Assalamualaikum dan hai , Baca tajuk tu , tak tahu la nak letak gambar apa. Ibu malas letak gambar anak dara takut laris sangat. Lawak je .. Nak cerita la saat mendebarkan bila anak dara mula sakit perut sampai 4 hari ni. Risau juga. Bawa lah dia jumpa doktor.

Husna baru 10 tahun , badan besar macam anak dara . Berat dah 42kg. Saya mulakan bicara dengan sakit si husna ni lah.  Saya pendekkan je lah . Sekali doktor cakap ” nak kata nak period awal lagi ” sambil pandang muka saya. Saya pun dengan spontan jawab ”  eh tak kan dia dulu .. kakaknya 13 tahun pun belum lagi. “

Kakak nya dari umur 12 tahun duk siapkan pad ke hulu ke hilir , sebab kawan kawan dah period , dia belum lagi. Ni dah masuk 13 tahun pun belum lagi. Tak kan adik dulu kan.

Teringat dulu-dulu macam ni lah feeling nya. Tertanya-tanya bila turn kita , nak pula masa tu saya duduk asrama. Di asrama macam pesta bila datang period , syok laa sebab tak payah turun solat di surau. Boleh lepak – lepak sambil makan megi dengan kawan-kawan yang sama datang bulan  , bangga tu bila tak boleh puasa. Lucu bila teringat.

Lepas tu balik rumah , whatsapp lah ayah dia .. doktor cakap pasal period.

Tau jawapan dia ?

” Hahahahah “

Lepas tu dia alih tajuk , tanya syamim.

Erkk apa reaksi ayah ni sebenarnya ? saya tak faham .. malu ke tak tau macam mana nak bincang hal anak ni. Ke tak patut bincang hal ni ? ke kena bincang ?

Saya keliru.

Sebab , saya dulu memang tak rasa kasih sayang Abah , Arwah abah meninggalkan kami masa kami 6 beradik kecil kecil.

Macam mana lah keadaan kalau anak sakit perut segugut , saya pun segugut jugak  selalu naik angin masa tu. Mau belaga arah. Dah la jaga anak sorang-sorang. Dah la ada 3 anak dara. Dan saya masih boleh beranak. Awww .. tak dapat fikir dah. Cukup lah di sini saja.

Eh kalau di fikirkan serta merta takut. Husna sebenarnya ada kuman dalam air kencing dan kencing ada darah sikit. Dah dapat ubat antibitik dan lain-lain ubat. Yang penting MC , takut cikgu kata tak puas cuti pula. Heheh.

 

Assalamualaikum , hai ..cuti seminggu pergi mana ? Saya dah balik kampung , memang la seronok balik kampung enjoy makan makan ke hulu ke hilir . Tapi sayang ada makhluk buat onar sampai hilang rasa seronok tu. Last balik KL balik dalam keadaan stress .. Stress gila .. Rasa malas nak layan sapa-sapa menyembang. Maka dalam keadaan geram saya buka lazada.

Dasyat lah Lazada buat sale sempena birthday dia, murah juga . Geram sangat aihhhh … Tapi sayang awal sangat .. saya belum dapat gaji dari encik suami laaa … tapi  beli juga la milo tu . Tak tahan murah dia .. kebetulan nak beli handphone biasa-biasa untuk anak sulung sempena birthday dia bulan 2 kelmarin. Memang belum beli hadiah apa-apa lagi.

Ibu bagi handphone murah ja lah. `Asalkan boleh whatsapp simple-simple sudah la. Umur dah 13 tahun banyak aktiviti sekolah nak di update. Rimas jugak share-share telefon ni. So beli lah satu telefon Huawei yang biasa Huawei Y3C (Y336) Dual Sim – Black. Tak perlu kongsi tablet adik adik juga.

Di harapkan kakak suka hadiah ibu ni. Sikit tapi susah nak dapatkan ye sayang.

Selamat hari lahir Lazada dan Anak ku sendiri Nurul Aliya Shakira 

Assalamualaikum dan hai … saja lah nak upload blouse plussize puanbee tu. Bukan apa ya .. sekarang ni susah bebenor nak dapat baju size besar dengan harga yang sedang-sedang . Sekarang sejak pandai sikit jahit ni senang lah nak jahit sendiri kan. Patern tu ada di pinterest . Patern paling senang dan muda . Dua jam je siap.

Bila umur semakin meningkat ni , saya lebih selesa pakai baju besar dan simple. Jadi fesyen ala bohomien yang tak seksi ni sesuai lah dengan saya . Sejuk dan mudah nak kejar anak ye . Itu paling penting.

Gambar di ambil di satu event ..nanti kita update event apa yeee ..

Jumpa lagi ..

Assalamualaikum dan Hai , yang baca post tips ajar anak berhenti pakai diapers ini mesti lah ibu bapa yang baru nak ajar anak supaya pandai ke tandas dan tak perlu pakai diapers buat kali pertama kan  ? Allhamdulillah saya ada empat  orang anak dan ini kali pertama saya nak beri tips pengalaman ni rasanya. Sebab sebelum ni rasa macam tak layak je.

Syamim 3 tahun 3 bulan baru berjaya betul-betul kencing dan buang air besar di tandas sendiri.  Malu nak cakap , anak cik kiah hujung sana tu dah pandai kencing tak pakai pempers masa umur 1 tahun. Kan ?

