Cara Tengok Telefon Bimbit Asli Atau Tidak !

Tadi jalan-jalan saya terserempak dengan blog ni , ada tunjuk cara nak tengok telefon bimbit asli atau tidak , atau asalnya dari mana .. best juga ni harus disimpan dalam blog saya , maklum ler teringin nak beli iPhone 5 ke smartphone ke apa-apa ke .. pendek kata teringin nak tukar phone lah , tapi disebab kan benda tu “kemahuan” bukan “keperluan” so saya tangguh-tangguh dulu hikss… Tapi kalau dapat free seronok lah ..kannnn.. ada yang nak beri ke tak ? hehehe …

LET’S LOOK YOUR STATUS:

1- TYPE : *#06#

2- THEN AKAN KELUAR ‘IMEI’ ( INTERNATIONAL MOBILE EQUIPMENT IDENTITY)

3- KIRA NO TUH.SILA FOCUS PART NUMBER YANG KEDUDUKAN 7 & 8

4- CONTOH: 35851601 – 393149 – 1 – 50….THAT’S MEAN NO ‘IMEI’ = 0 & 1

5- OK CHECK NO ‘IMEI’ KORANG TUH STATUS PE?

02 or 20 : dari China – LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany – FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland – VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone -BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan – VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Ok! dah buat pun semua cara tengok telefon bimbit asli atau tidak di atas ??? jawapannya ..fon saya tak ori , fon suami saya ori ..saya kena tipu lah ..masa beli fon saya tu penjual tu cakap ORI ..cehhh!! tapi ok jugak fon tu walo tak ori rendam dalam air pun masih boleh guna.. hukss

Search

Comments

  1. Kalau 06 mcm mne pulak ori ke x

  2. Lau 89 cemne sye xfham

  3. Double y ? :

    saya punya 04 :) yeayyy ><"
    tapii adik saya punya 05 ? acaner kira tue ?

  4. tpon sy 05,,pe kes???dri mne aslnye plk

  5. kenape saya punya numbe 05 ? hurrmmmm . saya guna samsuna champ je kot

  6. suraya salleh :

    salam..
    kalau kita cek melalui *#06# dapat 04..
    daa kira 0ke..
    tp mcm mana pulk yer klau try bukak battery,blakang fone emei no dia lain pulak..
    huarghhh buntu :(

  7. if no 7 ngn 8 tu x ada dalam senarai mcm mana erk??
    cth no 7 ngn 8 tu adalah 41..
    cane??
    poning palo nie..

  8. plan nk beli hp baru….penat google cari entry bee ni…last2 jumpa…he3…
    syamila recently posted..Wordless Wednesday #11My Profile

  9. Dpt tahu info ni dari emel…

  10. hahhaa 03 tuu cayala…:)
    W.R recently posted..Botak kepala, apa tandanya??My Profile

  11. Kalau telefon bimbit mempunyai risiko kerana ada yang refurbished dan ada yang dipasang dari compnent loose.

    Beli yang asli di pengedar sah cuma perlu berkira-kira pada harganya
    akubiomed recently posted..Apple melancarkan iPhone 4SMy Profile

  12. dah check…alhamdullilah OK.
    dinsblog recently posted..Pembangunan Berprestij dari SP Setia – Setia Eco CascadiaMy Profile

  13. tips bagos ni untuk mamat..sebab bulan 11 ni memang plan nak beli handfon baru :D terima kasih pb
    mamat recently posted..235,952 Visitor,550,101 Pageview Untuk Bulan SeptemberMy Profile

  14. pharmalif :

    Yeay!!!! 03!!! kluar dari kilang tuh…. Tahniah untuk diri sendiri
    pharmalif recently posted..Terima Kasih Dato’ Seri NajibMy Profile

  15. yag ori memang berkualiti tinggi kalau yang tiruan tanggung risiko le, kdg2 ok kdg2 tak ok, bateri pun kalau beli yang tiruan tak tahan lama
    nuriz recently posted..(Gambar)Obama Fried Chicken di BeijingMy Profile

  16. nasib baik fon saya ori. hehehe. info yg berguna ni :)

  17. bagus info nie……tahan jugak yerk telefon tak ori pbee tuh…hehehee
    hafizal recently posted..Siapa Lelaki Terseksi Di Dunia…????My Profile

  18. he he..dulu selalu terkena..sekarang dah x dh..sbb beli kat nokia terus…Alhamdulillah
    ayu jamal recently posted..Nikmatnya makanan di Malaysia ni kan.My Profile

  19. Wahh Thanks Ajar Teknikal HP ni kak… Anyway themes ni best la .. laju n sejuk..(bukan ada air cond ekekek)..

    Mcm ariffshah nye eik? :D
    shah blogger recently posted..Tips Seo Untuk Blogger — On PageMy Profile

  20. Beli ja hp kat kedai jenama hp tu… contohnya, hp nokia, gi kat nokia centre ke, iphone beli kat kedai apple… haaa… kompom2 tak kena tipu… huhuhu…
    sayanakhiburan recently posted..Download : Bini-Biniku Gangster 2011 MediafireMy Profile

  21. Pacifista :

    susah nak jumpa yang ori lagi.alahai… :)
    Pacifista recently posted..Seniman Menangis…My Profile

  22. sy punye 04…
    yeay !!!~

  23. bagus info ni bee, ummi dah cuba,00,alhamdulillah…
    ummiross recently posted..BELIAN BORONG BATIK SARUNG RATNA DEWI DAN BATIK SARUNG SARAWAKMy Profile

  24. 04. Terima kasih pasal info ni. Punya la lama pakai handphone tak pernah ambik tahu pun pasal benda ni
    danish recently posted..Lagi Artis Ditangkap Pasal DadahMy Profile

  25. nanti nak try lah puanbee

  26. 1 hp sy 00. satu lagi 01. sronok tau kualiti hp sendiri. semua model hp sama ke? sy ada hp nokia je ni.
    Khidhir recently posted..Pastikan RSS Feed Anda Tidak Mengandungi JunkMy Profile

  27. hoho amat berguna ni bee. tq for sharing
    mama pipie recently posted..Berkecil hati itu berdosa?My Profile

  28. alhamdulillah..tepon chii BEST MOBILE QUALITY :p
    chii recently posted..Sila Nyalakan Lampu Signal AndaMy Profile

  29. puan kutu :

    en suami hari tu tgok kt fb dia pun sibuk juga tentang checking ori ke tak..hp sony kutu n en suami dua2 ori..cuma hp cap ayam kutu yg csl tu ja buatan china.haha..
    puan kutu recently posted..Contest : Kisah Dongeng Tengku Puteri & Puan KutuMy Profile

  30. puan kutu :

    en suami pun sibuk juga tentang checking ori ke tak..hp sony kutu n en suami dua2 ori..cuma hp cap ayam kutu yg csl tu ja buatan china.haha..
    puan kutu recently posted..Contest : Kisah Dongeng Tengku Puteri & Puan KutuMy Profile

  31. Hp mt pon x ori gak..huhu.Nasib la hp biase2 jek.klu lah hp iphone 5(contoh jek ),kompom dh meroyan sambil baling iphone 5 ni kat tokey kedai balik..hehe
    m@m@ t0meLL recently posted..My First GiveawayMy Profile

  32. smalam dh cek , fon saya ori dari kilang.. heheh
    Fakarepain recently posted..AIR ASIA : DI SEBALIK KE "MURAH" ANNYAMy Profile

  33. sy pun teringin nak beli hp baru. Yg skrg ni ori tapi dah 5 thn dah pakai. teringin juga nak BB ke Iphone ke. Sygnya budget asyik lari.. huhu

  34. ada satu cara lg Bee… tgk belakang bateri
    ada certificate ori.. kalau ciplak tak ada tuh..

    anyways dahsat hp kau. cuba rendam lg.. hidup tak.. hik3
    nurmisnan recently posted..Satu lagi penawar berbisa ular dan ikan sembilangMy Profile

  35. kira ok la dari no 13.yang tuh memang patut tukar.mas pun 04 just baru beli kat kedai kawan kepada kwan mas. memang berbaloi.beli keluaran baru lagi banyak benefit( brg2 & harga)
    maswani@ymail.com recently posted..LUKISAN DI MUKA~CUTE TAK?My Profile

  36. yes la..dua2 hp kayrul ori la…
    kayrul recently posted..Swedish Meatballs, IkeaMy Profile

  37. yahooo!!!! saya punya ori 04.hehehehe!!!! selamat selamat
    Lizz recently posted..Download Drama Stanza Cinta Full EpisodeMy Profile

  38. UpProfits :

    Yes! Original..best mobile quality..sebaris ngan iphone 5 nih walaupun henpon cap ayam..hahaha
    UpProfits recently posted..Berita Kematian Steve Jobs, Kritikan iPhone 4S dan iPhone 5 bakal pengaruhi Saham Apple?My Profile

  39. untuk smart fon saja ke? jap nak try utk fon cap ayam saya.. hehe..

  40. thank puan bee, saya dah check, phone saya yang “00” maksunya BEST MOBILE QUALITY, hehehe
    Juan recently posted..Jam Tangan Casio | NostalgiaMy Profile

  41. betul ka ni ?

  42. fuuh lega.nasib baik ori heheh….
    ziraziz recently posted..Agar hari ini lebih indah..My Profile

  43. ciktom punya hp 02..ala mmg kena tipu ni ms beli..huk3…

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

Hakcipta Terpelihara · PuanBee.com · Diselia dan diselenggara oleh AI MEDIA NETWORK
%d bloggers like this: