Nasib baik dah pindah

Assalamualaikum dan hai.
Sesungguhnya semua yang terjadi pada tahun 2016 ada hikmah nya. Hikmahnya boleh nampak sekarang. Ada banyak pengajaran yang saya dapat sepanjang di beri dugaan susah dan senang. Syukur ke hadrat ilahi kerana memberi ujian dan dugaan kepada diriku ini.

Tahun 2016 masa berlalu sangat pantas. Hidup di fokoskan mencari duit , suami isteri cari duit. TAPI duit entah kemana. Saya surirumah buat partime macam2. Duit habis ke minyak kereta. Pelajaran anak pun tak sebanyak duit minyak kereta. 2016 Kereta rosak berbulan sebulan anggaran kos baiki menceceah ribu. Ye lah hari-hari guna ambik dan hantar anak ke sekolah termasuk anak orang seramai 5 orang. Kos banyak. Memang dapat duit bulan – bulan macam lega tapi kos maintanence tu lagi banyak dari untungnya. Dengan minyak boleh kata seminggu rm300 uols..

Hujung tahun 2016 , tuan rumah lelaki suruh keluar dia nak repair rumah katanya. Rumah pun sewa je. Dalam duk cari rumah kawan offer sewa rumah dia. Kami pun terima memandangkan sekolah semua dekat. Kurang guna minyak .

Ini lah hikmah nya.Pindah rumah banyak saving termasuklah tak payah penat-penat ke hulu ke hilir dalam kereta lagi. Baik lah duduk ceruk dari duduk tengah bandar stress lama-lama boleh gila.

Banyak masa boleh di luangkan jaga anak-anak. Maaf saya tak suka jaga budak atau pun masak. Itu bukan minat saya. Jadi saya belajar menjahit. Niat nak jahit baju sendiri dan keluarga supaya tiap kali raya nak tempah baju tak ada lah berkira-kira , kesian anak baru nak membesar teringin nak pakai baju cantik dan mahal harganya tapi ibu tak dapat tunaikan. Sekarang ni pun dah tak payah risau.

Minyak asyik naik je , kos makan naik , gaji tak naik kena potong lagi adalah .. Hanya mampu berserah. Semoga di beri kesihatan yang baik. Semoga Allah bantu untuk mencari nafkah dalam membesarkan anak-anak. Semoga kita semua merasa cukup dengan rezeki yang ada.

Entah kenapa nak tulis melalut ni. Saya tengah sakit belakang.

Review : Lips scrub dan coffee scrub dari temyracle , 100% Homemade dan halal

Assalamualaikum dan hai.. Kali ni saya nak review produk Temyracle , produk homemade menggunakan bahan dari alam yang tidak merbahaya dan sesuai untuk mereka yang inginkan penjagaan kecantikan secara semulajadi tanpa bahan kimia , pewarna dan pengawet.

Review pertama di tahun 2017 , rajin pulak saya membebel kan. Alah sekali sekala. Tetapi harap di ampunkan  saya mesti lah ada pelakon tambahan. Lifestyle saya yang bekeluarga ini tidak dapat di pisahkan.

Apa yang best scrub ni ? boleh buat sendiri di rumah dan sangat menjimatkan dengan hasil yang boleh kata hebat. Tengok video ni kalau tak percaya.


Ini adalah lips scrub tersebut , rasa manis dengan wangi buah. Bibir terasa amat lembut selepas di scrub kan dengan lipsscrub ni. Korang patut cuba. Selepas scrub boleh pakai lipstip dan hasilnya lipstik tidak nampak merekah.

LIPSCRUB

  • memerahkan bibir
  • melembutkan bibir
  • menyediakan bibir yang mulus untuk pemakaian lipstik yang tahan lama
  • menanggalkan sel sel mati yang menyebabkan bibir mengelupas
  • menjadikan bibir lincin tanpa sebarang rekahan

Cara untuk menggunakan lips scrub :

  1. Basahkan bibir dengan air , sapu scrub dengan rata sambil gosok lembut. Biarkan seketika dan basuh dengan air.

 

Coffee scrub .. siapa peminat kopi ? jommmm cuba  , best sangat hasilnya . Kulit menjadi lembab , lembut dan glowing sekelip mata. Saya nak cuba di badan pula. Ehemm mesti nyaman sekali.

 

COFFEESCRUB

  • berfungsi mencerahkan kulit
  • melembabkan kulir
  • mengurangkan selulit
  • bertindak sebagai anti stress
  • di gunakan 2-3 kali seminggu sahaja
  • menghilangkan parut baru dan lama
  • menjadikan kulit lembut dan glowing

Cara untuk scrub menggunakan scrub coffee :

  1. Basahkan bahagian yang hendak di scrub  , jika badan eloklah di buat sebelum mandi. Jika muka teruskan basahkan muka dan gosok secara membulat secara perlahan-lahan. Biarkan sekejap dan basuh. Nanti tengok hasil nya. Best sangat uols.

Produk di atas dari Temyracle

Harga

  • Lips scrub RM9
  • Coffee scrub RM29

freshly made for you ~
100% HOMEMADE DAN HALAL
nak ngoder boleh direct pm Aniesza Salam atau whatsapp : 013-3375569

DIY : Tempat gantung peralatan menjahit , gunting dan hiasan dengan bajet sangat minima .

 

Assalamualaikum dan hai , apa khabar ? harap semua sihat lah kan .. selain sihat kita juga hidup tenang walaupun sesibuk mana pun. Sejak dah pindah rumah ni mood mendekorasi dan menatarias rumah menjadi-jadi. Sampai tahap guna drill berat tu sendiri , sebelum ni tunggu encik suami buatkan. Sekarang tak tunggu dah. Semangat berkobar kobar selepas tengok mat saleh buat sendiri.

Nak tau cara buat sendiri (DIY) tempat gantung kunci  atau gantung gunting  atau boleh juga di gantung peralatan lain termsuk lah pasu bunga kecil-kecil seperti gambar di bawah ?

Caranya senang sangat. Murah pun ye. Peralatan yang di perlukan semua ada di kedai hardware. Pergi je lah minta nanti dioranag akan tunjuk. Saya sumpah. Nama kayu pun tak tahu.

Peralatan yang di perlukan adalah seperti di dalam gambar di bawah. Read More

Realisasikan impian

Impian nak pindah rumah dah pun tercapai allhamdulillah . Tetapi . YA! ianya datang serentak dengan dugaan lain. Ini jalan yang Allah beri untuk diriku yang hina ini. Dugaan yang datang tersirat seribu satu pengajaran. Masa ini kita kenal erti “hitam putih kehidupan” , kita menyelami erti ” rambut sama hitam hati lain lain ” , kita belajar mengenali ” mana duri , mana madu ” .

Diharapkan selepas ini ada sinar baru . Harap-harap usaha tidak separuh jalan. Harap-harap tercapailah apa yang di hajati. Insyallah.

Status :  Masih menjual emas di facebook , nak jadi tukang jahit berjaya  , impian 2017 nak beli mesin jahit tepi  dah terlebih awal pula. Tak jadi mak supir anak orang dah. Masih lagi seorang blogger gara-gara masuk internet maxis fiber 10mbps .. Ingatkan nak bersara jadi blogger dah.

Insyallah pelahan-lahan update blog.

Syamim 3 tahun – 11.11.16

Assalamulaikum , syamim dah masuk 3 tahun pada 11.11.16. Cepat nya masa berlalu kan. Sekarang ni syamim masi lagi menyusu susu ibu. Tak mau air / susu lain. Bercakap agak pelat.

Tetapi syamim menjadi anak paling romantik , paling sweet talking , paling pandai memuji orang. Pampers masih lagi pakai. Berapa hari dah cuba ceraikan pampers tu. Tapi budak dah cerdik , sendiri ambik pampers nak pakai .

syamim-3y

Selamat hari lahir anak ibu. Walaupun syamim selalu ngaku anak ayah je! Doa ibu .. tak ada lain .. hidup lah dengan sihat dan gembira.

