Cara Masukkan Meta Tag Alexa Dalam Template Blog

Spread the love

Salam Bahagia Semua πŸ™‚
Sediakan tutorial malan2 ni haa..demi mu puankutu .. Pergi ke Β alexa.com dulu

Cara nak masukkan meta tag alexa dalam blog :

klik home > site tool > claim your site >

> masukkan url blog seperti di atas

> tengok gambar , korang klik di claim my site

> then akan keluar seperti gambar di atas…ok disini korang boleh pilih nak masukkan meta tag tu ikut cara yang mana ? boleh pilih cara pertama tapi bee rekomen kan pilih cara ke dua , sebab cara pertama tu kadang2 menjadi , kadang2 tak jadi..

> so pilih cara yang ke 2 yer..

copy url yang di sediakan seperti diatas tu , atau contoh disini , selepas copy jangan tutup dulu page tu biarkan sehingga semua step selesai πŸ™‚

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” />

bukak blog korang , pergi ke bahagian design dan pilih Edit Html > tick pada expand widget templates > Download full tempalte untuk backup dulu > pastu tekan ctrl + F > tengok di bahagian atas kanan akan keluar satu kotak kecil > masukkan code </head> > kemudian dah jumpa masukkan code meta tadi tu diatas </head>

contoh

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” /></head>

dan klik preview jika tak ada error boleh lah save terus…

then pergi balik ke website alexa tadi . klik verirfy my meta tag , itu sahaja!…sure berjaya heee..

itu saja ..bee nk tidurkan anak lah pulak daa~~~..

artikle tutorial untuk korang πŸ™‚

1 – CARA DAFTAR ALEXA
2- APA ITU ALEXA RANKING

22 thoughts on “Cara Masukkan Meta Tag Alexa Dalam Template Blog”

  1. Pingback: Segmen puanbee : review blog cthoney | Puanbee.com

  2. Pingback: Segmen Puanbee : Review Blog Mamayung | Puanbee.com

  3. Pingback: Top Blog Melayu Mengikut Carta Alexa – Top Alexa Malaysia | PuanbeeDOTcom

  4. Pingback: Segmen Puanbee : Review Blog Micitika | PuanbeeDOTcom

  5. Pingback: Apa itu Alexa Ranking | PuanbeeDOTcom Apa itu Alexa Ranking | Suka Menulis Sesedap Rasa Jerr!!

  6. Pingback: PuanbeeDOTcom » Blog Archive » Cara untuk mendaftar blog di Alexa.com

  7. dah beberapa kali cuba masukkan meta tag ni. Tapi dua2 cara tak boleh jugalah.

    Dia asyik beri error ini..

    More than one widget was found with id: HTML18. Widget IDs should be unique.
    Error 500

    Apa masalahnya ya bee..

    1. oh dah masukkan dah tu kot…erm cuba cr meta tu ada tak dalam template di tempat lain ..erm tak tahu sgt lah bab error nih πŸ™‚

    1. kih2 mula2 aku pun gitu pastu rajin tukar theme ingat tak yah nk masukkan balik sekali kena masukkan selalu sampai aku ingat lah step2 nak masukkan nih πŸ™‚

      1. akuorgkmpng

        hihihi. dh buat dh..
        tapi kt WP x leh pulak..
        yahoo, google semua dh settle..
        blogspot semua lpas.. WP kacau kt alexa.. huhu..
        tapi dh ada plugin dia dh.. xtau la brfungsi ke x plugin kt WP tu..
        bru lgi pakai WP ni. hihi

        1. hurm bee buat di WP ni boleh jer..kat Wp lagi senang rasanya πŸ™‚ kena try n error lah jugak kalo tk boleh di situ kita buat di sana …cuba lagi πŸ™‚

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *