May
2012

Basic Step Tarian Zumba Untuk Bersenam

Tertarik dengan video ni di youtube , tarian zumba untuk bersenam , kalau rajin semuanya boleh .. saya pakai corset premium beautiful tapi disebabkan lemak memang dah tepu sangat , makanya saya kena bersenam kalau tidak pancit .. biasanya jika kita bersenam dan keluarkan peluh .. hari-hari yang kita lalui akan lebih cergas .

Tarian Zumba : Zumba yang bermaksud “bergerak cepat”. Tarian Zumba merupakan gabungan dari muzik, step aerobic dengan beragam gerakan tarian Latin seperti tarian samba, merengue, salsa, reggae, hip hop, mambo, rumba, flamenco dan calypso dan banyak lagi. Zumba sendiri berasal dari bahasa Kolombia dari kata zum zum dan dipopularkan Beto Perez. Pertama kali diperkenalkan di Amerika Serikat pada 1990-an, zumba dance terus mendapatkan penggemar yang ramai.

Target Latihan Zumba Fitness

Seperti tarian yang lain yang merupakan latihan cardio, zumba memiliki gerakan bertenaga sehingga menimbulkan contraksi pada otot. Gerakan yang cepat juga menghasilkan tidak hanya pembakaran kalori dan lemak tetapi sekaligus menyihatkan jantung.

Target latihannya adalah all core, dengan sasaran fat and calorie burning, seperti dansa umumnya zumba bisa membakar 400-800 kalori, namun pada tingkatan mahir, tarian ini bisa membakar lebih dari 1000 kalori per satu jam latihan,”

Zumba melatih seluruh tubuh dari kepala hingga kaki. Gaya tarian latihan yang berfokus pada gerakan puncak, perut dan pinggul, mampu meningkatkan fleksibilitas tubuh jadi lebih baik.

Tapi Zuma agak susah.. lebih suka ikut Aerobic biasa contoh di bawah .. walaupun step senang nak ikut .. tapi percayalah separuh jalan saja dah semput .. jantung bedegup kencang … perghhh …

P/S : Biasanya tak ikut step sangat , hantam saja asalkan berpeluh :)

33 thoughts on “Basic Step Tarian Zumba Untuk Bersenam

  1. Pingback: Makan durian di dusun dan resepi durian crepe | Puanbee.com | Diari Ibunda

  2. Kutu nak ikut gak aerobik tp anggota nie semua jenis keras.haha..so pergi jog n jalan laju jer la.mujur en suami sudi temankan.skang kami jog berdua..time kutu tak kerja pagi bolehlah..:)
    puan kutu recently posted..Menuju Syurga Dari DapurMy Profile

  3. buat mana yg larat dulu. lama2 bila dah biasa okla. Sy selalu ikut aerobik dlm dvd jugak. Zumba pun pernah cuba dgn kwn kat ofis. Kami buat dlm bilik tertutup utk kaum perempuan je hr Jumaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge