Assalamualaikum dan hai , Baca tajuk tu , tak tahu la nak letak gambar apa. Ibu malas letak gambar anak dara takut laris sangat. Lawak je .. Nak cerita la saat mendebarkan bila anak dara mula sakit perut sampai 4 hari ni. Risau juga. Bawa lah dia jumpa doktor.

Husna baru 10 tahun , badan besar macam anak dara . Berat dah 42kg. Saya mulakan bicara dengan sakit si husna ni lah.  Saya pendekkan je lah . Sekali doktor cakap ” nak kata nak period awal lagi ” sambil pandang muka saya. Saya pun dengan spontan jawab ”  eh tak kan dia dulu .. kakaknya 13 tahun pun belum lagi. “

Kakak nya dari umur 12 tahun duk siapkan pad ke hulu ke hilir , sebab kawan kawan dah period , dia belum lagi. Ni dah masuk 13 tahun pun belum lagi. Tak kan adik dulu kan.

Teringat dulu-dulu macam ni lah feeling nya. Tertanya-tanya bila turn kita , nak pula masa tu saya duduk asrama. Di asrama macam pesta bila datang period , syok laa sebab tak payah turun solat di surau. Boleh lepak – lepak sambil makan megi dengan kawan-kawan yang sama datang bulan  , bangga tu bila tak boleh puasa. Lucu bila teringat.

Lepas tu balik rumah , whatsapp lah ayah dia .. doktor cakap pasal period.

Tau jawapan dia ?

” Hahahahah “

Lepas tu dia alih tajuk , tanya syamim.

Erkk apa reaksi ayah ni sebenarnya ? saya tak faham .. malu ke tak tau macam mana nak bincang hal anak ni. Ke tak patut bincang hal ni ? ke kena bincang ?

Saya keliru.

Sebab , saya dulu memang tak rasa kasih sayang Abah , Arwah abah meninggalkan kami masa kami 6 beradik kecil kecil.

Macam mana lah keadaan kalau anak sakit perut segugut , saya pun segugut jugak  selalu naik angin masa tu. Mau belaga arah. Dah la jaga anak sorang-sorang. Dah la ada 3 anak dara. Dan saya masih boleh beranak. Awww .. tak dapat fikir dah. Cukup lah di sini saja.

Eh kalau di fikirkan serta merta takut. Husna sebenarnya ada kuman dalam air kencing dan kencing ada darah sikit. Dah dapat ubat antibitik dan lain-lain ubat. Yang penting MC , takut cikgu kata tak puas cuti pula. Heheh.

 

Assalamalaikum dan hai , Keputusan SPM 2016 akan keluar pada 16 Mac 2017 ini. Semua calon yang mendaftar SPM boleh mengambil keputusan SPM di sekolah masing – masing bermula 10 pagi.

Selain pergi ke sekolah , calon SPM juga boleh membuat semakan keputusan SPM melalui SMS ( mySMS 15888). Perkhimatan mySMS akan di buka pada 16 mac 2017 pada jam 10 pagi , dan akan di tamatka pada 22 mac 2017 , jam 6 petang

Cara untuk buat semakan keputusan SPM melalui sms adalah :

Taip kan

SPM <jarak > No kad pengenalan calon < jarak> masukkan angka giliran 

dan sms ke 15888

Selamat berjaya di ucapkan kepada 434,535 calon yang berdaftar bagi menduduki peperiksaan SPM 2016.

Anak sedara saya salah seorang calon. Nanti kami balik kampung. 🙂

Motivasi Keputusan SPM : belum berjaya ..

Assalamualaikum dan Hai , yang baca post tips ajar anak berhenti pakai diapers ini mesti lah ibu bapa yang baru nak ajar anak supaya pandai ke tandas dan tak perlu pakai diapers buat kali pertama kan  ? Allhamdulillah saya ada empat  orang anak dan ini kali pertama saya nak beri tips pengalaman ni rasanya. Sebab sebelum ni rasa macam tak layak je.

Syamim 3 tahun 3 bulan baru berjaya betul-betul kencing dan buang air besar di tandas sendiri.  Malu nak cakap , anak cik kiah hujung sana tu dah pandai kencing tak pakai pempers masa umur 1 tahun. Kan ?

Alah sebenarnya benda ni bergantung kepada masa , keadaan dan kerajinan si penjaga anak itu.

Dulu anak sulung dan kedua memang pengasuh jaga , mereka pakaikan diapers sehingga lah anak besar dalam 3 tahun mereka ajarkan. Semasa anak no 3 , awal juga dalam 2 tahun dah pandai ke tandas di sebab kan dia geli lampin penuh sokmo.

Ni no 4 , jarang sangat duduk di rumah waktu siang. selalu follow ibu hantar / ambik kakak bertiga ke sekolah dan pulang dari sekolah. Jadi tak ada masa nak tranning. Alasan kot!  Apa pun jom tengok tips ajar anak berhenti pakai diapers di bawah.

1 : Mula mula mesti lah jangan pakaikan lampin

2 : Pesan banyak kali  , terpandang je muka anak tuh tanya dia , ” nak kencing tak ? kalau nak kening bagi tahu cepat. Kita kecing tandas tau ” … anak akan respon masa ni. Angguk2 kepala.

3 : Kadang kadang anak anak terbabas , macam syamim pernah terbuang air besar dalam seluar dan kencing juga. Kalau kencing tu kita hanya cakap la. ” Kenapa lambat bagi tahu , kenapa tak pergi tandas sambil gelak-gelak ” . Jangan sesekali marah dia. Tapi kalau dia terbuang air besar , kita boleh terus saiko dia , part geli dan lain lain tu. Esok nya comfirm bila nak terbuang air besar dia kalut semacam masa buka seluar tu. Comey tau.

4 : Umur anak dah 4 tahun boleh lah ajar dia pakai seluar dan baju sendiri juga. Masa ni memang semua part penjagaan diri kena ajar. Umur 5 tahun kan dah nak sekolah. Ada juga anak sekolah umur 4 tahun ye ? tapi tu memang tak kisah sebab 4 tahun memang ada cikgu nak ajar semua ni. Tapi lagi bagus kita ajarkan sendiri , kurangkan stress si pejaga tu.

Apa pun memang kena sabar banyak lah. Sebab nak ajar budak kecik memang perlukan kesabaran , cakap ulang2 44 kali baru dia faham sikit.

 

Assalamualaikum , Siapa yang ada pergi ke Milo Champions Clinic 2016 nih ? Tegur-tegur lah kita kalau terserempak ye. Saya daftarkan 2 orang anak iaitu husna dan laila. Kalau boleh nak daftarkan semua je , tapi si sulung dengan si bongsu umur tidak menepati syarat. So simpan sikit gambar di sini. Korang nak tengok live update kena follow intagram lah .. Instagram saya @puanbee. Biasa nya apa-apa gambar sampai ke ig dulu. Blog lambat … kadang-kadang tak update langsung.Read More →

Assalamualaikum dan Hai .. Apa khabar ? Dah lama saya nak tulis review tentang buku  Disney Edisi Bahasa Melayu ni. Tapi masa sangat tidak mengizinkan. Sibuk sungguh dengan hal duniawi. Allhamdulillah bertambah koleksi buku di dalam rumah ni. Kena cari almari baru pula lah. Dah banyak sangat buku . Pertama kali sila lah tengok video keterujaan anak-anak di dalam video di bawah. Sayang sangat sebab ter”over” merakam sampai panjang video tu. Langsung tak boleh upload ke youtube mahupun facebook.

Sekali pandang buku buku edisi Bahasa Melayu Keluaran Advantage Quest ini sangat lah menarik. Buku nya di datangkan dengan material yang berkualiti .. 5 bintang puanbee bagi. Ilustrasi terang dan sangat menarik mata anak-anak untuk memandang buku tanpa jemu. Hari pertama bawak balik Buku INSIDE OUT dan THE GOOD DINOSAUR anak-anak telah pun habis baca ya. Tak sempat pandang. Siap bawa ke sekolah dan baca sama-sama dengan kawan-kawan lagi. Mereka memang peminat Filem ini.

Untuk pengetahuan , Advantage Quest adalah penerbit utama buku-buku Disney di Malaysia dan sejak tahun lepas, mereka telah menerbitkan lebih 60 buah buku Disney dalam Bahasa Melayu. Malah, buku-buku terbitan mereka setanding dengan kualiti buku-buku antarabangsa dengan harga yang berpatutan.

 

Semua dia ikut kita ckp apa .. kalau baca buku tu suka sangat – sangat .. teruja sangat tuh sampai tak tahu nak terjah mana dulu .. kenapa lah video di Intagram ni pendek sangat .. video panjang lagi tk boleh upload di mana2 sedihhh . . Buku disney dalam bahasa melayu keluaran Advantage Quest , pengedar buku Disney pertama di Malaysia. . Buku buku ini boleh di dapatkan di kedai – kedai buku seluruh Malaysia . Terutamanya Kedai Buku Popular di seluruh Malaysia . Sebelum terrrlupaaaaaa .. Kedai Buku Popular Sedang mengadakan peraduan ” Percutian ke Disneyland Hong Kong ” dengan setiap pembelian RM50 buku di kedainya. . Layari http://Puanbee.com untuk review penuh buku buku ini .. . #BukuDisney #Maribaca #Popular #AdvantageQuest #BloggerReview

A video posted by latifah bee (@puanbee) on

 Review Buku Disney Edisi Bahasa Melayu

TAJUK : ABC – PIXAR DISNEY
SIRI BUKU : LIHAT DAN CARI PERTAMA SAYA
KELUARAN : ADVANTAGE QUEST ( www.aquapublications.com )

Boleh dapatkan di kedai buku berdekatan terutamanya kedai buku Popular. Kedai Buku Popular sedang mengadakan peraduan “Percutian ke Disneyland Hong Kong” dengan setiap pembelian RM50 buku-buku Disney. Borang peraduan boleh diperolehi di semua cawangan Kedai Buku Popular di seluruh Malaysia.

buku-abc-disney

Buku ini sesuai sangat dengan anak berumur seawal satu tahun. Dah boleh main cari barang-barang dan di samping itu dapat juga mengajar anak bertutur dengan betul. Syamim 3 tahun memang suka kan buku ini. Bila main cari barang tersembunyi dia suka bila menang.. bila kalah dia menangis. Sabar saja lah kan.  Untuk anak kecil dah tentu ibu bapa kena bimbing anak .. tapi jangan risau .. ada juga nota  cara untuk ibu bapa membimbing anak membaca.Read More →