Tuan WAN NONG MUZAFAR – Ini Bisnes Bukan Propa ( IBBP2017)

Assalamualaikum dan hai.

Hai orang  sahabat .. dah bangun tidur ke belum ? 🙂

Akak dah bangun dah semalam. Semalam akak sempat lah jumpa dengan seseorang yang telah menjadi viral satu ketika dulu di The Vocket. Tajuk : 9 Perkara Saya Belajar Ketika Hampir Bankrap Akibat Berbisnes. Akak suka sangat dik … teruja sungguh. Maklumlah akak cita – cita nak jadi tukang jahit brjaya abad ini. Tapi tak tahu lah macam mana nak mula pun.

Jadi allhamdulillah , semalam akak telah di beri peluang bertemu dan bertentang mata dengan Tuan Wan Nong Muzafar. Pertemuan ini telah pun dapat membangunkan akak. Tuan Wan Nong Muzafar yang asalnya dari keluarga sederhana , belajar sampai keluar negara. Mempunyai banyak pengalaman dalam dunia bisnes kini berjaya hidup mewah senang , sampai duit banyak tak tau buat apa. Kalau dia boleh , kenapa kita tidak ?

Akak bukan nak mewah sangat dik .. Cukup la kalau akak dapat beli rumah , anak – anak pergi sambung belajar tanpa hutang. Boleh hulur duit denkat mak 2-3 ribu sebulan. sob sob sob .. belum mampu.

Ye lah kita tak belajar tinggi sangat. Tapi kita boleh belajar bisnes dengan orang yang ada PENGALAMAN dan telah terbukti. Tertimoni atas pengalaman Tuan Wan Nong Muzafar banyak. Bukan sedakar sifu pandai cakap sahaja ye. Hampir 2000 usahawan telah di latih oleh Syarikat ILM Legacy sendiri walaupun baru sahaja di tubuhkan pada tahun 2015. Sangat agresif. Continue reading

Tefal FV1245 – Iron steam murah

Assalamualaikum dan hai , kali ni nak share lah review iron steam murah ni. Murah tak murah RM100 tu tinggi juga la untuk rakyat marhaen ni kan kan. Saya tak beli lah jenama amway , philips atau harvey norman yang rata-rata di review sangat best tu. Iron tu lagi best kan. Tapi dapat yang ini pun syukur allhamdulillah. Dan ini hasil menjahit .. tolong cikgu jahit baju 4 pasang dapat upah saya beli lah iron , iron lama tu kalau silap sikit berlubang baju , ni nak jahit baju raya orang banyak ni. Takut juga ter hangit. Tu sebab lah cari iron steam juga.

Semasa search lazada memang baca spec iron steam bawah RM150 sahaja. Target banyak tu je ada modal nak beli iron pun. Jadi setelah di ambil kira pelbagai sudut. Saya pilih tefal ni sebab di situ tulis ceramic technology di mana jarang dengar , biasa guna soleplate je. Pernah beli jenis soleplate ni melekat juga lama-lama. So nak cuba lah ceramic techology ni. Ok juga la buat masa sekarang.Continue reading

Confident Swimming Babies & Water Safety Workshop With BRYAN YAP

Assalamualaikum dan hai , Siapa suka bawa anak kecil berenang ? berenang atau kata lain main air memang sangat menyeronokkan bagi kanak-kanak. Aktiviti ini memang dapat membuatkan anak leka sehingga jika tidak di pantau kanak-kanak mampu berendam lebih 6 jam sehari. Tetapi .. ada banyak perkara yang boleh dan tidak boleh di lakukan. Aspek keselamatan semasa bermain air tidak kira di mana sahaja perlu di titik beratkan. Didalam workshop Confident Swimming Babies & Water Safety yang di hostkan  BRYAN YAP bertempat di THE PARENTHOOD Sunway Pyramid  ini ada memberi ilmu tentang keselamatan anak-anak ketika berenang , di rumah , di waterpark.

Ilmu ini sangat berguna untuk ibu bapa terutamanya mereka yang baru sahaja menimang cahaya mata. BRYAN YAP mempunyai pengalaman lebih 23 tahun sebagai pengajar dan swiming instructor. Semasa bengkel ini berjalan ibu bapa di beri penerangan cara memandikan bayi baru lahir. Aspek keselamatan dan cara jika anak terjebak di dalam kemalangan air iaitu lemas.

Kata BRYAN YAP , kenapa bayi amat tertarik kepada bunyi air ? Dan kenapa terdapat begitu banyak kes bayi lemas di rumah sendiri atau kolam cetek ?Continue reading

Anak ku Syamim , jadi lah lebih lagi ..

Assalamualaikum dan hai semua, tetiba keluar tajuk macam tu kan? Bukannya apa, semua ni terjadi gara-gara tertengok iklan terkini Dugro di Youtube dan televisyen baru-baru ini. Tajuk iklan tuh ” Dear Mom ” dan saya rasa budak comey tu seperti anak sendiri ja. Memang tersentuh kalau anak kita buat sesuatu yang sweet sangat tu. Sebagai ibu, mesti setiap orang ada pengalaman moment terindah bersama anak kecil kita kan? Jom share moment indah tu dengan saya.

Saat saya menulis ni teringat pula gelagat si Syamim, agak susah nak luahkan dengan kata-kata, tapi saya cuba lah yer. Syamim ialah satu – satunya anak lelaki , yang 3 lagi perempuan dan dah besar. Boleh dikatakan semua orang dalam rumah ni sayang sangat dengan Syamim. Syamim ni pula jenis kanak – kanak yang suka berceloteh. Dia punya bodek memang boleh buat orang cair. Pandai memujuk dan sangat-sangat berterus terang. Dalam nakal dia, dia boleh agak masa mana ibunya tengah marah dan masa mana ibunya tengah mood baik.

Kadang-kadang geram juga. Di saat kita tengah naik angin puting beliung dan marah si kakak bertiga, dia datang dengan senyuman sambil buat suara sengau “sayanggggg ibu”… kemain pandai membodek. Sampai ayah dia selalu ajuk cara dia punya sayang tu. Kadang-kadang bila Syamim sendiri sepahkan mainan dan ibu buat muka garang sikit, Syamim terus kemaskan mainan dia. Dia punya jujur tusiap boleh tanya, “Kenapa marah amim tadi? Ibu tak sayang amim ke?” Masa dia tanya soalan macam tu, memang cair lah awakkk … cair sungguh-sungguh.Continue reading

Resepi sup ayam dan Cara buat sup ayam tanpa bunjut

Assalamualaikum dan Hai Semua. Haaa apabila puanbee terlebih rajin , terus masa dengan video dan gambar. Biasanya puanbee malas nak ambik gambar semasa masak. Hari ni masak sup ayam tanpa bunjut. Eh biasanya pun tak pakai bunjut sangat sebab selalu terlupa nak beli bila pergi ke kedai. Cara saya sangatlah mudah. Tips nak dapatkan rasa sup ayam yang sedap adalah reneh dengan api perlahan. Tu je ..

Nak resepi ke ? Resepi dan bahan mudah sahaja. Ada di dapur setiap rumah rasanya.

Bahan untuk sup ayam :

  1. Ayam , separuh potong kecil
  2. Daun sup dan daun bawang – 3 pokok macam tu.
  3. Bawang merah , bawang putih dan halia. Awak agak-agak lah ye.
  4. Minyak masak 2 sudu.
  5. Herba buah pelaga , bunga lawang dan kulit kayu manis (takdak dalam video. kehabisan stok)
  6. Air secukupnya
  7. Garam agak-agak korang lah.


Cara buat :

Tumis bawang merah , bawang putih dan halia dengan 2 sudu minyak. Masukkan herba selepas seketika. Biarkan warna perang – perang dan bau wangi . Masukkan ayam , biarkan sekejap sehingga ayam pun ada warna perang sikit. Masukkan air secukupnya dan reneh perlahan. Bila dah melegak sikit masukkan daun dan daun bawang. Reneh lagi sehingga air berkurang dalam 2 inci dari asal. Kemudian masukkan garam dan tutup api.

Lepas tu ambik mangkuk isikan , ambik gambar dan makan. ?

Video ada di instagram . Jemput follow ig @puanbee.