Cara Buat Ketayap Gulung Hidangan Tradisional Malaysia

Yer bila hujan perut automatik lapar je..nak makan sesuatu yang simple dan panas..maka siap lah “ketayap” simple dan panas. kenapa nak yang simple ? sebab mood nak masak pun kureng bila hujan2 gini..ehem2 paham2 je lah ! Ketayap adalah amat sedap jika dimakan ketika perut lapar dan masih panas , sesuai dijadikan hidangan ketika minum petang , kelazatan ketayap di ukur dari segi lembutnya tepung dan manis inti tersebut , namum bagi saya manis tu tak kisah sangat , sedang-sedang saja ok ! jom tengok resepi ketayap nih pula.

Cara Buat Ketayap Gulung
resepi ketayap

Bahan untuk tepung ketayap
Setengah kilo tepung gandum
2 biji telur
pewarna hijau atau daun pandan dikisar (untuk dapatkan warna hijau)
sedikit air

Bahan untuk inti ketayap
kelapa parut (kalau boleh nak yang tak terlalu tua , dan semasa di parut tidak sampai ke tempurung)
pewarna atau gula merah
gula putih

Cara buat ketayap pula
campurkan tepung dan telur , kemudian masukkan *air dan blender(untuk dapatkan tepung yang lembut dan tak ada bintil-bintil), masukkan air sedikit-sedikit biarkan cair ,
masukkan pewarna.

*jika guna daun pandan , belnder daun pandan dengan air , baru lah di campur tepung.

Untuk inti ketayap pula
simple je , masukan kelapa dan gula , kacau sebati ,sukatan agak-agak je , masukkan sikit2 dan rasa tahap kemanisan ye ..

Fakta : Kuih ketayap adalah kuih tradisional yang agak glemmer satu masa dulu.. yolah~

News Reporter
Untuk review produk wanita , barangan berkaitan anak-anak , makanan , homestay dan lain-lain boleh hubungi puanbee di whatsapp : 011-32095406.

53 thoughts on “Cara Buat Ketayap Gulung Hidangan Tradisional Malaysia

  1. kutu pernah buat ketayap nie tptak pandai sgt menggulung,terus malas lg nak buat.haha…

    selatan panggil kuih dadar kan?aiman panggil kuih tok tam…sbb ada sejarahnya..

    ini kuih peberet aiman..:)

  2. Salam Bee,

    Nak tau ni adalah kuih kegemaran akak, memang agak susah nak jumpa sekarang nie, tapi kalau balik jengka cakap kat mak mertua nak makan mesti dia akan buat je hehhee, teringin nak makan.

    bila bee nak ajak mai rmh nie 😀

    1. yup memang dah susah nak dapat , tp sy suka buat cuma kelapa tu payah sikit nk dpt di kawasan sy , kalau ade pun tk fresh dan dah mcm2 habuk ade dlm tu , tk sesuai buat inti

  3. ahaa tiap kali balik kampung, aku mesti order kat mak suruh buat ahahaa
    tapi sekarang dah ubah inti, gunakan telur hancur2 best jugak, 😀

  4. @awEENhaha aween sebenarnya inti tu warna gula merah tu tp kak bee tkde gula merah kak bee guna gula putih , pastu npk pucat lak taruk lah pewarna sikit.. 🙂

  5. suka kuih ni sebab hijau tapiii agak kureng bila intinya terlalu manis. apa susah, kalau manis harusla cari orang lain yg boleh makan inti, kan bee? hiii.

  6. kak bee..first time jmpe kuih ketayap inti merah ni mase duk ganu… kak bee pon masak ketayap inti merah ye hehe…mai sini sket 🙂

  7. slm kenal…
    thks 4 visiting my blog & follow

    ai follow blk…

    dapnya mkn ketayap time ujan2 ni….wpun simple heaven wooo..hehe..

    kalu mkn bubur kacang taruk biskut dlm bubur…perghhhh lg best..hehe

  8. salam pagi isnin =)

    suka sangat kueh ni…

    sekalilagi akak kena tag =)

    Jom Baca dan Komen–Special Giveaway From Moscow!

  9. mcm berpakat la..kita pown baru lepas goreng lempeng…(kulit ketayap tu jer..)
    si kakak sebok dok minta nak lempeng..nak lempeng dari tadi…dah makan tido…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *