Cara Buat Google + Page Dan Masukkan Badge G+ Disidebar Blog

Salam , terpaksa juga buat tutorial mengenai Google + ni memandangkan banyak nya permintaan dan pertanyaan untuk buat akaun google + dan page google + (susahnya nak taip Google+ ni kan ? patut buh nama best sikit hehehe )

INFO : Tayang Bentuk Page G+ Puanbee.com
Follower Widget Akan Di Mansuhkan Ganti Dengan Google +

Sebelum kita bermula korang mesti ada gmail , buka lah email gmail dulu ya ! kemudian klik link di bawah untuk mula buat Google+

https://plus.google.com/i/vk_kzA9XJx4:mvooPNKG6n0 dan mula lah adakan satu profile Google +

Bila dah siap, baru boleh buat Google+ Page. Tengok gambar ya !

google + profile
google + profile

1 : KLIK BUTTON HOME
2 : KLIK HALAMAN GOOGLE dalam kotak merah.
3 : Mulakan buat Halaman Google+ ( Page G+ ) contoh dalam gambar di bawah . pilih kategori dan masukkan nama page

page Google+
page Google+

Jika ingin setting nama , pengenalan gambar atau apa-apa saja klik button biru “Edit Profile ” seperti di bawah.

klik untuk edit profile
klik untuk edit profile

Dah siap buat Page Google+

Untuk masukkan badge Google + di sidebar seperti dalam blog saya ni perlu klik butang “Home” semula.

Badge google + di sidebar
Badge google + di sidebar

Klik bermula seperti dalam gambar di atas , di tempat yang telah di kotak kan warna merah.

hubungkan tapak web
hubungkan tapak web

Klik hubungkan tapak web > klik dapatkan lencana > pilih default je > scroll bawah ada code seperti dalam gambar di bawah.

code badge google + untuk letak dalam blog
code badge google + untuk letak dalam blog

Cara letakkan code tu pula :

Tengok gambar :

  • Code dalam kotak warna biru letak dalam theme dekat < head >
  • Code dalam kotak warna merah letak di mana-mana sahaja yang korang nak badge tu nampak , saya pilih sidebar.
Ada info tambahan untuk pengguna blogspot :
utk blog yg dah ada letak button G+1 tu.. utk tampal badge x perlu letak kod yg 1st (kotak biru )tu , hanya masukkan kod yg Bee kotakkan merah tu sahaja (terima kasih kakyong.com untuk info ni )..

Dah selesai lepas tu korang godek-godek lah , nak ajar pun susah kalau yang lain-lain tu , saya pun masih baru 🙂
sambil-sambil je , saya dah buat KSRS , tapi dah delete , testing je , takut tak sempat nak manage semua 🙂

Recent search :

Please follow and like us:
follow subscribe - Cara Buat Google + Page Dan Masukkan Badge G+ Disidebar Blog0

73 Comments

  • […] Puan Bee ada membuat tutorial bagaimana hendak membina Google+ Page dan Butang G+. […]

  • muzawil muhammad

    01/08/2012 at 4:16 AM Reply

    thank you.. so much… mantap tutorialnya lengkap banget….

  • Hafizul

    25/06/2012 at 3:36 PM Reply

    Terima kasih puanbee…akhirnya berjaya jugak..nmpak comel sikit pondok kecil..hehe

  • She'sEnon

    11/04/2012 at 1:38 PM Reply

    takde kotak halaman goggle+ laa. cmne ni kak?

    pening.. takde halaman google+ tu semua takboleh buat. geramnyerrrr~

    tolong buatkan boleh?email me, kalau boleh.

    lagi satu, code ni sesuai untuk letak kat blogskin jugak ke?

  • yas

    10/04/2012 at 10:39 AM Reply

    Dulu dah buat…siap ada gambar lagi…pas tu tak tau kemana ilang dh pulakkk…apepun terima kasih puan Bee

    • puanbee

      11/04/2012 at 6:21 PM Reply

      buat jek sekali lagi , boleh je guna email yg sama ..

  • Terbelog

    02/04/2012 at 5:31 PM Reply

    pening la kak bee. adoi..
    boleh auto update
    dari blog ke fanpage g+ ke?

    • puanbee

      02/04/2012 at 7:02 PM Reply

      tak jumpa lagi cara auto tu , kalau ade akk pun nk buat 🙂

  • zareliqa afiqa

    20/12/2011 at 6:09 PM Reply

    Time kasih sifu!^^ Iqa ada buat tuto & kredit kat akak yer..

    http://zareliqaafiqa.blogspot.com/2011/12/tutorial-cara-letak-badge-google-page.html

  • zareliqa afiqa

    19/12/2011 at 1:25 AM Reply

    button 1+ tu mcm mana kak? cmne nak pasang kat blog?huhu +__+

    • puanbee

      19/12/2011 at 1:42 PM Reply

      button tu , ada je siap2 kat setting kalau tk silap akk .. try tengok balik

  • zareliqa afiqa

    18/12/2011 at 12:57 AM Reply

    salam kak.iqa nak tanya,
    code yg dlm kotak biru tu nak letak kat mana kalau untuk pengguna blogspot? “letak dalam theme dekat head” tu kat mana?
    Iqa letak yg dlm kotak merah tu jek.Pastu kejap2 dia ada,kejap2 dia hilang lar kat blog.Iqa salah step ker erk?huhu=.=

    • puanbee

      18/12/2011 at 6:17 PM Reply

      wasalam iqa , just pergi kat html , template design dan cari head tu , guna ctrl+f .. tapi baik pasang button 1+ , so tk perlu letak code button biru lagi dah

  • Nisa Greennnpanda

    11/12/2011 at 8:49 AM Reply

    thanks puan bee… tp xleh aa nk ltak kat sidebar, sidebar sy kecik, huhu~…
    bile ltak kat atas post or bwh post, bruk lak….

    • puanbee

      11/12/2011 at 9:07 AM Reply

      letak jenis button tu je ..

  • Ummi Hanie

    07/12/2011 at 10:12 AM Reply

    brjye juge nis godek2 sndiri … nis sje buh atas entri sbb x muat lak nk letak kat sidebar..xcntik .. tp bee punye ok je 😉

    • puanbee

      07/12/2011 at 10:38 AM Reply

      masaalah saiz tu tk boleh nak kecilkan besarkan payah betul

  • Salina@IbuAqil

    06/12/2011 at 8:54 PM Reply

    Tima kasih bee.. Dah berjaya dah.. Tp x leh nak letak badge mcm bee sbb ruang sidebar ina x luas.. 🙂 Tima kasih ye bee.. 😉

    • puanbee

      07/12/2011 at 10:40 AM Reply

      sama2 , tu lah semua org ada masaalah yg sama , ruang sidebar tk luas .. tk tahu lak cr nak kecikkan badge tu

  • Harfiz@Bizstudent

    05/12/2011 at 2:23 AM Reply

    Tq atas tutorial ni, untuk Google+ letakkan dalam entri ada tak?
    p/s: Blogspot

    • puanbee

      05/12/2011 at 11:10 AM Reply

      tak de lah , tapi blog kakyong ada ..

  • Google + Pages Pengganti Google Friend Connect | paihujey(dot)com

    04/12/2011 at 7:36 AM Reply

    […] yang berminat nak tengok tutorial ataupun perihal mengenai google+ ni boleh ke Denaihati.com, Puanbee.com, Kakyong.com. Kat sini semua ada tutorial dari mula-mula nak buat google+ sampailah nak masukkan […]

  • lin azlina

    04/12/2011 at 1:14 AM Reply

    menerjah tutorial bee…

  • Affan Ruslan

    03/12/2011 at 6:52 AM Reply

    Thanks puan bee. Hebat SEO, saya search jumpa blog ni kakakaka.
    Tapi ada satu prob, sidebar saya kecik, width widget ni terlebih lak. Is there anyway to customize the size? Kalau boleh nak guna yg badge or small badge size sbb ada button Add to Circle tu, kalau yg size kecik2 sume takde button tu.

    • puanbee

      03/12/2011 at 10:10 AM Reply

      hehe SEO ke ? saya pun tk tahu nak adjust saiz tu mcm mana , memang tk jumpa code dia tu .. ramai juga kawan yg tanya

  • […] button 1+ di entri ini? ( jika belum buat eloklah buat satu ikut tutorial yang saya telah tulis ini , kerana tak lama lagi ?widget follower akan di masnuhkan dan diganti dengan Google+ ?) […]

  • nuriz

    02/12/2011 at 10:06 AM Reply

    mai dari blog biomed hehe..detail penerangan dan tutorial buat google + page ni, betul la payah naik taip nama dia ,patut letak nama glemer sikit cam facebook tu hehehe

    • puanbee

      02/12/2011 at 2:28 PM Reply

      oo tk tau lak biomed ada linkan ke sini ..

      tu lah akn susah betul nak taip .. rimas ..

  • Perbezaan Google+ antara Google+ Page

    01/12/2011 at 11:59 PM Reply

    […] Google+ PageCara mengenal Google+ Page.Puan Bee ada membuat tutorial bagaimana hendak membina Google+ Page dan Butang G+.Related posts:Perkongsian antara Yahoo! dan Bing menaikkan kualiti trafik blogGoogle tangkap Bing […]

  • zareliqa afiqa

    29/11/2011 at 7:15 PM Reply

    Kak..nak tanya ni. Td ada buat google +. Akak kata mesti ada gmail dulu kan? tapi bila sy buat dia terus guna email n password time sy nak login blog. Memang guna password n email yang sama ker? Tolong..sy da cuak ni sebab bila login blog, google + pun sign in jugak.gmail tu mcm mana? huhu=.=

    • puanbee

      29/11/2011 at 8:06 PM Reply

      oh kalau ade blog blogspot memang dia guna email yang sama , macam akk ni guna wordpress mesti ada gmail .. so jangan risau teruskan je buat guna email yang sama dengan blog tak pe..

  • Khidhir

    29/11/2011 at 12:12 PM Reply

    bagus2.. terlupa lak google + pun ada page gak.
    tapi kalau G+1 tu guna plugin, yg kotak biru tu nak kena letak gak eh?
    kalau xletak, kita boleh nampak dia x appear or camne?

    • puanbee

      29/11/2011 at 12:35 PM Reply

      kalau wordpress kena letak dua2 code

      • paihujey

        04/12/2011 at 7:11 AM Reply

        konfius ni..yang kod kotak biru dan merah tu letak sekali dalam widget sidebar wordpress..takde masalah kan yang ni?

  • ayu jamal

    28/11/2011 at 11:06 AM Reply

    Alhamdulillah ada kawan yang rajin buat tutor..boleh la ammik kesempatan belajar..miahhhhaaaa

    • puanbee

      28/11/2011 at 1:09 PM Reply

      wakakak .. tk pe buat lah .. bee suka2 je , dah lama borak sorang2 di G+ tu

  • Miss Purple Ungu

    27/11/2011 at 7:45 PM Reply

    salam….
    tima kasih byk2 puan bee atas info yg berguna
    sy dah G+ puan bee atas nama Iella Watie
    harap puan bee sudi add saya 😉

    • puanbee

      27/11/2011 at 7:47 PM Reply

      sudi je .. sama2 ok ..

  • wardah alisya

    27/11/2011 at 12:53 PM Reply

    salam puan bee…thanks buat tutorial…wardah follow dan +1 blog puan bee.. 🙂

    • puanbee

      27/11/2011 at 1:17 PM Reply

      wasalam .. sama2 ok nanti sy add wardah lak ..

  • Mama adam

    27/11/2011 at 6:56 AM Reply

    Tq bee. Baru tau ada menda ni kt google.

    • puanbee

      27/11/2011 at 10:42 AM Reply

      sama2 .. hehe patut lah ramai yg tk tahu ..

    • puanbee

      27/11/2011 at 10:58 AM Reply

      sama2 , jom lah buat satu profile ..

  • akubiomed

    27/11/2011 at 12:01 AM Reply

    Pening juga hendak setting Google Page ini kerana tidak ada pengalaman mengunakan Facebook sebelum ini. 🙂

    • puanbee

      27/11/2011 at 10:53 AM Reply

      yang ada facebook lagi keliru hehe ..

      • akubiomed

        27/11/2011 at 11:59 AM Reply

        Ohh..pula. 🙂 Ingatkan cara setting tidak jauh beza dengan Facebook.

        • puanbee

          27/11/2011 at 1:18 PM Reply

          tak jauh beza , tapi fahaman ayat tu lain2 sikit .. so jd keliru ..baik tak tahu fb tu apa lg senang ..

  • n@n@

    26/11/2011 at 11:30 PM Reply

    thanz puanbee

    nana dtg amik ilmu kat sini

    and dah bejaya dah pasang badge G+pages kat blog nana

    ^__*

    wink wink !!

    • puanbee

      27/11/2011 at 10:53 AM Reply

      wink wink baguslah , jgn lupa add puanbee yek ..

  • puan kutu

    26/11/2011 at 10:25 PM Reply

    dah buat akaun tp byk jugak belajar kt sini..

    mlm nie tgh godek2..:)

  • syamila

    26/11/2011 at 8:46 PM Reply

    kak sya dh buat 3 hari lepas…tp baru hari ni blh update profile…ntah kenapa sebelum ni tk muncul menu utk manage page….

    • puanbee

      26/11/2011 at 10:19 PM Reply

      pelik jugak tu kak sya ..tapi hari ni ada dah kan ?

  • shraqs

    26/11/2011 at 6:51 PM Reply

    Tut ni bagus la. thanks.

    G+ ni memang best la, Sy memang pengguna gmail dr dlu lagi, bila dah tambah mcm2 produk baru lagi la sronok. Satu je lagi yg sy tunggu dari Google “Cloud Store” mcm Sydrive di Hotmail.

    • puanbee

      26/11/2011 at 7:26 PM Reply

      bagus ye saya baru nak try

  • Qma

    26/11/2011 at 6:15 PM Reply

    thanks bg info… best jugak gn G+ nie.. byk lg yg nk kene explore ngn G+ nie.. dah siap, cuma belum sempat letak gmbr je lg.. 🙂 dah follow akk..

    • puanbee

      26/11/2011 at 7:32 PM Reply

      ok , terima kasih banyak ..

  • yanmie

    26/11/2011 at 5:45 PM Reply

    Salam Bee,

    akak copy paste jap ye “Ada info tambahan untuk pengguna blogspot :
    utk blog yg dah ada letak button G+1 tu.. utk tampal badge x perlu letak kod yg 1st (katak biru )tu , hanya masukkan kod yg Bee kotakkan merah tu sahaja (terima kasih kakyong.com ?untuk info ni )..”

    katak biru?, ok baru tau ada katak warna biru, ke kotak biru? HAHAHHAHA 😀

    • yanmie

      26/11/2011 at 5:46 PM Reply

      eh2 dah unmoderate komen, ok terbaik hehehe 🙂

      • puanbee

        26/11/2011 at 7:36 PM Reply

        terbaik ye kak tengah nak biasakan diri dengan unmoderate ni..

    • puanbee

      26/11/2011 at 7:37 PM Reply

      haha sengal lah bee ni , typo lak ..wakaka .. ok bee edit adoyaii ..

  • paihujey

    26/11/2011 at 5:21 PM Reply

    rasa boleh pergi jauh google+ ni..sebab agak friendly user sikit berbanding facebook..tu la..kena godek2 lagi baru jumpa apa yang best..

    • puanbee

      26/11/2011 at 7:38 PM Reply

      tu lah kalau jumpa tu share2 lah apa yg best ek..

  • kakyong

    26/11/2011 at 4:33 PM Reply

    Bee,

    ni info tambahan.. utk blog yg dah ada letak button G+1 tu.. utk tampal badge x perlu letak kod yg 1st tu , hanya masukkan kod yg Bee kotakkan merah t jer.. 😉

    • puanbee

      26/11/2011 at 4:38 PM Reply

      ok kakyong tak tahu , tk test kat blogspot lagi .. nasib kakyong gitau ..haa ok be update kang

    • lin azlina

      26/11/2011 at 6:09 PM Reply

      betul tu..kalau letak juagk nnt google+ buttom kat entri tu akan hilang…puas saya selidik tadi..rupanya sebab buh code biru tu kat thema..tp xtaula kan…kot2 saya salah tolong perbetulkan…

      • puanbee

        26/11/2011 at 7:35 PM Reply

        betul lah tu , sbb bee tk test di blogspot so bee tak tahu hehe ..di wordpress boleh je letak ke dua2 code

  • diana

    26/11/2011 at 4:28 PM Reply

    masih tak reti nak letak gambar nya..tengok kat blog bee ni gambar saya tak de kan kat situ..?
    dah masuk kan gambar tu tapi tak keluar jugak..
    tapi suami kata…tak pe la tak de gambar..
    nanti kena ngorat pulak..hahahha

    bee..google+ ni banyak kan function dia..
    jadi kalau ada masa buat la lagi entry terangkan
    cara upload ke..cara chat2 tu ke..
    ye/??

    siyes tak paham sangt la…
    terutamnya butang add to circles tu..
    untuk apa tu entah la..

    • puanbee

      26/11/2011 at 4:33 PM Reply

      masukkan gambar bee dah letak kat atas tu …

      ok insyallah bila tak sibuk k diana .. sekarang ni kelam labut sikit hukss..

    • puanbee

      26/11/2011 at 4:34 PM Reply

      butang add to circle tu untuk kita kategorikan kawan , famili atau perniagaan , cth bila dah kategorikan kawan2 , tu bila kita nak upload gambar yang khas utk famili kita boleh pilih supaya kawan dalam kategori lain tk nampak ..

      memang byk funtion , bee nak try panggilan video tu .mcm best je nanti lah..

  • mrs.yie

    26/11/2011 at 3:50 PM Reply

    akak dah buat malam tadi..terkial2 jugak pada mulanya..hehe..thanks bee sampai buat tutor..x pe,orang lain boleh tengok juga dan belajar kat sini..

    • puanbee

      26/11/2011 at 3:52 PM Reply

      haa tu lah sorry lambat kak , ramai tanya ,sbb tu kena wat entri hukss

Post a Comment