Cara Masukkan Meta Tag Alexa Dalam Template Blog

Salam Bahagia Semua πŸ™‚
Sediakan tutorial malan2 ni haa..demi mu puankutu .. Pergi ke Β alexa.com dulu

Cara nak masukkan meta tag alexa dalam blog :

klik home > site tool > claim your site >

> masukkan url blog seperti di atas

> tengok gambar , korang klik di claim my site

> then akan keluar seperti gambar di atas…ok disini korang boleh pilih nak masukkan meta tag tu ikut cara yang mana ? boleh pilih cara pertama tapi bee rekomen kan pilih cara ke dua , sebab cara pertama tu kadang2 menjadi , kadang2 tak jadi..

> so pilih cara yang ke 2 yer..

copy url yang di sediakan seperti diatas tu , atau contoh disini , selepas copy jangan tutup dulu page tu biarkan sehingga semua step selesai πŸ™‚

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” />

bukak blog korang , pergi ke bahagian design dan pilih Edit Html > tick pada expand widget templates > Download full tempalte untuk backup dulu > pastu tekan ctrl + F > tengok di bahagian atas kanan akan keluar satu kotak kecil > masukkan code </head> > kemudian dah jumpa masukkan code meta tadi tu diatas </head>

contoh

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” /></head>

dan klik preview jika tak ada error boleh lah save terus…

then pergi balik ke website alexa tadi . klik verirfy my meta tag , itu sahaja!…sure berjaya heee..

itu saja ..bee nk tidurkan anak lah pulak daa~~~..

artikle tutorial untuk korang πŸ™‚

1 – CARA DAFTAR ALEXA
2- APA ITU ALEXA RANKING

Please follow and like us:
200

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

22 Comments:

  1. Pingback: Segmen puanbee : review blog cthoney | Puanbee.com

  2. Pingback: Segmen Puanbee : Review Blog Mamayung | Puanbee.com

  3. saya belum pernah memasang meta tag dan verifikasi akun alexa
    terima kasih tas penjelasannya Puan …

  4. makasih ya bu atas bantuannya

  5. thx ya, akhirnya masuk juga ke alexa

  6. Pingback: Top Blog Melayu Mengikut Carta Alexa – Top Alexa Malaysia | PuanbeeDOTcom

  7. Pingback: Segmen Puanbee : Review Blog Micitika | PuanbeeDOTcom

  8. Pingback: Apa itu Alexa Ranking | PuanbeeDOTcom Apa itu Alexa Ranking | Suka Menulis Sesedap Rasa Jerr!!

  9. dah buat… thanx ! πŸ™‚

  10. Pingback: PuanbeeDOTcom » Blog Archive » Cara untuk mendaftar blog di Alexa.com

  11. dah beberapa kali cuba masukkan meta tag ni. Tapi dua2 cara tak boleh jugalah.

    Dia asyik beri error ini..

    More than one widget was found with id: HTML18. Widget IDs should be unique.
    Error 500

    Apa masalahnya ya bee..

    • oh dah masukkan dah tu kot…erm cuba cr meta tu ada tak dalam template di tempat lain ..erm tak tahu sgt lah bab error nih πŸ™‚

  12. hehe..aku lame dh masukkan. muleΒ² kebengapan taw aku. nyampah..haha

    • kih2 mula2 aku pun gitu pastu rajin tukar theme ingat tak yah nk masukkan balik sekali kena masukkan selalu sampai aku ingat lah step2 nak masukkan nih πŸ™‚

  13. thanks .
    tutorial yg sgt mudah diikuti..
    hehe

    • kan ..dah buat ? bagusss..

      • hihihi. dh buat dh..
        tapi kt WP x leh pulak..
        yahoo, google semua dh settle..
        blogspot semua lpas.. WP kacau kt alexa.. huhu..
        tapi dh ada plugin dia dh.. xtau la brfungsi ke x plugin kt WP tu..
        bru lgi pakai WP ni. hihi

        • hurm bee buat di WP ni boleh jer..kat Wp lagi senang rasanya πŸ™‚ kena try n error lah jugak kalo tk boleh di situ kita buat di sana …cuba lagi πŸ™‚

  14. ok bee tenkiu very2much….kna edit html rupanya…syg bee lah.hehe g tidokan ank dulu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *