Cara Masukkan Meta Tag Alexa Dalam Template Blog

Salam Bahagia Semua πŸ™‚
Sediakan tutorial malan2 ni haa..demi mu puankutu .. Pergi ke Β alexa.com dulu

Cara nak masukkan meta tag alexa dalam blog :

klik home > site tool > claim your site >

> masukkan url blog seperti di atas

> tengok gambar , korang klik di claim my site

> then akan keluar seperti gambar di atas…ok disini korang boleh pilih nak masukkan meta tag tu ikut cara yang mana ? boleh pilih cara pertama tapi bee rekomen kan pilih cara ke dua , sebab cara pertama tu kadang2 menjadi , kadang2 tak jadi..

> so pilih cara yang ke 2 yer..

copy url yang di sediakan seperti diatas tu , atau contoh disini , selepas copy jangan tutup dulu page tu biarkan sehingga semua step selesai πŸ™‚

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” />

bukak blog korang , pergi ke bahagian design dan pilih Edit Html > tick pada expand widget templates > Download full tempalte untuk backup dulu > pastu tekan ctrl + F > tengok di bahagian atas kanan akan keluar satu kotak kecil > masukkan code </head> > kemudian dah jumpa masukkan code meta tadi tu diatas </head>

contoh

<meta name=”alexaVerifyID” content=”PRtGCA837_a0t0ikcoFxAXnF2SI” /></head>

dan klik preview jika tak ada error boleh lah save terus…

then pergi balik ke website alexa tadi . klik verirfy my meta tag , itu sahaja!…sure berjaya heee..

itu saja ..bee nk tidurkan anak lah pulak daa~~~..

artikle tutorial untuk korang πŸ™‚

1 – CARA DAFTAR ALEXA
2- APA ITU ALEXA RANKING

22 Comments

  1. Rina 20 September 2013 Reply
  2. Hady 27 August 2011 Reply
  3. Hady 27 August 2011 Reply
  4. syada 2 May 2011 Reply
  5. Kak Yus 4 April 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 4 April 2011 Reply
  6. REDBLOODSNOW 14 March 2011 Reply
    • adminAuthor 14 March 2011 Reply
  7. akuorgkmpng 14 March 2011 Reply
    • adminAuthor 14 March 2011 Reply
      • akuorgkmpng 15 March 2011 Reply
        • adminAuthor 15 March 2011 Reply
  8. puan kutu 13 March 2011 Reply
    • adminAuthor 14 March 2011 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.