Buat Bebola Ayam Sendiri

Semua kerana kakak ni , sebaik depa baik demam , terus merengek nak makan itu . nak makan ini .. gambar makanan memang melambak dalam laptop ni , nak upload ke blog yang tak sempat tu.. Acaner dengan program DIET ibunya .. asyik masak dan rasa ..orang kata mencicip-cicip pun boleh juga tambah kalori kan ?

Macaroni kuah pasta & bebola daging
Macaroni kuah pasta & bebola daging

Tapi tak pe lah anak-anak nak makan , itu lah ibu yang pastinya ..kerana anak-anak okey je.

” Kakak nak makan macaroni , tapi tak nak kuah warna putih tu , kakak nak kuah macam spageti yang baby makan di pizza hut “

Pesanan khas kakak sebelum masuk ke pintu pagar sekolah ..

saya anggukkan sajalah ..dengan masa yang sibuk nak buat itu ini , malas betul nak memasak yang dah tentu dia sorang je suka .. tapi balik tu pergi juga beli barang , malas rajin suam-suam kuku tu ,

Saya beli sebotol sos prego tomato asli , macaroni dan juga ayam.

Balik rumah baru teringat , tak de apa nak dibuat rencah ..udang pun tak de , bebola apa-apa pun tak de ..Jadi kena kreatif lah , terus je mencipta bebola ayam buatan sendiri, okey je rasanya …Tapi suami cakap kalau goreng garing lagi sedap , tapi saya hanya rebus dan bakar sikit je ..

Buat bebola ni yang penting rasanya tu , saya cuma blender bawang merah , bawang putih sedikit ikan bilis , kemudian campur dalam isi ayam yang telah dicincang halus , campurkan sedikit tepung jagung sebagai pemekat , dan sebiji telur untuk rasa yang lebih berlemak.

Kemudian cincang sikit daun bawang , masukkan sikit lada hitam , lada sulah , garam gaul-gaul dan kepalkan bulat , rebus dengan air melegak , angkat dan terus rendam dalam air sejuk untuk tambah pejal bebola tu , kemudian boleh bakar sikit atau goreng untuk rasa yang lebih sedap. Dan dah siap ,sebelum tu masak lah macaroni tu dan kuahnya .. sedia di hidang .. kan cepat tu …

[box type="info"]Tengok ni resepi dan idea lain Pasta spiral goreng ala mamak & Cara masak pasta Fetucini sedap [/box]

Search

Comments

  1. nak sikit leyh?
    edisikini dot com recently posted..Wanita Lukis Tatoo Ayat Kursi Pada TubuhMy Profile

  2. MMG KECUR AIR LIUR TENGOK…URMMMM,SEDAP..HEHE
    BUI JUNAIDI recently posted..Fridge Magnet Boleh Sebabkan Kanser..?My Profile

  3. boleh buka kedai la puanbee….customer dah ramai beratur ni nak makan…hehehehe
    kimmie recently posted..Wordless Wednesday 13 – Original ke tak?My Profile

  4. sedap3

  5. wah.. mcm sedap sajer.. pandai-pandai-pandai. dikongsi yer resepinya

  6. woaaaa tengok gambar pun dah naik selera tapi rasanya saya x pernah makan lagi makanan ni
    Firdaus recently posted..I Want Nokia Lumia 710My Profile

  7. walawehhh sedap tuh..
    maya mustwany recently posted..Gong Xi Fa Cai 2012My Profile

  8. tak pernah lg buat bebola ayam sendiri. selalu beli je. kena lg rajin sikit nih.
    eiela recently posted..Pengalaman Kena Denda Di SekolahMy Profile

  9. mesti sedap kalau makan panas-panas kan.
    ohcikgu recently posted..Undi Ohcikgu.com untuk kategori Best Educational Blog dalam World Blogger and Social Media Awards 2012My Profile

  10. lapar la pulak..silap masuk blogwalking malam2..hehe
    paihujey recently posted..Apa Pendapat Anda ?My Profile

  11. perhhh..terbaikkk

  12. Kalau buat bebola ayam sendiri tidak perlu bimbang akan status halalnya. :-)
    akubiomed recently posted..Pulau Pinang mengamit kenangan lamaMy Profile

  13. Fakarepain :

    Makaroni best ke x???camne rasa nya yer kak??
    Fakarepain recently posted..KASTAM HONG KONG SERBU PEJABAT MEGAUPLOADMy Profile

  14. uiss..nampak sedap ni, boleh try wat ni..aritu kitorang wat meatball tak rebus pon.. ada yang tak fully masak..

    lenkali leh rebus dulu..
    cikpuanhady recently posted..Double Giveaway by ceritaindahkami.comMy Profile

  15. sedapnyer…mmg berbakat..leh join master chef malaysia…
    Yumida recently posted..WWMy Profile

  16. jangan pernah takut untuk makan – ha, dah macam lirik lagu.
    Fazreen recently posted..Oh! Pengalaman Memandu Honda Insight Yang AwesomeMy Profile

  17. tak pernah lagi buah. selalu buat begedel je..hehe
    titan recently posted..Lelaki kacak suka Conteng-conteng buku.My Profile

  18. xsampei ati nk kecewakan prmintaan ank2 kan bee …

    adei sedapnye makaroni lama x makan
    Ummi Hanie recently posted..Lisa ? Yusry bergandingan bersama UlarMy Profile

  19. pandai puanbee buat bebola ayam yer,,,saya suka makan macaroni bakar jer,,,
    hatiputera recently posted..Alexa ranking hatiputera.com selepas 2 minggu berdomain sendiriMy Profile

  20. tak payah goreng garing, cuma perbanyakkan telur untuk mendapatkan bebola yang rangup. Macam buat bergedil…
    Mama Murai recently posted..okey jadi kau betul-betul serius menulis entri SEO?My Profile

  21. sedapnya! pandai + rajin bee buat sendiri
    mama adam recently posted..Budak Lelaki vs Budak PerempuanMy Profile

  22. konpom bebola ayam halal sbb buat sendiri.
    Denaihati recently posted..Balik Kampung Petronas bagi Ang Pow RM2000My Profile

  23. salam puan Bee..klu ngan anak2 ni mmg emak2 mesti kalah..hihi.Dlm malas2 kena gak ikutkn selera anak2 yg tingin nk mkn makaroni ya..:D
    ~azatie~ recently posted..BIRTHDAY GIVEAWAYMy Profile

  24. waa…nampak sangat sedap..macam mana nak buat? boleh bagi resepi? boleh try buat macam bakso tp guna chicken meatball

    Wira Chomel recently posted Serius: Santet, Sihir & Dendam Akan Memakan Diri Sendiri

  25. sedap..pndai kak bee wat bebola ayam sndiri..
    syu90 recently posted..keyword terhangat semalamMy Profile

  26. puan kutu :

    pandai kakak demand ibu uat macaroni..mujur ibu kreatif..pernah sekali je buat bebola ayam..kutu rebus je sbb masa tu kononnya nak diet.hehe..
    puan kutu recently posted..Idea Menu Kreatif Dengan OatMy Profile

  27. sedap nmpk..leh try jgk resipi ni..dr yg beli kita x tau apa bhn yg ditambahkn..
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Al-Fatihah : Izwan Pilus Meninggal Dunia Akibat Jangkitan Kuman Dalam Paru-ParuMy Profile

  28. Wah…nmpk sedap!boleh try nie…thanks for sharing the recipe,(^_^)
    yayansmum recently posted..Kukorbankan segala,hatta nyawa ku sendiri!My Profile

  29. kreatif puanbee ni, nak try la buat
    Jendela Hati recently posted..Al-fatihah…My Profile

  30. Oraitler tuh..dh pandai buat bebola sendiri..nnti dh xyah beli lg.. ;-)
    UpProfits recently posted..1 Malaysia Cardiff City (1MCC) Football For AllMy Profile

Trackbacks

  1. [...] Tengok ni resepi dan idea lain Pasta spiral goreng ala mamak & Buat bebola ayam dengan pasta sendiri  [...]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

Hakcipta Terpelihara · PuanBee.com · Diselia dan diselenggara oleh AI MEDIA NETWORK
%d bloggers like this: