Buat Bebola Ayam Sendiri

Semua kerana kakak ni , sebaik depa baik demam , terus merengek nak makan itu . nak makan ini .. gambar makanan memang melambak dalam laptop ni , nak upload ke blog yang tak sempat tu.. Acaner dengan program DIET ibunya .. asyik masak dan rasa ..orang kata mencicip-cicip pun boleh juga tambah kalori kan ?

Macaroni kuah pasta & bebola daging
Macaroni kuah pasta & bebola daging

Tapi tak pe lah anak-anak nak makan , itu lah ibu yang pastinya ..kerana anak-anak okey je.

” Kakak nak makan macaroni , tapi tak nak kuah warna putih tu , kakak nak kuah macam spageti yang baby makan di pizza hut “

Pesanan khas kakak sebelum masuk ke pintu pagar sekolah ..

saya anggukkan sajalah ..dengan masa yang sibuk nak buat itu ini , malas betul nak memasak yang dah tentu dia sorang je suka .. tapi balik tu pergi juga beli barang , malas rajin suam-suam kuku tu ,

Saya beli sebotol sos prego tomato asli , macaroni dan juga ayam.

Balik rumah baru teringat , tak de apa nak dibuat rencah ..udang pun tak de , bebola apa-apa pun tak de ..Jadi kena kreatif lah , terus je mencipta bebola ayam buatan sendiri, okey je rasanya …Tapi suami cakap kalau goreng garing lagi sedap , tapi saya hanya rebus dan bakar sikit je ..

Buat bebola ni yang penting rasanya tu , saya cuma blender bawang merah , bawang putih sedikit ikan bilis , kemudian campur dalam isi ayam yang telah dicincang halus , campurkan sedikit tepung jagung sebagai pemekat , dan sebiji telur untuk rasa yang lebih berlemak.

Kemudian cincang sikit daun bawang , masukkan sikit lada hitam , lada sulah , garam gaul-gaul dan kepalkan bulat , rebus dengan air melegak , angkat dan terus rendam dalam air sejuk untuk tambah pejal bebola tu , kemudian boleh bakar sikit atau goreng untuk rasa yang lebih sedap. Dan dah siap ,sebelum tu masak lah macaroni tu dan kuahnya .. sedia di hidang .. kan cepat tu …

[box type=”info”]Tengok ni resepi dan idea lainΒ Pasta spiral goreng ala mamakΒ & Cara masak pasta Fetucini sedapΒ [/box]

55 Comments

  1. edisikini dot com 3 February 2012 Reply
  2. BUI JUNAIDI 27 January 2012 Reply
  3. kimmie 26 January 2012 Reply
  4. PuanEma 25 January 2012 Reply
  5. Puanema 25 January 2012 Reply
  6. Firdaus 24 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  7. maya mustwany 23 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  8. eiela 23 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  9. ohcikgu 23 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  10. paihujey 23 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  11. ju 22 January 2012 Reply
  12. akubiomed 22 January 2012 Reply
  13. Fakarepain 22 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  14. cikpuanhady 22 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  15. Yumida 22 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  16. Fazreen 22 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  17. titan 22 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  18. Ummi Hanie 22 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  19. hatiputera 21 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  20. Mama Murai 21 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  21. mama adam 21 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  22. Denaihati 21 January 2012 Reply
  23. ~azatie~ 21 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  24. Wira Chomel 21 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  25. syu90 21 January 2012 Reply
  26. puan kutu 21 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  27. Ibu Mifzal Arsyad 21 January 2012 Reply
  28. yayansmum 21 January 2012 Reply
  29. Jendela Hati 21 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply
  30. UpProfits 21 January 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 January 2012 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.