Anak ku Syamim , jadi lah lebih lagi ..

Assalamualaikum dan hai semua, tetiba keluar tajuk macam tu kan? Bukannya apa, semua ni terjadi gara-gara tertengok iklan terkini Dugro di Youtube dan televisyen baru-baru ini. Tajuk iklan tuh ” Dear Mom ” dan saya rasa budak comey tu seperti anak sendiri ja. Memang tersentuh kalau anak kita buat sesuatu yang sweet sangat tu. Sebagai ibu, mesti setiap orang ada pengalaman moment terindah bersama anak kecil kita kan? Jom share moment indah tu dengan saya.

Saat saya menulis ni teringat pula gelagat si Syamim, agak susah nak luahkan dengan kata-kata, tapi saya cuba lah yer. Syamim ialah satu – satunya anak lelaki , yang 3 lagi perempuan dan dah besar. Boleh dikatakan semua orang dalam rumah ni sayang sangat dengan Syamim. Syamim ni pula jenis kanak – kanak yang suka berceloteh. Dia punya bodek memang boleh buat orang cair. Pandai memujuk dan sangat-sangat berterus terang. Dalam nakal dia, dia boleh agak masa mana ibunya tengah marah dan masa mana ibunya tengah mood baik.

Kadang-kadang geram juga. Di saat kita tengah naik angin puting beliung dan marah si kakak bertiga, dia datang dengan senyuman sambil buat suara sengau “sayanggggg ibu”… kemain pandai membodek. Sampai ayah dia selalu ajuk cara dia punya sayang tu. Kadang-kadang bila Syamim sendiri sepahkan mainan dan ibu buat muka garang sikit, Syamim terus kemaskan mainan dia. Dia punya jujur tusiap boleh tanya, “Kenapa marah amim tadi? Ibu tak sayang amim ke?” Masa dia tanya soalan macam tu, memang cair lah awakkk … cair sungguh-sungguh.Continue reading

Resepi sup ayam dan Cara buat sup ayam tanpa bunjut

Assalamualaikum dan Hai Semua. Haaa apabila puanbee terlebih rajin , terus masa dengan video dan gambar. Biasanya puanbee malas nak ambik gambar semasa masak. Hari ni masak sup ayam tanpa bunjut. Eh biasanya pun tak pakai bunjut sangat sebab selalu terlupa nak beli bila pergi ke kedai. Cara saya sangatlah mudah. Tips nak dapatkan rasa sup ayam yang sedap adalah reneh dengan api perlahan. Tu je ..

Nak resepi ke ? Resepi dan bahan mudah sahaja. Ada di dapur setiap rumah rasanya.

Bahan untuk sup ayam :

  1. Ayam , separuh potong kecil
  2. Daun sup dan daun bawang – 3 pokok macam tu.
  3. Bawang merah , bawang putih dan halia. Awak agak-agak lah ye.
  4. Minyak masak 2 sudu.
  5. Herba buah pelaga , bunga lawang dan kulit kayu manis (takdak dalam video. kehabisan stok)
  6. Air secukupnya
  7. Garam agak-agak korang lah.


Cara buat :

Tumis bawang merah , bawang putih dan halia dengan 2 sudu minyak. Masukkan herba selepas seketika. Biarkan warna perang – perang dan bau wangi . Masukkan ayam , biarkan sekejap sehingga ayam pun ada warna perang sikit. Masukkan air secukupnya dan reneh perlahan. Bila dah melegak sikit masukkan daun dan daun bawang. Reneh lagi sehingga air berkurang dalam 2 inci dari asal. Kemudian masukkan garam dan tutup api.

Lepas tu ambik mangkuk isikan , ambik gambar dan makan. ?

Video ada di instagram . Jemput follow ig @puanbee.

Hujung minggu jom ke Project Shinkansen di Isetan The Japan Store Lot 10 KL

Assalamualaikum dan hai hai babai … Hujung minggu ni nak buat apa ? kalau tak ada apa-apa aktiviti boleh lah bawa anak-anak ke pameran diorama iaitu Project Shinkansen bertempat di Isetan The Japan Store Lot 10 Bukit Bintang Kuala Lumpur. Saya dah pergi minggu lepas.


p/s : maaf jika video ni kurang elok , anak kita 13 tahun baru belajar ambil video 🙂

Buat pengetahuan umum , Pameran Project Shinkansen ini di adakan bertujuan untuk memberi gambaran bagaimana kereta api kebanggaan jepun ini beroperasi di Malaysia. Rakyat Malaysia akan di dedahkan dengan info tentang kereta api laju Shinkansen dari segi teknologi , tahap keselamatan yang bertaraf tinggi dan kelajuan nya sekali. Jepun merupakan salah satu syarikat terlibat dalam tender untuk membangunkan kereta api laju dari Malaysia ke Singapura.

Pameran DIORAMA SHINKANSEN ini di anggap pameran terbesar di Asia. Jangan lepaskan peluang ntuk tengok ya .. Masuk percuma.

Di Pameran tersebut juga di sediakan pelbagai produk dari Jepun. Aksesori , Gundam , Replika keretapi Shinkansen pun ada. Hujung minggu ini jika berkelapangan boleh la ke sana . Ada aktiviti manicure juga katanya. Kami sempat painting saja.

Beg di berikan kepada pengunjng bertuah ..

Biasalah dah kena pau keretapi laju satuu

 

Aktiviti painting dengan gambar kereta api Jepun. Enjoy .. minggu akan datang ni ada art manicure ..pergi cepat .. kalau sampai awal mana tahu bertuah akan dapat goodies bag shinkansen , bento untuk anak-anak dan note book juga. Bento khas bentuk kereta api.

Face painting patutnya tp semua tk nak lukis muka …

 

Tu bento khas tu , bentuk kepala keretapi .comel .. jemput singgah ke LOT 10 cepat .. The Japan Store .. ingat tuuu

Berselera makan , makanan jepun ..

Jangan lupa singgah hujung minggu ini ..

Project Shinkansen (PROJECT SHINKANSEN)

Tempat : ISETAN The Japan Store (1F THE STUDIO / Studio.I)

LOT 10 SHOPPING CENTER 50 JALAN SULTAN ISMAIL 50250

KUALA LUMPUR, MALAYSIA

Buka : February 17 – March 9 2017 (21 days)

Untuk info lanjut :

Facebook :

REVIEW APA RASA CHIA SEED YANG SEBENAR ?

Assalamualaikum dan hai semua. Kali ni saya nak review apa rasa chia seed yang sebenar. Khasiat ramai orang dah tahu kan ? viral dah di facebook tentang chia seed ni kan ? Chia seed dalam gambar saya menang dari contest anjuran Dianarashid.com , Chia seed ini pula merupakan dari pada Slimtreats. Semasa giveaway berlangsung saya tengah lapang dan tergerak hati nak join. Itu je .. mana tahu saya menang. Allhamdulillah rezeki dari Allah dan juga terima kasih di ucapkan kepada dianarashid.com dan slimtreats.
Jadi apa rasa sebenar chia seed ini ?

Rasa chia seed kosong. Jika kita rendam dengan jus yang ada rasa hanyalah jus buah. Jika kita rendam dengan air kosong sejuk yang ada rasa hanya lah air sejuk.

Ada yang kata ” geli lah nak minum rasa jelly lendir kat tekak ” sebenarnya boleh juga elakkan geli tu dengan cara menrendam sekejap saja chia seed ni , tak perlu lah semalaman kan.

Saya pernah buat agar-agar di tambah chia seed , anak tak suka

Tabur dalam yogurt dan ais krim pun tak suka.

Jadi nya anak memang tak makan chia seed ini. Ibu sorang je lah telan sesorang. Orang kata chia seed boleh tahan lapar. Merepek ja kot. Lepas pekena secawan chia seed dan dan perut lapar. Kalau kau dah memang tak makan lagi satu hari lepas tu kau nak tahan perut dengan chia seed , lupakan lah. Lapar sama je .. Lagi satu hal. Lepas minum chia seed rasa nak ke tandas je  mana kau tak lapar kan.

Semasa saya buat agar agar tak de kesan ke tandas , adakah kerana chia seed telah mengikut resmi agar-agar. Tak pasti. Adakah chia seed menjadi kurang khasiat di sebabkan kita masak chia seed tersebut ? saya pun kurang pasti.

Yang saya pasti minum dengan air , rendam dengan air tak terlalu panas untuk kekalkan khasiat dan effect nak ke tandas tu. Sangat berkesan untuk sesiapa ada masaalah kumbuhan. Kumbuhan penuh tapi sembelit je.. eloklah cuba chia seed. Cara semulajadi tanpa bahan kimia gitu.

Saya tak ada lah diet beriya. Tapi saya saja suka amalkan makanan kesihatan. Nak juga awet muda sikit-sikit. Tak mau lah nampak tua sangat .. cenggitueee ..

Ok lah .. saya menulis ikut mood ni haa . Jam 3.38 pagi. Hujan renyai ..

Top 15 entri popular 2016 bagi blog puanbee.com

Untuk rekod bagi blog puanbee.com sendiri. Top entri 2016 bagi blog puanbee.com ialah …saya akan senarai kan di bawah. Tak ada ucapan khas pun. Tahun 2016 dan tahun berikutnya saya blur la.Walau pun banyak benda berlaku tetapi banyak juga halangan untuk update. Insyallah kalau ada masa slow slow kita update blog ya. Kini blog bukan lagi keutamaan. Banyak betul kerja luar untuk di beri perhatian termasuk lah menjaga anak-anak yang kian membesar. Walaubagaimana pun , saya bersyukur sedikit sebanyak entri tentang “ LIFESTYLE ” seorang surirumah biasa biasa ini mendapat banyak carian di google dan saya doakan semoga bermanfaat untuk semua. Maafkan saya jika ada terlanjur menulis dan salah silap.

CARTA GOOGLE UNTUK SETAHUN 2016.

TOP ENTRI 2016Continue reading