Belajar SEO

Share

Hai.. kali ni seperti yang di janjikan dalam artikle saya yang lepas , saya dah kongsi traffic yang masuk ke blog puanbee.com , so ramai yang memberi komen dan suka jika saya kongsi cara untuk hasilkan artikle berkenaan SEO ni , selalu saya tegaskan , saya bukanlah pakar sangat pasal SEO ini , saya tak pernah belajar apa-apa pasal SEO , tapi saya banyak membaca dan membaca di blog orang yang dah lama tahu pasal SEO , blog orang yang admin nya memang dah lama pun menulis dalam blog , sekejap lagi saya kongsi kan link mereka ..

Ya! saya mengaku .. saya mendapat semua ranking selepas saya bertukar dari host percuma ke host berbayar , bermula dari situ baru saya merasa untuk mendapat traffic yang agak tinggi , Tapi jangan kata blog wordpress berbayar saja mampu dapat traffic tinggi , sedangkan blogspot yang percuma pun boleh mendapat traffic tinggi dengan hanya beberapa langkah bijak untuk menghasilkan artikle SEO ini ..

Contohnya blog cikgudahlia, blog beliau hanya menggunakan domain dan di host kan di blogspot , namum blog cikgudahlia tetap dapat menghasilkan artikle yang dapat berada di page pertama di google untuk satu-satu tajuk. Ada kekuatannya disitu .. saya sarankan korang selalu lah singgah dan belek entri lama cikgu dahlia , tengok cara cikgu dahlia menulis dan cara cikgu dahlia susun atur ayat ..itu adalah point paling penting ,

Selain cikgudahlia ..saya suka juga ke blog yanmieonline , traffic memang tinggi sampai tak tercapai dek akalku , saya tengok artikle yang admin yanmieonline hasilkan , saya kaji cara beliau , cara kaji plugin apa beliu pakai .. hehe tapi tak semua boleh ikut dan masukkan ke blog saya .. ada satu plugin SEO yang yanmieonline pakai dan blog lain pakai dan memberi review terbaik tapi blog saya tak boleh pakai .. percaya tak ? sendiri kaji lah ..

Selain mereka berdua saya suka sangat , selalu sangat ke blog ariffshah.com .. Setiap kali saya nak buat artikle baru saya akan baca satu artikle ini..

SEO Tutorial: The Perfectly Optimized Page

Korang baca dan kongsikan disini APA YANG KORANG FAHAM SELEPAS BACA ARTIKLE SEO Tutorial: The Perfectly Optimized Page DISINI ! saya nak tengok .. setakat mana korang usaha untuk belajar SEO.

Kemudian baru ada artikle tips dari saya …

sekian,

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini. Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

70 Comments:

  1. salam blogger dari indonesia kakak.. yuk saling sambung silaturrahim sesama blogger.. tenplate blog ini bagus nan oke

  2. Salam Puanbee.. hmmmm tq for the very useful info.. memang menarik & u have a very eyes catching blog.. all the best. blh lah jd sifu kpd newbie like me

  3. wah…tq bee..sha dh terjah blog ariff..fhm a bit on SEO…n komen kwn2 kt ats turut mbantu..let me terjah blog yanmie dan cikgudahlia utk more info..lastly is practise the SEO!!!!

  4. Assalam, kak … bagus entry kakak nie, lebih2 lagi newbie macam aya nie… bnyak yang perlu di s2dy lagi ttg SEO… besalah bdak baru blajar lah katakan…huhuhuh…

    • wasalam , tak pe kalau nak belajar .. banyak kan membaca je dekat internet melambak tutor dan tips untuk bermain SEO , last sekali ken lah cuba buat kan .. πŸ™‚ good luck!

  5. Assalam, waaaa nampak menarik… lagi pun saya nie newbie lagi dan bnyak yng perlu s2dy ttg SEO nie…. huhuhu

  6. kalau nak pandai kene la study betol2 bab seo ni tapi kene cari mase yang betol2 free..memang banyak lagi yang x tau ni pasal seo..pasni nak kene terjah blog2 yang akk bagi tau tu πŸ™‚

  7. Pingback: Jawab Soalan Biasa Tentang SEO | PuanbeeDOTcom

  8. tips yg bagus akak…sebaiknya kita belajar seo dr blog yg biasa main seo..tgk apa entry yg diorg buat..belajar based on experience..tp sy rs akak mmg bagus la..terbaik sbb ciktom kenal akak dr awal jgk smpi la pencapaian akak skang ni…nampak flow pencapaian blog akan yg makin bagus…solute akak!

  9. sy pun tak mahir lg pbee…

  10. tak abis-abis lagi blajo SEO ni bee.. kena tingkatkan usaha..

  11. hehe..nak komen lg..kdg2 bila buat entry seo ni rs cam dah hilang dah ke’personal’an blog..kalau dulu..blog byk kisah sendiri je..tp skang kena campur adukkan dengan cerita lain..huhu..

  12. Memang seronok bila tengok graf blog naik .. (“,)

  13. memang kena rajin mengkaji. kak liza tak leh nak fokus juga sebab busy dgn hal rumah & anak2. pelan2 le.. tapi memang suka juga cikgudahlia. memang hebat… bee tetap hebat juga.

  14. Aah tapi kalau over-SEO pulak orang tak suka…kena berpada-pada…

    • yup pandai2 lah garap entri di blog dn cr kawan.. biasanya kawan ni dia sokong je apa kita buat .. kalau kawan tu tk berapa ikhlas.. memang mcm2 alasan depa bagi.. biasalah kan dunia..

  15. salam..
    saya sendiri masih belajar dan
    belajar..blog cikgu dahlia memang
    saya heran..loading lambat pun
    mendapat tempat di SEO..
    ada kelebihan di sana yang saya
    belum nampak..terima kasih
    berkongsi..saya akui blog
    domain bayar WordPress lebih
    mesra SEO kerana mereka
    ada plug in keyword kan?

  16. buku tu terbaik.. basic semua diolah..siap dengan tips2 lagi..dah lama khatam kat situ.. πŸ˜‰

  17. maaflah pbee,Seo tu terletak kat mana,pada tajuk entry ke?dari Tag/label ke? ataupun setiap dari perenggan entry kita? sorrylah klu soalan ini soalan bdk darjah satu..he.he.he.

    • Seo merangkumi semua isi kandungan artikle , dari tajuk , setiap peranggan , permulaan artikle , pengakhiran artikle dan tag/label .. hehe sebab tu ct kena tengok link yg last bee bg tu lebih faham ..

  18. SEO mmg penting tp myra xberapa reti nak guna SEO nie..

    Nak belajar tp masa agak terhad, mungkin 1 hari nanti kot insyaAllah πŸ™‚

  19. adoi bee tak sempat nak belajar lg nie.hehe..

  20. akak dah banyak baca dari blog yg bee syorkan..tapi secara jujurnya akak x berapa faham sangat kecuali pada satu blog saja iaitu pendekar berkuda..hahaha πŸ™‚ jujur ni tau..bukan apa la ek..gaya bahasa yg dia tulis tu mudah nak faham..sekali dgn gambar apa semua..kira mcm tutorial bergambar la..

  21. Ibu Mifzal ArsyadΒ©

    betul tu bee..dulu sy pun x terpikir nak hasilkan entry SEO ni..tp selepas mengkaji n baca dr blog 2 yg dah berpengalaman..experiment sy ttg SEO agak berjaya..trafik blog sy naik mencanak dlm tempoh sebulan je..kalu dulu nak lepas UV 100 tu kemain sakit..skang ni alhamdulillah..x de entry pun traffic masih kencang.. πŸ™‚

    thanks 4 sharing

  22. selalu entri tak mesra SEO sangat. ntahla. hehehe. tetapi SEO ni memang bagus.

    • hehe kadang2 boleh selitkan .. taksemestinya berita semasa SEO ni ..contoh jika kita nak bercerita tentang penjagaan rambut , kita guna skill SEO dan dpt page pertama walaupun artikle tu bukan utk SEO ..dr situ dpt pengunjung yang berkekalan kalau artikle mantap permainan SEO nya

  23. Siapa y pandai main SEO, trafik memang mencanak.. betol tak kak bee??

  24. haaa…da ada post pasal seo..
    6t saya tengok blog dikatakan puanbee 2..
    πŸ™‚

  25. bila PB puji blogger perempuan…rasa seronok kerana di situ persaingan sihat antara lelaki dan perempuan juga….

  26. kalau kak yanmie tu..kalau tanya ape2 soalan n dia..berdesup dia jawab

  27. suka baca tips seo tapi entah kenapa saya
    tak suka buat entry seo di blog saya.
    selalu jugak saya sarankan kawan2
    bermain dengan seo untuk mantapkan traffic.
    terutamanya blogger yang tak de masa nak online.

    • mcm saya tak suka sepenuhnya , tapi saya buat juga entri SEO untuk senangkan saya menjual VCO saya tu πŸ™‚ setakat ni ramai pelanggan saya dtg dr blog dan google .. saya tanya pelanggan ada blog ke ? diorang ckp tk de.. so diorang boleh sampai ke blog saya hanya melalui SEO .. penting juga SEO

  28. tak tercapai dek akal nak main SEO ni….

  29. Masalah utama apabila mengunakan keyword popular ada lah saingan yang turut mendapat perhatian blogger yang lain, dekat sini memerlukan kemahiran bagaimana mengolah kesesuaian keyword.

    Google telah mengambil langkah mengenal dengan menapis blog yang eksploitasi keyword. Yang penting tulis dari cetusan hati kelak perhatian daripada pembaca setia tidak kira yang aktif komen atau pun silent reader akan menyumbang unik trafik.

  30. amboi gaya bee di hujung entri dah mcm cekgu tuisyen .. hehehe .. jgn mare aa bee..bee dah naik lg satu tahap lebih maju dlm SEO kan .. bagus ler.. πŸ˜‰

  31. Nice.. ilmu SEO mmg sangat luas.. setiap masa akan sentiasa ada perubahan ekoran dari perubahan algorithma Google… Skill dan teknik SEO terbaru akan sentiasa di perlukan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *