Hujung minggu jom ke Project Shinkansen di Isetan The Japan Store Lot 10 KL

Assalamualaikum dan hai hai babai … Hujung minggu ni nak buat apa ? kalau tak ada apa-apa aktiviti boleh lah bawa anak-anak ke pameran diorama iaitu Project Shinkansen bertempat di Isetan The Japan Store Lot 10 Bukit Bintang Kuala Lumpur. Saya dah pergi minggu lepas.


p/s : maaf jika video ni kurang elok , anak kita 13 tahun baru belajar ambil video 🙂

Buat pengetahuan umum , Pameran Project Shinkansen ini di adakan bertujuan untuk memberi gambaran bagaimana kereta api kebanggaan jepun ini beroperasi di Malaysia. Rakyat Malaysia akan di dedahkan dengan info tentang kereta api laju Shinkansen dari segi teknologi , tahap keselamatan yang bertaraf tinggi dan kelajuan nya sekali. Jepun merupakan salah satu syarikat terlibat dalam tender untuk membangunkan kereta api laju dari Malaysia ke Singapura.

Pameran DIORAMA SHINKANSEN ini di anggap pameran terbesar di Asia. Jangan lepaskan peluang ntuk tengok ya .. Masuk percuma.

Di Pameran tersebut juga di sediakan pelbagai produk dari Jepun. Aksesori , Gundam , Replika keretapi Shinkansen pun ada. Hujung minggu ini jika berkelapangan boleh la ke sana . Ada aktiviti manicure juga katanya. Kami sempat painting saja.

Beg di berikan kepada pengunjng bertuah ..

Biasalah dah kena pau keretapi laju satuu

 

Aktiviti painting dengan gambar kereta api Jepun. Enjoy .. minggu akan datang ni ada art manicure ..pergi cepat .. kalau sampai awal mana tahu bertuah akan dapat goodies bag shinkansen , bento untuk anak-anak dan note book juga. Bento khas bentuk kereta api.

Face painting patutnya tp semua tk nak lukis muka …

 

Tu bento khas tu , bentuk kepala keretapi .comel .. jemput singgah ke LOT 10 cepat .. The Japan Store .. ingat tuuu

Berselera makan , makanan jepun ..

Jangan lupa singgah hujung minggu ini ..

Project Shinkansen (PROJECT SHINKANSEN)

Tempat : ISETAN The Japan Store (1F THE STUDIO / Studio.I)

LOT 10 SHOPPING CENTER 50 JALAN SULTAN ISMAIL 50250

KUALA LUMPUR, MALAYSIA

Buka : February 17 – March 9 2017 (21 days)

Untuk info lanjut :

Facebook :

REVIEW APA RASA CHIA SEED YANG SEBENAR ?

Assalamualaikum dan hai semua. Kali ni saya nak review apa rasa chia seed yang sebenar. Khasiat ramai orang dah tahu kan ? viral dah di facebook tentang chia seed ni kan ? Chia seed dalam gambar saya menang dari contest anjuran Dianarashid.com , Chia seed ini pula merupakan dari pada Slimtreats. Semasa giveaway berlangsung saya tengah lapang dan tergerak hati nak join. Itu je .. mana tahu saya menang. Allhamdulillah rezeki dari Allah dan juga terima kasih di ucapkan kepada dianarashid.com dan slimtreats.
Jadi apa rasa sebenar chia seed ini ?

Rasa chia seed kosong. Jika kita rendam dengan jus yang ada rasa hanyalah jus buah. Jika kita rendam dengan air kosong sejuk yang ada rasa hanya lah air sejuk.

Ada yang kata ” geli lah nak minum rasa jelly lendir kat tekak ” sebenarnya boleh juga elakkan geli tu dengan cara menrendam sekejap saja chia seed ni , tak perlu lah semalaman kan.

Saya pernah buat agar-agar di tambah chia seed , anak tak suka

Tabur dalam yogurt dan ais krim pun tak suka.

Jadi nya anak memang tak makan chia seed ini. Ibu sorang je lah telan sesorang. Orang kata chia seed boleh tahan lapar. Merepek ja kot. Lepas pekena secawan chia seed dan dan perut lapar. Kalau kau dah memang tak makan lagi satu hari lepas tu kau nak tahan perut dengan chia seed , lupakan lah. Lapar sama je .. Lagi satu hal. Lepas minum chia seed rasa nak ke tandas je  mana kau tak lapar kan.

Semasa saya buat agar agar tak de kesan ke tandas , adakah kerana chia seed telah mengikut resmi agar-agar. Tak pasti. Adakah chia seed menjadi kurang khasiat di sebabkan kita masak chia seed tersebut ? saya pun kurang pasti.

Yang saya pasti minum dengan air , rendam dengan air tak terlalu panas untuk kekalkan khasiat dan effect nak ke tandas tu. Sangat berkesan untuk sesiapa ada masaalah kumbuhan. Kumbuhan penuh tapi sembelit je.. eloklah cuba chia seed. Cara semulajadi tanpa bahan kimia gitu.

Saya tak ada lah diet beriya. Tapi saya saja suka amalkan makanan kesihatan. Nak juga awet muda sikit-sikit. Tak mau lah nampak tua sangat .. cenggitueee ..

Ok lah .. saya menulis ikut mood ni haa . Jam 3.38 pagi. Hujan renyai ..

Top 15 entri popular 2016 bagi blog puanbee.com

Untuk rekod bagi blog puanbee.com sendiri. Top entri 2016 bagi blog puanbee.com ialah …saya akan senarai kan di bawah. Tak ada ucapan khas pun. Tahun 2016 dan tahun berikutnya saya blur la.Walau pun banyak benda berlaku tetapi banyak juga halangan untuk update. Insyallah kalau ada masa slow slow kita update blog ya. Kini blog bukan lagi keutamaan. Banyak betul kerja luar untuk di beri perhatian termasuk lah menjaga anak-anak yang kian membesar. Walaubagaimana pun , saya bersyukur sedikit sebanyak entri tentang “ LIFESTYLE ” seorang surirumah biasa biasa ini mendapat banyak carian di google dan saya doakan semoga bermanfaat untuk semua. Maafkan saya jika ada terlanjur menulis dan salah silap.

CARTA GOOGLE UNTUK SETAHUN 2016.

TOP ENTRI 2016Continue reading

8 Sebab Kenapa Anda Patut Melabur Dalam Jual Beli Tanah

Kebanyakan rakyat Malaysia sangat suka untuk mengubahsuai dan menjual semula rumah, atau membeli hartanah komersial dan persendirian untuk disewakan sebagai pelaburan dalam bidang hartanah. Bagaimanapun, ramai yang tidak peduli untuk melabur di lot tanah yang kosong. Mungkin ia tidak segah memiliki hartanah sewaan, tapi pelaburan di tanah kosong ini menawarkan potensi yang banyak.

Tiada Apa Untuk Digantikan Atau Diubah

Bila anda membeli tanah kosong, tiada apa yang perlu anda ubah atau baiki. Tiada apa yang boleh dicuri dan diganti. Dan anda juga bukan membeli tanah itu untuk dibangunkan, maka anda tidak perlu ada pengetahuan atau kemahiran dalam pembinaan atau mengupah mereka yang berkemahiran. Yang anda perlu titik beratkan adalah, sama ada tanah itu sesuai untuk dibangunkan – jika sudah ada yang melakukan pembinaan di parsel tanah itu, maka anda juga tak perlu risau tentang ini lagi.

Tiada Penyelenggaraan dan Tiada Kecemasan

Disebabkan tiada struktur binaan, anda tidak perlu berurusan dengan penyewa atau kutipan sewa. Anda juga tidak perlu mengupah pengurus hartanah, tukang kebun, atau tukang paip. Anda tidak akan menerima panggilan di waktu hujung minggu tentang bombong bocor atau apa-apa saja.
Tanah kosong tidak “kasar” dan “banyak songeh”. Ia juga tidak berhutang sewa dengan anda. Ia pelaburan yang baik dan tidak banyak karenah, walaupun beratus batu jauhnya. Tentu saja tidur anda tidak akan diganggu.

Tiada Persaingan

Kebanyakan pelabur hartanah cuma mensasarkan hartananh berstruktur – rumah, pangsapuri, dan hartanah komersial – dan mereka berada dalam satu bidang yang mempunyai banyak saingan. Lebih sedikit orang yang memahami dan tahu tentang kelebihan dan faedah melabur di tanah kosong, jadi persaingan sangat kurang dalam bidang ini.

Anda Tidak Perlu Berurusan Dengan Bank

Berbanding dengan binaan komersial dan kediaman, harga tanah kosong adalah jauh lebih murah. Ia bukan sesuatu yang pelik jika anda dapat memiliki tanah dengan wang yang ada pada anda (hanya beberapa ribu berbanding ratusan ribu Ringgit). Jadi, tidak seperti melabur di rumah kediaman, anda biasanya tidak perlu berurusan dengan bank, syarikat gadai janji, atau peminjam wang berlesen untuk membeli sebidang tanah.

Anda Boleh Berurusan Secara Maya

Dengan menggunakan portal seperti PropertyGuru, anda akan menemui banyak tanah untuk dijual dengan mudah di bandar dan kawasan berhampiran anda. Anda tidak dihadkan untuk membeli hartanah hanya di satu-satu kawasan sahaja, malah anda juga boleh membeli tanah yang jauh dari tempat anda. Adalah biasa untuk kita nikmati keuntungan dengan membeli, memiliki atau menjual tanah yang kita tak pernah jejak.

Belanja Yang Sedikit Dan Murah

Jika anda mendapat sekeping tanah dengan harga yang baik, biasanya masalah anda habis di situ. (Seperti yang kita huraikan di atas, tak banyak pun masalah yang perlu dihadapi). Tanah itu tidak berstruktur, jadi, tiada bayaran gadai janji; cukai hartanah pula rendah; dan jika anda mahu menginsurankan tanah anda, belanjanya juga agak rendah.

Anda Boleh Menjana Pendapatan Dengan Tanah Kosong

Bergantung pada lokasi dan jenis tanah anda, anda boleh sewakan sebahagian tanah anda kepada syarikat telekomunikasi untuk dibina pencawang, atau syarikat bekalan elektrik untuk projek penjana kuasa pacuan angin. Di sesetengah kawasan, anda juga boleh mengenakan bayaran kepada pemburu yang ingin berburu atau penternak yang mahu menggunakan tanah anda sebagai tanah ragut.

Anda Boleh Membuat Aliran Tunai Dengan Pembiayaan Penjual

Bila anda membiayai penjualan tanah anda, apa yang anda buat adalah mencipta satu aliran pendapatan pasif sama seperti anda sewakan hartanah anda, tanpa melibatkan liabliti yang sama dengan tuan rumah.

Ia berfungsi begini: Anda beli tanah dengan harga yang rendah. Bila nilainya meningkat, anda akan jual dengan nilai lebih tinggi. Dengan menjadi pembiaya, anda mungkin mendapat pulangan pelaburan anda bila pinjaman diluluskan. Kemudian jumlah bayaran yang anda dapat menguntungkan anda 100%.

Kesimpulan

Ada kata-kata yang memang sesuai untuk tanah, “Makin lama makin sikit”. Dengan mengalih arah pelaburan anda ke kawasan yang banyak “pertumbuhan”, anda tentunya akan mendapat pulangan wang dengan keuntungan yang melimpah ruah.

Detox Tea Review : Slimming & Detox Tea By Medina Desire

Siapa yang mengambil kesempatan sambil berpuasa sambil diet ? Saya diet bukan untuk kurus tapi untuk kurang kan beberapa kilogram sebelum raya. Nanti raya makan pun tak jaga oiii , lepas habis raya macam – macam penyakit datang. Kali ni nak rekomen kan korang beli dan cuba teh ini. Slimming & Detox Tea by Medina Desire. Saya tak jual yek. Saya pun main kirim je dekat kawan geng diet. Kami ada group support untuk mak mak turunkan berat badan dan kembali cergas. Mak mak hebat di zaman mencabar ni kena jaga kesihatan badan sendiri. Kalau korang nak beli boleh beli dari Teatox.co – whatsapp : 019-3924256 , atau klik je like facebook di dalam entri ini. Ada banyak iklan. Harga sama sahaja Slimming & Detox Tea RM15 ada 15 uncang dalam dia.

 


Jika korang ada masaalah seperti sembelit , susah sangat nak memerut. Kadang kadang 2 minggu sekali. Kadang kadang asyik terkentut akibat banyak sangat gas dalam perut. Dah lah tu .. kentut bau busuk ya amat. Malu dengan abang di sebelah kan ? Banyak jerawat di belakang badan dan muka. Boleh lah cuba detox dengan tea ini. Apa teh yang saya tak cuba ? Teh Orang Kampung tu pun dah tak berkesan bagi saya. Memang masaalah perut ni. Semua di atas masaalah saya. Continue reading