Cara Tengok Telefon Bimbit Asli Atau Tidak !

Tadi jalan-jalan saya terserempak dengan blog ni , ada tunjuk cara nak tengok telefon bimbit asli atau tidak , atau asalnya dari mana .. best juga ni harus disimpan dalam blog saya , maklum ler teringin nak beli iPhone 5 ke smartphone ke apa-apa ke .. pendek kata teringin nak tukar phone lah , tapi disebab kan benda tu “kemahuan” bukan “keperluan” so saya tangguh-tangguh dulu hikss… Tapi kalau dapat free seronok lah ..kannnn.. ada yang nak beri ke tak ? hehehe …

LET’S LOOK YOUR STATUS:

1- TYPE : *#06#

2- THEN AKAN KELUAR ‘IMEI’ ( INTERNATIONAL MOBILE EQUIPMENT IDENTITY)

3- KIRA NO TUH.SILA FOCUS PART NUMBER YANG KEDUDUKAN 7 & 8

4- CONTOH: 35851601 – 393149 – 1 – 50….THAT’S MEAN NO ‘IMEI’ = 0 & 1

5- OK CHECK NO ‘IMEI’ KORANG TUH STATUS PE?

02 or 20 : dari China – LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany – FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland – VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone -BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan – VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Ok! dah buat pun semua cara tengok telefon bimbit asli atau tidak di atas ??? jawapannya ..fon saya tak ori , fon suami saya ori ..saya kena tipu lah ..masa beli fon saya tu penjual tu cakap ORI ..cehhh!! tapi ok jugak fon tu walo tak ori rendam dalam air pun masih boleh guna.. hukss

puanbee

Untuk review produk wanita , barangan berkaitan anak-anak , makanan , homestay dan lain-lain boleh hubungi puanbee di whatsapp : 011-32095406.

87 thoughts to “Cara Tengok Telefon Bimbit Asli Atau Tidak !”

  1. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang atau memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan wang untuk pendidikan anak-anak atau rawatan anda? Hubungi kami untuk pinjaman cepat semalam. Email: (golden.tcs001@ gmail.com atau nombor Whatsapp +918015861823)

  2. Salam…

    Sejak kes di Lowyat, ramai yang telah berhati-hati untuk membeli handphone. Ramai yang sekarang nie dah terkial-kial nak cek phone masing-masing original or tak…

    Lepas cek kalu original alhamdullilah..Kalu tak original, sila pikirkan dimana anda membeli. So pesan kat family dan rakan – rakan supaya tak pergi kedai tersebut lagi…

    Jom cek phone kita semua.. Hope semuanya original.

  3. Saya punya 05, low quality, katanya masa beli original huhu

    Yang penting Alhamdulillah hp ni masih boleh pakai sampai sekarang 🙂

    pasni nak beli dah boleh check sendiri

    Tq tips ni Pn Bee 🙂

  4. salam..
    kalau kita cek melalui *#06# dapat 04..
    daa kira 0ke..
    tp mcm mana pulk yer klau try bukak battery,blakang fone emei no dia lain pulak..
    huarghhh buntu 🙁

  5. Kalau telefon bimbit mempunyai risiko kerana ada yang refurbished dan ada yang dipasang dari compnent loose.

    Beli yang asli di pengedar sah cuma perlu berkira-kira pada harganya

  6. Wahh Thanks Ajar Teknikal HP ni kak… Anyway themes ni best la .. laju n sejuk..(bukan ada air cond ekekek)..

    Mcm ariffshah nye eik? 😀

  7. en suami hari tu tgok kt fb dia pun sibuk juga tentang checking ori ke tak..hp sony kutu n en suami dua2 ori..cuma hp cap ayam kutu yg csl tu ja buatan china.haha..

  8. en suami pun sibuk juga tentang checking ori ke tak..hp sony kutu n en suami dua2 ori..cuma hp cap ayam kutu yg csl tu ja buatan china.haha..

  9. kira ok la dari no 13.yang tuh memang patut tukar.mas pun 04 just baru beli kat kedai kawan kepada kwan mas. memang berbaloi.beli keluaran baru lagi banyak benefit( brg2 & harga)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *