Cara Masukkan Meta Tag Alexa Dalam Template Blog

Salam Bahagia Semua :)
Sediakan tutorial malan2 ni haa..demi mu puankutu .. Pergi ke  alexa.com dulu

Cara nak masukkan meta tag alexa dalam blog :

klik home > site tool > claim your site >

> masukkan url blog seperti di atas

> tengok gambar , korang klik di claim my site

> then akan keluar seperti gambar di atas…ok disini korang boleh pilih nak masukkan meta tag tu ikut cara yang mana ? boleh pilih cara pertama tapi bee rekomen kan pilih cara ke dua , sebab cara pertama tu kadang2 menjadi , kadang2 tak jadi..

> so pilih cara yang ke 2 yer..

copy url yang di sediakan seperti diatas tu , atau contoh disini , selepas copy jangan tutup dulu page tu biarkan sehingga semua step selesai :)

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” />

bukak blog korang , pergi ke bahagian design dan pilih Edit Html > tick pada expand widget templates > Download full tempalte untuk backup dulu > pastu tekan ctrl + F > tengok di bahagian atas kanan akan keluar satu kotak kecil > masukkan code </head> > kemudian dah jumpa masukkan code meta tadi tu diatas </head>

contoh

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” /></head>

dan klik preview jika tak ada error boleh lah save terus…

then pergi balik ke website alexa tadi . klik verirfy my meta tag , itu sahaja!…sure berjaya heee..

itu saja ..bee nk tidurkan anak lah pulak daa~~~..

artikle tutorial untuk korang :)

1 – CARA DAFTAR ALEXA
2- APA ITU ALEXA RANKING

find me on ...
Follow on FacebookFollow on Google+Tweet about this on TwitterFollow on LinkedIn

Related Post

Comments

  1. saya belum pernah memasang meta tag dan verifikasi akun alexa
    terima kasih tas penjelasannya Puan …

  2. makasih ya bu atas bantuannya

  3. thx ya, akhirnya masuk juga ke alexa

  4. dah buat… thanx ! :)

  5. dah beberapa kali cuba masukkan meta tag ni. Tapi dua2 cara tak boleh jugalah.

    Dia asyik beri error ini..

    More than one widget was found with id: HTML18. Widget IDs should be unique.
    Error 500

    Apa masalahnya ya bee..

  6. hehe..aku lame dh masukkan. mule² kebengapan taw aku. nyampah..haha

    • kih2 mula2 aku pun gitu pastu rajin tukar theme ingat tak yah nk masukkan balik sekali kena masukkan selalu sampai aku ingat lah step2 nak masukkan nih :)

  7. akuorgkmpng :

    thanks .
    tutorial yg sgt mudah diikuti..
    hehe

    • kan ..dah buat ? bagusss..

      • akuorgkmpng :

        hihihi. dh buat dh..
        tapi kt WP x leh pulak..
        yahoo, google semua dh settle..
        blogspot semua lpas.. WP kacau kt alexa.. huhu..
        tapi dh ada plugin dia dh.. xtau la brfungsi ke x plugin kt WP tu..
        bru lgi pakai WP ni. hihi

        • hurm bee buat di WP ni boleh jer..kat Wp lagi senang rasanya :) kena try n error lah jugak kalo tk boleh di situ kita buat di sana …cuba lagi :)

  8. puan kutu :

    ok bee tenkiu very2much….kna edit html rupanya…syg bee lah.hehe g tidokan ank dulu..

Speak Your Mind

*