OOTD ; Blouse muslimah labuh handmade by puanbee

Assalamualaikum dan hai … saja lah nak upload blouse plussize puanbee tu. Bukan apa ya .. sekarang ni susah bebenor nak dapat baju size besar dengan harga yang sedang-sedang . Sekarang sejak pandai sikit jahit ni senang lah nak jahit sendiri kan. Patern tu ada di pinterest . Patern paling senang dan muda . Dua jam je siap.

Bila umur semakin meningkat ni , saya lebih selesa pakai baju besar dan simple. Jadi fesyen ala bohomien yang tak seksi ni sesuai lah dengan saya . Sejuk dan mudah nak kejar anak ye . Itu paling penting.

Gambar di ambil di satu event ..nanti kita update event apa yeee ..

Jumpa lagi ..

Tips ajar anak berhenti pakai diapers , Kongsi dari pengalaman.

Assalamualaikum dan Hai , yang baca post tips ajar anak berhenti pakai diapers ini mesti lah ibu bapa yang baru nak ajar anak supaya pandai ke tandas dan tak perlu pakai diapers buat kali pertama kan  ? Allhamdulillah saya ada empat  orang anak dan ini kali pertama saya nak beri tips pengalaman ni rasanya. Sebab sebelum ni rasa macam tak layak je.

Syamim 3 tahun 3 bulan baru berjaya betul-betul kencing dan buang air besar di tandas sendiri.  Malu nak cakap , anak cik kiah hujung sana tu dah pandai kencing tak pakai pempers masa umur 1 tahun. Kan ?

Alah sebenarnya benda ni bergantung kepada masa , keadaan dan kerajinan si penjaga anak itu.

Dulu anak sulung dan kedua memang pengasuh jaga , mereka pakaikan diapers sehingga lah anak besar dalam 3 tahun mereka ajarkan. Semasa anak no 3 , awal juga dalam 2 tahun dah pandai ke tandas di sebab kan dia geli lampin penuh sokmo.

Ni no 4 , jarang sangat duduk di rumah waktu siang. selalu follow ibu hantar / ambik kakak bertiga ke sekolah dan pulang dari sekolah. Jadi tak ada masa nak tranning. Alasan kot!  Apa pun jom tengok tips ajar anak berhenti pakai diapers di bawah.

1 : Mula mula mesti lah jangan pakaikan lampin

2 : Pesan banyak kali  , terpandang je muka anak tuh tanya dia , ” nak kencing tak ? kalau nak kening bagi tahu cepat. Kita kecing tandas tau ” … anak akan respon masa ni. Angguk2 kepala.

3 : Kadang kadang anak anak terbabas , macam syamim pernah terbuang air besar dalam seluar dan kencing juga. Kalau kencing tu kita hanya cakap la. ” Kenapa lambat bagi tahu , kenapa tak pergi tandas sambil gelak-gelak ” . Jangan sesekali marah dia. Tapi kalau dia terbuang air besar , kita boleh terus saiko dia , part geli dan lain lain tu. Esok nya comfirm bila nak terbuang air besar dia kalut semacam masa buka seluar tu. Comey tau.

4 : Umur anak dah 4 tahun boleh lah ajar dia pakai seluar dan baju sendiri juga. Masa ni memang semua part penjagaan diri kena ajar. Umur 5 tahun kan dah nak sekolah. Ada juga anak sekolah umur 4 tahun ye ? tapi tu memang tak kisah sebab 4 tahun memang ada cikgu nak ajar semua ni. Tapi lagi bagus kita ajarkan sendiri , kurangkan stress si pejaga tu.

Apa pun memang kena sabar banyak lah. Sebab nak ajar budak kecik memang perlukan kesabaran , cakap ulang2 44 kali baru dia faham sikit.

 

Upin dan ipin jeng jeng jeng

Assalamualaikum dan hai. Ini entri bayar hutang . Saya ada hutang tak tulis pun pasal pergi tengok filem UPIN DAN IPIN JENG JENG JENG. Kami rakan blogger di jemput menonton beramai-ramai. Best tak upin dan ipin. Ermm dah lama malas nak review. Yang pasti anak suka la dapat jumpa maskot dan pemilik suara upin dan ipin itu.

Apa pun tetap nak ucapkan TERIMA KASIH kepada pihak Les Copaque kerana memberi peluang kami sekeluarga menonton wayang.

Maafkan kami tak sempat update entri sejurus selepas tengok filem. Agak sibuk dengan pindah rumah dan sekolah baru masa tu. Ni baru lah tenang sikit kan gitu.

 

Saya nak ucapkan tahniah buat LES COPAQUE kerana menerima  “Gold Play Button”  dari Youtube. Tahniah.

“YOUTUBE GOLD & SILVER PLAY BUTTON UNTUK LES’ COPAQUE”

19 Januari 2017

Les’ Copaque Production Studio, Shah Alam, Malaysia – Syarikat Les’ Copaque
Production dikejutkan dengan kiriman “Gold Play Button” dari YouTube bagi meraikan kejayaan
Channel Les’ Copaque di platform itu mencecah 1 juta pengikut. Ini merupakan kejutan berganda
kerana pada pagi hari yang sama “Silver Play Button” sebagai penghargaan mencecah 100, 000
pengikut baru sahaja tiba. Hadiah ini dianggap satu penanda aras baru bagi Les’ Copaque Production
yang baru sahaja meraikan ulang tahun ke-10 penubuhannya.
Dengan 1, 000, 000 pengikut itu sekaligus menjadikannya “Most Subscribed YouTube Channel” di
Malaysia. Antara lain, video yang dimuat naik di saluran ini yang bertajuk “New Toys” telah
memenangi anugerah video paling popular kategori Malaysia di Anugerah Web TV Asia yang
diadakan di Seoul, Korea baru-baru ini. Video itu telah dimuat naik di saluran YouTube Les’ Copaque
Production dan mendapat lebih 27 juta tontonan. Penyampaian anugerah tersebut boleh disaksikan
dalam video “Top 16: Les’ Copaque Highlight Moments of 2016” yang dimuatnaik pada 13 Januari
2017.
YouTube Channel Les’ Copaque diwujudkan pada 2009 bertujuan berkongsi perkembangan terbaru
syarikat tersebut dengan peminat. Les’ Copaque telah menjadi rakan kerjasama YouTube sejak 2012.
Ia mula bergiat aktif dalam penghasilan karya baru termasuklah siri animasi pendek DaDuDiDo yang
hanya ditayangkan di platform Youtube.
Kini, Les’ Copaque Production mensasarkan “Diamond Play Button” yang memerlukan 10 juta
pengikut. Dengan kerjasama daripada peminat hasil karya syarikat ini seperti Upin & Ipin, Pada
Zaman Dahulu, Puteri, DaDuDiDo dan banyak lagi, adalah tidak mustahil satu hari nanti ia akan dapat
dikecapi

Anak syurga

Satu petang tengah aku ” melayan facebook ” , ternampak satu ucapan berbaur romantik , bersahaja dan mungkin nada kerisauan di tambah dengan tujuan sebenar nak beri tahu keluarga dan rakan taulan tentang status terkini tentang kehamilan si isteri nya.

SaYang sanGat kAt ayAng…SeMoga dI perMudahkan seGala urUsan…kUatkan seMangat… “

Maka mereka yang mengetahui maksud tersirat terus menitipkan doa di ruangan komen. Kali ini .. aku tidak lagi mampu terlalu menunjukkan rasa bahagia pada tahap paling tinggi. Tak mampu nak bersukaria. Di saat ada hati ibu yang lain menderita . Anak syurga nya di masukkan ke icu sebaik si kecil itu melihat dunia. Banyak salur paip di pasang untuk membantu penafasan dan lain-lain. Istilah doktor mana lah nak tahu.

Hati ini terasa sangat sayu , tiada kata mampu di ucapkan lagi kepada ibu tersebut kerena aku tahu , kata-kata dan doa aku di ” facebook ” tidak mungkin mampu menjernihkan keadaan. Aku hanya mampu mengucapkan doa di dalam sujud ku sahaja. Maafkan aku kerana tidak dapat membantu.

“Ayang” telah pun selamat melahirkan anak lelaki. Sihat , kemerah merahan kulitnya. Ibu sihat dan anak sihat. Allhamdulillah.

Ke esokkan harinya aku bangun pagi seperti biasa , niat hati nak menjenguk emak dan anak syurga.

Aku “scroll facebook” lagi. Dan “whatsapp.. “

Aku menerima berita kematian anak syurga seorang sahabat blogger. Hanya kata-kata semangat dan sungguh di hatiku aku berdoa semoga kedua ibu dan bapa tabah. Semoga dapat menerima Qada’ dan Qadar. Semoga dengan kesabaran mereka akan di beri balasan setimpal dari yang Maha Esa.

Sayu.

Aku pergi melihat anak syurga yang baru tiga hari sambil terkenangkan anak syurga yang masih sakit di icu dan anak syurga yang telah selamat di kebumikan.

Sayu.

Aku tak mampu lagi ” update status ” kegembiraan dengan di selitkan gambar anak syurga yang baru di lahirkan. Takut – takut ada yang memendam rasa.

Jauh di lubuk hati.

Semoga Allah s.w.t memberi kekuatan buat ibu dan bapa yang kehilangan anak semasa kecil. Yang anak nya di takdirkan tidak sempurna seperti anak syurga lain. Semoga tabah.

Tabah.

Nota kaki : 2 jam drive nak tengok anak syurga , aku juga tabah.

 

Nasib baik dah pindah

Assalamualaikum dan hai.
Sesungguhnya semua yang terjadi pada tahun 2016 ada hikmah nya. Hikmahnya boleh nampak sekarang. Ada banyak pengajaran yang saya dapat sepanjang di beri dugaan susah dan senang. Syukur ke hadrat ilahi kerana memberi ujian dan dugaan kepada diriku ini.

Tahun 2016 masa berlalu sangat pantas. Hidup di fokoskan mencari duit , suami isteri cari duit. TAPI duit entah kemana. Saya surirumah buat partime macam2. Duit habis ke minyak kereta. Pelajaran anak pun tak sebanyak duit minyak kereta. 2016 Kereta rosak berbulan sebulan anggaran kos baiki menceceah ribu. Ye lah hari-hari guna ambik dan hantar anak ke sekolah termasuk anak orang seramai 5 orang. Kos banyak. Memang dapat duit bulan – bulan macam lega tapi kos maintanence tu lagi banyak dari untungnya. Dengan minyak boleh kata seminggu rm300 uols..

Hujung tahun 2016 , tuan rumah lelaki suruh keluar dia nak repair rumah katanya. Rumah pun sewa je. Dalam duk cari rumah kawan offer sewa rumah dia. Kami pun terima memandangkan sekolah semua dekat. Kurang guna minyak .

Ini lah hikmah nya.Pindah rumah banyak saving termasuklah tak payah penat-penat ke hulu ke hilir dalam kereta lagi. Baik lah duduk ceruk dari duduk tengah bandar stress lama-lama boleh gila.

Banyak masa boleh di luangkan jaga anak-anak. Maaf saya tak suka jaga budak atau pun masak. Itu bukan minat saya. Jadi saya belajar menjahit. Niat nak jahit baju sendiri dan keluarga supaya tiap kali raya nak tempah baju tak ada lah berkira-kira , kesian anak baru nak membesar teringin nak pakai baju cantik dan mahal harganya tapi ibu tak dapat tunaikan. Sekarang ni pun dah tak payah risau.

Minyak asyik naik je , kos makan naik , gaji tak naik kena potong lagi adalah .. Hanya mampu berserah. Semoga di beri kesihatan yang baik. Semoga Allah bantu untuk mencari nafkah dalam membesarkan anak-anak. Semoga kita semua merasa cukup dengan rezeki yang ada.

Entah kenapa nak tulis melalut ni. Saya tengah sakit belakang.