Mar
2011

Cara Masukkan Meta Tag Alexa Dalam Template Blog

Salam Bahagia Semua :)
Sediakan tutorial malan2 ni haa..demi mu puankutu .. Pergi ke  alexa.com dulu

Cara nak masukkan meta tag alexa dalam blog :

klik home > site tool > claim your site >

> masukkan url blog seperti di atas

> tengok gambar , korang klik di claim my site

> then akan keluar seperti gambar di atas…ok disini korang boleh pilih nak masukkan meta tag tu ikut cara yang mana ? boleh pilih cara pertama tapi bee rekomen kan pilih cara ke dua , sebab cara pertama tu kadang2 menjadi , kadang2 tak jadi..

> so pilih cara yang ke 2 yer..

copy url yang di sediakan seperti diatas tu , atau contoh disini , selepas copy jangan tutup dulu page tu biarkan sehingga semua step selesai :)

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” />

bukak blog korang , pergi ke bahagian design dan pilih Edit Html > tick pada expand widget templates > Download full tempalte untuk backup dulu > pastu tekan ctrl + F > tengok di bahagian atas kanan akan keluar satu kotak kecil > masukkan code </head> > kemudian dah jumpa masukkan code meta tadi tu diatas </head>

contoh

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” /></head>

dan klik preview jika tak ada error boleh lah save terus…

then pergi balik ke website alexa tadi . klik verirfy my meta tag , itu sahaja!…sure berjaya heee..

itu saja ..bee nk tidurkan anak lah pulak daa~~~..

artikle tutorial untuk korang :)

1 – CARA DAFTAR ALEXA
2- APA ITU ALEXA RANKING

20 thoughts on “Cara Masukkan Meta Tag Alexa Dalam Template Blog

  1. Pingback: Top Blog Melayu Mengikut Carta Alexa – Top Alexa Malaysia | PuanbeeDOTcom

  2. Pingback: Segmen Puanbee : Review Blog Micitika | PuanbeeDOTcom

  3. Pingback: Apa itu Alexa Ranking | PuanbeeDOTcom Apa itu Alexa Ranking | Suka Menulis Sesedap Rasa Jerr!!

  4. Pingback: PuanbeeDOTcom » Blog Archive » Cara untuk mendaftar blog di Alexa.com

    • kih2 mula2 aku pun gitu pastu rajin tukar theme ingat tak yah nk masukkan balik sekali kena masukkan selalu sampai aku ingat lah step2 nak masukkan nih :)

      • hihihi. dh buat dh..
        tapi kt WP x leh pulak..
        yahoo, google semua dh settle..
        blogspot semua lpas.. WP kacau kt alexa.. huhu..
        tapi dh ada plugin dia dh.. xtau la brfungsi ke x plugin kt WP tu..
        bru lgi pakai WP ni. hihi

        • hurm bee buat di WP ni boleh jer..kat Wp lagi senang rasanya :) kena try n error lah jugak kalo tk boleh di situ kita buat di sana …cuba lagi :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge