Open order baju PRA sekolah – Tshirt putih dan seluar sukan biru

Dah beli baju-baju dan kelengkapan anak masuk ke sekolah ke ? saya masih belum beli apa-apa , baru beli kain untuk di jahitkan bat baju sekolah anak-anak. Tak ada anak masuk PRA atau Tahun 1 , jadi rilek lah . Saya nak open order baju sukan PRA sekolah atau anak – anak  tahun 1 akan pakai baju ni ( sementara nak dapat baju sukan ). Tshirt Putih berkolar , boleh order lengan pendek atau lengan panjang. Seluar track warna biru gelap. Ni pakaian standart lah tahun 2018. Kalau tak sempat beli di pasaraya beli lah dari kami. Kualiti di jami top top.

  • RM25 je per set LENGAN PENDEK
  • RM27 per set LENGAN PANJANG.

Seluar rm15
Baju putih lengan pendek rm10
Baju putih lengan panjang 12

** Untuk size 32 ke atas tambah RM2 dari harga sebenar

 

 

Kain putih nila
Tebal dan berkualiti dr segi jahitan dan kain.Tip top
Size 24 ke 30

kenapa kena beli dengan kami ?

Jahitan berkualiti dan kain pun berkualiti. Kemas dan selesa buat anak kita.

nak tak ? meh laa … beli 4 set ke atas percuma postage ke semenanjung. Kecuali sabah sarawak kena tambah RM5

beli 1 – 3 helai – postage rm8 sm / rm10 ss
beli 4- 6 helai  – postage rm10sm / rm13 ss
beli 6 – 10 helai  – postage rm15  sm / rm18  ss

kalau lebih : boleh tukar guna skynet atau citylink untuk banyak helai dan berat

 

Promosi beli 4 pasang  – postage FREE utk sm / RM 5 ss  ( TAMAT 1/1/2018 )

whatsapp pun boleh : 011-32095406

 

DIY : Ubahsuai tshirt ibu jadi tshirt anak

Assalamualaikum dan hai semua , kali ni nak share kalau rajin boleh lah ikut cara saya ni. Men DIY kan tshirt lama ibu yang memang dari beli tak pernah pakai dan jadikan tshirt anak. Dalam kes saya , saya jadikan tshirt syamim je , muat muat untuk baju dia je tuh.

Baju dah siap :

  • Bahagian leher saya gunakan ribbing , ribbing ni beli dah siap potong by set. Dijual oleh kawan di facebook. Boleh search nama fb dia Sarazam Othman. 
  • Cara pasang ribbing senang sangat jika nak di bandingkan nak buat  cara bias tu susah nak dapat kemas-kemas untuk newbie.
  • Ukuran baju , tekap sahaja baju anak. Tengok kedudukan yang sesuai. Untuk baju ni saya ambik logo tu dulu asingkan kemas2 . Bahagian yang tingal tu saya tekap lah dengan thsirt syamim yang masih besar dia pakai.
  • Untuk tangan boleh tekap atau buat sendiri sahaja.
  • Logo pasang siap-siap sebelum ikut step di bawah.
  • Cantum bahu dahulu.
  • Di ikuti tepi bawah ketiak.
  • Dan lengan.

tips jahit tshirt :

Guna tapak telfon dan mata jahitan 2.5. Setting tension jangan tegang sangat. Tu je .. insyallah menjadi.

Bahagian depan. Kalau anak besar sikit ambik je sekali leher tu . Tapi syamim kecik jadi saya buang leher buat baru. Kalau naka perempuan boleh buang lengan sahaja. Bahagian badan boleh buat bentuk A.

Bahagian belakang. Saya ambik logo kecik tu letak di lengan. Potong kemas – kemas sikit. Dan jahitkan dengan benang warna sama. Jadi tak nampak lah jahitan tampal kita tu.

Gambar di bawah. Nampak tak bekas saya tebuk. Atas kecik logo kecik. Tengan bawah tu bahagian body nya dan lengan. Saya ambik potongan dengan jahitan kelim bawah sekali. Jadi tak payah banyak kerja nak kelim kali ke dua kan

Jadi siap lah sehelai tshirt baru untuk syamim  hasil DIY . Lepas tu dia pakai sampa makan mangga masak ranum. Habis kotor .. tak sempat la ibu nak snap gambar cecantik.

Gitu

Ok la .. selamat malam .. esok pergi checkup di klinik ibu mengandung. Malam ni ada apa ya ? ada bunyik mercun pula.

Hari pertama cuti sekolah dan Katil ikea preloved

Assalamualaikum , hai hai hai. Hari pertama cuti sekolah. Dalam kepala nak buat banyak program lah berkenaan anak-anak. Tapi perkara pertama kena buat adalah kemas bilik anak dan rak buku. Rumah kecik saja , tak kemas setiap tahun macam ni memang tak boleh lah. Nanti tak cukup ruang.

Lepas tu , untuk beri suasana lapang dalam bilik , satu katil bujang terpaksa di lepaskan. Nak jual aje . tak mau simpan , memang tak ada ruang. Kalau boleh nak rumah macam rumah jepun . Lapang je gitu.

Katil ini di beli di ikea pada awal tahun hari tu. Masih elok. Tak ada rosak pun tapi memang nak luaskan ruang lah. Masing-masing dah besar. Si kakak pun rimas bilik sempit.

Dalam masa cuti ni cuma nak ajar mereka mengaji alquran dan baca buku bahasa english serta matematik. Lain tak adalah.

Mak pun terpaksa bekerja nak tampung kewangan ni memandangkan ayah tengah cari kerja baru.

Tak ada lain , harap ayah dapat kerja cepat. Risau sangat lah . Tahun depan nak naik sekolah. Mak pun nak beranak.

Doakan suami saya dapat kerja cepat ya …

sekian ,
Mak yang sedaya upaya membantu untuk keluarga.

Pernah susah , pernah senang , jatuh dan bangun.

Assalamualaikum dan hai .. Korang tahu perasaan orang yang tengah susah dan masaalah datang bertimpa-timpa ? Saya baru je rasa bersemangat hendak menjahit untuk cari duit cash bayar sewa rumah. Jujur saya cakap, niat nak cari duit hanya untuk bayar bil utiliti dan sewa rumah serta belanja anak-anak makan.

Syarikat tempat suami bekerja ada krisis kewangan , tahun lepas selama 7 bulan berturut-turut dia tidak dpat gaji . Hutang kami banyak termasukklah bil-bil yang tertunggak. Dari bulan januari 2017 baharu lah gajinya dapat betul dan dabel-dabel tapi di sebabkan banyak hutang kami membayar semua hutang-hutang secara berperingkat sehingga tiada simpanan di lakukan kecuali simpanan asb saya.

Kemudian , tahun ini bermula bulan 9 / 2017 . Gaji tak dapat lagi. Tak tahu apa masaalah mereka. Suami bukan tidak mencari kerja lain , tetapi memang belum ada rezeki. Kebanyakkan company tak mahu menerima pekerja yang telah mempunyai pengalaman.

Dari minggu ke minggu kami menunggu gaji.

Tolong lah faham ya company , tak dapat bagi full bagi lah separuh.

Saya mengandung , ada banyak kerisauan dalam hati saya.

Kadang-kadang saya tidur 1 hari tanpa makan dan minum. Saya stress sangat.

Kadang-kadang saya ok , maka saya meniaga di facebook dengan menjual emas dan mejahit baju.

Ada juga duit dari blog masuk sikit-sikit. Tapi anak 4 , makan sahaja pun menelan belanja yang banyak. Tetapi allhamdulillah , anak belum putus lagi duit belanja. Sedaya updaya saya tidak akan membiarkan anak saya kelaparan pergi ke sekolah tanpa menerima duit belanja.

Tapi kadang-kadang situasi juga amat menyennakan jiwa bilamana , anak balik dan berkata banyak program yang perlukan duit , contohnya lawatan , pakaian beragam , hari jadi kawan , jamuan makan. Kadang tu di tangan cuma ada rm20 sahaja. Tetapi saya kalau boleh saya turutkan juga permintaan anak-anak.

Di depan anak saya marah anak kadang-kadang tu bila mereka minta duit untuk beli macam2 benda.

Tetapi saya jadi stress dan terbaring satu hari. Kadang-kadang benda sikit sikit menyentuh hati , saya menangis. 

Walaupun di takdirkan duit bulanan terputus , saya masih lagi boleh makan sedap lah. Di berikan rezeki dalam bentuk lain.

Suami saya partime pasang aircond dan melakukan kerja rencam lain , namun upah tidak banyak dan tidak mampu pun bayar loan kereta. Kami ada hutang ptptn akibat suami buat loan untuk di berikan kepada kawan nya. Kawan nya sekarang wallahualam , entah hidup entah mati. Setiap kali suami dapat upah , beliau beli stok makanan di rumah.

Saya pula menjual emas dan menjahit untuk mebayar hutang lain seperti sewa rumah bil elektrik dan bil internet. Banyak jugak duit saya rupanya. Sebelum ni tak sedar pun. Tetapi macam biasalah lambat sikit masa di ambil untuk mengumpul wang.

Saya harap sesiapa yang beri kerja pada saya bayar cepat , saya harap yang mana dulu-dulu saya tolong , tolong kembali dan saya harap siapa-siapa yang ada hutang dengan saya bayar saya semula , tetapi TIDAK.

Saya rasa sedih sangat. Ini pun tengah down , di sebabkan baju dan tempahan banyak , mesin rosak. Siap semua tempahan boleh bayar sewa rumah bulan 10 ini. Tetapi tidak jadi ikut planning asal. Mekanik tersebut tak boleh datang. Dia ada hutang dengan saya  saya tuntut hutang tersebut supaya dia datang repair free. Saya tak ada duit nak bayar. Eh bukan tak ada , tapi cukup-cukup untuk makan anak beranak.

Saya tak mahu pinjam dari siapa-siapa. Kalau boleh. Saya mampu bekerja keras walaupun saya mengandung. Saya mampu hadapi semua ini.

Saya tulis benda ni di blog saya bukan minta simpati , dan saya tidak akan share di mana-mana media social lain. Saya tulis supaya menjadi kenaganan anak-anak. Pernah susah , pernah senang , jatuh dan bangun.

Pesanan saya , kalau ada hutang awak – awak usaha lah bayar , awak tak tahu situasi orang , paras dada senak dia , kadang rasa macam .. ermmm mati lagi baik .. atau gila lagi baik.

Tapi nasib baik lah. MASIH BOLEH FIKIR CARA WARAS. Walaupun kadang-kadang rasa nak menjerit 24 jam.