Jan
2012

Buat Bebola Ayam Sendiri

Semua kerana kakak ni , sebaik depa baik demam , terus merengek nak makan itu . nak makan ini .. gambar makanan memang melambak dalam laptop ni , nak upload ke blog yang tak sempat tu.. Acaner dengan program DIET ibunya .. asyik masak dan rasa ..orang kata mencicip-cicip pun boleh juga tambah kalori kan ?

Macaroni kuah pasta & bebola daging
Macaroni kuah pasta & bebola daging

Tapi tak pe lah anak-anak nak makan , itu lah ibu yang pastinya ..kerana anak-anak okey je.

” Kakak nak makan macaroni , tapi tak nak kuah warna putih tu , kakak nak kuah macam spageti yang baby makan di pizza hut “

Pesanan khas kakak sebelum masuk ke pintu pagar sekolah ..

saya anggukkan sajalah ..dengan masa yang sibuk nak buat itu ini , malas betul nak memasak yang dah tentu dia sorang je suka .. tapi balik tu pergi juga beli barang , malas rajin suam-suam kuku tu ,

Saya beli sebotol sos prego tomato asli , macaroni dan juga ayam.

Balik rumah baru teringat , tak de apa nak dibuat rencah ..udang pun tak de , bebola apa-apa pun tak de ..Jadi kena kreatif lah , terus je mencipta bebola ayam buatan sendiri, okey je rasanya …Tapi suami cakap kalau goreng garing lagi sedap , tapi saya hanya rebus dan bakar sikit je ..

Buat bebola ni yang penting rasanya tu , saya cuma blender bawang merah , bawang putih sedikit ikan bilis , kemudian campur dalam isi ayam yang telah dicincang halus , campurkan sedikit tepung jagung sebagai pemekat , dan sebiji telur untuk rasa yang lebih berlemak.

Kemudian cincang sikit daun bawang , masukkan sikit lada hitam , lada sulah , garam gaul-gaul dan kepalkan bulat , rebus dengan air melegak , angkat dan terus rendam dalam air sejuk untuk tambah pejal bebola tu , kemudian boleh bakar sikit atau goreng untuk rasa yang lebih sedap. Dan dah siap ,sebelum tu masak lah macaroni tu dan kuahnya .. sedia di hidang .. kan cepat tu …

[box type="info"]Tengok ni resepi dan idea lain Pasta spiral goreng ala mamak & Cara masak pasta Fetucini sedap [/box]

Search

55 thoughts on “Buat Bebola Ayam Sendiri

  1. Pingback: Cara Masak Fetuccini (pasta) Sedap | Puanbeedotcom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge