Bengkung pilihan ibu berpantang , Cara permakaian bengkung dan amalan ketika berbengkung

Share

Ibu berpantang sangat digalakkan memakai bengkung , walaupun ianya amalan tradisional, tapi sangat membantu menghilangkan perut yg menggeleber. Paling best, selepas bersalin sekiranya nak pakai macam biasa pun masih boleh. Sangat selesa memakai bengkung .  Tidak boleh dinafikan betapa pahit-manisnya pengalaman berpantang bagi wanita Melayu yang baru bersalin. Tempoh pantang selama 44 hari adalah suatu masa yang amat menguji kesabaran. Namun begitu, amalan berpantang masih dilalui dengan tekun dan rela oleh sebilangan besar wanita Melayu. Sebabnya? Dikatakan wanita yang baru melahirkan anak dijamin akan mendapatkan kembali potongan badan yang asal, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala, kelihatan jelita dan mampu menarik minat suami.

Terdapat beberapa amalan-amalan berpantang yang masih diamalkan secara meluas hari ini, tetapi berbengkung adalah amalan utama.

bengkong-opah-8

Bengkung biasanya tidak dipakai begitu sahaja.

Lapiklah bengkung dengan kain buruk supaya tidak kotor, kemudian alaskan dengan daun-daunan seperti daun pandan atau lengkuas. Emak saya lapik dengan daun beringin , daun manggis. Sapukan minyak dengan ramuan rempah dan herba; sapu juga di bahagian belakang. Baagian betis kaki. Baagian bahu. Jika sukar untuk mendapatkan daun-daunan herba, gunakanlah ubat krim bengkung yang boleh dibeli di kedai.

bengkong-opah-9

Apakah faedah berbengkung

Kehamilan dan pelahiran mengganggu badan wanita dan kesemua otot-otot, tulang, urat, sendi, dan lain-lain, sudah bertukar keadaan dan menjadi kembang dan bengkak disebabkan pengaruh hormon hamil,” kata Datin Sharifah. “Bengkung boleh mengempiskan perut, mengecutkan rahim bengkak dan merapatkan faraj yang telah regang dan longgar.”

Berbengkung juga dipercayai boleh membantu:

  • mengempiskan perut dan mengurangkan berat badan supaya potongan badan kembali kepada bentuk asal;
  • melindungi organ dalaman dan membolehkannya lebih cepat kecut dan kembali ke tempat asal;
  • mengetatkan perut dan otot-otot yang longgar semasa kehamilan;
  • menggalakkan postur yang baik, justeru, membantu penyusuan bayi;
  • memecahkan lemak dan selulit;
  • mencegah dari makan berlebihan.

bengkong-opah-10

Kami hasilkan bengkung customade yg sangat praktikal, berkualiti tinggi, efektif, elastik, mudah dan selesa dipakai dgn harga yg mampu milik. Kami berikan nama Bengkung Opah.

BENGKUNG OPAH ialah bengkung moden customade yang direka khas untuk ibu-ibu yang bersalinn melalui kaedah normal atau pembedahan (cesarean). Ia boleh mula dipakai dalam masa 24 jam selepas bersalin.

Sebagai sokongan kepada perut selepas bersalin agar boleh berdiri dengan lurus dan mudah bergerak. Juga untuk mengelakkan dari berasa sakit setiap kali terbatuk atau terbersin.

bengkong-opah-11

Material Bengkung Opah:

  1. Fabrik dari Cotton Scrub yang sejuk.
  2. Pelekat velcro yang kuat dan tidak mudah tertanggal.
  3. Lapikan pelekat yang tidak berbulu.
  4. Mudah dibersihkan.
  5. Melekat dibadan dan pinggang.
  6. Adjustable dan jenis lekat.
  7. 3 Panel Bengkung.
  8. Lebar/panjang : 38″
  9. Tinggi : 14″
  10. Free Size Fix S – XXL.

PROMOSI untuk anda…
Harga Sebenar: RM180 (bengkung sahaja)
Tapi kami nak bagi Harga PROMOSI untuk anda pembaca blog Puanbee.com

Hanya RM150 Termasuk pos dan free gift ( sabun selulit atau sabun breast ) best tauuu ..

Whatsapp ke 011-32095406 untuk beli bengkung opah.

Silakan share kat kawan2 korang yg sedang mengandung atau tag saja nama dorang. Terima kasih kerana perihatin.

 

Jemputlah membaca beberapa artikel kami yang lain seperti  :

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

8 Comments:

  1. Kaedah tradisional tetapi kini peralatan dah moden… bagus ni…

  2. Wajib pakai bengkung =)

  3. wah boleh cuba nanti ni…baru dua orang anak..dua2 pakai bengkung yang lain…dah ada berapa bengkung kat rumah sebab asyik mencari yang bagus

  4. Bengkung pun dah moden dan kalau dahulu banyak tali.

    Bengkung pun dah moden dan kalau dahulu banyak tali.

  5. Bengkung pun dah moden dan kalau dahulu banyak tali. 🙂

  6. Anak pertama saya tak disiplin bengkung. malas! huwaaaaaa. anak kedua ni nak disiplin sbb nak kuruss! 🙂

  7. walaupun tradisional, kaedah ini still efektif 🙂

  8. aku rasa aku pun kena bekung balik ni. hik hik hik..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *