Basic Step Tarian Zumba Untuk Bersenam

Tertarik dengan video ni di youtube , tarian zumba untuk bersenam , kalau rajin semuanya boleh .. saya pakai corset premium beautiful tapi disebabkan lemak memang dah tepu sangat , makanya saya kena bersenam kalau tidak pancit .. biasanya jika kita bersenam dan keluarkan peluh .. hari-hari yang kita lalui akan lebih cergas .

Tarian Zumba : Zumba yang bermaksud “bergerak cepat”. Tarian Zumba merupakan gabungan dari muzik, step aerobic dengan beragam gerakan tarian Latin seperti tarian samba, merengue, salsa, reggae, hip hop, mambo, rumba, flamenco dan calypso dan banyak lagi. Zumba sendiri berasal dari bahasa Kolombia dari kata zum zum dan dipopularkan Beto Perez. Pertama kali diperkenalkan di Amerika Serikat pada 1990-an, zumba dance terus mendapatkan penggemar yang ramai.

Target Latihan Zumba Fitness

Seperti tarian yang lain yang merupakan latihan cardio, zumba memiliki gerakan bertenaga sehingga menimbulkan contraksi pada otot. Gerakan yang cepat juga menghasilkan tidak hanya pembakaran kalori dan lemak tetapi sekaligus menyihatkan jantung.

Target latihannya adalah all core, dengan sasaran fat and calorie burning, seperti dansa umumnya zumba bisa membakar 400-800 kalori, namun pada tingkatan mahir, tarian ini bisa membakar lebih dari 1000 kalori per satu jam latihan,”

Zumba melatih seluruh tubuh dari kepala hingga kaki. Gaya tarian latihan yang berfokus pada gerakan puncak, perut dan pinggul, mampu meningkatkan fleksibilitas tubuh jadi lebih baik.

Tapi Zuma agak susah.. lebih suka ikut Aerobic biasa contoh di bawah .. walaupun step senang nak ikut .. tapi percayalah separuh jalan saja dah semput .. jantung bedegup kencang … perghhh …

P/S : Biasanya tak ikut step sangat , hantam saja asalkan berpeluh :)

(Visited 121 times, 1 visits today)
About puanbee

Seorang anak , isteri dan ibu. Mempunyai 4 orang cahaya mata. Berumur 30-an , Suri rumah sepenuh masa tetapi mempunyai perniagaan online. Segala terguran dan komen boleh terus hubungi admin melalui EMAIL.

Comments

  1. Zuripah Saliun :

    Org tinggi darah boleh ke berzumba?

  2. kat gym een ada kelas zumba ni. selalu cuci mata je. haha

  3. asal gerak jer..janji peluh..hehe

  4. Kutu nak ikut gak aerobik tp anggota nie semua jenis keras.haha..so pergi jog n jalan laju jer la.mujur en suami sudi temankan.skang kami jog berdua..time kutu tak kerja pagi bolehlah..:)

  5. Tak boleh saya bersenam dengan tarian ni..hilang kelelakian sy..huhu..

  6. tak layan zumba ni pun leh kuruskan badan. hoho..

    lari setiap hari dalam 2.4 km. kawal makan. Itu dah cukup untuk hilang 10kg dalam 3 bulan. hoho..

  7. buat mana yg larat dulu. lama2 bila dah biasa okla. Sy selalu ikut aerobik dlm dvd jugak. Zumba pun pernah cuba dgn kwn kat ofis. Kami buat dlm bilik tertutup utk kaum perempuan je hr Jumaat.

  8. alamak… seksanya pakaian.. hak3x… bese le omputehs kan…

    nis tringin juge join benda2 ni, dolu2 penah le aerobik sikit, pun dah best 😉

    nis cdg nk cari satu gelung hula hoop tu 😉

  9. hehe..kalau ummi berzumba, boleh semput jadinya bee..tapi memang nampak best je bila ada muzik sekali tu.

  10. nak kena try ni…
    tapi dalam bilik sorang2 la..
    eheheee

  11. betul tu… zumba mmg heavy. tak terikut. saya wat cardio fat blast utk beginner pun semput. hahaha…

    bertahun x keluarkan peluh :)

    • asalkan keluar peluh kan , sy kalau dah tk terikut stepnya tu .. layan baby joget je le ..

      tapi heran budak kecik boleh lompat2 tk berenti sampai org besar yg ikut dia semua krem kaki tau ..dasyat ..

  12. Wah Puan Bee boleh ajak anak-anak bersenam sekali. :-)

  13. UpProfits :

    Tarian poco-poco leh tak PB? hehe

  14. Salam,

    Memang best buat Zumba ni, sebelum ni memang duk layan zumba hihihi, lah ni cuti 1 tahun ler kot 😀

Trackbacks

  1. […] Basic step tarian zumba untuk bersenam | puanbee.com […]

  2. […] dik non …. kalau en suami balik saya memang rajin main badminton , bila dia tak ada saya ikut kelas zumba untuk ladies sahaja ni , bayaran pun cuma RM5.00 sekali join , dekat pula tu dengan rumah ..dan part paling best […]

  3. […] kalau lah aku ada dusun ” tajuk novel bin berangan saya kali ini. Hahaha .. penat-penat joget tarian zumba tadi , senaman kononnya , pastu dalam kepala duk terbayang durian , durian dan durian , saya memang […]

Speak Your Mind

*