Make 11.11 Fly – Traveloka ada buat promosi sempena sale 11.11 tahun ini.

Assalamualaikum dan hai sekali lagi. Puanbee tengah rajin nak menulis ni. Meh nak kabo kan promosi terkini sempena 11.11. Semua website online sibuk la buat promosi 11.11 ni. Puanbee pun sibuk la ambik tahu kot kot ada yang berkenan kan. Pssstt 11.11 besday anak lelaki saya. Meh bagi hadiah meh. Ada yang berhajat nak fly fly dengan keluarga sempena cuti sekolah atau korang yang dah memang kerja 24 jam fly tu mari lah tengok promosi terkini TRAVELOKA. Jangan lambat bertindak nanti melepas.

Pada

10.11.17

11.11.17

12.11.17

Traveloka mengadakan promosi pergi ke mana sahaja.
Minimum 2 pax termasuk penerbangan pergi balik. 

KLIK LINK INI UNTUK MELIHAT DISKAUN TERKINI – > https://www.traveloka.com/en-my/

Take noted ! take noted !  jangan lupa tunggu promosi dari TRAVELOKA ni. Rugi sangat lah kalau lepaskan peluang.


Korang kalau nak melancong macam mana perancangan korang ? kalau saya selalu survey tiket paling rendah. Maklum lah ramai kan. Mak ayah campur anak dah 6 orang. Kalau lah dapat tiket dengan diskaun sebanyak 70% wah untung nyaaaaaaaaa … tak payah 70 % lah .. kalau dapat 50% pun best gila dah tu.

So macam mana cara nak book tiket tu nanti ?

Korang rancanglah sekarang cuti bulan 12 ke .. pilih tempat nak pergi , survey harga sekarang dulu. Kemudian pada 10.11.17 sehingga 12.11.17  nanti korang tengok website Traveloka dan terus book jika harga kedaboooommmmm murah.

Jangan tangguh-tangguh rugi kalau lepaskan peluang.

 

Saya tak nak pergi jauh , dapat pergi ke Kundasang Sabah pun best dah. Langkawi ke … haha eh tapi tu dalam negara pulak. Teringin nak pergi makan seafood fresh-fresh dan murah di sana. Tengok  korang share di facebook bukan main lagi ek. Kesian mak buyung teringin ambyat dengan gamat fresh. Hahaha …

Si kecik syamim tu kemain dari kecik sebut nak naik kapal terbang. Siap cakap mak dia tak boleh naik sebab ibu besar. Dia sorang je nak naik. Kesian anak aku. Teringin naik kapal terbang

Teringin juga la nak bawak dia Fly fly away dari Malaysia ni. Sebenarnya saya pernah fly sendiri di temani adik dan 4 orang anak. Syamim masih baby umur 4 bulan masa tu. Tapi tak lah jauh sangat. Kami pergi Bandung sahaja. Ayah nya masa tu kerja di Jakarta. Jadi ayah gerak dari Jakarta ke Bandung. Saya dari Malaysia ke Bandung. Jumpa di sana . Sengaja saya pilih hotel berdekatan dengan bandar , jadi nak makan  nak kemana pun senang. Baby demam masa tu sebab sejukkkk .. turun dari kapal terbang dah terasa sejuk sampai ketulang.

Ni bulan 12 ke atas ni memang sejuk lah rasanya. Kami pergi dalam bulan 3 macam tu. Sejuk.

Semua tiket saya beli online. Di Malaysia saya dah rancang tiket pesawat pergi balik. Hotel di boking dan bayaran semua saya dah  buat siap-siap di Malaysia . Saya dah tulis siap-siap nota nak kemana dan perancangan 3 hari saya di sana.  Semua research dan harga saya dapat dari website seperti Traveloka ni la. Sempat lah pergi melawat ke Tangkuban Parahu tu. Tengok gunung berapi dari dekat.

Tak susah pun travel dengan anak-anak kecil , Malahan seronok dan teruja . Kalau ada rezeki nak pergi lagi melancong kemana-mana. Australia pun macam best. Nak pergi duduk ladang buah dia tuh.

Alamak jap lagi saya je lah bookig tiket tu yeee.. DUIT mai kat ibu lekaih! … Ibu nak melancong ni oiii…

Macam mana nak dapat kupon da diskaun di Traveloka ni ?

Download applikasi dia cepat. Download sekarang tau . Nanti 10.11.17 dah boleh mula survey harga dah . Bulan 12 nanti dah boleh fly. Untung kan macam tu. Zaman sekarang , mana ada promosi yang best best tu kita serbuuuuu .. rugi kalau lepaskan.

Klik link untuk lihat promosi bermula 10.11.2017 hingga 12.11.17 — > https://www.traveloka.com/en-my/promotion/1111

Android boleh download di Google Play manakala iPhone boleh download di Appstore , percuma je .

Cara dapatkan kupon dan diskaun hebat TRAVELOKA 

Cara pembayaran Traveloka 

Yang bagusnya Traveloka ni , kita boleh pilih nak bayar dekat mana. Ada banyak cara pembayaran , tak payah lah buka akaun kad kredit semata mata nak booking Hotel dengan Kapal Terbang. Susah kemain ,  kami dulu nak bayar Hotel di Bandung kena pakai kad kredit.

Tips membawa anak kecil melancong 

  1.  Pastikan semua passport di pegang oleh seorang yang paling di percayai dan tak pelupa lah. Ni perkara paling takut. Kalau hilang susah.
  2. Semasa booking tiket pesawat , booking makanan sekali. Kami kelmarin nasib booking makanan , anak punya la lapar tetiba. Sebelum naik pesawat tak lapar , tetiba pesawat dah gerak lapar sangat pulak dah.Makanan dengan anak saya memang penting. HIHIHI.
  3. Semak keadaan cuaca awal-awal. Saya tak bawak baju tebal-tebal masa pergi bandung , tak rasa cuaca bandung tu akan sejuk kalah genting highland ni. Tak pasal anak demam dan kami kena cari dan beli baju tebal setibanya di hotel.
  4. Bawa ubat-ubatan seperti penandol, ubat cakit perut, minyak panas, losyen ,  minyak angin dan lain -lain . Kami tak bawa , nak beli panadol syrup pun kemain susah. Maklum lah tempat orang.
  5. Pastikan plastik, air mineral, selendang, blanket, tisu basah, coklat, baju, pakaian , pampers , stroller dan mainan anak  anda dibawa. Ni semua berguna bila anak dah mula meragam.
  6. Anak minum susu botol kena saya tak tahu la bagaimana , sebab saya BF mom. Semua anak BF . Korang kena bersedia kot bab ni.
  7. Sentiasa pesan ke anak-anak alert dengan keaadaan sekeliling. Sentiasa tengok adik beradik lain kot kot hilang terleka.
  8. Ada lagi tak ? korang tambah lah kat bawah.

Pendek kata .. Kalau nak melancong  tak payah takut lah. Cepat-cepat survey dan mintak cuti je .. lepas tu sstandby tengok Traveloka . Tiket murah wehhh …

Kalau ada rezeki nak melancong lagi. Penat dah duduk Kuala Lumpur. Hahaha .. ok bye .. nak habaq tu ja.

11.11.17 banyak sale oiii .. jom serbu semua.

 

TIP BERJIMAT KETIKA MELANCONG KELUAR NEGARA

Sejak semalam kecoh pasal isu seorang jutawan kosmetik yang mencetuskan kontroversi bila memuat naik video makan di tepi jalan atas tar. Katanya dia membawa bekal sebagai langkah penjimatan tapi di sebabkan tidak di benarkan menumpang meja di sebuah restoran dia memilih untuk menikmati juadah bersama keluarga di tepi jalan.

Tu antara langkah penjimatan yang di buat oleh seorang ahli perniagaan. Sebenarnya banyak cara untuk berjimat ketika melancong keluar negara.

Macam saya sendiri walau tak mampu lagi nak melancong ke negara eropah tapi kalau bercuti di mana mana kami memang mengamalkan langkah penjimatan dari segi penginapan. Tapi tak ada la sampai tidur di kaki lima. kami akan survey dulu hotel atau tempat penginapan yang murah tapi selesa. Sebab kalau pergi bercuti, kita cuma akan ada di bilik untuk mandi, berehat & tidur jer kan. Jadi tak perlu la yang mahal mahal sangat melainkan, anda mempunyai bajet yang lebih. Tak salah memilih penginapan yang mahal.

Selain dari jimat kos penginapan ini antara tip yang anda boleh ikut untuk berjimat ketika melancong ke luar negara

MAKAN

1. Sebelum ke tempat percutian, rancang tempat makan yang sesuai untuk anda. Kenal pasti restoran mahupun kedai runcit yang ada. Bagi penganut Islam, ambil tahu di mana ingin mendapatkan makanan halal atau restoran sayur-sayuran.

2. Masak sendiri memang jimat wang. Jadi anda boleh memasak sendiri ketika pergi bercuti. jadi bawa la apa2 makanan kering yang boleh di jadikan stok memasak atau makanan segera yang boleh di simpan lama.suasana negara yang berbeza.

3. Makanan hotel memang mahal walau hanya sarapan pagi jadi jika anda tak mahu memasak anda boleh mencari makanan di luar yang di jual rakyat tempatan kerana harganya jauh lebih murah.

PENGANGKUTAN

1. Guna pengangkutan awam lebih murah & lebih jimat kat mana2 negara sekalipun. Anda boleh menaiki bas & keretapi tapi elakkan menggunakan teksi. Kerana tambang teksi jauh lebih mahal berbanding bas & keretapi. Atau anda boleh berjalan kaki ke destinasi yang hendak di tuju. Dengan cara tu anda boleh menikmati permandangan, melihat gaya hidup masyarakat setempat & bersiar siar di kawasan sekitar.

3. Sesetengah negara menawarkan diskaun untuk perjalanan pergi-balik tidak kira untuk pengangkutan awam mahupun penerbangan antarabangsa. Jadi anda perlu buat rujukan & survey.

TEMPAT LAWATAN

1. Buat survey dulu tempat yang ingin di lawati. Tak semestinya tempat tumpuan pelancong tu menarik untuk di lawati. Lebih2 lagi tempat tumpuan pelancong ni harga barangan lebih tinggi berbanding tempat lain. Jadi anda boleh pilih tempat yang ingin di lawati sesuai dengan bajet anda.

2. Jika tempat dituju hanya beberapa kilometer daripada tempat penginapan, berjalan kaki membolehkan anda menikmati pemandangan sekeliling dan mengambil gambar dengan lebih selesa tanpa terkejar kejar masa.

3. Rajin la beramah mesra dengan penduduk setempat atau pemandu teksi. Jika anda bertuah, mereka boleh menunjukkan tempat menarik untuk dilawati dan tumpuan makanan lazat dengan harga yang menjimatkan!

WAKTU

1. waktu cuti persekolahan mahupun perayaan memang harga penginapan atau tempat tempat percutian menjadi lebih mahal. Adalah lebih baik memilih waktu yang bukan cuti umum.

Tu antara tip untuk berjimat cermat ketika melancong ke luar negara tapi kalau nak lebih jimat lagi rancang percutian dalam negara je. Kat Malaysia ni pun banyak tempat menarik yang boleh di lawati.

INILAH 10 PULAU TERCANTIK DI DUNIA

Kebanyakkan orang memilih pulau sebagai destinasi percutian terutama bagi pasangan yang ingin berbulan madu. Sebab Pulau ni selalunya jauh dari kesibukkan kota & mampu memberi ketenangan selainnya mempunyai permandangan yang cantik. Perkara tu memang membangkit mood untuk berkasih sayang tak kira dengan pasangan ataupun keluarga.

Pulau yang cantik memang menjadi impian & destinasi pilihan ramai. Lebih2 lagi pulau yang masih mengekalkan keindahan semulajadi. Bagi yang merancang nak bercuti atau berbulan madu ke pulau Meh sini nak tunjuk, 10 pulau yang tercantik di dunia. Confirm! Ada yang fall in love punya

  1. Pulau Maladewa –  Pulau ni terletak di di sebelah selatan-barat daya India dan memiliki iklim tropika. Permandangannya sangat cantik umpama  taman syurga.  Di kepulauan maladewa ini mempunyai banyak spesies flora dan fauna yang jarang hidup di pulau yang lain. Sekiranya anda berkunjung ke pulau ini anda akan dapat melihat terumbu karang yang cantik serta pasir putih yang bagaikan kristal putih berkilauan.
  2. Pulau Bora Bora – Pulau ni terletak di negara perancis. Ia juga di senaraikan sebagai pulau tercantik di dunia.  Pulau yang terletak di negara polinesia perancis ini memang berbeza dengan pulau-pulaulain. Kerana terkenal dengan keindahan alam yang memukau. Pulau Bora-bora sangat subur kerana memiliki telaga vulkanik yang sangat besar. Di pulau ini boleh menikmati kehijauan pepohon serta boleh mandi kolam air panas sekiranya anda berkunjung ke bora-bora island.
  3. Pulau Palawan, Filipina – Sesiapa sahaja ke pulau ini paling kagum melihat keindahannya. Ia di kenali sebagai Heaven of the earth. Pulau Palawan mempunyai keindahan alam semulajadi yang memukau pandangan sesiapa sahaja. Dengan terumbu karang yang hidup subur, airnya yang jernih boleh melihat hidupan laun yang cantik & anda juga boleh membuat aktiviti menyelam. Di katakan pulau ini adalah pulau yang paling terbaik untuk melakukan aktiviti menyelam.
  4. Pulau Seychelles – Pulau Seychelles merupakan salah satu pulau tercantik di dunia yang Terletak di Timur Kenya. Pulau Seychelles ini memang terkenal dengan keindahan alam dimana di kepulauan ini memiliki 115 terumbu karang yang tiada di kepulauan lain. flora dan fauna yang hidup di pulau Seychelles ini di perakui oleh UNESCO sebagai warisan dunia yang wajib dilindungi.
  5. Pulau Santorini – Kalau anda nak menikmati keindahan alam pantai yang memiliki spot alam bawah air yang memukau maka Santorini island sangat sesuai untuk dijadikan destianasi percutian anda sekeluarga. nikmati keindahan alam yang hijau serta keindahan alam bawah laut di pulau santorini island ini.
  6. Pulau Cook – kepulauan cook terletak di sebelah timur Tonga. Jika anda mengimpikan untuk ke pulau yang mempunyai keindahan alam semulajadi dan belum di teroka oleh manusia, maka kepulauan cook yang terletak di Samudra pasifik bagi selatan ini sangat sesuai untuk anda. Ini kerana selain dikenal dengan kecantikkannya, pulau cook ini juga belum di teroka oleh manusia. Semasa anda berkunjung ke pulau ini, anda akan menikmati permandangan deretan pohon kelapa hijau yang tersusun rapi, pantai pasir putih yang berkilau bak mutiara dan juga puncak gunung berapi.
  7. Pulau Dewata Bali – Salah satu Pulau tercantik di dunia adalah pulau bali.  Pulau bali terletak di Indonesia bahagian timur ini memang di kenali dengan keindahannya di seluruh penjuru dunia.  bahkan pulau dewata bali ini juga sudah berkali-kali mendapatkan penghargaan dari UNESCO sebagai salah satu pulau terindah di dunia.
  8. Pulau Dalmatian – Jika anda ingin melihat pemandangan matahari tenggelam (sun set) maka anda patut berkunjung ke pulau dalmatian ini. pulau yang terletak di negara kroasia ini memang di kenali kerana memiliki pemandangan alam yang indah dan menarik.  Setiap kali senja menjelang pantai di pulau dalmatians ini selalu akan di kunjungi oleh ribuan orang untuk melihat keindahan pemandangan matahari tenggelam
  9. Pulau Fiji – Pulau Fiji adalah pulau yang memang sudah di kenali ramai., kepulauan fiji merupakan salah satu pulau tercantik di dunia yang terletak di negara Australia. di pulau ini anda akan dapat melihatr pasir putih yang berkilau bagai mutiara, birunya ombak samudera pasifik serta deretan terumbu karang yang tersusun rapi.  di Musim cuti, pulau fiji menjadi salah satu pulau yang banyak dikunjungi pelancong seluruh dunia.
  10. Pulau Kaua’i – Adalah pulau di Hawaii yang tertua dan ke-4 terbesar. Pulau Kaua’i atau lebih dikenal dengan sebutan “The garden isle” merupakan salah satu pulau tercantik di dunia yang memiliki keindahan alam yang sangat menakjubkan. Pulau Kaua’i ini di kenali sebagai taman syurga di dunia. jika anda berkunjung ke pulau Kaua’i ini,  anda akan menikmati keindahan pantai yang memukau serta pemandangan alam bawah laut yang sangat indah.

Jadi jika anda mempunyai bajet yang lebih.. Boleh la pilih salah satu pulau ini untuk di jadikan destinasi percutian atau bulan madu. Selain merehatkan diri.. Inilah masa untuk menghirup udara segar yang bebas dari sebarang pencemaran.

#MYTravelAdventure – Sehari di SAFARI PARK BUKIT GAMBANG

Hai semua. Cerita #MYTravelAdventure ini khas buat Traveloka , demi support contest mereka untuk blogger. Ampun terlewat agak sibuk. Gambar ni semua adalah hasil jalan-jalan dalam Malaysia pada tahun 2015. Tapi belum pernah di publish di blog. Saya pergi masa tu memang tak rancang. Jika korang semua jenis travel sesuka hati je boleh lah geng. Jam 11 malam macam tu suami cakap jom jalan. Kita pun terus pack baju masuk dalam kereta jalan.

#MYTravelAdventure kali ini kami pergi ke Gambang Waterpark dan Safari Park yang terletak di Bukit Gambang Kuantan Pahang. Kalau rajin nak tengok gambar boleh ke instagram tapi kena scroll ke belakang lah dalam 87weeks macam tu.

Safari Park Bukit Gambang adalah Safari Park Terbesar di Malaysia. Ia bertujuan untuk membawa anda bertemu dengan haiwan eksotik dari seluruh dunia secara tertutup . Terdapat lebih daripada 300 spesies haiwan, sebanyak 138 ekar hutan sekunder dan hanya 35km sebelum bandar Kuantan, Safari Park Bukit Gambang adalahZoo Safari Park yang terbesar di Malaysia.

Saya tak mahu cerita waterpark lagi , nak cerita pasal safari park. Sebab ini merupakan kali pertama saya ke sana. Waterpark dah pergi beberapa kali.

Semasa di menuju ke Gambang , memang tak sempat booking hotel pun. Kami terus menuju ke gambang dan cari hotel. Sehingga lah terjumpa hotel yang masih available biliknya iaitu Arabian Bay Resort , korang nak tahu maklumat tentang hotel ini boleh lah klik link Traveloka ini.

Maaf gambar tak ada sangat  , di instagram ada  satu ini  ( klik link ). Apa yang best nya tinggal di Arabian Bay Resort adalah , hotel ini seperti sebuah apartment , di dalam nya terdapat 2 bilik. Bilik master room di sertakan dengan bilik air. Bilik ke dua ada bilik air sendiri di luar. Ada ruang tamu dan ada pantry nya sendiri. Jika pergi berkeluarga dengan anak – anak kecil seperti saya dan inginkan privasi bersama pasangan tanpa anak tidur sekali boleh lah cuba menempah di Arabian Bay Resort. Harga sangat berbaloi.

Saya ambil pakej bilik dan waterpark + safari park. Termasuk makan  pagi dan malam. Weh .. makan malam tau. Makan pula sedap. Bukan macam hotel biasa. Berbaloi sangat lah.

Bergambar di pintu masuk Gambang Waterpark. Pintu masuk ke Safari Park sebelah nya sahaja.

Ada banyak gambar di hanphone saya , tapi handphone saya sudah arwah. Maaf .. ini yang tinggal gambar dari suami. Selamat sebab dah sync dengan laptop. Mari lah sama-sama melihat serpihan gambar yang tinggal.

Seronoknya pergi ke Safari Park adalah kerana dapat melihat haiwan yang boleh di katakan haiwan liar dan hidup di habitat asalnya. Mereka melepaskan haiwan di sini. Ada singa dan harimau yang hampir pupus juga.

Di Safari Park ada 2 bahagian , satu bahagian lagi haiwan jinak-jinak satu bahagian haiwan seprti singa dan harimau ni. Tapi penat sikit lah pergi dengan anak kecil macam syamim yang berumur 2 tahun pada ketika ini. Meragam.Mula-mula ya eksited.

Read More