Macaroni kuah pasta & bebola daging

Buat Bebola Ayam Sendiri

Semua kerana kakak ni , sebaik depa baik demam , terus merengek nak makan itu . nak makan ini .. gambar makanan memang melambak dalam laptop ni , nak upload ke blog yang tak sempat tu.. Acaner dengan program DIET ibunya .. asyik masak dan rasa ..orang kata mencicip-cicip pun boleh juga tambah kalori kan ?

Macaroni kuah pasta & bebola daging
Macaroni kuah pasta & bebola daging

Tapi tak pe lah anak-anak nak makan , itu lah ibu yang pastinya ..kerana anak-anak okey je.

” Kakak nak makan macaroni , tapi tak nak kuah warna putih tu , kakak nak kuah macam spageti yang baby makan di pizza hut “

Pesanan khas kakak sebelum masuk ke pintu pagar sekolah ..

saya anggukkan sajalah ..dengan masa yang sibuk nak buat itu ini , malas betul nak memasak yang dah tentu dia sorang je suka .. tapi balik tu pergi juga beli barang , malas rajin suam-suam kuku tu ,

Saya beli sebotol sos prego tomato asli , macaroni dan juga ayam.

Balik rumah baru teringat , tak de apa nak dibuat rencah ..udang pun tak de , bebola apa-apa pun tak de ..Jadi kena kreatif lah , terus je mencipta bebola ayam buatan sendiri, okey je rasanya …Tapi suami cakap kalau goreng garing lagi sedap , tapi saya hanya rebus dan bakar sikit je ..

Buat bebola ni yang penting rasanya tu , saya cuma blender bawang merah , bawang putih sedikit ikan bilis , kemudian campur dalam isi ayam yang telah dicincang halus , campurkan sedikit tepung jagung sebagai pemekat , dan sebiji telur untuk rasa yang lebih berlemak.

Kemudian cincang sikit daun bawang , masukkan sikit lada hitam , lada sulah , garam gaul-gaul dan kepalkan bulat , rebus dengan air melegak , angkat dan terus rendam dalam air sejuk untuk tambah pejal bebola tu , kemudian boleh bakar sikit atau goreng untuk rasa yang lebih sedap. Dan dah siap ,sebelum tu masak lah macaroni tu dan kuahnya .. sedia di hidang .. kan cepat tu …

[box type=”info”]Tengok ni resepi dan idea lain Pasta spiral goreng ala mamak & Cara masak pasta Fetucini sedap [/box]

131 total views, 10 views today

55 thoughts on “Buat Bebola Ayam Sendiri

  1. pandai kakak demand ibu uat macaroni..mujur ibu kreatif..pernah sekali je buat bebola ayam..kutu rebus je sbb masa tu kononnya nak diet.hehe..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>