Cara Buat Google + Page Dan Masukkan Badge G+ Disidebar Blog

Share

Salam , terpaksa juga buat tutorial mengenai Google + ni memandangkan banyak nya permintaan dan pertanyaan untuk buat akaun google + dan page google + (susahnya nak taip Google+ ni kan ? patut buh nama best sikit hehehe )

INFO : Tayang Bentuk Page G+ Puanbee.com
Follower Widget Akan Di Mansuhkan Ganti Dengan Google +

Sebelum kita bermula korang mesti ada gmail , buka lah email gmail dulu ya ! kemudian klik link di bawah untuk mula buat Google+

https://plus.google.com/i/vk_kzA9XJx4:mvooPNKG6n0 dan mula lah adakan satu profile Google +

Bila dah siap, baru boleh buat Google+ Page. Tengok gambar ya !

google + profile
google + profile

1 : KLIK BUTTON HOME
2 : KLIK HALAMAN GOOGLE dalam kotak merah.
3 : Mulakan buat Halaman Google+ ( Page G+ ) contoh dalam gambar di bawah . pilih kategori dan masukkan nama page

page Google+
page Google+

Jika ingin setting nama , pengenalan gambar atau apa-apa saja klik button biru “Edit Profile ” seperti di bawah.

klik untuk edit profile
klik untuk edit profile

Dah siap buat Page Google+

Untuk masukkan badge Google + di sidebar seperti dalam blog saya ni perlu klik butang “Home” semula.

Badge google + di sidebar
Badge google + di sidebar

Klik bermula seperti dalam gambar di atas , di tempat yang telah di kotak kan warna merah.

hubungkan tapak web
hubungkan tapak web

Klik hubungkan tapak web > klik dapatkan lencana > pilih default je > scroll bawah ada code seperti dalam gambar di bawah.

code badge google + untuk letak dalam blog
code badge google + untuk letak dalam blog

Cara letakkan code tu pula :

Tengok gambar :

  • Code dalam kotak warna biru letak dalam theme dekat < head >
  • Code dalam kotak warna merah letak di mana-mana sahaja yang korang nak badge tu nampak , saya pilih sidebar.
Ada info tambahan untuk pengguna blogspot :
utk blog yg dah ada letak button G+1 tu.. utk tampal badge x perlu letak kod yg 1st (kotak biru )tu , hanya masukkan kod yg Bee kotakkan merah tu sahaja (terima kasih kakyong.com untuk info ni )..

Dah selesai lepas tu korang godek-godek lah , nak ajar pun susah kalau yang lain-lain tu , saya pun masih baru 🙂
sambil-sambil je , saya dah buat KSRS , tapi dah delete , testing je , takut tak sempat nak manage semua 🙂

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

73 Comments:

  1. Pingback: Selamat Datang Google+ Page Dan Selamat Tinggal Google Friend Connect. | KamalMustafa.com

  2. muzawil muhammad

    thank you.. so much… mantap tutorialnya lengkap banget….

  3. Terima kasih puanbee…akhirnya berjaya jugak..nmpak comel sikit pondok kecil..hehe

  4. takde kotak halaman goggle+ laa. cmne ni kak?

    pening.. takde halaman google+ tu semua takboleh buat. geramnyerrrr~

    tolong buatkan boleh?email me, kalau boleh.

    lagi satu, code ni sesuai untuk letak kat blogskin jugak ke?

  5. Dulu dah buat…siap ada gambar lagi…pas tu tak tau kemana ilang dh pulakkk…apepun terima kasih puan Bee

  6. pening la kak bee. adoi..
    boleh auto update
    dari blog ke fanpage g+ ke?

  7. button 1+ tu mcm mana kak? cmne nak pasang kat blog?huhu +__+

  8. salam kak.iqa nak tanya,
    code yg dlm kotak biru tu nak letak kat mana kalau untuk pengguna blogspot? “letak dalam theme dekat head” tu kat mana?
    Iqa letak yg dlm kotak merah tu jek.Pastu kejap2 dia ada,kejap2 dia hilang lar kat blog.Iqa salah step ker erk?huhu=.=

    • wasalam iqa , just pergi kat html , template design dan cari head tu , guna ctrl+f .. tapi baik pasang button 1+ , so tk perlu letak code button biru lagi dah

  9. thanks puan bee… tp xleh aa nk ltak kat sidebar, sidebar sy kecik, huhu~…
    bile ltak kat atas post or bwh post, bruk lak….

  10. brjye juge nis godek2 sndiri … nis sje buh atas entri sbb x muat lak nk letak kat sidebar..xcntik .. tp bee punye ok je 😉

  11. Tima kasih bee.. Dah berjaya dah.. Tp x leh nak letak badge mcm bee sbb ruang sidebar ina x luas.. 🙂 Tima kasih ye bee.. 😉

  12. Tq atas tutorial ni, untuk Google+ letakkan dalam entri ada tak?
    p/s: Blogspot

  13. Pingback: Google + Pages Pengganti Google Friend Connect | paihujey(dot)com

  14. menerjah tutorial bee…

  15. Thanks puan bee. Hebat SEO, saya search jumpa blog ni kakakaka.
    Tapi ada satu prob, sidebar saya kecik, width widget ni terlebih lak. Is there anyway to customize the size? Kalau boleh nak guna yg badge or small badge size sbb ada button Add to Circle tu, kalau yg size kecik2 sume takde button tu.

  16. Pingback: Tips Dapatkan Jumlah Like/Share/Pembaca Facebook Untuk Contest Dan Perniagaan Online

  17. mai dari blog biomed hehe..detail penerangan dan tutorial buat google + page ni, betul la payah naik taip nama dia ,patut letak nama glemer sikit cam facebook tu hehehe

  18. Pingback: Perbezaan Google+ antara Google+ Page

  19. Kak..nak tanya ni. Td ada buat google +. Akak kata mesti ada gmail dulu kan? tapi bila sy buat dia terus guna email n password time sy nak login blog. Memang guna password n email yang sama ker? Tolong..sy da cuak ni sebab bila login blog, google + pun sign in jugak.gmail tu mcm mana? huhu=.=

    • oh kalau ade blog blogspot memang dia guna email yang sama , macam akk ni guna wordpress mesti ada gmail .. so jangan risau teruskan je buat guna email yang sama dengan blog tak pe..

  20. bagus2.. terlupa lak google + pun ada page gak.
    tapi kalau G+1 tu guna plugin, yg kotak biru tu nak kena letak gak eh?
    kalau xletak, kita boleh nampak dia x appear or camne?

  21. Alhamdulillah ada kawan yang rajin buat tutor..boleh la ammik kesempatan belajar..miahhhhaaaa

  22. salam….
    tima kasih byk2 puan bee atas info yg berguna
    sy dah G+ puan bee atas nama Iella Watie
    harap puan bee sudi add saya 😉

  23. salam puan bee…thanks buat tutorial…wardah follow dan +1 blog puan bee.. 🙂

  24. Tq bee. Baru tau ada menda ni kt google.

  25. Pening juga hendak setting Google Page ini kerana tidak ada pengalaman mengunakan Facebook sebelum ini. 🙂

  26. thanz puanbee

    nana dtg amik ilmu kat sini

    and dah bejaya dah pasang badge G+pages kat blog nana

    ^__*

    wink wink !!

  27. dah buat akaun tp byk jugak belajar kt sini..

    mlm nie tgh godek2..:)

  28. kak sya dh buat 3 hari lepas…tp baru hari ni blh update profile…ntah kenapa sebelum ni tk muncul menu utk manage page….

  29. Tut ni bagus la. thanks.

    G+ ni memang best la, Sy memang pengguna gmail dr dlu lagi, bila dah tambah mcm2 produk baru lagi la sronok. Satu je lagi yg sy tunggu dari Google “Cloud Store” mcm Sydrive di Hotmail.

  30. thanks bg info… best jugak gn G+ nie.. byk lg yg nk kene explore ngn G+ nie.. dah siap, cuma belum sempat letak gmbr je lg.. 🙂 dah follow akk..

  31. Salam Bee,

    akak copy paste jap ye “Ada info tambahan untuk pengguna blogspot :
    utk blog yg dah ada letak button G+1 tu.. utk tampal badge x perlu letak kod yg 1st (katak biru )tu , hanya masukkan kod yg Bee kotakkan merah tu sahaja (terima kasih kakyong.com ?untuk info ni )..”

    katak biru?, ok baru tau ada katak warna biru, ke kotak biru? HAHAHHAHA 😀

  32. rasa boleh pergi jauh google+ ni..sebab agak friendly user sikit berbanding facebook..tu la..kena godek2 lagi baru jumpa apa yang best..

  33. Bee,

    ni info tambahan.. utk blog yg dah ada letak button G+1 tu.. utk tampal badge x perlu letak kod yg 1st tu , hanya masukkan kod yg Bee kotakkan merah t jer.. 😉

    • ok kakyong tak tahu , tk test kat blogspot lagi .. nasib kakyong gitau ..haa ok be update kang

    • betul tu..kalau letak juagk nnt google+ buttom kat entri tu akan hilang…puas saya selidik tadi..rupanya sebab buh code biru tu kat thema..tp xtaula kan…kot2 saya salah tolong perbetulkan…

  34. masih tak reti nak letak gambar nya..tengok kat blog bee ni gambar saya tak de kan kat situ..?
    dah masuk kan gambar tu tapi tak keluar jugak..
    tapi suami kata…tak pe la tak de gambar..
    nanti kena ngorat pulak..hahahha

    bee..google+ ni banyak kan function dia..
    jadi kalau ada masa buat la lagi entry terangkan
    cara upload ke..cara chat2 tu ke..
    ye/??

    siyes tak paham sangt la…
    terutamnya butang add to circles tu..
    untuk apa tu entah la..

    • masukkan gambar bee dah letak kat atas tu …

      ok insyallah bila tak sibuk k diana .. sekarang ni kelam labut sikit hukss..

    • butang add to circle tu untuk kita kategorikan kawan , famili atau perniagaan , cth bila dah kategorikan kawan2 , tu bila kita nak upload gambar yang khas utk famili kita boleh pilih supaya kawan dalam kategori lain tk nampak ..

      memang byk funtion , bee nak try panggilan video tu .mcm best je nanti lah..

  35. akak dah buat malam tadi..terkial2 jugak pada mulanya..hehe..thanks bee sampai buat tutor..x pe,orang lain boleh tengok juga dan belajar kat sini..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *