Cara buat KIMCHI sendiri : Resepi KIMCHI

Salam , saya dapat resepi untuk buat kimchi sendiri ni dari group facebook , saya suka simpan resepi di blog , maklumlah kalau buku asyik hilang sahaja , ribuan terima kasih kepada kakak Nora Sabri kerana berkongsi resepi kimchi ini dengan begitu detail cara nak buat tu.

1 : kobis dibelah dua dan basuh. Toskankimichi

2 : Lumur kobis dengan garam kasar sehelai demi sehelai. Perap selama 6 jam atau lebih.

kimichi 2

3 : Bilas kobis dengan air dan buang sisa sisa garam. Tos kan.

kimichi 3

4 : Kalau suka boleh potong kobis tadi kecil kecil atau biarkan sehelai -sehelai. ketepikan.

kimichi 4

5 : Bahan2 lain:
1 batang lobak merah- potong batang mancis
1 biji lobak hijau atau pink (mcm dlm gambar tu) dipotong btg mancis jugak
1 biji epal atau lai atau pear dipotong btg mancis
seikat daun bawang dipotong lebh kurang 2in…

kimichi 5

6 : Satukan bahan-bahan herba seperti halia , bawang merah , sos tiram dan gula , sos ikan , serbuk cili. Gaul rata.

kimichi 6

7 : Masukkan garam jika tak cukup masin , agak-agak.

kimichi 7

8 : Letak bahan – bahan sayuran tadi.

kimichi 8

9 : Gaul sehingga sebati.

kimichi 9

10: Masukkan kobis tadi dan gaul sebati.

kimichi 11

11: Kalau tak nak potong kobis seperti gambar di atas , boleh lah sapu pes cili sehelai – sehelai seperti gambar di bawah ni.

kimichi 12

12 : Kemudian boleh lah di simpan dalam bekas di tutup rapat. Biarkan seharian dengan suhu bilik biasa , kemudian baru lah di masukkan ke dalam peti ais.

Enak di makan begitu sahaja .. saya suka ..selalu beli di kedai. Akhirnya ada resepi dan cara buat dengan terperinci , semoga sis tu dapat pahala berlipat ganda. Terima kasih daun keladi.

4 thoughts on “Cara buat KIMCHI sendiri : Resepi KIMCHI”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *