Segmen Puanbee : Review Blog Aween

:):):) post terbaru di bawah yer 🙂

Salam Bahagia Semua 🙂
Malam ni review blog adik busuk bee nih yang hatinya rapuh dan kuat jebeng ..kih2 betui kan aween ?
hurm ..pertama nak cakap akk tk boleh nk cek speed blog aween dah limit katanya , pelik juga lah macam mana boleh ada limit nih..tetiba je pun dulu2 akk cek sehari 40 kali pun tk de limit haa…nipu ..mak aii sampai 40 kali ! korang percaya ker ? ekeke..

sila lah berkenalan dengan aween seorang student lagi ni, tapi dah ada bopren katanya hee…klik header yer untuk ke blog aween…pertama nak komplen ! header aween cantik ngehhh apa tidaknya wan hazel buatkan kan ? i know aween hee…pakar tak akk sekodeng ? ok bee minta korang baca satu post aween ni yang bertajuk JOM KENAL-KENAL DENGAN DAK AWEEN Best juga baca coretan student ni hehee..

Hurm ini alexa aween mesti tak daftar kan ? moh ler daftar alexa untuk meningkatkan reputasi blog aween , seperti review akk yang lepas-lepas hee..malas pulak nak ulang ekeke…

Blog aween ni tak ada masaalah semua ok ! widget sebelah kanan , widget merapu tak ada , blog senang nak load warna blog pun lembut je ok ! sesuai mata memandang hee..tapi widget fredjit tu tak perlu kot..cuba fikir kan untuk apa widget tu ? nak tengok pengunjung dari mana ? selalu ke tengok ? kalau nak tengok aliran traffic boleh tengok di nuffnang aje…Masukkan sitemap untuk memudah kan pengunjung blog geledah post lama , dan juga button home di bawah header ..sama juga dengan kamikaze nih..

akk cadangkan aween baca artikle ni :

1-cara untuk daftar alexa
2-Tingkat kan traffic dengan custon meta tag title – Maaf sumber blog telah diremove
3-cara untuk pasang sitemap di blogspot

Sekian saja untuk hari ini..siapa seterusnya ?? dan siapa nak direview ?? klik sini SEGMEN BERSAMA PUANBEE

Segmen Puanbee : Review Blog Kamikaze

Sticky post sehingga malam ini 🙂 🙂 🙂

Salam Bahagia Semua 🙂
Lagi sekali puanbee meluangkan masa untuk mereview blog sahabat maya..ehemmmm…

kali ini blog kamikaze yer , bee pilih aturan melalui siapa cepat dia dulu tau ! yang lambat tu tunggu giliran lah jgn lupa langgan komen blog bee supaya tak terlepas review mana-mana blog walaupun blog orang tapi boleh juga tengok kot2 ada persamaan dengan blog kita kan ? bee suka baca kalau jumpa post review men review nih..opss terlebih sudah !

mari berkenalan dengan kamikaze , antara post yang bee suka di blog kamikaze ialah , KLIK tajuk yer..

ZAMAN MUDA-MUDA KITA apa lagi klik tajuk tu dan boleh lah baca kenapa bee suka post tersebut {opss bila buat review ni bee nak minta maaf pada puankutu terlupa lah nk pilih satu post puankutu untuk di pamerkan , sebab banyak sgt nak ajar puankutu waktu tu.maaf kan daku puankutu..}

Ini header kamikaze , simple jer , kemas dan lebar sungguh , tapi tak menjadi masaalah sebab loading blog kamikaze amatlah memuaskan 🙂

Hurm blog kamikaze mula di tubuhkan pada 2010 yer 🙂 kalau ikut kan ranking alexa dah rendah tu , kenapa yer ? dah masukkan meta tag ker belum nih ? jika belum elok lah daftar alexa dan masukkan meta tag supaya lebih mudah mendapat tempat di hati google ..alaaa SEO tahu kan ! traffic percuma ! tahu kan ?

OK bab loading sangat puas hati 🙂 rendah dari 100kb bermakna lajuuu mcm turbo hehee…malas nak komen ! agak-agak ada tak yang tak kena dalam blog kamikaze ?
adaaa……meh bee cerita kan ! apa yang perlu di tambah dalam blog kamikaze :

1- elok buatkan button “home” di bawah header tu , sebab jika kawan2 datang blog kamikaze dari url contoh nya url yang kamikaze beri pada akk , akk klik url tu dan akk akan terus pergi ke page url tu je , jadi akk akan tercari-cari bagaimana untuk tengok post terbaru kamikaze , betul tak ? akk kena tekan button home baru boleh pergi ke page depan betul tak ? so akk kena cari button home juga, memang ada di bawah , tapi bagaimana pula dengan orang yang tak biasa atau newbie ?terus lah akk tekan pangkah , betul tak ? so fikir-fikirkan untuk ujudkan button home di bawah sidebar tu..

2-tempat komen , akk cadangkan opss bukan akk saja tapi kebanyakkan blogger suka kalau tempat komen itu berbentuk pop-up window…

3- Iklan nuffnang yang di letakkan di kanan tu elok lah letakkan dalam page aje..sebab jika pengunjung tu pengguna notebook yang resolution nya kecik , skrin kecik mereka tak nampak iklan tu , ok ! sebelum ni akk tak percaya tapi bila dah tengok dengan mata sendiri baru lah nampak , so fikirkan lah jika pelawat yang datang ada potensi nak klik iklan tu kan dah rugi di situ…

4-untuk blog yang lebih mesra SEO sidebar sebelah kiri tidak membantu langsung…kerana search enjin akan membaca sesebuah website dari kiri ke kanan , jika di kiri ada widget maka dia akan baca widget dulu , kan dah rugi lagi , tentu-tentulah blog yang sidebar sebelah kanan akan di index dahulu .

5- Blog kamu juga perlukan sitemap , penting untuk menjadikan blog tu mesra pengunjung dan mendapat tempat di mata search enjin juga!

Akk cadangkan kamu baca artikle di bawah :

1-APA ITU ALEXA RANKING
2-CARA UNTUK DAFTAR ALEXA RANKING
3-CARA UNTUK BUAT ATAU PASANG SITEMAP DI BLOGSPOT
4-CARA UNTUK BUAT POP-UP WINDOW MEMUDAH PENGUNJUNG MEMBERI KOMEN
5-TIPS UNTUK JADIKAN BLOG MESRA SEO

ok akk rasa itu sahaja yang akk nk review Yang lain semua ok ! hee semoga kita semua sama-sama mendapat tempat di hati search enjin yer tak ? happy2 blogging yer..

Kepada yang lain jika berminat di review tengok syarat2 disini SEGMEN REVIEW PUANBEE

Cara Masukkan Meta Tag Alexa Dalam Template Blog

Salam Bahagia Semua 🙂
Sediakan tutorial malan2 ni haa..demi mu puankutu .. Pergi ke  alexa.com dulu

Cara nak masukkan meta tag alexa dalam blog :

klik home > site tool > claim your site >

> masukkan url blog seperti di atas

> tengok gambar , korang klik di claim my site

> then akan keluar seperti gambar di atas…ok disini korang boleh pilih nak masukkan meta tag tu ikut cara yang mana ? boleh pilih cara pertama tapi bee rekomen kan pilih cara ke dua , sebab cara pertama tu kadang2 menjadi , kadang2 tak jadi..

> so pilih cara yang ke 2 yer..

copy url yang di sediakan seperti diatas tu , atau contoh disini , selepas copy jangan tutup dulu page tu biarkan sehingga semua step selesai 🙂

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” />

bukak blog korang , pergi ke bahagian design dan pilih Edit Html > tick pada expand widget templates > Download full tempalte untuk backup dulu > pastu tekan ctrl + F > tengok di bahagian atas kanan akan keluar satu kotak kecil > masukkan code </head> > kemudian dah jumpa masukkan code meta tadi tu diatas </head>

contoh

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” /></head>

dan klik preview jika tak ada error boleh lah save terus…

then pergi balik ke website alexa tadi . klik verirfy my meta tag , itu sahaja!…sure berjaya heee..

itu saja ..bee nk tidurkan anak lah pulak daa~~~..

artikle tutorial untuk korang 🙂

1 – CARA DAFTAR ALEXA
2- APA ITU ALEXA RANKING

Segmen Puanbee : Review Blog Puan Kutu

Salam Bahagia Semua 🙂
Malam ini bermula lah segmen puanbee , perserta pertama kita adalah kembar kepada lebah iaitu kutu , kutu ni telah berumahtangga maka jadi puan kutu..hee joke !
Mari berkenalan dengan puankutu klik link ini
Kata Puankutu ,
Selalu brfikiran Positif. Tak suka berangan. Hidup Berpijak di Bumi Yang Nyata. Syukur !! Terima Hidupku seadanya.. Aku spesel dengan Caraku Yg Tersendiri..

Read More