Alah sebenarnya benda ni bergantung kepada masa , keadaan dan kerajinan si penjaga anak itu.

Dulu anak sulung dan kedua memang pengasuh jaga , mereka pakaikan diapers sehingga lah anak besar dalam 3 tahun mereka ajarkan. Semasa anak no 3 , awal juga dalam 2 tahun dah pandai ke tandas di sebab kan dia geli lampin penuh sokmo.

Ni no 4 , jarang sangat duduk di rumah waktu siang. selalu follow ibu hantar / ambik kakak bertiga ke sekolah dan pulang dari sekolah. Jadi tak ada masa nak tranning. Alasan kot!  Apa pun jom tengok tips ajar anak berhenti pakai diapers di bawah.

1 : Mula mula mesti lah jangan pakaikan lampin

2 : Pesan banyak kali  , terpandang je muka anak tuh tanya dia , ” nak kencing tak ? kalau nak kening bagi tahu cepat. Kita kecing tandas tau ” … anak akan respon masa ni. Angguk2 kepala.

3 : Kadang kadang anak anak terbabas , macam syamim pernah terbuang air besar dalam seluar dan kencing juga. Kalau kencing tu kita hanya cakap la. ” Kenapa lambat bagi tahu , kenapa tak pergi tandas sambil gelak-gelak ” . Jangan sesekali marah dia. Tapi kalau dia terbuang air besar , kita boleh terus saiko dia , part geli dan lain lain tu. Esok nya comfirm bila nak terbuang air besar dia kalut semacam masa buka seluar tu. Comey tau.

4 : Umur anak dah 4 tahun boleh lah ajar dia pakai seluar dan baju sendiri juga. Masa ni memang semua part penjagaan diri kena ajar. Umur 5 tahun kan dah nak sekolah. Ada juga anak sekolah umur 4 tahun ye ? tapi tu memang tak kisah sebab 4 tahun memang ada cikgu nak ajar semua ni. Tapi lagi bagus kita ajarkan sendiri , kurangkan stress si pejaga tu.

Apa pun memang kena sabar banyak lah. Sebab nak ajar budak kecik memang perlukan kesabaran , cakap ulang2 44 kali baru dia faham sikit.

 

Assalamualaikum dan hai. Ini entri bayar hutang . Saya ada hutang tak tulis pun pasal pergi tengok filem UPIN DAN IPIN JENG JENG JENG. Kami rakan blogger di jemput menonton beramai-ramai. Best tak upin dan ipin. Ermm dah lama malas nak review. Yang pasti anak suka la dapat jumpa maskot dan pemilik suara upin dan ipin itu.

Apa pun tetap nak ucapkan TERIMA KASIH kepada pihak Les Copaque kerana memberi peluang kami sekeluarga menonton wayang.

Maafkan kami tak sempat update entri sejurus selepas tengok filem. Agak sibuk dengan pindah rumah dan sekolah baru masa tu. Ni baru lah tenang sikit kan gitu.

 

Saya nak ucapkan tahniah buat LES COPAQUE kerana menerima  “Gold Play Button”  dari Youtube. Tahniah.

“YOUTUBE GOLD & SILVER PLAY BUTTON UNTUK LES’ COPAQUE”

19 Januari 2017

Les’ Copaque Production Studio, Shah Alam, Malaysia – Syarikat Les’ Copaque
Production dikejutkan dengan kiriman “Gold Play Button” dari YouTube bagi meraikan kejayaan
Channel Les’ Copaque di platform itu mencecah 1 juta pengikut. Ini merupakan kejutan berganda
kerana pada pagi hari yang sama “Silver Play Button” sebagai penghargaan mencecah 100, 000
pengikut baru sahaja tiba. Hadiah ini dianggap satu penanda aras baru bagi Les’ Copaque Production
yang baru sahaja meraikan ulang tahun ke-10 penubuhannya.
Dengan 1, 000, 000 pengikut itu sekaligus menjadikannya “Most Subscribed YouTube Channel” di
Malaysia. Antara lain, video yang dimuat naik di saluran ini yang bertajuk “New Toys” telah
memenangi anugerah video paling popular kategori Malaysia di Anugerah Web TV Asia yang
diadakan di Seoul, Korea baru-baru ini. Video itu telah dimuat naik di saluran YouTube Les’ Copaque
Production dan mendapat lebih 27 juta tontonan. Penyampaian anugerah tersebut boleh disaksikan
dalam video “Top 16: Les’ Copaque Highlight Moments of 2016” yang dimuatnaik pada 13 Januari
2017.
YouTube Channel Les’ Copaque diwujudkan pada 2009 bertujuan berkongsi perkembangan terbaru
syarikat tersebut dengan peminat. Les’ Copaque telah menjadi rakan kerjasama YouTube sejak 2012.
Ia mula bergiat aktif dalam penghasilan karya baru termasuklah siri animasi pendek DaDuDiDo yang
hanya ditayangkan di platform Youtube.
Kini, Les’ Copaque Production mensasarkan “Diamond Play Button” yang memerlukan 10 juta
pengikut. Dengan kerjasama daripada peminat hasil karya syarikat ini seperti Upin & Ipin, Pada
Zaman Dahulu, Puteri, DaDuDiDo dan banyak lagi, adalah tidak mustahil satu hari nanti ia akan dapat
dikecapi