Agak-agak blog ini akan bertahan 7 tahun lagi tak ?

Potong line streamyx , Langkah penjimatan kos

Assalamualaikum , Hai … apa khabar semua ? hee berita gembira kat korang , sekarang potong streamyx boleh bagi alasan langkah penjimatan kos tau. Saya sebenarnya malas nak register baru di rumah sewa baru , jadi potong saja lah. Salah satu sebab nya nak jimat kos juga lah. Sekarang semua mahal lah. Terasa betul. Tetapi ..

Semasa nak potong line saya pergi ke kaunter TM Point , bil saya sebulan RM134. Tak sangka pula ye. Kalau kita nak potong sebab nak jimat  pegawai tu offer kepada saya RM100 sebulan , jika saya nak teruskan langganan. Wah !  kalau tau dah lama buat. Jimat RM34 sebulan tau. Hurmm tapi dah lewat lah.potong-line-streamyx

Lepas potong TM Streamyx , pergi langgan u-mobile hero pakej pulak. RM98 sebulan. Tukar nombor yang sama dari tunetalk ke umobile. Tunetalk pun bukan elok sangat. Line internet laju tapi kalau nak bercakap macam dalam gua. Walaupun tunetalk sebenarnya best. Topup RM30 dapat percuma 1gb data. Topup RM50 dapat percuma 1.5gb data. Tetapi .. saya jarang call orang. Semua whatapp saja. Call mak pakai telefon rumah.

Itu dulu , sekarang kena call mak guna mobile lah. Lagi pun takpe sebab umobile bagi unlimited call ke mana-mana nombor.

So saya jimat

RM134 + RM30 – RM98 = RM 66 Read More

Husna & Laila di Milo Champions Clinic 2016

Assalamualaikum , Siapa yang ada pergi ke Milo Champions Clinic 2016 nih ? Tegur-tegur lah kita kalau terserempak ye. Saya daftarkan 2 orang anak iaitu husna dan laila. Kalau boleh nak daftarkan semua je , tapi si sulung dengan si bongsu umur tidak menepati syarat. So simpan sikit gambar di sini. Korang nak tengok live update kena follow intagram lah .. Instagram saya @puanbee. Biasa nya apa-apa gambar sampai ke ig dulu. Blog lambat … kadang-kadang tak update langsung. Read More

Kamus kasut

Assalamualaikum dan hai , terjumpa gambar ni di pinterest. Banyak nya jenis kasut ye .. Di antara semua , saya cuma ada sepasang kasut Dr. Marteen , Sepasang kasut Converse , Sepasang Wedges , Sepasang kasut Sukan dan sepasang Flip Flops. Lain dari tu tak pernah pakai derrr..  Yang selalu tukar pun wedges dan selipar flip flops tu. Jimat kan ? Sekarang teringin kasut yang viral di antara blogger pulak .. Mari menabung yee ..

jenis2-kasut

Kasut Dr , Marteen jenis mary jane , terasa macam nak let go je .. Pakai sekali dua je. Terasa rugi sangat.

Korang pernah beli dan pakai kasut apa ?

Macam mana la ibu tak membebel ?

Assalamualaikum dan hai semua .. hurmmm nak luah perasaan lagi. Semoga bila anak dah besar nanti baca lah niat murni ibu. Di harapkan anak-anak faham dan maafkan ibu. Saya ni bukan lah sejenis perempuan yang suka membebel. Saya suka duduk diam diam dan buat hal sendiri. Dulu sebelum berkahwin , saya seorag yang happy go lucky orang kata. Mudah ketawa dan buat lawak bodoh.

Tetapi sekarang .. jauh berbeza. Sekarang baru faham kenapalah mak kita dulu membebel jek kerjanya. Dulu mak saya start jam 6 pagi dah mula membebel.Saya jadi rajin pun sebab takut kena bebel. Tapi di sebabkan adik ramai kena jugak tempias bebel walaupun rasa dah buat habis baik.

Sekarang dah ada anak sendiri , bukan seorang tetapi empat orang .. dan faham .. kenapa lah mak atau ibu ni suka membebel. Opss bukan suka , tetapi terpaksa kot.

Minggu lepas , memang membebel dekat aliya sebab mengaku nak ke ikea tak bincang dengan ibu.Nak beli pokok je pun , cikgu nak pokok tu .. pokok tu ada dekat ikea je katanya. Bila dah pergi tengok pokok tu , alahai melambak di nursery pokok biasa. Penat je masuk ikea.

Minggu ni membebel lagi ke aliya sebab pandai-pandai janji nak beli aiskrim dari kilang untuk aktiviti sekolah. Kilang tu pun kebetulan jauh. Hari tu beli pun sebab jumpa blogger dan blogger tersebut bawakan. Dia pandai-pandai janji dengan cikgu dia. Penat betul jadinya.

Kemudian hari ni , husna pula. Selepas ambil 3 beradik di sekolah mereka. Saya ke sekolah satu lagi ambil lagi 4 orang budak. Semua budak termasuk anak saya dan anak saudara saya ada 9 orang dalam kereta. Husna buka kasut dan baju sekolah. Tiggal tshirt dan kain je.

Lepas hantar semua balik , tinggal lah anak saya dalam kereta 4 orang. Nak singgah di Hero kejap beli stok makanan dan ais krim untuk aliya bawa ke sekolah. Kemudian nak beli barang untuk kutu. Sibuk kan saya ni ?

Kemudian , kita ni nak cepat. Husna boleh hilang kasut dalam kereta. Terpaksa punggah satu kereta uols cari kasut dia. Ya ampun mendidih rasa hati ni , dengan panas terik nye .. dengan syamim aktif nye .. si laila kuat sememeh.

ibu-kuat-bebel

Tu baru sikit lah , banyak lagi perkara-perkara yang buatkan ibu ni rasa nak membebel je. Dah tu sekali cakap tak juga ikut. Kemain cakap lembut-lembut sambil gelak-gelak. Diorang buat tak endah je. Sekali kena siren bebel baru gerak.

Kadang-kadang si ayah pun sama je naik. Perempuan ni , dalam kepala dah siap jadual. Apa nak buat pada sekian sekian waktu. Simpan barang-barang di mana. Semua dah tetap. Tetapi anak-anak susah nau nak ikut. Lepas makan tak cuci pinggan lah. Orang kata kalau nak keluar rumah tutup pintu , pun tak buat. Rimas bila semua yang kita atur orang tak ikut. Benda cakap setiap hari , selama bertahun .

Letih. Letih melayan sampai stress tu yang di luahkan melalui bebelan. Harap faham.

Tetapi kalau leteran ibu akan memberi kesan baik kepada anak. Allhamdulillah.. Ibu tak akan berhenti bebel selagi nyawa di kandung badan. Gitu kekdahnya .. Saya memang cerewet sikit dengan anak-anak.

 

Kebetulan

Assalamualaikum dan hai .. apa khabar ? Kali ni nak tulis sangat sangat cerita ni. Banyak sangat cerita kebetulan. Sama ada ianya kebetulan atau sebenarnya bukan kebetulan tetapi telah di aturkan oleh NYA. Nah nak nyanyi sikit.

Sesuatu yang tak disangka
Sering kali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau sekadar satu kebetulan ???

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Serta kujujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan pelbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati ???

+++++++++

Okay berbalik kepada cerita. Ambik yang baik-baik sahaja ye. Saya bukan nak jaja cerita , meraih simpati atau pun nak burukkan sesiapa. Saya cuma nak luahkan dan jadikan iktibar. Saya faham kehidupan memang begini coraknya. Mana ada hidup yang indah je. Read More