Cara buat KIMCHI sendiri : Resepi KIMCHI

Share

Salam , saya dapat resepi untuk buat kimchi sendiri ni dari group facebook , saya suka simpan resepi di blog , maklumlah kalau buku asyik hilang sahaja , ribuan terima kasih kepada kakak Nora Sabri kerana berkongsi resepi kimchi ini dengan begitu detail cara nak buat tu.

1 : kobis dibelah dua dan basuh. Toskankimichi

2 : Lumur kobis dengan garam kasar sehelai demi sehelai. Perap selama 6 jam atau lebih.

kimichi 2

3 : Bilas kobis dengan air dan buang sisa sisa garam. Tos kan.

kimichi 3

4 : Kalau suka boleh potong kobis tadi kecil kecil atau biarkan sehelai -sehelai. ketepikan.

kimichi 4

5 : Bahan2 lain:
1 batang lobak merah- potong batang mancis
1 biji lobak hijau atau pink (mcm dlm gambar tu) dipotong btg mancis jugak
1 biji epal atau lai atau pear dipotong btg mancis
seikat daun bawang dipotong lebh kurang 2in…

kimichi 5

6 : Satukan bahan-bahan herba seperti halia , bawang merah , sos tiram dan gula , sos ikan , serbuk cili. Gaul rata.

kimichi 6

7 : Masukkan garam jika tak cukup masin , agak-agak.

kimichi 7

8 : Letak bahan – bahan sayuran tadi.

kimichi 8

9 : Gaul sehingga sebati.

kimichi 9

10: Masukkan kobis tadi dan gaul sebati.

kimichi 11

11: Kalau tak nak potong kobis seperti gambar di atas , boleh lah sapu pes cili sehelai – sehelai seperti gambar di bawah ni.

kimichi 12

12 : Kemudian boleh lah di simpan dalam bekas di tutup rapat. Biarkan seharian dengan suhu bilik biasa , kemudian baru lah di masukkan ke dalam peti ais.

Enak di makan begitu sahaja .. saya suka ..selalu beli di kedai. Akhirnya ada resepi dan cara buat dengan terperinci , semoga sis tu dapat pahala berlipat ganda. Terima kasih daun keladi.

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

4 Comments:

  1. selalau tengok dalam running man..tertanya-tanya juga kimchi ni sedap ke tidak..hehe..

  2. wah…buat kimchi sendiri. bagusnya

  3. Wah pandai buat Kimchi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *