Berus dari bulu Khinzir ? Jom Tengok Cara Mengesan Bulu Khinzir

Share

Seperti yang semua orang tahu , orang islam tidak akan menggunakan bahan-bahan yang di perbuat dari sumber yang telah pun di ketahui haram. Bukan maksudnya orang islam membenci khinzir , tidak sama sekali khinzir juga ciptaan Allah , cuma kita mengelak kerana di pecayai setiap yang di larang itu ada kebaikkanya.

Oleh itu , bukan sahaja orang islam yang ada dalam dunia ini, jadi banyaklah tercipta barangan-barangan yang mungkin mengandungi benda-benda terlarang ni , ini adalah cara mudah untuk kenal ciri-ciri bulu khinzir yang di jadikan berus , sama ada berus make-up , berus untuk makanan , berus untuk melukis semuanya di perbuat dari bulu.

cara kenal bulu berus yang di perbuat dari bulu khinzir
cara kenal bulu berus yang di perbuat dari bulu khinzir

Cara untuk mengenal berus yang di perbuat dari bulu khinzir

Kebanyakkan berus yang murah , di import dari china di perbuat dari bulu khinzir.Ianya kerana terdapat ciri-ciri istimewa yang membuatkan berus yang di perbuat dari berus khinzir begitu popular digunakan untuk mengecat , mewarna dan membesihkan rumah.

Ciri-ciri bulu khinzir

  • Bulu yang rimbun dihujungnya , atau bercabang
  • Boleh di ubah suai menggunakan bahan kimia untuk menjadi lembut atau keras.
  • Susah tertanggal atau jatuh dan cepat rosak.
  • Senang di dapati berbanding bulu haiwan lain.

Perbezaan

Bulu khinzir hutan yang di panggil “Bristle”  kerana bentuk yang keras dan kasar.Hujung bulu khinzir ini mempunyai cabang (split ends).Bristle berasal dari wilayan Chunking China adalah satu pilihan terbaik untuk mengecat.

Manakala berus biri-biri atau kambing , banyak digunakan untuk kaligrafi. Hujungnya tidak bercabang seperti bulu khinzir. Bulu biri-biri atau kambing mempunyai hujung yang tajam.

Mungkin ….. ada hikmahnya Allah menjadikan ciri-ciri bulu semua haiwan ini berbeza-beza.

Diolah semula dari sumber :[link]

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

28 Comments:

  1. alaaaa…
    saye da check berus yg saye gune hari2 utk bersihkn abok kt laptop.. mmg bcabang.. xsangka slame ni saye guna berus bulu babi…!!!

  2. bgsnyer info ni…lama dh cari info ni. TQ PuanBee.

  3. Saya telah membaca post ini.

  4. Dengan lambakan barangan dari negara China sekarang ni,, perlu lebih hati2 dan kena ada ilmu utk tahu ,, bukan sahaja produk yg melibatkn bulu shj malah tentang produk2 yg lain juga,,tnks utk info yg sngt berguna ini,

  5. Saya telah membaca post ini.

  6. kadang ada kedai letak notis “Awas bulu babi”

  7. Bhya jugak kalau terslah beli nih.Tq untuk info.

  8. pelik juga ya, xkan la xda benda lain nk dijadikan berus

  9. Say ingatkan kebanyakkan berus mengunakan bulu kuda. Setiap kali beli kena belek dahulu.

  10. info yang menarik ni kak.. tak pernah tahu pun sebelum ni pasal nak bezakan bulu khinzir atau bulu biasa…

  11. maya mustwany

    good info
    thanks kak.
    memang kene hati2 la lepas ni..always alert.

  12. kena check betul2 sebelum beli bulu…eh beli berus! hihihihi…

  13. fuyooo…ada banyak cabang ya bulu khinzir ni..
    kalau mcmtu mesti org barat guna brus ni untuk cntikkan lukisan..

  14. pernah pergi kat satu pasar raya ni dia letak kan berus yang bulu khinzir ni sebelah je dengan berus biasa..
    lepas tu tak de tulis pulak tu..
    letak le kertas tanda amaran ke..kan??
    pergi dekat2 kotak tu baru nampak
    tanda amaran..
    tu pun kecik je..]takut orang tak beli kot..

  15. bagusnya info ni bee..
    Memang kadang2 takut nak beli berus ni especially berus mekap..

  16. sebuah info yang sangat baik

  17. info yang sangat berguna, kdg2 perkara mcm ni susah nak dikenalpasti kalau tak teliti.

  18. nice info…benda2 dari china ni memang kena alert sikit

  19. Berus yg ada dalam rumah ni pun hanya berus cat.. jap lagi nak check.. harap bukan bulu binatang tu la…

  20. haritu belikan adam set berus lukisan. naik juling bijik mata aku membelek hujung bulu tu. kene pastikan betul2….

  21. klu made in china ni.. kena hati2 le lebih sikit kan… thanx 4 info, baru ni kenal bulu b***… yg bercabang … jom geledah tgk berus mekap kiter (opss..sy xde :p)

  22. Time belajar pendidikan seni dulu kat sekolah pun memang dah ada kes ini, Now ibu bapa dah kena alert dan pilih untuk mereka.

  23. astarghfirullah…
    tak sangka betol..pas ni kena check betol2 la nak beli berus mekap 😉

  24. dari dulu sampai skrg masih ada lagi bulu berus Ba’ ni..
    masa sekolah dulu pernah terbeli coz suka tgk warna putih..
    lepas tuh mak suruh buang..

  25. maklumat penting semasa beli, anak2 biasanya pilih sebarang je. alternatif lain n nak kurangkan risiko cari buatan malaysia.

  26. Dulu masa saya sekolah rendah kes bulu berus lukisan guna bulu khinzir kecoh gak lah.Entah sekarang ada lagi ke tidak.

  27. Kalau tak ada ilmu susah juga mahu mengenal pasti… Bagus info sebegini didedahkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *