Buat Bebola Ayam Sendiri

Semua kerana kakak ni , sebaik depa baik demam , terus merengek nak makan itu . nak makan ini .. gambar makanan memang melambak dalam laptop ni , nak upload ke blog yang tak sempat tu.. Acaner dengan program DIET ibunya .. asyik masak dan rasa ..orang kata mencicip-cicip pun boleh juga tambah kalori kan ?

Macaroni kuah pasta & bebola daging
Macaroni kuah pasta & bebola daging

Tapi tak pe lah anak-anak nak makan , itu lah ibu yang pastinya ..kerana anak-anak okey je.

” Kakak nak makan macaroni , tapi tak nak kuah warna putih tu , kakak nak kuah macam spageti yang baby makan di pizza hut “

Pesanan khas kakak sebelum masuk ke pintu pagar sekolah ..

saya anggukkan sajalah ..dengan masa yang sibuk nak buat itu ini , malas betul nak memasak yang dah tentu dia sorang je suka .. tapi balik tu pergi juga beli barang , malas rajin suam-suam kuku tu ,

Saya beli sebotol sos prego tomato asli , macaroni dan juga ayam.

Balik rumah baru teringat , tak de apa nak dibuat rencah ..udang pun tak de , bebola apa-apa pun tak de ..Jadi kena kreatif lah , terus je mencipta bebola ayam buatan sendiri, okey je rasanya …Tapi suami cakap kalau goreng garing lagi sedap , tapi saya hanya rebus dan bakar sikit je ..

Buat bebola ni yang penting rasanya tu , saya cuma blender bawang merah , bawang putih sedikit ikan bilis , kemudian campur dalam isi ayam yang telah dicincang halus , campurkan sedikit tepung jagung sebagai pemekat , dan sebiji telur untuk rasa yang lebih berlemak.

Kemudian cincang sikit daun bawang , masukkan sikit lada hitam , lada sulah , garam gaul-gaul dan kepalkan bulat , rebus dengan air melegak , angkat dan terus rendam dalam air sejuk untuk tambah pejal bebola tu , kemudian boleh bakar sikit atau goreng untuk rasa yang lebih sedap. Dan dah siap ,sebelum tu masak lah macaroni tu dan kuahnya .. sedia di hidang .. kan cepat tu …

[box type=”info”]Tengok ni resepi dan idea lain Pasta spiral goreng ala mamak & Cara masak pasta Fetucini sedap [/box]

(Visited 4 times, 1 visits today)
About puanbee

Seorang anak , isteri dan ibu. Mempunyai 4 orang cahaya mata. Berumur 30-an , Suri rumah sepenuh masa tetapi mempunyai perniagaan online. Segala terguran dan komen boleh terus hubungi admin melalui EMAIL.

Comments

  1. nak sikit leyh?

  2. MMG KECUR AIR LIUR TENGOK…URMMMM,SEDAP..HEHE

  3. boleh buka kedai la puanbee….customer dah ramai beratur ni nak makan…hehehehe

  4. sedap3

  5. wah.. mcm sedap sajer.. pandai-pandai-pandai. dikongsi yer resepinya

  6. woaaaa tengok gambar pun dah naik selera tapi rasanya saya x pernah makan lagi makanan ni

  7. walawehhh sedap tuh..

  8. tak pernah lg buat bebola ayam sendiri. selalu beli je. kena lg rajin sikit nih.

  9. mesti sedap kalau makan panas-panas kan.

  10. lapar la pulak..silap masuk blogwalking malam2..hehe

  11. perhhh..terbaikkk

  12. Kalau buat bebola ayam sendiri tidak perlu bimbang akan status halalnya. :-)

  13. Fakarepain :

    Makaroni best ke x???camne rasa nya yer kak??

  14. uiss..nampak sedap ni, boleh try wat ni..aritu kitorang wat meatball tak rebus pon.. ada yang tak fully masak..

    lenkali leh rebus dulu..

  15. sedapnyer…mmg berbakat..leh join master chef malaysia…

  16. jangan pernah takut untuk makan – ha, dah macam lirik lagu.

  17. tak pernah lagi buah. selalu buat begedel je..hehe

  18. xsampei ati nk kecewakan prmintaan ank2 kan bee …

    adei sedapnye makaroni lama x makan

  19. pandai puanbee buat bebola ayam yer,,,saya suka makan macaroni bakar jer,,,

  20. tak payah goreng garing, cuma perbanyakkan telur untuk mendapatkan bebola yang rangup. Macam buat bergedil…

  21. sedapnya! pandai + rajin bee buat sendiri

  22. konpom bebola ayam halal sbb buat sendiri.

  23. salam puan Bee..klu ngan anak2 ni mmg emak2 mesti kalah..hihi.Dlm malas2 kena gak ikutkn selera anak2 yg tingin nk mkn makaroni ya..:D

  24. waa…nampak sangat sedap..macam mana nak buat? boleh bagi resepi? boleh try buat macam bakso tp guna chicken meatball

    Wira Chomel recently posted Serius: Santet, Sihir & Dendam Akan Memakan Diri Sendiri

  25. sedap..pndai kak bee wat bebola ayam sndiri..

  26. puan kutu :

    pandai kakak demand ibu uat macaroni..mujur ibu kreatif..pernah sekali je buat bebola ayam..kutu rebus je sbb masa tu kononnya nak diet.hehe..

  27. sedap nmpk..leh try jgk resipi ni..dr yg beli kita x tau apa bhn yg ditambahkn..

  28. Wah…nmpk sedap!boleh try nie…thanks for sharing the recipe,(^_^)

  29. kreatif puanbee ni, nak try la buat

  30. Oraitler tuh..dh pandai buat bebola sendiri..nnti dh xyah beli lg.. 😉

Trackbacks

  1. […] Tengok ni resepi dan idea lain Pasta spiral goreng ala mamak & Buat bebola ayam dengan pasta sendiri  […]

Speak Your Mind

*