macaron sedap

Nak Macaron pula

Nak macaron pula , semua puanbee nak , tamak haloba betul hahah mak pesan rezeki jangan ditolak , selagi ada peluang kita usaha dan tangkap simpan kemas-kemas ini yang rasa nak menyambar macaron cikmin ni , kelmarin asyik sangat tengok entri macaron dalam blog yanmieonline walaupun tak pernah rasa nak ? makan macaron sebelum ni jadi asyik nak makan macaron je pula , tapi saya tangguh dulu beli macaron tu , tunggu bulan januari dan febuari nanti ada birthday suami dengan anak baru nak order macaron nih , baru best makan bergitu kan , ada sesuatu untuk di raikan.

Bebel pulak , tapi alang-alang yanmieonline nak beri macaron percuma apa kata kita cuba nasib , tak dapat macaron , dapat backlink pun jadilah, wahaha .. terliur tak tengok macaron tu ? wahaha..

Gambar Macaron curi dari blog yanmie

macaron sedap
macaron sedap

” Inilah masanya untuk merasai makanan paling sedap dari negara Perancis, makanan yang menjadi fenomena sejak akhir-akhir ini di Malaysia, iaitu Macaron, Yanmieonline.com dengan berbesar hati ingin memberikan kepada 5 orang pemenang bertuah untuk merasai keenakan Macaron tersebut, tunggu apa lagi?, sertainya sekarang, secara tidak langsung membantu beliau untuk untuk mendapatkan gadget idamannya!!!!”

pesanan buat kak yan , nak macaron … wahaha una cakap ” macam mana dia buat” macam boleh je dia buat ek .. maknya pun tk lepas buat macaron tu ..

samsung galaxy s||

Contest Komen & Menang

Salam saya berhasrat untuk memenangi Samsung Galaxy S|| , dengan bantuan pembaca blog puanbee.com , oleh itu saya mengadakan satu contest di mana semua yang tolong saya akan memenangi hadiah sebagai tanda terima kasih dari saya , Oleh itu bagi sesiapa yang ingin membantu saya dan seterusnya memenagi hadiah berupa wang tunai RM100 dan pedometer sebagai hadiah saguhati boleh lah ikut syarat-syarat di bawah. Apa itu pedometer ? rujuk sini

samsung galaxy s||
samsung galaxy s||

Syarat-Syarat :

1 – Klik Banner di atas.
2 – Klik Button Tweet jika ada twitter (Dalam entri Gadjet Impian)
3 – Klik Button Like jika ada fb (Dalam entri Gadjet Impian)
4 – klik button 1+ jika ada akaun gmail google + (Dalam entri Gadjet Impian)
3 – Komen dalam entri tersebut sebanyak mungkin (Dalam entri Gadjet Impian)
4 – Buat satu entri bebas mengenai contest komen & menang , masukkan ayat seperti di bawah :

” Saya sertai contest komen dan menang khas untuk support Puanbee.com dalam perjuangan merebut Gadjet Impiannya”

tak ada peraturan apa-apa ikut suka lah yang lain-lain tu ?.. dan submit link dalam entri ini.

Pemenang akan dihubungi melalui email kelak 🙂

Jika ramai penyertaan , mungkin hadiah akan di tambah.

Pesan : Bukan like entri contest komen & menang ye , tapi entri Gadjet Impian (klik link) saya

Senarai Peserta

  1. Ainunmardhiyyah
  2. Myra
  3. Syamilamohd
  4. AnaLyana
  5. Mamanajlaa
  6. Puankutu
  7. Qalbujadeed
  8. Kakyong
  9. Kimmie
  10. Ciknin
  11. Onie
  12. Ummiehanie
  13. Bardboo
  14. Has
  15. Ziefauzi
  16. Kakngah
  17. dZuandiey
  18. Sya Isya
  19. Sicantiksizuka
hadiah giveaway puanbee.com $ ayujamal.com

Keputusan Giveaway Herba Maharani Puanbee Dan Ayujamal (Giveaway close)

Terima kasih kepada semua yang telah pun menyertai Giveaway Herba Maharani Puanbee Dan Ayujamal, Giveaway ini ditutup sedikit awal dan giveaway baru menyusul , so kita bagi peluang lah kepada semua untuk menang kan , lagi pun tak dapat sambutan sangat giveaway kali ini , Tapi tak mengapa , saya tak kecik hati . Jadi mari tengok siapa yang bertuah …

hadiah giveaway puanbee.com $ ayujamal.com

Hadiah mengikut random dan No mengikut senarai di bawah. 4 orang akan dipilih.

SENARAI PESERTA

  1. Einzmiszmessyartwork
  2. Puankutu
  3. Mascontestgiveaway
  4. Intanberlian
  5. Hairulizacontestga
  6. Kakyong.com
  7. Mamanajla
  8. Ibu Arif Atan
  9. Myra jay
  10. Zie Fauzi
  11. Kak aya
  12. Along Nidar
  13. Cik Suzlin
  14. Juenitasani
  15. Norzie hany
  16. CMRatu
  17. Ummie Iman
  18. Ana cikselamat
  19. Mama Tomel
  20. Ummie Hanie
  21. Kemma
  22. kakngah?
  23. Syamilamohd
  24. Azatie
  25. Tiefazatie
  26. Nazayiena76
  27. Jaririjemarikumenari
  28. Ibu Mifzal
  29. Zuraida Rahim
  30. Lin Azlina
  31. Rafinamimi
  32. Mimiezalikhahouse
  33. izad-mohd
No Bertuah Pemenangnya adalah :
NO30 ?- Herba Maharani
No28 – selendang dan Beg Make-up
No16 – Beg Make – up
No22 – Beg make – up
Tahniah di ucapkan , so cepat2 email saya untuk beli alamat yek .. Jom sertai contest baru saya , wang tunai RM100 dipetaruhkan , jika nak sila ke sini , kali ini bukan random tentukan anda tentukan jika nak menang , selamat berjaya.
samsung galaxy s||

Saya Nak Memenangi Samsung Galaxy S|| Dalam Contest Gadjet Impian Denaihati

Begitu teruja saya ingin menyertai contest gadjet impian anjuran Denaihati , namum menang belum tahu lagi , kalah mungkin dah tahu.

Agak kecut perut bila melihat senarai peserta yang berjumlah seramai 114 namum perserta yang layak dan terpilih hanya berjumlah seramai 103 orang. Walau apa pun perjuangan harus di teruskan dah

alang-alang menyeluk pekasam , biar sampai ke pangkal lengan ” ,

Adakah sesiapa yang ingin membantu saya memenangi Samsung Galaxy S|| yang merupakan gadjet impian saya dalam contest gadjet impian denaihati ini ? Jika Ya! Klik button Like , Tweet Dan 1+ di bawah untuk saya .. tinggalkan komen supaya saya boleh jejak korang semula ?..

samsung galaxy s||
samsung galaxy s||

Gadjet impian saya merupakan samsung galaxy s|| , kenapa saya beriya-iya hendakkan samsung galaxy s|| ? walhal Denaihati memberi kebebasan untuk memilih Gadjet Impian yang lain ? Tak nak tamak-tamak fikir apa yang perlu sahaja.

  1. Saya Nak Samsung Galaxy S II Sebab { KLIK LINK TENGOK KOMIK TERBAIK }
  2. Kerana Denaihati dan semua sponsor baik hati nak memberi , saya mencuba nasib untuk dapatkannya percuma ! ya ! percuma.

Kepada semua pembaca saya, Anda boleh menang RM100 dan 4 hadiah saguhati dengan menyertai contest komen & menang saya

Ada perkara yang korang boleh lakukan untuk bantu saya memenangi Samsung Galaxy s|| ini , saya tahu korang baik hati , buat masa sekarang saya hanya perlu mengumpul markah melalui setiap satu jumlah TWEET , FB LIKE , GOOGLE+ dan Juga JUMLAH KOMEN DI BAWAH ENTRI INI , jadi korang boleh tolong tekan button tweet , fb like dan juga google+ di bawah. Jangan lupa komen juga , jangan malu dan segan untuk berbalas komen disini , Komen sebanyak mungkin untuk saya dapatkan markah tertinggi dalam pertandingan ini. KLIK SINI UNTUK SERTAI CONTEST DAN SECARA TAK LANGSUNG BANTU SAYA MENANG

Contest Pusingan Pertama ini akan bermula pada 19/11/2011 jam 10.30am dan tamat pada 4/12/2011 jam 11.59pm. Bermakna anda pembaca blog saya perlu tolong saya dalam lingkungan tarikh tersebut , boleh tak ? boleh lah …

“Contest Gadget Impian anjuran Denaihati.com ditaja bersama oleh Eizil.com , Anarm.net, eQurban.com, Silver Asia Sdn Bhd , Kedai Kak Siti , Rakan Niaga Al Ansar dan Serverfreak

Senaman untuk orang berkerja dengan komputer

Tips – agar otot sentiasa sihat dan tidak mudah kejang ketika anda besenam.

Kepada yang nak bersenam untuk nampak langsing dan nak body yg ngancem amat sesuai la yea. Tapi asal senam je otot kejang kan ? Ape kes..jom lihat kenapa badan kita selalu rasa kejang ketika bersenam .Jika langkah mudah ini di amalkan secara rutin , sekurang-kurangnya masaalah ketegangan seterusnya kekejangan otot dapat dikurangkan.

Senaman untuk orang berkerja dengan komputer
Senaman untuk orang berkerja dengan komputer

3 Langkah Mudah untuk elakkan kekejangan Otot

  • Memenuhi keperluan cairan tubuh dengan mengamalkan meminum sekurang -kurangnya enam gelas air putih pada setiap hari ,sebenarnya,keperluan cairan bagi setiap orang adalah berbeza-beza.Ia begantung kepada pola pemakanan,jantina,keaktifan beraktiviti ,suhu , tahap kesihatan serta usia. Cairan dalam tubuh membantu melembabkan sel2 otot sehingga tidak mudah mengalami ketegangan.
  • Sentiasa mengamalkan aktiviti regangan. Lakukan regangan beberapa saat sebelum dan selepas melakukan pegerakan tertentu yang menggunakan otot dalam jangkamasa yang panjang contohnya , berjoging atau tidur.
  • Meringankan nyeri otot. Gunakan krim khusus untuk otot yang mengandungi ‘methyl salicylat’ dan ‘menthol’ sehingga timbulnya rasa dingin agar otot yang kejang menjadi lebih relaks. .

p/s: Nk bergotong royong kwasan tempat tingal jap ~

ambil duit bantuan rm100

Ibu Pinjam RM10 , Nanti Dah Ambil RM100 kakak Ganti Balik

Itu antara dialog si kakak semalam , semasa berjalan nak beli barang dapur , tujuan asal nak beli gas saja , tapi punya lah macam-macam barang yang di beli , sedar tak sedar RM150 habis di belanjakan di carefour sebelah , gas pun tak beli lagi , sambil pusing-pusing saya survey harga kasut , beg dan baju sekolah , pastikan dapat beli barang berkualiti dengan harga yang boleh tahan atau murah , itu biasa bagi saya. Anak-anak tak faham tahu nak itu ini saja , Semasa dikedai beriya-iya nak , balik rumah entah kemana-mana benda alah tu.

ambil duit bantuan rm100

Dah banyak kali kakak mintak pencil box yang canggih sikit , ada buka tutup dan bermagnet , sebelum ni jawapan saya , pakai dulu yang lama sampai rosak , dan 2 tahun kakak pakai pencil box tu , lama jugalah , mungkin dah bosan , saya tolak dan tolak permintaan kakak.

Sebelum tu hari rabu , sepupu kakak dah ambil duit bantuan RM100 tu kakak belum lagi , kakak kena ambil hari jumaat , kemain depa berdua merancang nak beli itu ini , dalam tengah ronda-ronda tu , kakak keluarkan ayat di atas.

” Ibu Pinjam 10 hengget , nanti dapat 100 tu kakak ganti balik , boleh tak ? nak beli pencil box “

Alahh kesian pulak kat anak-anak ni , wahaha .. terus cair .. naik balik tingkat atas , pergi beli pencil box , beli lah untuk una sekali memandangkan una nak ke tadika tahun depan. Bukanlah mahal sangat , cuma nak ajar diorang cermat jimat dan tak lah terlalu mudah memberi je. Hadiah kakak pun tak beli lagi , keputusan 4B 1A untuk tahun 1 pun ibu nak bagi hadiah , untuk galakkan kakak belajar lebih tekun , tapi bagi hadiah biasa – biasa cukuplah ..

dah ambil duit bantuan rm100

Tak guna pun duit kakak RM100 tu , nanti-nanti lah , kalau boleh tak nak guna , simpankan saja lah , Una dah puas hati sangat dapat pencil box , memana menyelit je dia ..

Bagus juga ada bantuan RM100 ni , untuk saya dapat syukur tak dapat pun tak mengapa , tapi saya ada kawan , yang anak nya ramai , setiap tahun nak buka sekolah dia akan minta pinjam duit dari saya untuk bayar yuran dan kelengkapan sekolah , lepas tu dia akan bayar secara ansuran , tapi tahun ni tak pinjam kot! , dan ada bantuan RM100 ni , memang dapat ringan kan beban orang seperti kawan saya tu.

kucing sendawa

Ops ‘terr’sendawa CARA HINDARI SENDAWA

Siapa sini selalu sendawa ? saya ada lah jugak kadang-kadang tu kalau lewat makan , perut kosong masuk angin mesti sedawa punya , berderet-deret sendawa keluar, pernah tak sendawa ? Di dalam dunia perubatan , sendawa dikenali dgn istilah aerophagia. meski ia bukan di kategori sebagai penyakit ,sendawa boleh membuat anda berasa tidak selesa dan malu. Jadi,cuba ketahui mengapa anda sendawa dan bagaimana cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan sendawa anda.

kucing sendawa
kelakar

Punca Sendawa

DIET
Sendawa biasanya disebabkan oleh anda telah terlebih mengambil makanan yang mengandungi gas seperti mimuman bergas,buah-buahan mentah,jus buah seperti epal dan lain-lain lagi. Jadi perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah dengan memerhatikan pola diet anda selama beberapa hari untuk mengenali jenis-jenis makanan yang boleh membuatkan anda besendawa.

KEMASUKAN UDARA
Menelan terlalu banyak udara melalui mulut juga boleh menyebabkan anda sering sendawa.Udara biasanya masuk melalui pelbagai cara seperti ketika merokok, mengunyah gula-gula getah, atau makan terlalu cepat.

MINUM SUSU SEJUK KETIKA PERUT KOSONG.
Cara ini amat berguna jika pembentukan gas disebabkan terlebih atau akibat pengambilan ubat-ubatan. biasanya,sendawa boleh juga disebabkan oleh intoleransi laktosa (gangguan pencernaan akibat minum susu atau produk susu). Disebabkan itu, sebaik-baiknya perhatikan reaksi tubuh anda setelah minum susu agar anda boleh tentukan pengambilan seterusnya berdasarkan reaksi tubuh.

Punca sendawa

ELAK SENDAWA
Hindari berbaring selepas makan.
cuba berjalan sebentar atau duduk dengan posisi mendekati belutuj selama 10 minit cara ini membantu tubuh mencerna makanan dgn lebih baik. selain itu,pastikan anda mengunyah makanan perlahan-lahan agar udara tidak masuk terlalu banyak ke dalam tubuh.

cuba lakukan aktiviti olahraga yg sederhana kerana ia dapat membantu mengeluarkan udara dari perut. Berbaring dalam posisi terlentang,kemudian angkat dan tekankan lutut ke dada. Ulangi latihan ini sebanyak 10 kali. Cara ini dapat membuat anda berasa lebih baik dan memungkinkan udara keluar dari perut anda.

duduk tegak setelah makan akan memaksa udara naik ke bahagian atas sehingga mudah ia dikeluarkan dengan bersendawa. Sebaliknya,posisi berbaring akan menahan udara di dalam perut dan membuatkan anda berasa tidak selesa.

Adab Seorang Muslim : Berusaha tidak bersendawa, menghindari makanan yang menyebabkan sendawa atau makanan yang membanyakkannya. Dan jika tidak dapat dihindari, bersendawalah dengan suara yang ringan, kemudian bacalah istighfar sesudah sendawa.

Indonesia vs Malaysia Sea Games 2011

Meriah ! Keputusan Indonesia vs Malaysia Sea Games 2011

Tengah menonton Indonesia vs Malaysia Sea Games 2011 di tv3 , sokongan nampaknya sangat meriah di beri oleh penduduk kawasan saya , terdengar jeritan bersahutan di celah-celah tingkap rumah masing-masing , Saya tak de kawan yang menonton bersama tak tahu nak borak dengan siapa , lantas buka blog dan terus menaip disini , di harapkan Malaysia berjaya membolos beberapa gol dalam perlawanan antara Malaysia dan Indonesia dalam sukan SEA 2011 ini ..

Slogan pembakar semangat pasti bergema di seluruh Stadium Bung Karno. Jika skuad Malaysia terkenal dengan slogan ‘Malaysia Boleh’ , Indonesia juga pasti tidak mahu kalah dengan slogan mereka ‘Indonesia Bisa’. Walau apa pun slogan , kepada skuad Malaysia Moga berjaya , selamat berjuang untuk nama Negara Malaysia.

Poster Indonesia vs Malaysia Sea Games 2011
Poster Indonesia vs Malaysia Sea Games 2011

Keputusan terkini Indonesia vs Malaysia Sea Games 2011

0-1

Shahrul A.S (MAS) 17′

26th Sea Games Indonesia 2011

Malaysia vs Indonesia

Date : 17 November 2011

Venue : Gelora Bung Karno Senayan, Indonesia

Sekalung tahniah buat skuad Malaysia ! Malaysia Boleh !

Semak-Keputusan-UPSR-2011-melalui-Online-SMS

Semak Keputusan UPSR 2011 Melalui mySMS 15888 Dan Online

Para calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) boleh membuat semakan keputusan peperiksaan mereka menerusi sistem pesanan ringkas mySMS 15888 mulai pukul 10 pagi esok (17 November 2011).Selain itu para calon yang ingin menyemak keputusan UPSR 2011 boleh menyemak secara online juga.

Semak-Keputusan-UPSR-2011-melalui-Online-SMS

Menurut kenyataan Lembaga Peperiksaan Kementerian Pelajaran Malaysia, perkhidmatan mySMS itu akan diaktifkan sehingga 12 tengah malam 23 November 2011. Pengumuman rasmi analisis keputusan UPSR akan dibuat di Bilik Mesyuarat Utama, Kementerian Pelajaran, Parcel E di Putrajaya pukul 9 pagi esok.

Untuk menyemak keputusan UPSR secara online sila rujuk SAPS semak markah peperiksaan anak secara online (tahun 1 ? tingkatan 5 )

Diucapkan selamat berjaya kepada calon UPSR 2011 , sudah pasti ibu bapa tidak terlepas merasai debaran untuk melihat keputusan UPSR anak -anak masing – masing kan semoga berjaya. Jangan lupa mYSms 15888 untuk semak keputusan UPSR 2011 anak-anak anda 🙂

P/S : serbarkan artikle ini untuk keluarga anda dengan klik butang yang tertera di bawah.

kelas masakan

Kelas Masakan Buat Sosej Gulung Yang Yummy

Wanita-wanita disini ada kelas masakkan setiap tahun , setelah di rancang rapi terus buat kelas masakan pada malam kelmarin dari jam 8.30pm hingga jam 11.00 pm , tudia masak sikit je pun , acara lain-lain banyak antaranya sembang-sembang , wahaha .. ada yag duk dekat tapi lama tak jumpa .. erk ? macam mana tu ? fikir lah sendiri hahah …

kelas masakan

Cikgu tu jiran je pun , dia pandai masak so kita lantik dia jadi cikgu kali ni , gambar di atas dia tengah tunjuk atur cara nak gentel doh untuk dililitkan menjadi roti sosej gulung yang yummy tu ..

kelas masakan

Puanbee yang chubby .. waaa~ banyak vitamin kata suami saya , waduhhh .. sebelah saya tu mak angkat (umi) yang baik hati , boleh lah dijadikan pengubat rindu mak di kampung tu , kalau lama tak pergi ke rumah umi , umi akan call ajak makan-makan, tu sayang tu hahah …

kelas masakan

Dan ini adalah sosej yang di bungkus untuk tapau bawak balik , yang tapau dalam perut pun banyak , sedap lembut je rotinya , makan pula ketika masih panas .. perghhh …

kelas masakan

Dekat sikit 🙂 dap kan ? buat sendiri best .. nanti saya kongsi resepi , penat sikit nih , selain sosej gulung kami ada buat pop corn menggunakan periuk biasa je , best yang tu tak sempat pandang dah habis kanak-kanak makan , nanti saya share gambar dia ..