Cara Masukkan Meta Tag Alexa Dalam Template Blog

Salam Bahagia Semua :)
Sediakan tutorial malan2 ni haa..demi mu puankutu .. Pergi ke  alexa.com dulu

Cara nak masukkan meta tag alexa dalam blog :

klik home > site tool > claim your site >

> masukkan url blog seperti di atas

> tengok gambar , korang klik di claim my site

> then akan keluar seperti gambar di atas…ok disini korang boleh pilih nak masukkan meta tag tu ikut cara yang mana ? boleh pilih cara pertama tapi bee rekomen kan pilih cara ke dua , sebab cara pertama tu kadang2 menjadi , kadang2 tak jadi..

> so pilih cara yang ke 2 yer..

copy url yang di sediakan seperti diatas tu , atau contoh disini , selepas copy jangan tutup dulu page tu biarkan sehingga semua step selesai :)

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” />

bukak blog korang , pergi ke bahagian design dan pilih Edit Html > tick pada expand widget templates > Download full tempalte untuk backup dulu > pastu tekan ctrl + F > tengok di bahagian atas kanan akan keluar satu kotak kecil > masukkan code </head> > kemudian dah jumpa masukkan code meta tadi tu diatas </head>

contoh

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” /></head>

dan klik preview jika tak ada error boleh lah save terus…

then pergi balik ke website alexa tadi . klik verirfy my meta tag , itu sahaja!…sure berjaya heee..

itu saja ..bee nk tidurkan anak lah pulak daa~~~..

artikle tutorial untuk korang :)

1 – CARA DAFTAR ALEXA
2- APA ITU ALEXA RANKING

Comments

  1. saya belum pernah memasang meta tag dan verifikasi akun alexa
    terima kasih tas penjelasannya Puan …
    Rina recently posted..Best List of Free PHP Website Hosting Services ProvidersMy Profile

  2. makasih ya bu atas bantuannya
    Hady recently posted..KeanehanMy Profile

  3. thx ya, akhirnya masuk juga ke alexa
    Hady recently posted..KeanehanMy Profile

  4. dah buat… thanx ! :)
    syada recently posted..Akibat taksub segmen Ben Ashaari My Profile

  5. dah beberapa kali cuba masukkan meta tag ni. Tapi dua2 cara tak boleh jugalah.

    Dia asyik beri error ini..

    More than one widget was found with id: HTML18. Widget IDs should be unique.
    Error 500

    Apa masalahnya ya bee..
    Kak Yus recently posted..Aku ingatkan aku dah boleh memandu semula- tetapi sebenarnya tidak!!!!! -My Profile

  6. hehe..aku lame dh masukkan. mule² kebengapan taw aku. nyampah..haha
    REDBLOODSNOW recently posted..Kalau Breakfast Nasi Lemak- Kena 2 Bungkus -DMy Profile

    • kih2 mula2 aku pun gitu pastu rajin tukar theme ingat tak yah nk masukkan balik sekali kena masukkan selalu sampai aku ingat lah step2 nak masukkan nih :)

  7. akuorgkmpng :

    thanks .
    tutorial yg sgt mudah diikuti..
    hehe
    akuorgkmpng recently posted..Solat Atas AirMy Profile

    • kan ..dah buat ? bagusss..

      • akuorgkmpng :

        hihihi. dh buat dh..
        tapi kt WP x leh pulak..
        yahoo, google semua dh settle..
        blogspot semua lpas.. WP kacau kt alexa.. huhu..
        tapi dh ada plugin dia dh.. xtau la brfungsi ke x plugin kt WP tu..
        bru lgi pakai WP ni. hihi

        • hurm bee buat di WP ni boleh jer..kat Wp lagi senang rasanya :) kena try n error lah jugak kalo tk boleh di situ kita buat di sana …cuba lagi :)

  8. puan kutu :

    ok bee tenkiu very2much….kna edit html rupanya…syg bee lah.hehe g tidokan ank dulu..
    puan kutu recently posted..Ala-ala comelnyaMy Profile

Trackbacks

  1. [...] 1- CARA MASUKKAN TAG ALEXA DALAM BLOG 2 –CARA DAFTAR ALEXA 3- APA ITU ALEXA [...]

  2. [...] 3-cara masukkan meta tag dalam template blog [...]

  3. [...] CARA MASUKKAN TAG ALEXA DALAM BLOG 2 – CARA DAFTAR ALEXA nuffnang_bid = "c201897462c320c3efe8d6777d48278a"; [...]

  4. [...] MASUKKAN META TAG DALAM THEME BLOG KLIK SINI itu sahaja yer [...]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

Hakcipta Terpelihara · PuanBee.com · Diselia dan diselenggara oleh AI MEDIA NETWORK
%d bloggers like this: