Make 11.11 Fly – Traveloka ada buat promosi sempena sale 11.11 tahun ini.

Assalamualaikum dan hai sekali lagi. Puanbee tengah rajin nak menulis ni. Meh nak kabo kan promosi terkini sempena 11.11. Semua website online sibuk la buat promosi 11.11 ni. Puanbee pun sibuk la ambik tahu kot kot ada yang berkenan kan. Pssstt 11.11 besday anak lelaki saya. Meh bagi hadiah meh. Ada yang berhajat nak fly fly dengan keluarga sempena cuti sekolah atau korang yang dah memang kerja 24 jam fly tu mari lah tengok promosi terkini TRAVELOKA. Jangan lambat bertindak nanti melepas.

Pada

10.11.17

11.11.17

12.11.17

Traveloka mengadakan promosi pergi ke mana sahaja.
Minimum 2 pax termasuk penerbangan pergi balik. 

KLIK LINK INI UNTUK MELIHAT DISKAUN TERKINI – > https://www.traveloka.com/en-my/

Take noted ! take noted !  jangan lupa tunggu promosi dari TRAVELOKA ni. Rugi sangat lah kalau lepaskan peluang.


Korang kalau nak melancong macam mana perancangan korang ? kalau saya selalu survey tiket paling rendah. Maklum lah ramai kan. Mak ayah campur anak dah 6 orang. Kalau lah dapat tiket dengan diskaun sebanyak 70% wah untung nyaaaaaaaaa … tak payah 70 % lah .. kalau dapat 50% pun best gila dah tu.

So macam mana cara nak book tiket tu nanti ?

Korang rancanglah sekarang cuti bulan 12 ke .. pilih tempat nak pergi , survey harga sekarang dulu. Kemudian pada 10.11.17 sehingga 12.11.17  nanti korang tengok website Traveloka dan terus book jika harga kedaboooommmmm murah.

Jangan tangguh-tangguh rugi kalau lepaskan peluang.

 

Saya tak nak pergi jauh , dapat pergi ke Kundasang Sabah pun best dah. Langkawi ke … haha eh tapi tu dalam negara pulak. Teringin nak pergi makan seafood fresh-fresh dan murah di sana. Tengok  korang share di facebook bukan main lagi ek. Kesian mak buyung teringin ambyat dengan gamat fresh. Hahaha …

Si kecik syamim tu kemain dari kecik sebut nak naik kapal terbang. Siap cakap mak dia tak boleh naik sebab ibu besar. Dia sorang je nak naik. Kesian anak aku. Teringin naik kapal terbang

Teringin juga la nak bawak dia Fly fly away dari Malaysia ni. Sebenarnya saya pernah fly sendiri di temani adik dan 4 orang anak. Syamim masih baby umur 4 bulan masa tu. Tapi tak lah jauh sangat. Kami pergi Bandung sahaja. Ayah nya masa tu kerja di Jakarta. Jadi ayah gerak dari Jakarta ke Bandung. Saya dari Malaysia ke Bandung. Jumpa di sana . Sengaja saya pilih hotel berdekatan dengan bandar , jadi nak makan  nak kemana pun senang. Baby demam masa tu sebab sejukkkk .. turun dari kapal terbang dah terasa sejuk sampai ketulang.

Ni bulan 12 ke atas ni memang sejuk lah rasanya. Kami pergi dalam bulan 3 macam tu. Sejuk.

Semua tiket saya beli online. Di Malaysia saya dah rancang tiket pesawat pergi balik. Hotel di boking dan bayaran semua saya dah  buat siap-siap di Malaysia . Saya dah tulis siap-siap nota nak kemana dan perancangan 3 hari saya di sana.  Semua research dan harga saya dapat dari website seperti Traveloka ni la. Sempat lah pergi melawat ke Tangkuban Parahu tu. Tengok gunung berapi dari dekat.

Tak susah pun travel dengan anak-anak kecil , Malahan seronok dan teruja . Kalau ada rezeki nak pergi lagi melancong kemana-mana. Australia pun macam best. Nak pergi duduk ladang buah dia tuh.

Alamak jap lagi saya je lah bookig tiket tu yeee.. DUIT mai kat ibu lekaih! … Ibu nak melancong ni oiii…

Macam mana nak dapat kupon da diskaun di Traveloka ni ?

Download applikasi dia cepat. Download sekarang tau . Nanti 10.11.17 dah boleh mula survey harga dah . Bulan 12 nanti dah boleh fly. Untung kan macam tu. Zaman sekarang , mana ada promosi yang best best tu kita serbuuuuu .. rugi kalau lepaskan.

Klik link untuk lihat promosi bermula 10.11.2017 hingga 12.11.17 — > https://www.traveloka.com/en-my/promotion/1111

Android boleh download di Google Play manakala iPhone boleh download di Appstore , percuma je .

Cara dapatkan kupon dan diskaun hebat TRAVELOKA 

Cara pembayaran Traveloka 

Yang bagusnya Traveloka ni , kita boleh pilih nak bayar dekat mana. Ada banyak cara pembayaran , tak payah lah buka akaun kad kredit semata mata nak booking Hotel dengan Kapal Terbang. Susah kemain ,  kami dulu nak bayar Hotel di Bandung kena pakai kad kredit.

Tips membawa anak kecil melancong 

  1.  Pastikan semua passport di pegang oleh seorang yang paling di percayai dan tak pelupa lah. Ni perkara paling takut. Kalau hilang susah.
  2. Semasa booking tiket pesawat , booking makanan sekali. Kami kelmarin nasib booking makanan , anak punya la lapar tetiba. Sebelum naik pesawat tak lapar , tetiba pesawat dah gerak lapar sangat pulak dah.Makanan dengan anak saya memang penting. HIHIHI.
  3. Semak keadaan cuaca awal-awal. Saya tak bawak baju tebal-tebal masa pergi bandung , tak rasa cuaca bandung tu akan sejuk kalah genting highland ni. Tak pasal anak demam dan kami kena cari dan beli baju tebal setibanya di hotel.
  4. Bawa ubat-ubatan seperti penandol, ubat cakit perut, minyak panas, losyen ,  minyak angin dan lain -lain . Kami tak bawa , nak beli panadol syrup pun kemain susah. Maklum lah tempat orang.
  5. Pastikan plastik, air mineral, selendang, blanket, tisu basah, coklat, baju, pakaian , pampers , stroller dan mainan anak  anda dibawa. Ni semua berguna bila anak dah mula meragam.
  6. Anak minum susu botol kena saya tak tahu la bagaimana , sebab saya BF mom. Semua anak BF . Korang kena bersedia kot bab ni.
  7. Sentiasa pesan ke anak-anak alert dengan keaadaan sekeliling. Sentiasa tengok adik beradik lain kot kot hilang terleka.
  8. Ada lagi tak ? korang tambah lah kat bawah.

Pendek kata .. Kalau nak melancong  tak payah takut lah. Cepat-cepat survey dan mintak cuti je .. lepas tu sstandby tengok Traveloka . Tiket murah wehhh …

Kalau ada rezeki nak melancong lagi. Penat dah duduk Kuala Lumpur. Hahaha .. ok bye .. nak habaq tu ja.

11.11.17 banyak sale oiii .. jom serbu semua.

 

SENARAI FILEM SERAM TERBARU YANG SEDANG DI TAYANGKAN DI PAWAGAM

Filem seram memang antara genre yang ramai juga peminatnya. Sehingga ni kini rasanya filem seram masih mendapat sambutan. Walaupun lambakkan filem sains fiksyen yang lebih urban & nampak berteknologi sains yang tinggi tapi filem seram masih bertahan. Malah semakin banyak filem seram di keluarkan setiap tahun. Membuktikan filem seram adalah filem yang menjadi pilihan penonton

Bagi peminat filem bergenre Horror mesti teruja kan nak tahu filem apa yang sedang di tayangkan di pawagam sekarang. Antara filem seram yang sedang di tayangkan di pawagam Bulan oktober ni adalah..

Always Be With You

Merana daripada penyakit berbahaya, David hilang kawalan keretanya selepas memandu dalam keadaan mabuk. Pasangan suami isteri Sam dan Ah Si bernasib baik apabila berjaya mengelak kemalangan itu, tetapi Patrick bernasib malang apabila terbunuh dalam kemalangan itu. Secara kebetulan, Xiao Hung yang bertindak membunuh diri dengan terjun dari sebuah bangunan terhempas pada kereta Patrick. Jimmy yang mahu melihat lokasi kemalangan kemudian telah dilanggar oleh sebuah trak. Selepas insiden itu, mereka yang terselamat mendapati diri mereka berdepan dengan kejadian-kejadian pelik dan menakutkan.

Bahasa: Kantonis
Sarikata: Inggeris / Melayu
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 26 Oktober 2017
Genre: Seram / Ngeri
Durasi: 1 Jam 39 Minit
Pengedar: GSC Movies
Pelakon: Louis Koo, Julian Cheung, Charlene Choi, Charmaine Sheh, Gordon Lam
Pengarah: Herman Yau
Format: 2D

Haunted Hotel

Ketika bercuti di Malaysia, seorang pelancong China bersama rakannya mahu pergi ke Genting Highlands. Bagaimanapun, berikutan kekeliruan, mereka menginap di salah sebuah hotel paling berhantu di Asia. Selepas menyedari situasi seram mereka, mereka bersetuju untuk meninggalkan tempat itu, namun ia tidak semudah yang disangka.

Bahasa: Mandarin
Sarikata: Inggeris / Melayu / China
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 19 Oktober 2017
Genre: Seram
Durasi: 1 Jam 32 Minit
Pengedar: Mega Films Distribution Sdn Bhd
Pelakon: Sushar Manaying, Azman Hassan, Teddy Chin, Alvin Chong, Li Chuan
Pengarah: Ryon Lee
Format: 2D

Flatliners

Sekumpulan pelajar perubatan telah melakukan eksperimen tentang pengalaman `hampir mati` yang membabitkan tragedi lampau. Eksperimen itu kemudian telah menyebabkan nyawa mereka terancam.

Bahasa: Inggeris
Sarikata: Inggeris / China
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 18 Oktober 2017
Genre: Drama / Seram / Fiksyen Sains
Durasi: 1 Jam 50 Minit
Pengedar: Sony Pictures Entertainment
Pelakon: Ellen Page, Diego Luna, Nina Dobrev, James Norton, Kiersey Clemons
Pengarah: Niels Arden Oplev
Format: 2D, 2D D-BOX

Happy Death Day

Seorang wanita bernama Tree Gelbman mendapati dirinya mengulangi hari yang sama setiap hari, iaitu hari jadinya. Dalam setiap pengulangan, dia perlu merungkai siapa yang cuba membunuhnya dan mengapa.

Bahasa: Inggeris
Sarikata: Melayu / China
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 17 Oktober 2017
Genre: Seram / Ngeri
Durasi: 1 Jam 37 Minit
Pengedar: United International Pictures
Pelakon: Jessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine
Pengarah: Christopher Landon
Format: 2D

Escape Room

Untuk sambutan ulang tahun ke-30 Tyler, kekasihnya telah menempah tempat untuk mereka di Escape Room, di mana mereka dan tetamu mereka akan dikunci bersama dalam sebuah bilik dan mempunyai masa sejam untuk bekerjasama menyelesaikan teka-teki untuk keluar. Setiap teka-teki semakin sukar. Teka-teki juga semakin berbahaya dan bilik itu mula mengambil nyawa mereka seorang demi seorang. Mereka kini perlu bermain untuk terus hidup dan masa semakin suntuk.

Bahasa: Inggeris
Sarikata: Melayu / China
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 12 Oktober 2017
Genre: Ngeri
Durasi: 1 Jam 30 Minit
Pengedar: GSC Movies
Pelakon: Evan Williams, Annabelle Stephenson, Elisabeth Hower, Billy Flynn
Pengarah: Will Wernick
Format: 2D

The Crucifixion

Susulan berita seorang paderi dipenjara kerana membunuh seorang rahib, wartawan penyiasatan Nicole Rawlins nekad untuk merungkai kebenaran. Walaupun disabitkan salah, namun paderi itu tetap dengan pendiriannya tidak bersalah dan berkata rahib itu mati ketika dia melakukan ritual pengusiran hantu. Kejadian aneh mula berlaku selepas Nicole bertemu dengannya, membuatkan mereka percaya paderi itu sudah kalah dalam pertarungan dengan syaitan.

Bahasa: Inggeris
Sarikata: Melayu / China
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 5 Oktober 2017
Genre: Seram / Misteri / Ngeri
Durasi: 1 Jam 30 Minit
Pengedar: GSC Movies
Pelakon: Sophie Cookson, Corneliu Ulici, Brittany Ashworth
Pengarah: Xavier Gens
Format: 2D

Jadi kalau tak tahu nak tengok filem apa boleh survey dulu sebelum beli tiket.

RAMAI YANG TIDAK TAHU MAKSUD TOMBIRUO SELAIN NAMA WATAK ZUL ARIFFIN DALAM FILEM ITU

Masih di tayangkan di pawagam filem adaptasi dari novel karya  Ramlee Awang Murshid , Tombiruo. Dari review yang saya baca di media social ramai memuji filem ni. Saya sendiri belum berpeluang nak menonton jadi rasanya tak layak untuk memberi apa apa komen tapi bila majoriti berpuas hati selepas menonton, mungkin ia satu filem yang hebat.

Tertanya juga saya apa maksud Tombiruo ni. Adakah sekadar nama satu watak manusia atau ada maksud di sebaliknya. Jadi saya cuba google untuk cari informasi. Apa yang saya dapat Tombiruo ni sebenarnya berasal dari loghat bahasa orang keningau sabah yang membawa maksud hantu tapi dalam novel karya  Ramlee Awang Murshid ia membawa maksud sebagai ‘penunggu rimba’.

Antara pelakon yang membintangi filem hebat ni selain Zul Ariffin yang memegang watak utama sebagai Tombiruo @ Ejim.. Farid Kamil sebagai Amiruddin, Nabila Huda sebagai Wan Suraya, Faizal Hussein sebagai Pondoluo, Dato’ M Nasir sebagai Tan Sri Berham, Datin Marlia Musa sebagai Bonda, Faye Kusairi sebagai Salina dan Dynas Mokhtar sebagai Baizura.

Barisan pelakon juga tidak kurang hebat lebih lebih lagi dengan penampilan pelakon Datin Marlia Musa yang rasanya dah lama tak berlakon selepas mendirikan rumah tangga bersama Datuk M. Nasir.

Tumbiruo mengisahkan Legenda yang selama ini di anggap cuma cerita dogeng. Mahkluk yang dikatakan memiliki kesaktian untuk menguasai hutan. Dia ditakuti, dicaci. Sebenarnya Tombiruo adalah pemuda yang jiwanya memberontak, lelaki yang tidak berwajah manusia namun sekaligus seorang yang terpaksa memikul tanggungjawab kerana memiliki kesaktian yang tidak dapat dikawalnya. sentiasa memakai topeng untuk menyembunyikan identitnya.

Apabila sebuah projek empangan mencetuskan beberapa insiden yang menyebabkan kematian ayahnya, Tombiruo yang penuh dendam memburu mereka yang bertanggung-jawab.

Tetapi akhirnya pemburu pula menjadi yang diburu. Tombiruo akan mengharungi satu pengembaraan yang penuh bahaya dan tragis, dan bersamanya mengenal erti persaudaraan, keluarga, dan cinta. Cuma dengan membuka hati dan menerima peranannya, Tombiruo akan dapat mengawal kuasanya dan mengalahkan musuh. Akhirnya dia akan menerima hak kelahiran sebagai Penunggu Rimba.

Bagi korang yang belum menonton filem ni.. Jangan lupa tonton ok! Nak2 lagi peminat abang sado Zul Ariffin la..

INILAH JENIS JENIS VAKSIN & TUJUAN IA DI BERIKAN KEPADA ANAK KITA

Sejak lahir kita sedia maklum seorang bayi akan di vaksinkan dengan suntik sampai berumur 2 tahun. Kemudian di sambung di beri vaksin semasa di sekolah. Tapi saya percaya ramai ibu bapa tidak tahu jenis vaksin yang di berikan & kenapa vaksin tersebut di berikan.

Saya ada terbaca perkongsian dari Facebook seorang jururawat Bel Nawhen yang saya rasa sangat baik untuk saya kongsikan dengan anda.

Untuk tidak tersalah menyampaikan fakta saya copy info..

Mengapa setiap vaksin diberi dan jenis penyakit yang dicegahnya.

Sebagai ibu, bakal ibu serta masyarakat di zaman teknologi masa kini. Mempunyai sedikit ilmu tentang anak-anak terutama vaksinasi yang diterima adalah digalakkan agar anda tahu adakah vaksinasi yang diberi betul mengikut jadual pemberian vaksin yang terkini.

* BCG – adalah Bacille Calmette-Guerin, ia merupakan vaksin yang memberi perlindungan terhadap Tuberkulosis.

* DTap – adalah kombinasi Vaksin yang memberi perlindungan terhadap Difteria, Tetanus dan Pertusis.

* DT – adalah dos booster yang memberi perlindungan terhadap Difteria dan Tetanus.

* Hib  – adalah Haemophilus Influenzae type B.

* MMR – adalah Measles (campak),Mumps (beguk) dan Rubella.

* MR – adalah dos booster yang memberi perlindungan terhadap Measles (campak) dan Rubella.

* JE – adalah Japanese Encephalitis. Vaksin ini hanya diberikan di Sarawak.

* HPV- adalah Human Papillomavirus. Vaksin ini hanya untuk remaja perempuan 13 tahun. Dos 2 diberikan dalam tempoh 6 bulan selepas Dos 1.

Komplikasi Penyakit-Penyakit Yang Boleh Dicegah

~Tibi (Tuberculosis):

Tibi mengakibatkan radang paru-paru, radang selaput otak, jangkitan pada organ lain seperti usus, tulang, sendi serta buah pinggang dan boleh membawa maut.

~ Hepatitis B:

Hepatitis B boleh menyebabkan penyakit hati kronik (chronic liver disease) dan kanser hati

~ Difteria:

Difteria boleh mengakibatkan sukar bernafas, masalah jantung dan saraf.

~ Pertussis (batuk kokol):

Pertussis menyebabkan radang paru-paru, epilepsi dan boleh membawa maut.

~ Tetanus:

Tetanus boleh mengakibatkan kekejangan otot yang membawa kesakitan yang kuat, kesukaran bernafas dan boleh membawa maut.

~ Polio:

Polio boleh menyebabkan lumpuh dan mengakibatkan ketidak upayaan fizikal atau kematian.

~ Penyakit Hib:

Penyakit Hib boleh menyebabkan radang paru-paru, radang selaput otak, pekak, buta, epilepsi dan terencat akal serta radang epiglottis yang menyebabkan saluran pernafasan tersumbat.

~ Measles (campak):

Measles boleh mengakibatkan komplikasi seperti radang paru-paru, radang selaput otak (meningitis), radang otak (encephalitis), pekak, buta, cirit-birit dan kematian.

~ Mumps (beguk)

boleh mengakibatkan radang otak (encephalitis), radang buah zakar (orchitis) yang boleh membawa kemandulan.

~ Rubella,

biasanya penyakit yang ringan bagi kanak-kanak dan dewasa tetapi Rubella pada ibu yang mengandung boleh mengakibatkan bayi dilahirkan cacat seperti katarak (buta), pekak, jantung berlubang, terencat tumbesaran dan terencat akal. Kecacatan ini dikenali sebagai Congenital Rubella Syndrome.

Saya kongsi cara cara suntikan serta lokasi untuk suntikan diberi;

BCG – Di bawah kulit lengan kiri
DTap/ HiB/ IPV – Suntikan di paha (untuk kanak-kanak dibawah umur 1 tahun) atau Lengan (untuk kanak-kanak yang lebih daripada 1 tahun)
MMR – Di otot peha. (Umur 7 tahun, di lengan.)
HPV – Di otot lengan
ATT – Di otot lengan

Vaksin ni bertindak atas penyakit tertentu sahaja. Ia tidak bermakna satu jenis vaksin, semua penyakit termasuk penyakit ‘M’ pun boleh halang. Ia MENCEGAH penyakit tertentu sahaja mengikut jenis.

Kenapa Anak Demam Selepas Vaksin?

Anda perlu tahu, demam selepas pemberian vaksin adalah biasa kerana respon tubuh pada vaksin tersebut. Vaksin BUKAN nak cegah demam dan selsema.

Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada semua.