Review : MYLARA SKINCARE 4-in-1 & HYDRO WHITENING ROSE PEELING GEL

Review : MYLARA SKINCARE 4-in-1 & HYDRO WHITENING ROSE PEELING GEL | 

Assalamualaikum dan Hai semua ….  ececeh dah lama tak review produk skincare .. sebabnya muka den sejak 3 tahun lepas mengalami kerosakkan teruk. Mula-mula saya pakai produk skincare yang orang kata boleh rosakkan muka tu , pakai selama setahun lebih kurang. Muka okay glowing putih nampak remaja masa tu.

Lepas tu pada tahun 2016 nak raya. Saya pergi buat waxing menggunakan lilin panas dan lepas tu muka rosak teruk.Mungkin di sebabkan skincare yang saya pakai sebelum itu membuatkan kulit muka saya menjadi sensitif dengan waxing tersebut.  Nasib baik hanya 2 minggu jerawat naik teruk , saya bertuah dalam hal ini . Lepas tu memang stop pakai apa-apa produk kecuali sabun homemade dan foundation semasa hendak keluar rumah dan krim pelembab biasa. Muka agak kusam dan parut jerawat terlihat masa tu. Dari lepas raya tahun 2016 tersebut tak pakai apa-apa skincare yang khusus tahu. Ni baru berani cuba MYLARA Skincare selepas membaca review  tentang produk ini. Saya telah pun siasat betul-betul.

Takut tauuuu dengan skincare timbang kilo yang di katakan re-packing sendiri tu. Serik pun ada. Saya mendapat tahu MYLARA skincare ini ada doktor terlatih dan sumber nya adalah dari sumber alam. Mylara skincare di kilangkan di kilang yang mempunyai GMP sendiri. Di daftarkan dengan KKM dan selamat di gunakan untuk ibu mengandung  menyusu dan sesiapa sahaja.

Ini info yang saya dapat mengenai Mylara skincare , di bawah saya akan ulas satu-satu tentang tekstur produk.

Berkesan merawat
1. Kulit kusam
2. Kulit berminyak
3. Jerawat
4. Jeragat
5. Parut jerawat
6. Hiperpigmentasi

Kelebihan MYLARA

  • Mylara diformulasi oleh YANG PAKAR tanpa bahan kimia bahaya dan telah mendapat kelulusan KKM dan dijamin halal
  • Iye lebih daripada 99 testimoni terkumpul.
  • MUDAH DIGUNAKAN. Hanya menggunakan 4 item asas penjagaan wajah. Tak sampai 5 minit dah boleh look amazing
  • KULIT WAJAH SEMAKIN SIHAT. Kulit sentiasa terawat dan Mylara meminimumkan pertumbuhan jerawat/jeragat/parut.
  • TIADA KESAN SAMPINGAN. Menggunakan 98% bahan organic dan mempunyai 0.01% risiko menyebabkan alahan atau kesan sampingan di wajah.

Kenapa MYLARA SKINCARE pilihan terbaik untuk mereka yang mempunyai masalah kulit dan ingin merawat kulit mereka?

  1. MYLARA SKINCARE memiliki doktor dan staff-staff yang mahir di bidang masing-masing. Dengan adanya team serba mahir ini, MYLARA SKINCARE menjamin produk dan servis yang bakal membuat anda selesa dan yakin dengan penggunaan produk yang berasas sumber alam yang diiktiraf selamat.
  2. MYLARA SKINCARE membawa aspirasi Awaken Your Best Skin khusus buat para remaja serta wanita dan lelaki untuk menampilkan sisi terbaik anda dengan bahan-bahan alam semula jadi. Kecantikan dan keyakinan berhak anda miliki. Keselesaan dan keselamatan pengguna adalah matlamat MYLARA SKINCARE.
  3. MYLARA SKINCARE memiliki produk dan servis yang berasas ekstrak tumbuhan dan buah berkualiti. Diformulasi dengan teknologi terkini di kilang yang diiktiraf GMP pasti bakal memberi hasil yang optimum dan selamat untuk kulit para remaja, lelaki dan wanita.

 

Facial Set dari Mylara Skincare

REVIEW dari saya sendiri : Dari segi harga untuk set facial 4-in-1 ini boleh tahan , mampu milik dan tidak terlalu mahal. Set ini mampu tahan 2 bulan kalau pakai jimat-jimat macam saya. Lagi pun kita boleh beli scara asing jika salah satu produk habis dahulu.

Harga 1 set facial set + glowing gel cuma : RM89.90 sahaja. Saya suka produk ini .. kenapa ? meh saya terangkan satu-satu di bawah. Harga loose di bawah ye .

Dalam kotak Facial Set ada 4 jenis item ini
Collagen Clanser – Pencuci Muka

REVIEW dari saya sendiri :

  • Pencuci muka ini di dalam botol. Buih tidak banyak dan tidak membuatkan kulit muka menjadi sangat kering. Ada 2 penutup kebersihan sangat terjaga. Picit sedikit lebih sikit dari duit syiling 5 sen dah cukup. Senang di bawa ke mana-mana , sumbat aje dalam beg makeup.
  • Harga loose RM24. Seperti biasa dalam banyak-banyak skincare mestilah pencuci habis dulu. Ye lah sembahyang pun 5 kali , mestilah 5 kali cuci makeup kan ?

1) 4-in-1 Collagen Cleanser (60ml)

Deskripsi : Pencuci wajah yang mempunyai 4 fungsi utama yang boleh menghapuskan kesan-kesan make-up, minyak dan kekotoran. Menghapuskan make up pada mata dengan lembut serta ekdfoliasi ringan untuk wajah yang lembut, licin dan cerah.

TEKSTUR : Gel pencuci berwarna ‘pink muda’ (pewarna dari ekstrak mawar, tidak menyebabkan jerawat kerana bukan pewarna sintetik) yang mesra pengguna, lembut, berbau harum, serta multi-fungsi. Wajah terasa segar setelah menggunakannya. Tidak terlalu berbuih lantas berhasil mengekalkan kelembapan wajah.

Manfaat utama :

  • Praktikal, bersih dan efektif
  • Fungsi 4 dalam 1 yang boleh dilakukan di rumah
  • Membersih wajah
  • Eksfoliasi lembut
  • Menyamakan tona kulit dan melembutkan
  • Menganjalkan kulit
  • Menyerikan wajah

Bahan utama :

  • Ekstrak Betik – melembap, menghilangkan pigmentasi, mengurangkan kedutan
  • Minyak Kelapa – anti iritasi, memberi kelembapan
  • Ekstrak Lidah Buaya – melembap dan melembut
  • Kolagen larut – memberi kelembapan, melembutkan, anti penuaan

Cara Penggunaan : Cuci muka dua kali sehari dengan mengikuti dua langkah berikut:

  1. Pamkan 1-2 kali pencuci muka ke atas tangan yang basah , buihkan dan ratakan ke atas muka dan leher.
  2. Bilas dengan air suam secukupnya dan biarkan kering sebelum menggunakan Mylara Pore Refining Facial Toner.
Toner.

REVIEW dari saya sendiri : Sukaaaaaaa .. sebab toner nya jenis spray. Saya ada masaalah sikit. Beli kapas selalu di buat main oleh anak-anak. Masa nak pakai masa tu la dia hilang. Kalau nak pergi berjalan atau balik kampung ya ampun banyak nya barang nak bawa. Jadi saya suka toner yang boleh spray aje tanpa kapas ni. Aihh kena sangat dengan jiwa ku. Botol pun elok ada 2 penutup senang nak usung.

Harga : Harga loose RM24. eH masih mampu milik kan ? boleh beli asing juga.

2) Facial Toner (60ml)

Deskripsi : Pelembap wajah yang membantu prose semulajadi kulit iaitu membersih dan membaikpulih dengan mengecilkan pori-pori, menyeimbang kelembapan dan kandungan minyak, membuat kulit terlihat sihat, tegang dan berseri.

TEKSTUR : Penyegar yang berwarna ‘pink muda’ yang sangat sesuai untuk menyegarkan wajah di samping menyahtoksin di pori0pori supaya bebas kuman penyebab jerawat. Pori-pori yang bersih mampu merapat dan menghasilkan kulit wajah yang licin dan cerah natural.

Manfaat utama :

  • Membuat kulit terasa bersih dan segar
  • Mengandungi bahan-bahan yang aman buat kulit : Rosehip, Licorice, Aloe Vera
  • Sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit sensitive
  • Bebas pewarna dan bahan kimia berbahaya yang boleh merosakkan kulit

Bahan utama :

  1. Minyak Rosehip – anti-penuaan, melembapkan
  2. Ekstrak Licorice – anti-irritasi, mencerahkan
  3. Ekstrak Aloe Vera – melembap dan melembut
  4. Witch Hazel – anti-jerawat, melembapkan, menyegarkan kulit

Cara Penggunaan : Selepas mencuci muka, di atas permukaan kering;

  1. Basahkan kapas dengan toner secukupnya. Ratakan perlahan di muka dan leher dengan arah ke atas.
  2. Untuk perlindungan optimum, gunakan Mylara Matte CC Cream atau Mylara Revitalizing Night Cream selepas toner.

 

Krim siang

REVIEW dari saya sendiri : Lepas pakai terasa ada bedak di muka. Krim tidak melekit langsung. Memang CC Cream ini di datangkan dengan multifungsi. Boleh jadi pelindung matahari , dan juga bedak muka yang “matte “. Sangat ringan di muka. Tidak terasa macam pakai apa-apa. Dannnnn paling penting bahan-bahan nya. Rujuk di bawah. 

3)  Matte Miracle CC Cream SPF 30 (7g)

Deskripsi : Krim multifungsi yang berkesan melindungi kulit wajah dari sinar matahari yang bahaya dengan SPF 30. Terbukti secara secara klinikal dapat meningkatkan tekstur kulit dan memberi kelembapan yang secukupnya dengan warna matte yang elegan. “CC’’ bermaksud color corrective, dan ia terdiri dari primer pencerah wajah, foundation ringan, pelembap, dengan bahan-bahan anti-penuaan dan pemangkin kolagen.

TEKSTUR : Krim multi-fungsi yang berciri ‘matte finishing’ tidak menyebabkan wajah berminyak seharian. Foundation ringan yang terkandung dalam CC Cream ini memberi ‘instant dewy look’ dan ‘natural glow’ yang wanita Asia idamkan dengan calitan minimal. ‘Matte CC Cream’ tidak menyumbat pori-pori kerana dihasilkan dengan teknologi Korea iaitu ‘Nano-size molecule’.

Manfaat utama :

  • melindungi dari sinar matahari
  • membantu melembap dan melembutkan kulit wajah
  • tekstur ringan dan lembut
  •  97.7% natural
  • sesuai untuk semua jenis kulit

Bahan Utama :

  1. Minyak Argan – melembap, menegangkan (prokolagen)
  2. Titanium dioxide – melindungi dari sinar matahari, anti-cancer (kulit)
  3. Serbuk mutiara – mempercepat pertumbuhan kulit baru, regenerasi kolagen

Cara penggunaan : Selepas penggunaan toner, sapukan CC Cream 15 minit sebelum terdedah kepada sinaran matahari. Adalah digalakkan untuk menambah sapuan selang 2 jam jika masih terdedah kepada sinaran matahari.

Krim malam

REVIEW dari saya sendiri : Selepas pakai memang terasa ianya memlembabkan kulit muka. Bau wangi. Tidak melekit (ini kalau korang pernah pakai produk tempatan tahu lah maksud saya ) Bau macam ada berry-berry sikit. Sedap.

Harga : Harga loose RM28 ringgit. Kalau habis boleh beli ehemm.. saya kadang-kadang pakai glowing gel di waktu malam selang dengan night cream ini. Sebab tidur dalam aircond kadang kulit terasa sangat sangat kering.

4) Revitalizing Night Cream(7g)

Deskripsi : Krim malam yang berfungsi mencerah yang masuk jauh ke dalam lapisan wajah untuk menyubur dan melembap kulit sehingga 8 jam. Membantu menghapus noda dan mencerah seawal 14 hari pemakaian dengan bahan-bahan yang terbukti secara klinis.

TEKSTUR : Krim malam yang sangat melembapkan dan tidak melekit seperti krim-krim kilo di pasaran. Dihasilkan dengan bahan mentah import berkualiti tinggi dan dijamin merawat wajah secara optimum sepanjang malam. Krim berwarna ‘pink muda’ mempunyai bahan aktif buah berry yang secara saintifik membuktikan kesan pencerahan dan antioksida 10X lebih berkesan dari bahan aktif lain.

Manfaat utama :

  • Menyamakan tona wajah, mengurangkan warna kulit yang tidak sekata
  • Membantu memulihkan dan mencerah kulit wajah
  • Menghapus tanda-tanda penuaan
  • Pelembap malam yang tidak melekit
  • Bebas MERKURI

Bahan utama :

  1. Alpha Arbuntin – Mengurangkan noda hitam, menghalang produksi enzim tyrosinase
  2. Beeswax – melindungi dari kotoran sekitar, melembap
  3. Vitamin C – Anti-oksida, anti-cancer, menggalakkan produksi kolagen
  4. Vitamin E – Meremajakan, melembap
  5. Ekstrak Aloe Vera – Melembap, melembutkan

Cara Penggunaan :

  • Sebelum tidur, selepas penggunaan pencuci muka dan toner;
  • Dengan menggunakan hujung jari, sapukan lapisan nipis ke muka dan leher.
  • Untuk penyerapan sempurna, dengan perlahan, urut wajah selama 1-2 minit.
Glowing Gel

Review dari saya sendiri ; Glowing gel ini dapat free dalam 4-in 1 facial set. Jika beli loose dapat jenis dalam botol picit-picit. Ini pun saya suka  , bila pakai terasa nyaman di muka. Boleh juga gosokkan aje ke siku yang kering. Haaa kejap aje dah dapat kesan lembab tu. Sangat sesuai kalau kulit muka mengalami ” sunburn “.

Bahan utama : Aloevera

Harga loose untuk 20g RM25

Hydro Peeling Gel

HYDRO WHITENING ROSE PEELING GEL

Tahu kan ? seminggu sekali kita boleh scrub muka untuk membuang kulit mati dan kekotoran di muka. Bekas jerawat atau habuk , minyak berlebihan di muka semua memang amat di galakkan untuk memakai peeling gel ini. Lepas scrub cuci muka dengan pencuci , korang akan rasa segar , kulit lembut , skin tone lebih cerah dan sekata. Kulit nampak tengang dan lincin tahu.

Saya memang suka .. Harga cuma RM25 , Pakai setiap hujung minggu , sebulan pun tak habis. Tak sempat nak ke SPA buat facial ? buat sendiri je lah di rumah.

Hasilya .. tak pakai apa-apa pun kulit nampak cantik.

Kandungan Hydro Peeling Gel

Mylara skincare .. review .. Akak suka tau skincare begini ..simple dan senang. Ciri-ciri yang akak suka : 1 : 4 in 1 Collagen Cleanser dalam botol – jadi mudah nak simpan dan di bawa ke mana². . 2 : Pore Refining Facial Toner – Jenis sembut picit aje .. senang .. tak payah pakai tisu lagi. . 3 : Matte Miracle Cc Cream SPF 30 – Krim siang nya ada 8 fungsi – Boleh jadi bedak , krim siang , pelembab , melindung dari matahari .. eh ada lagi .. sambung dekat blog lah. . Selain 3 krim dia ada lagi produk lain .. lain tau .. nanti la kita kalau mai mood nak megedik tu nanti akak share. . Nak keluar pegi beli lauk kejap ?.. eh akk tak jual tau .. korang boleh beli dari Mylara Skrincare sendiri. . www.mylaraskincareofficial.com Instagram : @mylaraskincare Facebook : Mylara Skincare Email : mylaraskincare@gmail.com . #beauty #skincare #mylaraskincare #review #MummyBloggerMY #semuanakcantik

A post shared by Latifah Bee (@puanbee) on

Proses pemulihan kulit muka mengikut fasa selepas pakai 1 set Mylara skincare : 

MINGGU 1-2 :

FASA 1 – DETOKSIFIKASI

Tindakan Klinikal:

Penyerapan di bawah permukaan kulit akan menghilangkan sel-sel mati yang menyebabkan pori tersumbat dan menyembuhkan kesan pertumbuhan jerawat.

Hasil/Kesan:

Kulit anda akan mula serasi terhadap proses detoksifikasi. Kulit akan mula terasa gatal, kering dan kemerahan, namun akan mula berkurang menjelang akhirnya fasa 2.

Tona kulit anda akan mula kelihatan lebih sekata.

MINGGU 2-3 :

FASA 2 – PEMULIHAN

Tindakan Klinikal :

Kulit mula menghasilkan sel-sel normal yang sihat. Sel-sel pigmen mula membebaskan melanin secara lebih sekata. Sel-sel baru juga dikuatkan dengan penggunaan secara konsisten seperti yang disarankan.

Hasil/Kesan:

Keadaan kulit anda pada fasa ini sedang disesuaikan dengan system penggunaan produk ini. Anda akan dapat melihat kulit anda menjadi lebih tegang, licin, lembut dan bersih.

Minggu 3-4

FASA 3 – PENYEIMBANGAN

Tindakan klinikal:

Sel-sel kulit sedang diserasikan dengan baik ke dalam sistem untuk proses transformasi kulit.

Hasil/Kesan:

Kulit anda akan kelihatan dan rasa lebih bersih, berseri, lembap dengan tona yang lebih sekata.

Minggu 4-5

FASA 4 – WAJAH BARU

Tindakan Klinikal:

Kulit anda akan kelihatan seperti kulit baru yang telah dihidupkan semula. Adalah amat digalakkan untuk meneruskan penggunaan yang konsisten untuk mengekalkan khasiat dan kelembapan yang mencukupi bagi kulit anda.

Kesan:

Anda seperti dilahirkan semula dengan kulit wajah yang baru! Kulit anda sekarang tentunya lebih berseri-seri dengan tona yang sekata di samping kelihatan lebih muda dengan mengekalkan penjagaan agar sentiasa sihat!

Testimoni ada banyak sangat .. kalau nak beli boleh terus ke link-link yang di sediakan di bawah. Produk ini saya rekomen kepada korang  , selamat dan halal.Cuma jika takut dan kulit memang super sensitif eloklah tanya kepada pakar Mylara skincare sendiri iaitu DR.MAI.Korang juga akan di guide oleh Dr.Mai sendiri dan sebarang pertanyaan atau kemusykilan korang boleh direct tanya kat beliau.

Nampaknya .. saya kena dapatkan produk lain.. saya tengok website ada produk baru gel untuk lingkaran bawah mata .. wahhhhhhh …

Kat mana boleh dapatkan MYLARA SKINCARE ni?

Website: http://www.mylaraskincareofficial.com/

Facebook: https://www.facebook.com/mylaraskincare/

Instagram: https://www.instagram.com/mylaraskincare/

Atau korang boleh whatsapp terus ke 013-9200960

atau e-mail mylaraskincare@gmail.com

Baju merdeka untuk Laila – 2017

Tahun 2017 ini , laila sorang je masuk pertandingan baju merdeka. Jadi ini tahun ke dua la saya jahitkan baju merdeka untuk anak ni ha.. Walaupun mood agak tiada tapi di usahakan untuk jahitkan baju ini. kemudian tiba hari pertandingan si laila demam panas.


Dalam jam 11 macam tu Ustazah Najwa minta saya ambik sebab laila nampak tak larat sangat . Kemudian macam2 hal berlaku. Saya copy lah balik status fb saya , malas nak taip pula.

” Remote keta tak boleh on siang td …. tak tau cara nak matikan alarm .. pastu tak malu pergi tanya dekat mekanik bengkel yg dekat dgn rumah .. dia ajarkan guna kunci security .. selama 4 tahun pakai kereta tu tak tau guna benda tu .. dah la tu tak ada dekat tangan … kena naik atas tingkat 3 cari balik .. turun .. … selipar koyak .. naik balik tukar selipar . Mujur ada orang tlg .. sebab nak ambik laila .. bawak pergi klinik check suhu 39.10.SEPANJANG perjalanan col ayah dia . .dia kena kacau tido la hari ni .. padan muka ..

Dah darah ada jangkitan kuman. Hujan lebat selebat selebatnya .. balik rumah pun masa nak parking kena hujan . Kaki tenggelam dalam lopak air sampai buku lali.Sebelum tu ambik una dekat rumah sepupu. Mujur ada org tolong.

Naik atas salin baju .. mandikan syamim . semua lena ..

Sedar2 sebab dapat mimpi ada orang bagi anak suruh jaga.Baby .. tapi kereta hilang sebab tak kunci betul. Pergi balik bengkel tu. dia kata nampak tadi org tu nak jual kereta cash. Perghh .. terus sedar lepas baby tu nangis2 sebab tak tahan penat kena usung merata.

Azan. Buka whatsapp client tanya .. Puanbee u dpt tak email latest kita pasal draft *****

aku .. *krik krik krik ..

buka email .. alamak terlepas tarikh dateline daaa..

Bagi laila makan ubat .. jerit dekat una siapkan baju sekolah esok dgn jadual dia..

So malam ni .. tak boleh tidur .. siapkan apa yang patut .. 2 job menanti kena tunggu syamim tido balik …

sebelum tu jom kita makan. Makan penting …. “

Ini status saya di fb pada hari itu , memang lah jadi mak semua urusan terletak di bahu mak. Jika ayah ada dekat ringgan sikit , tapi ayah jauh terpaksa redha ja lah.

Kenangan.

Psssttt : Tahun depan nak tempah bagi tahu awal-awal. Tahun depan ada baby lagi sibuk .. ahahahahaha

Bakal hadir nombor 5

Sebenarnya .. tak tahu nak ceritakan atau nak khabarkan bagaimana ..  gembira tetapi dalam masa yang sama aku tak bersedia langsung nak mengandung sembilan bulan sepuluh hari sekali lagi. Tak bersedia nak melalui situasi megandung tanpa suami disisi. Ianya amat menyedihkan. Walaupun nampak macam okay sahaja. Jauh di sudut hati aku selalu rasa sedih bila suami tak ada di saat – saat memerlukan.

Aku sebelum ni dah bertekad kalau nak mengandung pun biarlah suami dah balik kerja dekat-dekat. Tapi dah di takdirkan ” terlekat ”  pula. Syamim pun dah putus susu ibu setahun lebih. Hurmmm .. kelat rasa hati aku ni. Alahai ..

Dari kiri : Husna , syamim , laila dan aliya

Tapi fikir pula la sudt positif nya. Beranak ramai-ramai masa muda , badan tengah kuat bagus orang kata. Anak-anak yang lain dah besar , tak apa dah .. orang kata lagi. Aku sebanarnya tak pernah plan pun nak anak ramai.

Aku ?

Hrmm entah la .. dari raya memang mood kurang sikit nak buat apa pun , raya pun sikit-sikit je .. tak berminat. Lepas balik ke kl semula moody memanjang. Aku siap bergaduh dengan suami sampai tak tegur 2 minggu. Siap suruh dia ceraikan aku lagi. Punca nya memang sikit dan tak masuk akal. Aku tak nak keluar dari rumah. Nasib lah anak-anak pergi sekolah dekat je jalan kaki. Dan kalau perlu hantar laila pun , aliya boleh hantarkan. Kereta pancit selepas suami balik johor 2 minggu juga aku tk bawa ke bengkel untuk ganti tayar. Bayangkan .. Read More

Tuan WAN NONG MUZAFAR – Ini Bisnes Bukan Propa ( IBBP2017)

Assalamualaikum dan hai.

Hai orang  sahabat .. dah bangun tidur ke belum ? 🙂

Akak dah bangun dah semalam. Semalam akak sempat lah jumpa dengan seseorang yang telah menjadi viral satu ketika dulu di The Vocket. Tajuk : 9 Perkara Saya Belajar Ketika Hampir Bankrap Akibat Berbisnes. Akak suka sangat dik … teruja sungguh. Maklumlah akak cita – cita nak jadi tukang jahit brjaya abad ini. Tapi tak tahu lah macam mana nak mula pun.

Jadi allhamdulillah , semalam akak telah di beri peluang bertemu dan bertentang mata dengan Tuan Wan Nong Muzafar. Pertemuan ini telah pun dapat membangunkan akak. Tuan Wan Nong Muzafar yang asalnya dari keluarga sederhana , belajar sampai keluar negara. Mempunyai banyak pengalaman dalam dunia bisnes kini berjaya hidup mewah senang , sampai duit banyak tak tau buat apa. Kalau dia boleh , kenapa kita tidak ?

Akak bukan nak mewah sangat dik .. Cukup la kalau akak dapat beli rumah , anak – anak pergi sambung belajar tanpa hutang. Boleh hulur duit denkat mak 2-3 ribu sebulan. sob sob sob .. belum mampu.

Ye lah kita tak belajar tinggi sangat. Tapi kita boleh belajar bisnes dengan orang yang ada PENGALAMAN dan telah terbukti. Tertimoni atas pengalaman Tuan Wan Nong Muzafar banyak. Bukan sedakar sifu pandai cakap sahaja ye. Hampir 2000 usahawan telah di latih oleh Syarikat ILM Legacy sendiri walaupun baru sahaja di tubuhkan pada tahun 2015. Sangat agresif.  Read More

NIKMAT TIDUR

Assalamualaikum , selamat pagi. Wahh seronok nya pagi ni rasa segar bugar. Badan rasa sihat. Dah berapa hari tak sihat sakit kepala nyut nyut. Tak tahu kenapa , tapi mungkin dek kerana stress makan dan tidur tak menentu. Bila sakit tu terlentang je tak boleh buat apa. Badan dah bagi signal suruh rehat tetap berdegil. Sampai satu tahap tak tahan. Mata pun tak mampu nak buka. Di penghujung cerita saya dapat tidur awal seawal jam 10 malam . Dah berapa lama tak rasa nikmatnya tidur. Jam 2.30 pagi dah boleh bangun , cergas sambung menjahit. Masak sarapan untuk anak-anak. Badan dah lama tak rasa berpeluh kembali berpeluh segar. Masyallah. Nikmat yang dah lama saya tak rasa. Takde la lama sangat. Seminggu cuma . Tapi macam lama.. Tak sanggup.

Laila siap cakap , seronok bila ibu sihat macam ni. Saya hanya mampu senyum kelat. Maafkan ibu korang sedikit terabai bila ibu layan tak sihat ni. Saya siap dah la minta ampun dari suami melalui whatsapp kot kot tak lama hidup di muka bumi ini. Huhuhu.

Sakit itu “Dzikrullah”.
Sakit itu “Istighfar”.

Semoga terhapus lah dosa dosa. Amboi macam teruk sangat je.

disebabkan rasa sihat sangat.. maka terhasilah .. cucur bawang letak ubi kentang didadukan , cicah sos panas2 ..

Ayat di bawah copy dari status facebook sesorang , saya belajar tak tinggi sangat , tahu lah tidur tu Nikmat dari Allah. Cuma tak reti nak tafsir , tapi nak juga share. JANGAN KECAM AKAK.

Tidur merupakan salah satu nikmat dan rahmat Allah. Sebagai istirahat bagi tubuh agar esok dapat beraktiviti kembali. Read More

Bila anak dara sakit perut

Assalamualaikum dan hai , Baca tajuk tu , tak tahu la nak letak gambar apa. Ibu malas letak gambar anak dara takut laris sangat. Lawak je .. Nak cerita la saat mendebarkan bila anak dara mula sakit perut sampai 4 hari ni. Risau juga. Bawa lah dia jumpa doktor.

Husna baru 10 tahun , badan besar macam anak dara . Berat dah 42kg. Saya mulakan bicara dengan sakit si husna ni lah.  Saya pendekkan je lah . Sekali doktor cakap ” nak kata nak period awal lagi ” sambil pandang muka saya. Saya pun dengan spontan jawab ”  eh tak kan dia dulu .. kakaknya 13 tahun pun belum lagi. “

Kakak nya dari umur 12 tahun duk siapkan pad ke hulu ke hilir , sebab kawan kawan dah period , dia belum lagi. Ni dah masuk 13 tahun pun belum lagi. Tak kan adik dulu kan.

Teringat dulu-dulu macam ni lah feeling nya. Tertanya-tanya bila turn kita , nak pula masa tu saya duduk asrama. Di asrama macam pesta bila datang period , syok laa sebab tak payah turun solat di surau. Boleh lepak – lepak sambil makan megi dengan kawan-kawan yang sama datang bulan  , bangga tu bila tak boleh puasa. Lucu bila teringat.

Lepas tu balik rumah , whatsapp lah ayah dia .. doktor cakap pasal period.

Tau jawapan dia ?

” Hahahahah “

Lepas tu dia alih tajuk , tanya syamim.

Erkk apa reaksi ayah ni sebenarnya ? saya tak faham .. malu ke tak tau macam mana nak bincang hal anak ni. Ke tak patut bincang hal ni ? ke kena bincang ?

Saya keliru.

Sebab , saya dulu memang tak rasa kasih sayang Abah , Arwah abah meninggalkan kami masa kami 6 beradik kecil kecil.

Macam mana lah keadaan kalau anak sakit perut segugut , saya pun segugut jugak  selalu naik angin masa tu. Mau belaga arah. Dah la jaga anak sorang-sorang. Dah la ada 3 anak dara. Dan saya masih boleh beranak. Awww .. tak dapat fikir dah. Cukup lah di sini saja.

Eh kalau di fikirkan serta merta takut. Husna sebenarnya ada kuman dalam air kencing dan kencing ada darah sikit. Dah dapat ubat antibitik dan lain-lain ubat. Yang penting MC , takut cikgu kata tak puas cuti pula. Heheh.

 

OOTD ; Blouse muslimah labuh handmade by puanbee

Assalamualaikum dan hai … saja lah nak upload blouse plussize puanbee tu. Bukan apa ya .. sekarang ni susah bebenor nak dapat baju size besar dengan harga yang sedang-sedang . Sekarang sejak pandai sikit jahit ni senang lah nak jahit sendiri kan. Patern tu ada di pinterest . Patern paling senang dan muda . Dua jam je siap.

Bila umur semakin meningkat ni , saya lebih selesa pakai baju besar dan simple. Jadi fesyen ala bohomien yang tak seksi ni sesuai lah dengan saya . Sejuk dan mudah nak kejar anak ye . Itu paling penting.

Gambar di ambil di satu event ..nanti kita update event apa yeee ..

Jumpa lagi ..

Tips ajar anak berhenti pakai diapers , Kongsi dari pengalaman.

Assalamualaikum dan Hai , yang baca post tips ajar anak berhenti pakai diapers ini mesti lah ibu bapa yang baru nak ajar anak supaya pandai ke tandas dan tak perlu pakai diapers buat kali pertama kan  ? Allhamdulillah saya ada empat  orang anak dan ini kali pertama saya nak beri tips pengalaman ni rasanya. Sebab sebelum ni rasa macam tak layak je.

Syamim 3 tahun 3 bulan baru berjaya betul-betul kencing dan buang air besar di tandas sendiri.  Malu nak cakap , anak cik kiah hujung sana tu dah pandai kencing tak pakai pempers masa umur 1 tahun. Kan ?

Alah sebenarnya benda ni bergantung kepada masa , keadaan dan kerajinan si penjaga anak itu.

Dulu anak sulung dan kedua memang pengasuh jaga , mereka pakaikan diapers sehingga lah anak besar dalam 3 tahun mereka ajarkan. Semasa anak no 3 , awal juga dalam 2 tahun dah pandai ke tandas di sebab kan dia geli lampin penuh sokmo.

Ni no 4 , jarang sangat duduk di rumah waktu siang. selalu follow ibu hantar / ambik kakak bertiga ke sekolah dan pulang dari sekolah. Jadi tak ada masa nak tranning. Alasan kot!  Apa pun jom tengok tips ajar anak berhenti pakai diapers di bawah.

1 : Mula mula mesti lah jangan pakaikan lampin

2 : Pesan banyak kali  , terpandang je muka anak tuh tanya dia , ” nak kencing tak ? kalau nak kening bagi tahu cepat. Kita kecing tandas tau ” … anak akan respon masa ni. Angguk2 kepala.

3 : Kadang kadang anak anak terbabas , macam syamim pernah terbuang air besar dalam seluar dan kencing juga. Kalau kencing tu kita hanya cakap la. ” Kenapa lambat bagi tahu , kenapa tak pergi tandas sambil gelak-gelak ” . Jangan sesekali marah dia. Tapi kalau dia terbuang air besar , kita boleh terus saiko dia , part geli dan lain lain tu. Esok nya comfirm bila nak terbuang air besar dia kalut semacam masa buka seluar tu. Comey tau.

4 : Umur anak dah 4 tahun boleh lah ajar dia pakai seluar dan baju sendiri juga. Masa ni memang semua part penjagaan diri kena ajar. Umur 5 tahun kan dah nak sekolah. Ada juga anak sekolah umur 4 tahun ye ? tapi tu memang tak kisah sebab 4 tahun memang ada cikgu nak ajar semua ni. Tapi lagi bagus kita ajarkan sendiri , kurangkan stress si pejaga tu.

Apa pun memang kena sabar banyak lah. Sebab nak ajar budak kecik memang perlukan kesabaran , cakap ulang2 44 kali baru dia faham sikit.

 

Upin dan ipin jeng jeng jeng

Assalamualaikum dan hai. Ini entri bayar hutang . Saya ada hutang tak tulis pun pasal pergi tengok filem UPIN DAN IPIN JENG JENG JENG. Kami rakan blogger di jemput menonton beramai-ramai. Best tak upin dan ipin. Ermm dah lama malas nak review. Yang pasti anak suka la dapat jumpa maskot dan pemilik suara upin dan ipin itu.

Apa pun tetap nak ucapkan TERIMA KASIH kepada pihak Les Copaque kerana memberi peluang kami sekeluarga menonton wayang.

Maafkan kami tak sempat update entri sejurus selepas tengok filem. Agak sibuk dengan pindah rumah dan sekolah baru masa tu. Ni baru lah tenang sikit kan gitu.

 

Saya nak ucapkan tahniah buat LES COPAQUE kerana menerima  “Gold Play Button”  dari Youtube. Tahniah.

“YOUTUBE GOLD & SILVER PLAY BUTTON UNTUK LES’ COPAQUE”

19 Januari 2017

Les’ Copaque Production Studio, Shah Alam, Malaysia – Syarikat Les’ Copaque
Production dikejutkan dengan kiriman “Gold Play Button” dari YouTube bagi meraikan kejayaan
Channel Les’ Copaque di platform itu mencecah 1 juta pengikut. Ini merupakan kejutan berganda
kerana pada pagi hari yang sama “Silver Play Button” sebagai penghargaan mencecah 100, 000
pengikut baru sahaja tiba. Hadiah ini dianggap satu penanda aras baru bagi Les’ Copaque Production
yang baru sahaja meraikan ulang tahun ke-10 penubuhannya.
Dengan 1, 000, 000 pengikut itu sekaligus menjadikannya “Most Subscribed YouTube Channel” di
Malaysia. Antara lain, video yang dimuat naik di saluran ini yang bertajuk “New Toys” telah
memenangi anugerah video paling popular kategori Malaysia di Anugerah Web TV Asia yang
diadakan di Seoul, Korea baru-baru ini. Video itu telah dimuat naik di saluran YouTube Les’ Copaque
Production dan mendapat lebih 27 juta tontonan. Penyampaian anugerah tersebut boleh disaksikan
dalam video “Top 16: Les’ Copaque Highlight Moments of 2016” yang dimuatnaik pada 13 Januari
2017.
YouTube Channel Les’ Copaque diwujudkan pada 2009 bertujuan berkongsi perkembangan terbaru
syarikat tersebut dengan peminat. Les’ Copaque telah menjadi rakan kerjasama YouTube sejak 2012.
Ia mula bergiat aktif dalam penghasilan karya baru termasuklah siri animasi pendek DaDuDiDo yang
hanya ditayangkan di platform Youtube.
Kini, Les’ Copaque Production mensasarkan “Diamond Play Button” yang memerlukan 10 juta
pengikut. Dengan kerjasama daripada peminat hasil karya syarikat ini seperti Upin & Ipin, Pada
Zaman Dahulu, Puteri, DaDuDiDo dan banyak lagi, adalah tidak mustahil satu hari nanti ia akan dapat
dikecapi

Anak syurga

Satu petang tengah aku ” melayan facebook ” , ternampak satu ucapan berbaur romantik , bersahaja dan mungkin nada kerisauan di tambah dengan tujuan sebenar nak beri tahu keluarga dan rakan taulan tentang status terkini tentang kehamilan si isteri nya.

SaYang sanGat kAt ayAng…SeMoga dI perMudahkan seGala urUsan…kUatkan seMangat… “

Maka mereka yang mengetahui maksud tersirat terus menitipkan doa di ruangan komen. Kali ini .. aku tidak lagi mampu terlalu menunjukkan rasa bahagia pada tahap paling tinggi. Tak mampu nak bersukaria. Di saat ada hati ibu yang lain menderita . Anak syurga nya di masukkan ke icu sebaik si kecil itu melihat dunia. Banyak salur paip di pasang untuk membantu penafasan dan lain-lain. Istilah doktor mana lah nak tahu.

Hati ini terasa sangat sayu , tiada kata mampu di ucapkan lagi kepada ibu tersebut kerena aku tahu , kata-kata dan doa aku di ” facebook ” tidak mungkin mampu menjernihkan keadaan. Aku hanya mampu mengucapkan doa di dalam sujud ku sahaja. Maafkan aku kerana tidak dapat membantu.

“Ayang” telah pun selamat melahirkan anak lelaki. Sihat , kemerah merahan kulitnya. Ibu sihat dan anak sihat. Allhamdulillah.

Ke esokkan harinya aku bangun pagi seperti biasa , niat hati nak menjenguk emak dan anak syurga.

Aku “scroll facebook” lagi. Dan “whatsapp.. “

Aku menerima berita kematian anak syurga seorang sahabat blogger. Hanya kata-kata semangat dan sungguh di hatiku aku berdoa semoga kedua ibu dan bapa tabah. Semoga dapat menerima Qada’ dan Qadar. Semoga dengan kesabaran mereka akan di beri balasan setimpal dari yang Maha Esa.

Sayu.

Aku pergi melihat anak syurga yang baru tiga hari sambil terkenangkan anak syurga yang masih sakit di icu dan anak syurga yang telah selamat di kebumikan.

Sayu.

Aku tak mampu lagi ” update status ” kegembiraan dengan di selitkan gambar anak syurga yang baru di lahirkan. Takut – takut ada yang memendam rasa.

Jauh di lubuk hati.

Semoga Allah s.w.t memberi kekuatan buat ibu dan bapa yang kehilangan anak semasa kecil. Yang anak nya di takdirkan tidak sempurna seperti anak syurga lain. Semoga tabah.

Tabah.

Nota kaki : 2 jam drive nak tengok anak syurga , aku juga tabah.