Cara tengok bentuk badan jenis apa ?

Ini adalah apa yang saya tengok dan cuba di dalam PETROSAINS KLCC , seronok juga .. jom tengok cara nak kira supaya tahu bentuk badan kita jenis buah apa…

badan jenis apple , pear dan buah lai

Sukat pinggang
Sukat punggung

Bahagikan saiz pinggang dan punggung

Dapat jawapan tengok carta di atas …Risiko penyakit pun ada .. tapi risiko tu tak boleh percaya ok …

Lelaki :

  • Above 0.98  = Epal
  • 0.92 < x 0<0.98 = Avokado
  • below 0.92 = Pear

Perempuan :

  • Above 0.88 = Epal
  • 0.76< – <0.98 = Avokado
  • Below 0.76 = Pear

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
About puanbee

Seorang anak , isteri dan ibu. Mempunyai 4 orang cahaya mata. Berumur 30-an , Suri rumah sepenuh masa tetapi mempunyai perniagaan online. Segala terguran dan komen boleh terus hubungi admin melalui EMAIL.

Comments

  1. 0.76.. pas-pas.. huu ~
    seb baek tak size epal

  2. Pinggang / Pinggul = 0.88
    Wahhh… Maknanya???

  3. nice info….sgt membantu..:D
    lepas nie kne berpntg la..takot2 termasuk dlm golongn avokado..hikhik..:D

  4. Ouh .Nak try lah.HEHE

  5. agak2 buah apekah yg kena… jeng3x

    risiko penyakit tu tak kira usia dah skrg ni bee… budak2 malahan bby sekalipun boleh kena kncing manis

  6. better pki bmi kot..lebih tepat rasanya..

  7. Kalau kurus tidak semestinya sehat mungkin ada masalah kolestrol.

  8. Wahh, jgn sampai jadi bentuk epal sudaa… Dah nak amik tape pun malas nak bgn nih haa. Good info :)

  9. mintak pinjam dari mak le ..

  10. puan kutu :

    aduh tak tahu.tak pernah sukat.bee tolong sukat bley?hiks..

  11. mcm avokado jerr
    haha

  12. alamak, avokado la plak. hehe

  13. hoho..tak tahu badan bentuk apa. hehe..

  14. buah pear!!
    sikit lagi nak capai avokado…
    kena jaga pemakanan ni..
    eheheee

  15. Panduan berguna untuk semua.. Jika sudah tergolong dalam kategori apple, kena buat sesuatu.

  16. hehehe aah la kena cari tali tape dulu

  17. Hehe..nampak buah2 tu sedap pulak, teringin nak makan, hik!
    Rasanya badan dah tak berbentuk dah ummi ni,hihi..

  18. kena carik tali tip ni nak sukat

Trackbacks

  1. […] berkisar kepada cerita PETROSAINS KLCC , kami singgah di satu point bahagian 3D , selepas mengenal jenis tubuh badan ada pula pameran mengenai 3D ni , nampak jelas , real , bergerak dan seolah-olah kereta mainan […]

Speak Your Mind

*