Cara Tengok Telefon Bimbit Asli Atau Tidak !

Spread the love

Tadi jalan-jalan saya terserempak dengan blog ni , ada tunjuk cara nak tengok telefon bimbit asli atau tidak , atau asalnya dari mana .. best juga ni harus disimpan dalam blog saya , maklum ler teringin nak beli iPhone 5 ke smartphone ke apa-apa ke .. pendek kata teringin nak tukar phone lah , tapi disebab kan benda tu “kemahuan” bukan “keperluan” so saya tangguh-tangguh dulu hikss… Tapi kalau dapat free seronok lah ..kannnn.. ada yang nak beri ke tak ? hehehe …

LET’S LOOK YOUR STATUS:

1- TYPE : *#06#

2- THEN AKAN KELUAR ‘IMEI’ ( INTERNATIONAL MOBILE EQUIPMENT IDENTITY)

3- KIRA NO TUH.SILA FOCUS PART NUMBER YANG KEDUDUKAN 7 & 8

4- CONTOH: 35851601 – 393149 – 1 – 50….THAT’S MEAN NO ‘IMEI’ = 0 & 1

5- OK CHECK NO ‘IMEI’ KORANG TUH STATUS PE?

02 or 20 : dari China – LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany – FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland – VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone -BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan – VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Ok! dah buat pun semua cara tengok telefon bimbit asli atau tidak di atas ??? jawapannya ..fon saya tak ori , fon suami saya ori ..saya kena tipu lah ..masa beli fon saya tu penjual tu cakap ORI ..cehhh!! tapi ok jugak fon tu walo tak ori rendam dalam air pun masih boleh guna.. hukss

87 thoughts on “Cara Tengok Telefon Bimbit Asli Atau Tidak !”

  1. Golden Trust Cash Service

    Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang atau memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan wang untuk pendidikan anak-anak atau rawatan anda? Hubungi kami untuk pinjaman cepat semalam. Email: (golden.tcs001@ gmail.com atau nombor Whatsapp +918015861823)

  2. Salam…

    Sejak kes di Lowyat, ramai yang telah berhati-hati untuk membeli handphone. Ramai yang sekarang nie dah terkial-kial nak cek phone masing-masing original or tak…

    Lepas cek kalu original alhamdullilah..Kalu tak original, sila pikirkan dimana anda membeli. So pesan kat family dan rakan – rakan supaya tak pergi kedai tersebut lagi…

    Jom cek phone kita semua.. Hope semuanya original.

  3. Ani Haryani

    Saya punya 05, low quality, katanya masa beli original huhu

    Yang penting Alhamdulillah hp ni masih boleh pakai sampai sekarang 🙂

    pasni nak beli dah boleh check sendiri

    Tq tips ni Pn Bee 🙂

  4. suraya salleh

    salam..
    kalau kita cek melalui *#06# dapat 04..
    daa kira 0ke..
    tp mcm mana pulk yer klau try bukak battery,blakang fone emei no dia lain pulak..
    huarghhh buntu 🙁

  5. if no 7 ngn 8 tu x ada dalam senarai mcm mana erk??
    cth no 7 ngn 8 tu adalah 41..
    cane??
    poning palo nie..

  6. Kalau telefon bimbit mempunyai risiko kerana ada yang refurbished dan ada yang dipasang dari compnent loose.

    Beli yang asli di pengedar sah cuma perlu berkira-kira pada harganya

  7. tips bagos ni untuk mamat..sebab bulan 11 ni memang plan nak beli handfon baru 😀 terima kasih pb

  8. yag ori memang berkualiti tinggi kalau yang tiruan tanggung risiko le, kdg2 ok kdg2 tak ok, bateri pun kalau beli yang tiruan tak tahan lama

  9. shah blogger

    Wahh Thanks Ajar Teknikal HP ni kak… Anyway themes ni best la .. laju n sejuk..(bukan ada air cond ekekek)..

    Mcm ariffshah nye eik? 😀

  10. Beli ja hp kat kedai jenama hp tu… contohnya, hp nokia, gi kat nokia centre ke, iphone beli kat kedai apple… haaa… kompom2 tak kena tipu… huhuhu…

  11. 1 hp sy 00. satu lagi 01. sronok tau kualiti hp sendiri. semua model hp sama ke? sy ada hp nokia je ni.

  12. en suami hari tu tgok kt fb dia pun sibuk juga tentang checking ori ke tak..hp sony kutu n en suami dua2 ori..cuma hp cap ayam kutu yg csl tu ja buatan china.haha..

  13. en suami pun sibuk juga tentang checking ori ke tak..hp sony kutu n en suami dua2 ori..cuma hp cap ayam kutu yg csl tu ja buatan china.haha..

  14. Hp mt pon x ori gak..huhu.Nasib la hp biase2 jek.klu lah hp iphone 5(contoh jek ),kompom dh meroyan sambil baling iphone 5 ni kat tokey kedai balik..hehe

  15. ada satu cara lg Bee… tgk belakang bateri
    ada certificate ori.. kalau ciplak tak ada tuh..

    anyways dahsat hp kau. cuba rendam lg.. hidup tak.. hik3

  16. maswani@ymail.com

    kira ok la dari no 13.yang tuh memang patut tukar.mas pun 04 just baru beli kat kedai kawan kepada kwan mas. memang berbaloi.beli keluaran baru lagi banyak benefit( brg2 & harga)

  17. Yes! Original..best mobile quality..sebaris ngan iphone 5 nih walaupun henpon cap ayam..hahaha

    1. ops.. semua fon pun boleh… saya beli fon dgn plan maxis, no 7 dan 8, 00… hehe.. kira original la ni.. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *