Assalamualaikum dan hai , Siapa suka bawa anak kecil berenang ? berenang atau kata lain main air memang sangat menyeronokkan bagi kanak-kanak. Aktiviti ini memang dapat membuatkan anak leka sehingga jika tidak di pantau kanak-kanak mampu berendam lebih 6 jam sehari. Tetapi .. ada banyak perkara yang boleh dan tidak boleh di lakukan. Aspek keselamatan semasa bermain air tidak kira di mana sahaja perlu di titik beratkan. Didalam workshop Confident Swimming Babies & Water Safety yang di hostkan  BRYAN YAP bertempat di THE PARENTHOOD Sunway Pyramid  ini ada memberi ilmu tentang keselamatan anak-anak ketika berenang , di rumah , di waterpark.

Ilmu ini sangat berguna untuk ibu bapa terutamanya mereka yang baru sahaja menimang cahaya mata. BRYAN YAP mempunyai pengalaman lebih 23 tahun sebagai pengajar dan swiming instructor. Semasa bengkel ini berjalan ibu bapa di beri penerangan cara memandikan bayi baru lahir. Aspek keselamatan dan cara jika anak terjebak di dalam kemalangan air iaitu lemas.

Kata BRYAN YAP , kenapa bayi amat tertarik kepada bunyi air ? Dan kenapa terdapat begitu banyak kes bayi lemas di rumah sendiri atau kolam cetek ?Read More →

Assalamualaikum dan hai semua, tetiba keluar tajuk macam tu kan? Bukannya apa, semua ni terjadi gara-gara tertengok iklan terkini Dugro di Youtube dan televisyen baru-baru ini. Tajuk iklan tuh ” Dear Mom ” dan saya rasa budak comey tu seperti anak sendiri ja. Memang tersentuh kalau anak kita buat sesuatu yang sweet sangat tu. Sebagai ibu, mesti setiap orang ada pengalaman moment terindah bersama anak kecil kita kan? Jom share moment indah tu dengan saya.

Saat saya menulis ni teringat pula gelagat si Syamim, agak susah nak luahkan dengan kata-kata, tapi saya cuba lah yer. Syamim ialah satu – satunya anak lelaki , yang 3 lagi perempuan dan dah besar. Boleh dikatakan semua orang dalam rumah ni sayang sangat dengan Syamim. Syamim ni pula jenis kanak – kanak yang suka berceloteh. Dia punya bodek memang boleh buat orang cair. Pandai memujuk dan sangat-sangat berterus terang. Dalam nakal dia, dia boleh agak masa mana ibunya tengah marah dan masa mana ibunya tengah mood baik.

Kadang-kadang geram juga. Di saat kita tengah naik angin puting beliung dan marah si kakak bertiga, dia datang dengan senyuman sambil buat suara sengau “sayanggggg ibu”… kemain pandai membodek. Sampai ayah dia selalu ajuk cara dia punya sayang tu. Kadang-kadang bila Syamim sendiri sepahkan mainan dan ibu buat muka garang sikit, Syamim terus kemaskan mainan dia. Dia punya jujur tusiap boleh tanya, “Kenapa marah amim tadi? Ibu tak sayang amim ke?” Masa dia tanya soalan macam tu, memang cair lah awakkk … cair sungguh-sungguh.Read More →

Assalamualaikum dan Hai Semua. Haaa apabila puanbee terlebih rajin , terus masa dengan video dan gambar. Biasanya puanbee malas nak ambik gambar semasa masak. Hari ni masak sup ayam tanpa bunjut. Eh biasanya pun tak pakai bunjut sangat sebab selalu terlupa nak beli bila pergi ke kedai. Cara saya sangatlah mudah. Tips nak dapatkan rasa sup ayam yang sedap adalah reneh dengan api perlahan. Tu je ..

Nak resepi ke ? Resepi dan bahan mudah sahaja. Ada di dapur setiap rumah rasanya.

Bahan untuk sup ayam :

  1. Ayam , separuh potong kecil
  2. Daun sup dan daun bawang – 3 pokok macam tu.
  3. Bawang merah , bawang putih dan halia. Awak agak-agak lah ye.
  4. Minyak masak 2 sudu.
  5. Herba buah pelaga , bunga lawang dan kulit kayu manis (takdak dalam video. kehabisan stok)
  6. Air secukupnya
  7. Garam agak-agak korang lah.


Cara buat :

Tumis bawang merah , bawang putih dan halia dengan 2 sudu minyak. Masukkan herba selepas seketika. Biarkan warna perang – perang dan bau wangi . Masukkan ayam , biarkan sekejap sehingga ayam pun ada warna perang sikit. Masukkan air secukupnya dan reneh perlahan. Bila dah melegak sikit masukkan daun dan daun bawang. Reneh lagi sehingga air berkurang dalam 2 inci dari asal. Kemudian masukkan garam dan tutup api.

Lepas tu ambik mangkuk isikan , ambik gambar dan makan. ?

Video ada di instagram . Jemput follow ig @puanbee.

Assalamualaikum dan hai hai babai … Hujung minggu ni nak buat apa ? kalau tak ada apa-apa aktiviti boleh lah bawa anak-anak ke pameran diorama iaitu Project Shinkansen bertempat di Isetan The Japan Store Lot 10 Bukit Bintang Kuala Lumpur. Saya dah pergi minggu lepas.


p/s : maaf jika video ni kurang elok , anak kita 13 tahun baru belajar ambil video 🙂

Buat pengetahuan umum , Pameran Project Shinkansen ini di adakan bertujuan untuk memberi gambaran bagaimana kereta api kebanggaan jepun ini beroperasi di Malaysia. Rakyat Malaysia akan di dedahkan dengan info tentang kereta api laju Shinkansen dari segi teknologi , tahap keselamatan yang bertaraf tinggi dan kelajuan nya sekali. Jepun merupakan salah satu syarikat terlibat dalam tender untuk membangunkan kereta api laju dari Malaysia ke Singapura.

Pameran DIORAMA SHINKANSEN ini di anggap pameran terbesar di Asia. Jangan lepaskan peluang ntuk tengok ya .. Masuk percuma.

Di Pameran tersebut juga di sediakan pelbagai produk dari Jepun. Aksesori , Gundam , Replika keretapi Shinkansen pun ada. Hujung minggu ini jika berkelapangan boleh la ke sana . Ada aktiviti manicure juga katanya. Kami sempat painting saja.

Beg di berikan kepada pengunjng bertuah ..
Biasalah dah kena pau keretapi laju satuu

 

Aktiviti painting dengan gambar kereta api Jepun. Enjoy .. minggu akan datang ni ada art manicure ..pergi cepat .. kalau sampai awal mana tahu bertuah akan dapat goodies bag shinkansen , bento untuk anak-anak dan note book juga. Bento khas bentuk kereta api.

Face painting patutnya tp semua tk nak lukis muka …

 

Tu bento khas tu , bentuk kepala keretapi .comel .. jemput singgah ke LOT 10 cepat .. The Japan Store .. ingat tuuu
Berselera makan , makanan jepun ..

Jangan lupa singgah hujung minggu ini ..

Project Shinkansen (PROJECT SHINKANSEN)

Tempat : ISETAN The Japan Store (1F THE STUDIO / Studio.I)

LOT 10 SHOPPING CENTER 50 JALAN SULTAN ISMAIL 50250

KUALA LUMPUR, MALAYSIA

Buka : February 17 – March 9 2017 (21 days)

Untuk info lanjut :

Facebook :

Assalamualaikum dan hai semua. Kali ni saya nak review apa rasa chia seed yang sebenar. Khasiat ramai orang dah tahu kan ? viral dah di facebook tentang chia seed ni kan ? Chia seed dalam gambar saya menang dari contest anjuran Dianarashid.com , Chia seed ini pula merupakan dari pada Slimtreats. Semasa giveaway berlangsung saya tengah lapang dan tergerak hati nak join. Itu je .. mana tahu saya menang. Allhamdulillah rezeki dari Allah dan juga terima kasih di ucapkan kepada dianarashid.com dan slimtreats.
Jadi apa rasa sebenar chia seed ini ?

Rasa chia seed kosong. Jika kita rendam dengan jus yang ada rasa hanyalah jus buah. Jika kita rendam dengan air kosong sejuk yang ada rasa hanya lah air sejuk.

Ada yang kata ” geli lah nak minum rasa jelly lendir kat tekak ” sebenarnya boleh juga elakkan geli tu dengan cara menrendam sekejap saja chia seed ni , tak perlu lah semalaman kan.

Saya pernah buat agar-agar di tambah chia seed , anak tak suka

Tabur dalam yogurt dan ais krim pun tak suka.

Jadi nya anak memang tak makan chia seed ini. Ibu sorang je lah telan sesorang. Orang kata chia seed boleh tahan lapar. Merepek ja kot. Lepas pekena secawan chia seed dan dan perut lapar. Kalau kau dah memang tak makan lagi satu hari lepas tu kau nak tahan perut dengan chia seed , lupakan lah. Lapar sama je .. Lagi satu hal. Lepas minum chia seed rasa nak ke tandas je  mana kau tak lapar kan.

Semasa saya buat agar agar tak de kesan ke tandas , adakah kerana chia seed telah mengikut resmi agar-agar. Tak pasti. Adakah chia seed menjadi kurang khasiat di sebabkan kita masak chia seed tersebut ? saya pun kurang pasti.

Yang saya pasti minum dengan air , rendam dengan air tak terlalu panas untuk kekalkan khasiat dan effect nak ke tandas tu. Sangat berkesan untuk sesiapa ada masaalah kumbuhan. Kumbuhan penuh tapi sembelit je.. eloklah cuba chia seed. Cara semulajadi tanpa bahan kimia gitu.

Saya tak ada lah diet beriya. Tapi saya saja suka amalkan makanan kesihatan. Nak juga awet muda sikit-sikit. Tak mau lah nampak tua sangat .. cenggitueee ..

Ok lah .. saya menulis ikut mood ni haa . Jam 3.38 pagi. Hujan renyai ..