Cara Tengok Telefon Bimbit Asli Atau Tidak !

Tadi jalan-jalan saya terserempak dengan blog ni , ada tunjuk cara nak tengok telefon bimbit asli atau tidak , atau asalnya dari mana .. best juga ni harus disimpan dalam blog saya , maklum ler teringin nak beli iPhone 5 ke smartphone ke apa-apa ke .. pendek kata teringin nak tukar phone lah , tapi disebab kan benda tu “kemahuan” bukan “keperluan” so saya tangguh-tangguh dulu hikss… Tapi kalau dapat free seronok lah ..kannnn.. ada yang nak beri ke tak ? hehehe …

LET’S LOOK YOUR STATUS:

1- TYPE : *#06#

2- THEN AKAN KELUAR ‘IMEI’ ( INTERNATIONAL MOBILE EQUIPMENT IDENTITY)

3- KIRA NO TUH.SILA FOCUS PART NUMBER YANG KEDUDUKAN 7 & 8

4- CONTOH: 35851601 – 393149 – 1 – 50….THAT’S MEAN NO ‘IMEI’ = 0 & 1

5- OK CHECK NO ‘IMEI’ KORANG TUH STATUS PE?

02 or 20 : dari China – LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany – FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland – VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone -BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan – VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Ok! dah buat pun semua cara tengok telefon bimbit asli atau tidak di atas ??? jawapannya ..fon saya tak ori , fon suami saya ori ..saya kena tipu lah ..masa beli fon saya tu penjual tu cakap ORI ..cehhh!! tapi ok jugak fon tu walo tak ori rendam dalam air pun masih boleh guna.. hukss

About puanbee

Seorang anak , isteri dan ibu. Mempunyai 4 orang cahaya mata. Berumur 30-an , Suri rumah sepenuh masa tetapi mempunyai perniagaan online. Segala terguran dan komen boleh terus hubungi admin melalui EMAIL.

Comments

  1. Oh baru sy tahu skrg. Hehe tq yee

  2. 05 msih dikira fon ok atau clear
    tidak tbaek dan tidak low

  3. Saya punya 05, low quality, katanya masa beli original huhu

    Yang penting Alhamdulillah hp ni masih boleh pakai sampai sekarang :)

    pasni nak beli dah boleh check sendiri

    Tq tips ni Pn Bee :)

  4. Kalau 06 mcm mne pulak ori ke x

  5. Lau 89 cemne sye xfham

  6. Double y ? :

    saya punya 04 :) yeayyy ><"
    tapii adik saya punya 05 ? acaner kira tue ?

  7. tpon sy 05,,pe kes???dri mne aslnye plk

  8. kenape saya punya numbe 05 ? hurrmmmm . saya guna samsuna champ je kot

  9. suraya salleh :

    salam..
    kalau kita cek melalui *#06# dapat 04..
    daa kira 0ke..
    tp mcm mana pulk yer klau try bukak battery,blakang fone emei no dia lain pulak..
    huarghhh buntu :(

  10. if no 7 ngn 8 tu x ada dalam senarai mcm mana erk??
    cth no 7 ngn 8 tu adalah 41..
    cane??
    poning palo nie..

  11. plan nk beli hp baru….penat google cari entry bee ni…last2 jumpa…he3…

  12. Dpt tahu info ni dari emel…

  13. hahhaa 03 tuu cayala…:)

  14. Kalau telefon bimbit mempunyai risiko kerana ada yang refurbished dan ada yang dipasang dari compnent loose.

    Beli yang asli di pengedar sah cuma perlu berkira-kira pada harganya

  15. dah check…alhamdullilah OK.

  16. tips bagos ni untuk mamat..sebab bulan 11 ni memang plan nak beli handfon baru 😀 terima kasih pb

  17. pharmalif :

    Yeay!!!! 03!!! kluar dari kilang tuh…. Tahniah untuk diri sendiri

  18. yag ori memang berkualiti tinggi kalau yang tiruan tanggung risiko le, kdg2 ok kdg2 tak ok, bateri pun kalau beli yang tiruan tak tahan lama

  19. nasib baik fon saya ori. hehehe. info yg berguna ni :)

  20. bagus info nie……tahan jugak yerk telefon tak ori pbee tuh…hehehee

  21. he he..dulu selalu terkena..sekarang dah x dh..sbb beli kat nokia terus…Alhamdulillah

  22. Wahh Thanks Ajar Teknikal HP ni kak… Anyway themes ni best la .. laju n sejuk..(bukan ada air cond ekekek)..

    Mcm ariffshah nye eik? 😀

  23. Beli ja hp kat kedai jenama hp tu… contohnya, hp nokia, gi kat nokia centre ke, iphone beli kat kedai apple… haaa… kompom2 tak kena tipu… huhuhu…

  24. Pacifista :

    susah nak jumpa yang ori lagi.alahai… :)

  25. sy punye 04…
    yeay !!!~

  26. bagus info ni bee, ummi dah cuba,00,alhamdulillah…

  27. 04. Terima kasih pasal info ni. Punya la lama pakai handphone tak pernah ambik tahu pun pasal benda ni

  28. nanti nak try lah puanbee

  29. 1 hp sy 00. satu lagi 01. sronok tau kualiti hp sendiri. semua model hp sama ke? sy ada hp nokia je ni.

  30. hoho amat berguna ni bee. tq for sharing

  31. alhamdulillah..tepon chii BEST MOBILE QUALITY :p

  32. puan kutu :

    en suami hari tu tgok kt fb dia pun sibuk juga tentang checking ori ke tak..hp sony kutu n en suami dua2 ori..cuma hp cap ayam kutu yg csl tu ja buatan china.haha..

  33. puan kutu :

    en suami pun sibuk juga tentang checking ori ke tak..hp sony kutu n en suami dua2 ori..cuma hp cap ayam kutu yg csl tu ja buatan china.haha..

  34. Hp mt pon x ori gak..huhu.Nasib la hp biase2 jek.klu lah hp iphone 5(contoh jek ),kompom dh meroyan sambil baling iphone 5 ni kat tokey kedai balik..hehe

  35. smalam dh cek , fon saya ori dari kilang.. heheh

  36. sy pun teringin nak beli hp baru. Yg skrg ni ori tapi dah 5 thn dah pakai. teringin juga nak BB ke Iphone ke. Sygnya budget asyik lari.. huhu

  37. ada satu cara lg Bee… tgk belakang bateri
    ada certificate ori.. kalau ciplak tak ada tuh..

    anyways dahsat hp kau. cuba rendam lg.. hidup tak.. hik3

  38. kira ok la dari no 13.yang tuh memang patut tukar.mas pun 04 just baru beli kat kedai kawan kepada kwan mas. memang berbaloi.beli keluaran baru lagi banyak benefit( brg2 & harga)

  39. yes la..dua2 hp kayrul ori la…

  40. yahooo!!!! saya punya ori 04.hehehehe!!!! selamat selamat

  41. UpProfits :

    Yes! Original..best mobile quality..sebaris ngan iphone 5 nih walaupun henpon cap ayam..hahaha

  42. untuk smart fon saja ke? jap nak try utk fon cap ayam saya.. hehe..

  43. thank puan bee, saya dah check, phone saya yang “00” maksunya BEST MOBILE QUALITY, hehehe

  44. betul ka ni ?

  45. fuuh lega.nasib baik ori heheh….

  46. ciktom punya hp 02..ala mmg kena tipu ni ms beli..huk3…

Speak Your Mind

*