Cabaran Beras Jasmine Basmathi King Panjanggggggg

Cabaran Beras Jasmine Basmathi King Panjanggggggg

Kalau korang di beri beras Jasmin Basmathi king ni , apa korang akan masak ? ermm briyani je biasanya kan ? sebenarnya beras basmathi ni boleh di masak pelbagai jenis hidangan nasi. Yang biasa-biasa pun boleh. Cuma nak dengan tak nak je la. Serius saya makan nasi briyani di kedai je lepas tu tak pernah la beli dan masak nasi di rumah menggunakan beras basmathi , jadi teringin nak cuba … kita cuba hasilkan makanan yang boleh di makan mengunakan beras Jasmin Basmathi king yang di katakan lebih ber aromatik dan lebih panjang dari beras basmathi lain. Ermmm .. macam mana ye rasanya  ?

basmathi king jasmine

Beras Basmathi King -Special  Super  Long Aromatic  Variety

Dan di bawah adalah bahan rempah yang akan di masak untuk di jadikan makanan sampingan dari beras Basmathi King jenama Jasmine ni. Tak kan nak makan nasi je terkontang kanting kan … mesti ada lauk nya sekali …

Resepi Kari Kepala Ikan Sentuhan Orang Utara

Cer teka  SAYA NAK MASAK NASI APA DAN LAUK APA ???  bersambung ….

Salah satu dah update 3/8/2013 –

  1. Resepi Kari Kepala Ikan Sentuhan Orang Utara
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

28 Comments


  1. bard kalau makan beras ni, rasa macam tak kenyanglah….huhu..

  2. beras basmathi memang sesuai untuk mengidap kencing manis…

  3. beras nie panjangkan? cepat kenyang..masak nasi arab je..

  4. masa di Tanzania gemar masak nasi putih campur beras wangi + basmathi = superb

    teka jer = nasi dagang

  5. Semua duk citer pasal beras Basmathi King je ni..kak jie pon cter mende sama gak ni..ada sesuatu ni..

  6. beras ni bagus dan cepat kenyang. dengan rempah kari ikan ni nak buat apa la agaknya…

  7. Salam Puan Bee,

    Best la kalau pandai masak sendiri. Saya kat rumah baru try dengan nasi daging, Belum try lagi nasi briyani.

    1. Author

      wasalm ..

      nanti 2 – 3 hari lg dtg la .. memang lauk + nasi ada resepi saya letak , bergambar lagi … senang nak ikut … 🙂

  8. Emm tak ada pengalaman lagi makan beras masmathi ni..hehe..apa lauk tu?tak sabar rasa nak tahu PB nk masak apa dengan perkasaan mcm tu..hehe

    1. Author

      agak2 lauk apa ? sy tk masak benda moden , tradisional je …

  9. Kak Jie pun masak nasi biasa, pun campur dengan beras basmathi jasmine ni bee… buat nasi ayam pun, angah cakap sedap sangat.

    kak jie nak teka bee masak boleh?
    hahaha

    1. Author

      kakjie tk leh teka .. dilarang keras hahahaha ..

      last2 yg lebih tu mcm2 bee buat , nasi lemak , nasi hujan panas , nasi putih biasa .. layan ..

    2. sama style kita kakjie. kadang2 cik abg beli beras basmati ni, dia suh campur dgn beras biasa, masak biasa tu je pun… mmg wangi…

  10. pernah beli basmathi biasa ja..bukan yg king punya..utk masak nasi hujan panas hehe

  11. Berapa ringgit sekilo harga Beras Bashmati Jasmin King ni… Kalau tak mahal bolehlah beli…

    1. Author

      harga 5 klio rm39.90 di econsave , jika tesco lebih murah .. boleh la cuba …. 🙂

      1. bee….harga tu bukan yang special super long kot..cuba cek balik harga dia

        1. Author

          a’ah dah cek balik , maaf RM46 ++ Juga harganya , tp 5 kilo kira ok lagi kalau nak jamu anak beranak makan sedap2 sekali sekala 🙂

  12. Salam Puan Bee….

    Saya suka berasmati. Sejak mak sakit kencing manis dia makan beras tu dengan kiteorang semua makan. Bukan sahaja boleh masak beriyani tapi bole masak nasi minyak nasi tomato nasi putih gitu je pon sedap…Hehehehe

    1. Author

      beras basmathi ni satu je saya perasan , bau wangi , dan cepat kenyangkan .. memang elok utk rg kencing manis sbb kurang kanji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *