Cerita Daftarkan Anak Tahun 1

Seingat saya lah , semasa daftarkan si kakak masuk sekolah tadika dan sekolah tahun 1 dulu tak perlu pun bawa surat nikah , saya beru je daftar una pula untuk memasuki tahun 1 di sekolah yang sama dengan sekolah kakaknya , una akan mula bersekolah tahun 2014 nanti , lambat lagi tapi saya suka buat awal-awal , senang nanti tak perlu fikir banyak.

Part paling best, Saya tak sempat nak fotostat dan terlupa terus jer pergi ke sekolah untuk mendaftar una ke tahun 1 , sekali saya tanya ..

betul-betul nak sijil nikah ke ?

betul .. kenapa tak de sijil nikah ke ? (sambil perlahankan suara dan dekatkan muka dengan cermin tempat mendaftar)

eh , ada .. cuma saya lupa nak fotostat tadi.

Korang fikir tak apa yang saya fikir ? baru tanya pasal sijil nikah belum lagi cakap sijil nikah tu tak ada. So macam mana dengan orang yang tak ada sijil nikah ya ? Susahnya sekarang .. dulu tak perlu sijil nikah pun .Kecuali semasa nak daftar anak selepas bersalin , wajib bawak sijil nikah kan .. hehehe

Syarat bagi mendaftar Sekolah Rendah Tahun 1 Bagi Sesi 2013/2014Pautan link

Selepas dah berjaya daftar dapat lah cop macam dalam gambar di bawah ni :)

daftar tahun 1 2014

Comments

  1. bard dulu masa daftar nak buat buku pink masa mengandungkan amma rpun diorang mintak surat nikah gak..mungkin sebab sekarangni banyak sangat anak luar nikah kot..
    bardboo recently posted..Eiffel, I’m in Love | Percutian di ParisMy Profile

  2. ni mungkin utk nk tahu ank tu ank luar nikah ke agaknye… hish renyah betul. pasni kena pesan kat suami suruh bwk sijil nikah bile nk dftr ank skolah..
    Ummi Hanie recently posted..Aku maafkan kamuMy Profile

  3. sekarang ni sekolah sangat leceh..itu bagi ibu bapa…cikgu-cikgi lain pula halnya..mcm2 benda kna buat…xtau lah prosedur apa diorang guna…kehadiran murid pun kna isi online..segala benda kena buat online..
    dzuandiey recently posted..Traffik Blog Lebih 1000 UV SehariMy Profile

  4. tgh confuse dengan surat nikah ni..
    ehehehee
    mie recently posted..Jom Melawat Muzium Tentera Darat Port Dickson (Part 2)My Profile

  5. entah apa la tujuannya sampai mintak sijil nikah. Yg tak de sijil nikah mesti malu nak hantar anak sekolah. Yg jd mangsa anak jugak. Patutnya pelajaran anak diutamakan dulu. Ada sijil ke tak de, anak mesti dah boleh mula sekolah mcm org lain.
    Norasikin recently posted..Bagaimana Membuat Mi Kuning Sendiri Dirumah Bhgn 2My Profile

    • itu lah pasal , yang tak de sijil nikah tu berapa kali lah nak ungkit pasal status dia pada org lain ..

      beringatlah kan pd anak2 muda sekarang ni
      puanbee recently posted..Hilangkan segugut dengan haliaMy Profile

    • betul tu…klu nk register nama anak lepas bsalin,ada la logiknya mintak sijil nikah…ni anak nak sekolah,dah tentu2 dah buat sijil lahir…takkan anak2 yg mpunyai latar belakang yang bermasalah spt anak tak sah taraf,ibu bapa bcerai,anak angkat dan sebagainya perlu diambil kira untuk melayakkan mereka bersekolah…klu dokumen yg 1 tu tak dpt dikemukakan oleh pihak ibu bapa/penjaga,tak boleh sklh lah ank tu…mcm tu ke?tkt nnt disebabkan masalah yg 1 ni,ada ank2 yg tak didftrkan sklh…kesian…patutnya sijil nikah/sijil cerai ibu bapa/hak penjagaan anak angkat ni tak perlu kot klu ianya membembankan sstgh pihak,especially dari segi mental

    • betul tu…klu nk register nama anak lepas bsalin,ada la logiknya mintak sijil nikah…ni anak nak sekolah,dah tentu2 dah buat sijil lahir…takkan anak2 yg mpunyai latar belakang yang bermasalah spt anak tak sah taraf,ibu bapa bcerai,anak angkat dan sebagainya perlu diambil kira untuk melayakkan mereka bersekolah…klu dokumen yg 1 tu tak dpt dikemukakan oleh pihak ibu bapa/penjaga,tak boleh sklh lah ank tu…mcm tu ke?tkt nnt disebabkan masalah yg 1 ni,ada ank2 yg tak didftrkan sklh…kesian…patutnya sijil nikah/sijil cerai ibu bapa/hak penjagaan anak angkat ni tak perlu kot klu ianya membembankan sstgh pihak,especially dari segi mental..cukup je la dgn sijil lahir je kot..
      sureez recently posted..Peti ais Mitsubishi L4Grande terbaru !! Stylish , Tasty & HealthyMy Profile

      • Betul, saya setuju sangat dgn apa awak katakan. Jangan keran si anak tidak sah taraf atau anak luar nikah, pihak sekolah tak boleh membuat keputusan sesuka hati, kerana si anak ini masa depan kita suatu hari nanti. Si anak tak berdosa bukan ke si anak ini lahir suci seperti kain putih, kita yang mencorakkannya. Si anak ini lah yang lebih cemerlang dari yang sah taraf nya.

  6. Kesian anak-anak yang tak berdosa….Eh nk masuk tahun 2014, kena daftar skrg ke???
    Hafizul recently posted..Virus KomputerMy Profile

  7. una dah nak sekolah dah..

    mungkin mintak sijil tu utk dokumentasi je kot..tp tu la..kesian gak pada anak2 yg ibu nya x de sijil nikah..salah ibu bapa si anak terpalit sama plak..
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Samsung Galaxy Note : Yang Diidam Sudah Dapat :D My Profile

  8. Assalam, memang sekarang mcm tu kak… banyak sangat yg di minta…

  9. peh, first time aku dengar kena bawa sijil nikah nih..
    titan recently posted..Edisi Siasat – Buat Duit dengan Admax NetworkMy Profile

  10. pttnya cip di kad pengenalan dh leh pki simpan maklumat sijil nikah dn sbgainya..
    Jebeng Otai™ recently posted..Mampukah Kita Hapuskan PTPTN ?My Profile

  11. Lepas ini akan ada satu proses iaitu pendaftaran menentukan kelas yang perlu diisi secara online untuk negeri Selangor. Ini linknya: http://apps.moe.gov.my/esppsel/
    akubiomed recently posted..DiGi Best Prepaid memang bestMy Profile

  12. Ooh macam2 sekarang ye, elok juga bee kongsi pengalaman ni..
    ummiross recently posted..KAIN PASANG CORAK ETNIK TERBARU CUN!!!My Profile

  13. Ntahlah macam-macam sekarang. Terbaru kawan saya baru menyambut anak diberitahu pihak hospital akan seal borang permohonan pendaftran kelahiran didalam sampul. Hanya JPN sahaja boleh bukan seal sampul tersebut. Setiap kali melahirkan anak pihak JPN akan meminta surat nikah.
    akubiomed recently posted..Wordless Wednesday – #Now everyone can flyMy Profile

  14. amboiihh..sijil nikah pon nak ke…
    akhiyy recently posted..Wordless Wednesday : RiakMy Profile

  15. lor kutu daftar aiman tak payah sijil nikah pun.bawak surat beranak ori jer..tp agak terkejut gak bila kerani tu cakap nak cop dekat belakang surat beranak.Almaklum anak sulung takde pengalaman..haha
    puan kutu recently posted..Wordless Wednesday : Famili NegeriMy Profile

  16. kadang kadang kerenah birokrasi ni menyusahkan betul kan…
    kesoma.rai recently posted..Komen terhadap kenyataan media oleh pengasas Sendayu TinggiMy Profile

    • Saya pun tidak tahu apa significantnya. Selalu juga menerima bermacam-macam borang semua kerja berulang kali isi maklumat yang sama walaupun sudah mendaftar anak secara online mengunakan mengisi maklumat di portal Sistem Pengurusan Murid Tahun 1 Online. Selepas isi kena print dan hantar ke sekolah untuk tentu kemasukkan kelas disekolah yang dipilih. Kalau borang ini tidak hantar nanti ada masalah untuk mendapat tempat disekolah.

      Yang saya tidak faham sudah daftar online kenapa perlu print dan dihantar ke sekolah?
      Bukan lebih mudah pihak sekolah buat semakan didalam sistem ini dan ibubapa dimaklumkan melalui email?
      akubiomed recently posted..Model baharu Proton Preve’ bukan sekadar namaMy Profile

  17. walaupun anak ketiga, keempat…kesepuluh, nak kena phptostat juga sijil nikah. lojiknya dah xpayahkan, sbb masa daftar anak yg pertama dah tunjuk dokumen.

  18. er..take note
    kalo dah kawin nanti
    sijil nikah jgn letak merata
    Terbelog recently posted..Cara Nak Remove Facebook Timeline Kepada Facebook Yang AsalMy Profile

  19. Bagus bersedia awal ni.. nanti tak kelam kabut! :D
    anif recently posted..Version 2.0 – Wordless Wednesday #34My Profile

  20. bagus bee buat awal2 pendaftaran :-)
    Qaseh Gifts recently posted..10,000 jam untuk berjayaMy Profile

Trackbacks

  1. [...] Lepas daftar cikgu akan cop belakang surat beranak sebagai pengesahan (tengok contoh di sini ), tunggu surat panggilan sampai ke rumah , dan bawa surat tersebut untuk kemasukkan anak ke sekolah [...]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge