Basic Step Tarian Zumba Untuk Bersenam

Tertarik dengan video ni di youtube , tarian zumba untuk bersenam , kalau rajin semuanya boleh .. saya pakai corset premium beautiful tapi disebabkan lemak memang dah tepu sangat , makanya saya kena bersenam kalau tidak pancit .. biasanya jika kita bersenam dan keluarkan peluh .. hari-hari yang kita lalui akan lebih cergas .

Tarian Zumba : Zumba yang bermaksud “bergerak cepat”. Tarian Zumba merupakan gabungan dari muzik, step aerobic dengan beragam gerakan tarian Latin seperti tarian samba, merengue, salsa, reggae, hip hop, mambo, rumba, flamenco dan calypso dan banyak lagi. Zumba sendiri berasal dari bahasa Kolombia dari kata zum zum dan dipopularkan Beto Perez. Pertama kali diperkenalkan di Amerika Serikat pada 1990-an, zumba dance terus mendapatkan penggemar yang ramai.

Target Latihan Zumba Fitness

Seperti tarian yang lain yang merupakan latihan cardio, zumba memiliki gerakan bertenaga sehingga menimbulkan contraksi pada otot. Gerakan yang cepat juga menghasilkan tidak hanya pembakaran kalori dan lemak tetapi sekaligus menyihatkan jantung.

β€œTarget latihannya adalah all core, dengan sasaran fat and calorie burning, seperti dansa umumnya zumba bisa membakar 400-800 kalori, namun pada tingkatan mahir, tarian ini bisa membakar lebih dari 1000 kalori per satu jam latihan,”

Zumba melatih seluruh tubuh dari kepala hingga kaki. Gaya tarian latihan yang berfokus pada gerakan puncak, perut dan pinggul, mampu meningkatkan fleksibilitas tubuh jadi lebih baik.

Tapi Zuma agak susah.. lebih suka ikut Aerobic biasa contoh di bawah .. walaupun step senang nak ikut .. tapi percayalah separuh jalan saja dah semput .. jantung bedegup kencang … perghhh …

P/S : Biasanya tak ikut step sangat , hantam saja asalkan berpeluh :)

(Visited 165 times, 1 visits today)

36 thoughts on “Basic Step Tarian Zumba Untuk Bersenam

  1. Pingback: Model Baju Hw | baju.dara01.com

  2. Pingback: Model Baju Aerobik 2013 | Gaya Baju Terbaru

  3. Pingback: Ladies only Zumba classes Ampang | Puanbee.com

  4. Pingback: Makan durian di dusun dan resepi durian crepe | Puanbee.com | Diari Ibunda

  5. puan kutu

    Kutu nak ikut gak aerobik tp anggota nie semua jenis keras.haha..so pergi jog n jalan laju jer la.mujur en suami sudi temankan.skang kami jog berdua..time kutu tak kerja pagi bolehlah..:)

  6. titan

    tak layan zumba ni pun leh kuruskan badan. hoho..

    lari setiap hari dalam 2.4 km. kawal makan. Itu dah cukup untuk hilang 10kg dalam 3 bulan. hoho..

  7. transformed hw

    buat mana yg larat dulu. lama2 bila dah biasa okla. Sy selalu ikut aerobik dlm dvd jugak. Zumba pun pernah cuba dgn kwn kat ofis. Kami buat dlm bilik tertutup utk kaum perempuan je hr Jumaat.

  8. Ummi Hanie

    alamak… seksanya pakaian.. hak3x… bese le omputehs kan…

    nis tringin juge join benda2 ni, dolu2 penah le aerobik sikit, pun dah best πŸ˜‰

    nis cdg nk cari satu gelung hula hoop tu πŸ˜‰

    1. puanbee Post author

      asalkan keluar peluh kan , sy kalau dah tk terikut stepnya tu .. layan baby joget je le ..

      tapi heran budak kecik boleh lompat2 tk berenti sampai org besar yg ikut dia semua krem kaki tau ..dasyat ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>