Cerita Daftarkan Anak Tahun 1

Seingat saya lah , semasa daftarkan si kakak masuk sekolah tadika dan sekolah tahun 1 dulu tak perlu pun bawa surat nikah , saya beru je daftar una pula untuk memasuki tahun 1 di sekolah yang sama dengan sekolah kakaknya , una akan mula bersekolah tahun 2014 nanti , lambat lagi tapi saya suka buat awal-awal , senang nanti tak perlu fikir banyak.

Part paling best, Saya tak sempat nak fotostat dan terlupa terus jer pergi ke sekolah untuk mendaftar una ke tahun 1 , sekali saya tanya ..

betul-betul nak sijil nikah ke ?

betul .. kenapa tak de sijil nikah ke ? (sambil perlahankan suara dan dekatkan muka dengan cermin tempat mendaftar)

eh , ada .. cuma saya lupa nak fotostat tadi.

Korang fikir tak apa yang saya fikir ? baru tanya pasal sijil nikah belum lagi cakap sijil nikah tu tak ada. So macam mana dengan orang yang tak ada sijil nikah ya ? Susahnya sekarang .. dulu tak perlu sijil nikah pun .Kecuali semasa nak daftar anak selepas bersalin , wajib bawak sijil nikah kan .. hehehe

Syarat bagi mendaftar Sekolah Rendah Tahun 1 Bagi Sesi 2013/2014Pautan link

Selepas dah berjaya daftar dapat lah cop macam dalam gambar di bawah ni :)

daftar tahun 1 2014

(Visited 9 times, 3 visits today)
About puanbee

Seorang anak , isteri dan ibu. Mempunyai 4 orang cahaya mata. Berumur 30-an , Suri rumah sepenuh masa tetapi mempunyai perniagaan online. Segala terguran dan komen boleh terus hubungi admin melalui EMAIL.

Comments

  1. bard dulu masa daftar nak buat buku pink masa mengandungkan amma rpun diorang mintak surat nikah gak..mungkin sebab sekarangni banyak sangat anak luar nikah kot..

  2. ni mungkin utk nk tahu ank tu ank luar nikah ke agaknye… hish renyah betul. pasni kena pesan kat suami suruh bwk sijil nikah bile nk dftr ank skolah..

  3. sekarang ni sekolah sangat leceh..itu bagi ibu bapa…cikgu-cikgi lain pula halnya..mcm2 benda kna buat…xtau lah prosedur apa diorang guna…kehadiran murid pun kna isi online..segala benda kena buat online..

  4. tgh confuse dengan surat nikah ni..
    ehehehee

  5. entah apa la tujuannya sampai mintak sijil nikah. Yg tak de sijil nikah mesti malu nak hantar anak sekolah. Yg jd mangsa anak jugak. Patutnya pelajaran anak diutamakan dulu. Ada sijil ke tak de, anak mesti dah boleh mula sekolah mcm org lain.

    • itu lah pasal , yang tak de sijil nikah tu berapa kali lah nak ungkit pasal status dia pada org lain ..

      beringatlah kan pd anak2 muda sekarang ni

    • betul tu…klu nk register nama anak lepas bsalin,ada la logiknya mintak sijil nikah…ni anak nak sekolah,dah tentu2 dah buat sijil lahir…takkan anak2 yg mpunyai latar belakang yang bermasalah spt anak tak sah taraf,ibu bapa bcerai,anak angkat dan sebagainya perlu diambil kira untuk melayakkan mereka bersekolah…klu dokumen yg 1 tu tak dpt dikemukakan oleh pihak ibu bapa/penjaga,tak boleh sklh lah ank tu…mcm tu ke?tkt nnt disebabkan masalah yg 1 ni,ada ank2 yg tak didftrkan sklh…kesian…patutnya sijil nikah/sijil cerai ibu bapa/hak penjagaan anak angkat ni tak perlu kot klu ianya membembankan sstgh pihak,especially dari segi mental

    • betul tu…klu nk register nama anak lepas bsalin,ada la logiknya mintak sijil nikah…ni anak nak sekolah,dah tentu2 dah buat sijil lahir…takkan anak2 yg mpunyai latar belakang yang bermasalah spt anak tak sah taraf,ibu bapa bcerai,anak angkat dan sebagainya perlu diambil kira untuk melayakkan mereka bersekolah…klu dokumen yg 1 tu tak dpt dikemukakan oleh pihak ibu bapa/penjaga,tak boleh sklh lah ank tu…mcm tu ke?tkt nnt disebabkan masalah yg 1 ni,ada ank2 yg tak didftrkan sklh…kesian…patutnya sijil nikah/sijil cerai ibu bapa/hak penjagaan anak angkat ni tak perlu kot klu ianya membembankan sstgh pihak,especially dari segi mental..cukup je la dgn sijil lahir je kot..

      • Betul, saya setuju sangat dgn apa awak katakan. Jangan keran si anak tidak sah taraf atau anak luar nikah, pihak sekolah tak boleh membuat keputusan sesuka hati, kerana si anak ini masa depan kita suatu hari nanti. Si anak tak berdosa bukan ke si anak ini lahir suci seperti kain putih, kita yang mencorakkannya. Si anak ini lah yang lebih cemerlang dari yang sah taraf nya.

  6. Kesian anak-anak yang tak berdosa….Eh nk masuk tahun 2014, kena daftar skrg ke???

  7. una dah nak sekolah dah..

    mungkin mintak sijil tu utk dokumentasi je kot..tp tu la..kesian gak pada anak2 yg ibu nya x de sijil nikah..salah ibu bapa si anak terpalit sama plak..

    • kan .. sepatutnya status anak tu pun dah tertulis dalam surat beranak , buat apa tanya sijil nikah lg ntah ..

    • bkn tu je…even nk tkrkan sklh ank pn sklh akan mntk jg dokumen2 yg kita penah bg masa daftar ank sklh,termasuklah surat nikah jg….bygkanlah…nk tkr sklh anak pn nk sijil nikah…ngri lain selain selangor pn mcm ni jg ke?hish…kot ye pn documentation tu penting,agk2 la kan…sapa yg dah nikah berbelas dan berpuluh thn tu,pastikan sijil nikah tak kna makan dek anai2 dan bubuk…hehheee

  8. Assalam, memang sekarang mcm tu kak… banyak sangat yg di minta…

  9. peh, first time aku dengar kena bawa sijil nikah nih..

  10. pttnya cip di kad pengenalan dh leh pki simpan maklumat sijil nikah dn sbgainya..

    • lagi satu , sah2 budak tu dah ada surat beranak dengan mykids kan , perlu ke lagi surat nikah tu .. masa nak daftar anak tu pun dah keluarkan sijil nikah , semua maklumat dah ada ..

  11. Lepas ini akan ada satu proses iaitu pendaftaran menentukan kelas yang perlu diisi secara online untuk negeri Selangor. Ini linknya: http://apps.moe.gov.my/esppsel/

  12. Ooh macam2 sekarang ye, elok juga bee kongsi pengalaman ni..

  13. Ntahlah macam-macam sekarang. Terbaru kawan saya baru menyambut anak diberitahu pihak hospital akan seal borang permohonan pendaftran kelahiran didalam sampul. Hanya JPN sahaja boleh bukan seal sampul tersebut. Setiap kali melahirkan anak pihak JPN akan meminta surat nikah.

  14. amboiihh..sijil nikah pon nak ke…

  15. puan kutu :

    lor kutu daftar aiman tak payah sijil nikah pun.bawak surat beranak ori jer..tp agak terkejut gak bila kerani tu cakap nak cop dekat belakang surat beranak.Almaklum anak sulung takde pengalaman..haha

    • Kalau sekolah diperumahan tempat saya kerani sekolah banyak songel. Kalau borang ada yang tidak lengkap seperti gambar murid diberi semasa mendaftar borang pendaftaran anak sekolah akan ditolak. Apabila masuk sekolah saya ada semak fail peribadi anak tidak pula ditampal gambar. Ntah kemana gambar dicampak. :-(

    • ikut sekolah juga kot..huhu

  16. kadang kadang kerenah birokrasi ni menyusahkan betul kan…

    • Saya pun tidak tahu apa significantnya. Selalu juga menerima bermacam-macam borang semua kerja berulang kali isi maklumat yang sama walaupun sudah mendaftar anak secara online mengunakan mengisi maklumat di portal Sistem Pengurusan Murid Tahun 1 Online. Selepas isi kena print dan hantar ke sekolah untuk tentu kemasukkan kelas disekolah yang dipilih. Kalau borang ini tidak hantar nanti ada masalah untuk mendapat tempat disekolah.

      Yang saya tidak faham sudah daftar online kenapa perlu print dan dihantar ke sekolah?
      Bukan lebih mudah pihak sekolah buat semakan didalam sistem ini dan ibubapa dimaklumkan melalui email?

  17. walaupun anak ketiga, keempat…kesepuluh, nak kena phptostat juga sijil nikah. lojiknya dah xpayahkan, sbb masa daftar anak yg pertama dah tunjuk dokumen.

  18. er..take note
    kalo dah kawin nanti
    sijil nikah jgn letak merata

  19. Bagus bersedia awal ni.. nanti tak kelam kabut! 😀

  20. bagus bee buat awal2 pendaftaran :-)

Trackbacks

  1. […] Lepas daftar cikgu akan cop belakang surat beranak sebagai pengesahan (tengok contoh di sini ), tunggu surat panggilan sampai ke rumah , dan bawa surat tersebut untuk kemasukkan anak ke sekolah […]

Speak Your Mind

*