Bayi Tersedak Susu Ibu ? Peringatan Untuk Kaum Ibu

Saya tak tahu nak cakap apa lah bab ni , benda tak terjadi pada kita kan. Ramai ibu-ibu muda di luar sana yang masih tak faham kalau menyusukan bayi haruslah duduk atau jangan tidur , bayi memang boleh mengawal hisapan dia , kalau dia tak hisap susu tak keluar. Itu teori Doktor dan pakar perubatan yang biasa kita dengar , kalau pergi jumpa Doktor mana-mana pun sama je.

Tapi ada kes yang susu ibunya memang mengalir dengan banyak sekali,bayi tak hisap pun susu tetap akan mengalir , lapik dengan span untuk halang susu ibu tu mengalir pun masih akan mengalir , saya tahu sebab itu pengalaman saya. Bayi tak boleh minum terus dari badan saya kerana susu terlalu laju keluar , saya perlu perah dulu baru susukan bayi , untuk orang yang macam saya , jangan lah sesekali beri susu kepada bayi sambil baring atau pun tidur , memang bahaya.

cara pegang bayi ketika menyusukan bayi dengan susu ibu

Kadang-kadang bila dah jadi ibu kita kena banyak berkorban , mengantuk macam mana pun .. semasa bayi nak susu berkorban , bangun dan susukan dia , sekejap je pun.. lepas bayi dah habis menyusu sambung lah tidur balik. Jangan leka , nanti akibatnya kita kena tanggung .. menyesal tak sudah lah jawabnya ..Mengandungkan bayi tu 9 bulan bukan senang .. hanya selepas kita lahirkan anak , besarkan dia didepan mata baru terbalas segala kesakitan semasa mengandung dan melahirkan anak tu.

Semoga dapat jadi panduan untuk ibu-ibu yang pertama kali melahirkan bayi , biasa orang yang anak dah 2 – 3 mesti dah faham segala teknik-teknik nak jadi ibu ni. Anak saya semua menyusu badan , bila dah besar baru sambung dengan botol. Allhamdulillah .. rezeki anak-anak melimpah ruah. Susu tak pernah berhenti mengalir.

Kebanyakkan tanya saya , macam mana susu saya boleh begitu banyak . Saya cuma amalkan susu , kurma dan air kosong dengan banyak , walaupun semasa berpantang. Ikut cara orang tua-tua berpantang .. jangan minum air banyak-banyak kan ? tapi bagi saya kalau tak minum air banyak macam mana badan kita nak beroperasi dengan baik ? nak hasilkan susu ? nak melawaskan apa yang kita makan semasa berpantang ? dan macam-macam lagi.

Saya tengok paper hari ni “anak tersedak susu ibu” alahai .. kang ibu-ibu muda takut nak menyusukan anak pulak. Ubah sikit tajuk tu .. tajuk sesuatu berita memainkan peranan.

teknik menyuskan bayi dengan betul

Teknik Penyusuan Ibu Yang Betul :

  1. Pastikan anda selesa (duduk/baring).
  2. Pegang bayi rapat, keseluruhan badan bayi menghadap anda (perut bertemu perut).
  3. Sentuh puting anda pada mulut bayi. Tunggu sehingga ia membuka mulut dengan luas seperti menguap, masukkan tompok hitam (aerola) ke mulut bayi.
  4. Dagu bayi menyentuh payudara.
  5. Kedengaran bunyi bayi menelan. (dengar cara bayi menelan , jangan tidur :) )

Kenapa Bayi Tersedak Susu – Oleh Pensyarah Jabatan Anatomi, Fakulti Perubatan Universiti Malaya, Dr. Noor Eliza Hashim,Penulis : RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH

DR. Noor Eliza Hashim, menjelaskan, masalah ini berpunca daripada proses menelan makanan oleh bayi.“Penyusuan bayi adalah satu proses yang memastikan makanan yang ditelan memasuki saluran makanan iaitu esofagus. Ia bersambung dengan perut dan kemudiannya ke usus kecil dan besar manakala saluran pernafasan (trakea) bersambung dengan paru-paru,” katanya.

Beliau menjelaskan, jika trakea ini tersumbat, udara tidak akan dapat masuk ke dalam paru-paru lalu menyebabkan organ-organ di dalam badan tidak mendapat bekalan oksigen.

Menurut Dr. Noor Eliza, organ seperti jantung dan otak jika tidak mendapat bekalan oksigen, tidak dapat berfungsi dan ini boleh menyebabkan kematian.

Dalam keadaan yang normal, makanan yang turun dari mulut tidak akan masuk ke dalam trakea.

“Ini kerana apabila kita menelan, struktur yang dinamakan epiglotis yang terdapat di bahagian pangkal salur trakea akan menutup salur trakea dan makanan itu hanya akan melalui saluran esofagus. Proses inilah yang dilalui bayi yang sedang minum susu,” katanya.

Selain itu, di dalam larinks juga terdapat kotak suara (vocal cord). Semasa bayi menangis, kotak suara ini bergetar dan larinks tidak ditutup oleh epiglotis.

Oleh itu, apabila bayi diberi minum susu ketika dia sedang menangis dengan kuat, risiko untuk susu termasuk ke dalam saluran pernafasan adalah lebih tinggi.

Posisi bayi “Faktor-faktor lain yang menyebabkan bayi tersedak susu adalah posisi bayi ketika menyusu. Susu lebih senang memasuki salur pernafasan jika bayi baring terlentang,” jelas beliau.

Dr. Noor Eliza menjelaskan, cara kedua yang boleh menyebabkan gejala tersedak susu adalah gastroesofagial reflux.

Dalam keadaan ini, susu di dalam perut akan keluar semula ke atas melalui esofagus dan kemudian memasuki saluran trakea.

Ini disebabkan oleh otot sfinkter antara esofagus dan perut yang masih lemah pada bayi.

Reflux ini lebih mudah berlaku jika bayi menyusu dalam keadaan terlentang. Jenis susu yang lebih pekat boleh digunakan untuk mengurangkan masalah reflux ini. Kebiasaannya masalah reflux akan pulih dengan sendirinya apabila bayi semakin membesar,” tambahnya.

Terdapat juga kes-kes bayi lemas ketika menyusu disebabkan penyakit kongenital atau saraf yang boleh menjejaskan fungsi saluran makanan dan pernafasan.

“Contoh penyakit kongenital seperti trakeo-esofagial fistula iaitu terdapat komunikasi di antara trakea dan esofagus. Walaupun jarang terjadi, faktor penyakit ini meninggikan risiko seseorang bayi itu untuk mengalami masalah tersedak ini,” ujarnya.

Jika berhadapan dengan situasi mencemaskan ini, Dr. Noor Eliza menasihatkan berhenti menyusukan dengan segera dan tegakkan posisi bayi.

Sekiranya bayi kelihatan sukar bernafas segeralah ke hospital yang berdekatan.

Saya dah bold kan dan gariskan apa yang penting dalam petikan ulasan DR.Noor Eliza tu , baca betul-betul , lagi senang jika kita ikut cara menyusu yang bertul di atas , elok untuk diri sendiri dan juga bayi , jika boleh elakkan , kita elakkan , jika dah elak tapi jadi juga , kita kena terima Qada’ dan Qadar nya.

Comments

  1. saya bagi ank susu mengiring sambil baring.malam je.after die da bis nyusu pun sy still pegang bby posisi mengiring sekurg2nya sejam lebih sebelum terlentangkan die..tu pun sy xde tido lena tuk setengah jam awl..sebab nk perhatikan btl2 bby ok n nafas ok.

  2. Lojik juga macam tu, bukan sebab mengiring tu teknik yang tak betul tapi mungkin bayi dengan tak sengaja ke posisi terlentang selepas menyusu. Ibu kena alert jangan sampai tertidur semasa bayi habis menyusu :)
    fatihah Yaacob recently posted..Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Ajar Cara Buat Blog Jadi TerkenalMy Profile

  3. Terima kasih Puan atas tips2nya dalam menyusui bayi
    Informasi ini nantinya akan sangat berguna buat saya ketika sudah memiliki bayi :)
    Rina recently posted..Easy Ways To Create And Build A Responsive Website DesignMy Profile

  4. salam. baby saya menyusu selalu baring, kalau tidak dia x lena. mcm mne nk atasi yer. risau jgak.

  5. DarlingAs Aj :

    Sy ada 4org anak. Tunjuk ajar dari aruah ibu saya, anak yg tersedak susu ni kita secepat yg mungkin meniup d kedua-dua lubang hidung bayi dgn kuat insyallah! Bayi kita akn selamat dari tersedak yg teruk. Dan saya telah mengamalkannya ….alhamdulillah! Anak2 saya selamat dlm menyusu.

  6. aah ramai dah kes tersedak susu ni..
    kesian.. :(
    maya mustwany recently posted..PERSONALITI MENGIKUT MINUMANMy Profile

  7. bee..
    sama lah kakyong.. masa anak masih baby memang menyusukan baby sambil duduk & makesure baby dlm kedudukan yg betul.. even terjaga malam pun memang cekalkan hati duduk betul2 & pangku baby elok2… dah umur 1 tahun lebih baru la berani bg sambil baring.. tu pun masih la dlm mode berjaga2…
    kakyong recently posted..Biznes dropship untuk mereka yang tiada modal besarMy Profile

  8. sedih dgr berita gitu…
    mmg penat ada bby kecik ni. tu yg ada yg terlelap masa nenen bby sambil baring. so, suami pun kena la bantu isteri.. ringan2kan mana mn yg patut….
    kakngah recently posted..Mummy Saya Mau Kurus Seperti Ultrabook Toshiba Portege Z830My Profile

  9. tu yg ada kes bby mati lemas.. dekat dgn tmpt tinggal kami dulu.. ad yg kate lemas kena hempap dgn susu ibunya … huhuhu
    Ummi Hanie recently posted..Lelaki kacak penggila keretaMy Profile

  10. TopiJerami90 :

    kes macam nie memang bahaya..
    tapi xambik port pun…
    sebab tak kahwin lagi..hehe
    TopiJerami90 recently posted..Semakan Kemasukan Matrikulasi 2012My Profile

  11. puan kutu :

    kita mmg byk persamaan.kutu pun jenis susu byk melipah ruah.nak perah tak payah pakai alat,guna tangan jer.hehe..mmg minu air suam dengan byk sekali time berpantang.tak ikut petua org2 tua..:)

    kadang2 benda nie dah nak jadi.ibu mana yg nak anaknya tersedak susu.tp bagus klu kita hindari dengan panduan yg bee beri..:)
    puan kutu recently posted..Jom Like Adelia Kids & Mums ShoppeMy Profile

  12. tu lah kan..benda nak jadi..tp kalau berhati2 perkara begini boleh dielakkan..mengantuk mcm mana pun cuba la berjaga sehingga anak selesai menyusu..x lama pun kan..
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Awstat (Statistik Blog) @KMA Bagi Suku Tahun Pertama 2012My Profile

  13. memang kalau menyusu badan pun baby still boleh kene tersedak susu…saya dulu masa ammar kecil algi, memang menyusu sambil duduk..bila dia dah besar sikit ni baru menyusu sambil baring..itupun saya selalu perhatikan dia..takut ada apa2 ke..risau..huhu..
    bardboo recently posted..Sudah 25 Tahun! Eh Muda Lagi Kan?My Profile

  14. susah juga ya…huhu..ingt mnum botol susu jer boleh tersedak…
    dzuandiey recently posted..GSC berikan 25,000 tiket wayang percuma seluruh negaraMy Profile

  15. macam mana nak cakap ek..ermmm..macam mana pulak bayi boleh tersedak susu ibu ye..susahnya kalau bukan doktor ni..nak bagi pendapat sebarangan pun x boleh.. :)
    mrs.yie recently posted..DOWNLOAD PEKELILING PERKHIDMATAN AWAM SSM 2012My Profile

  16. oh ingat tersedak susu botol je…tak sangat boleh tersedak susu badan…hati2 bakal ibu dan ibu2 sekalian
    azura recently posted..Aung San Suu Kyi mungkin Presiden Myanmar 2012My Profile

  17. aku rasa tak pernah lagi tersedak dulu. haha..
    titan recently posted..Digi Awards vs Cabaran SEO Lelaki KacakMy Profile

  18. Penting ni bagi mereka yg bakal ibu @ bapa. . .tapi aku ni tunang pun belum. . .hehe

  19. Ada yang meninggalkan bayi mereka menyusu botol dengan meletakkan botol pada dada bayi. Kalau jenis botol bukan anti colic akan berlaku free flow membahayakan. Cuba cari botol jenis anti colic kerana tanpa sedutan ia tidak akan mengalir keluar.
    akubiomed recently posted..5 entri terbaik Denaihati di Google Search MalaysiaMy Profile

  20. kena betul-betul bagi anak sendiri makan, jangan sambil lewa je sambil baring menyusu tak baik kata nenek saya dulu.
    eiela recently posted..Gulai Sardin Simple Tapi SedapMy Profile

  21. kes ini kerap terjadi..
    terutama kepada ibu-ibu muda..
    so, berhatilah dan jadikan panduan..
    mie recently posted..Coklat Percuma Dari Cik Puan UbieMy Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge