa significantnya. Selalu juga menerima bermacam-macam borang semua kerja berulang kali isi maklumat yang sama walaupun sudah mendaftar anak secara online mengunakan mengisi maklumat di portal Sistem Pengurusan Murid Tahun 1 Online. Selepas isi kena print dan hantar ke sekolah untuk tentu kemasukkan kelas disekolah yang dipilih. Kalau borang ini tidak hantar nanti ada masalah untuk mendapat tempat disekolah.

      Yang saya tidak faham sudah daftar online kenapa perlu print dan dihantar ke sekolah?
      Bukan lebih mudah pihak sekolah buat semakan didalam sistem ini dan ibubapa dimaklumkan melalui email?
      akubiomed recently posted..Model baharu Proton Preve’ bukan sekadar namaMy Profile

  2. walaupun anak ketiga, keempat…kesepuluh, nak kena phptostat juga sijil nikah. lojiknya dah xpayahkan, sbb masa daftar anak yg pertama dah tunjuk dokumen.

  3. Pingback: Mendaftar Sekolah Rendah Tahun 1 Bagi Sesi 2013/2014 — Puanbee & Lifestyle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge