Basic Step Tarian Zumba Untuk Bersenam

Tertarik dengan video ni di youtube , tarian zumba untuk bersenam , kalau rajin semuanya boleh .. saya pakai corset premium beautiful tapi disebabkan lemak memang dah tepu sangat , makanya saya kena bersenam kalau tidak pancit .. biasanya jika kita bersenam dan keluarkan peluh .. hari-hari yang kita lalui akan lebih cergas .

Tarian Zumba : Zumba yang bermaksud “bergerak cepat”. Tarian Zumba merupakan gabungan dari muzik, step aerobic dengan beragam gerakan tarian Latin seperti tarian samba, merengue, salsa, reggae, hip hop, mambo, rumba, flamenco dan calypso dan banyak lagi. Zumba sendiri berasal dari bahasa Kolombia dari kata zum zum dan dipopularkan Beto Perez. Pertama kali diperkenalkan di Amerika Serikat pada 1990-an, zumba dance terus mendapatkan penggemar yang ramai.

Target Latihan Zumba Fitness

Seperti tarian yang lain yang merupakan latihan cardio, zumba memiliki gerakan bertenaga sehingga menimbulkan contraksi pada otot. Gerakan yang cepat juga menghasilkan tidak hanya pembakaran kalori dan lemak tetapi sekaligus menyihatkan jantung.

Target latihannya adalah all core, dengan sasaran fat and calorie burning, seperti dansa umumnya zumba bisa membakar 400-800 kalori, namun pada tingkatan mahir, tarian ini bisa membakar lebih dari 1000 kalori per satu jam latihan,”

Zumba melatih seluruh tubuh dari kepala hingga kaki. Gaya tarian latihan yang berfokus pada gerakan puncak, perut dan pinggul, mampu meningkatkan fleksibilitas tubuh jadi lebih baik.

Tapi Zuma agak susah.. lebih suka ikut Aerobic biasa contoh di bawah .. walaupun step senang nak ikut .. tapi percayalah separuh jalan saja dah semput .. jantung bedegup kencang … perghhh …

P/S : Biasanya tak ikut step sangat , hantam saja asalkan berpeluh :)

Search

Comments

  1. Zuripah Saliun :

    Org tinggi darah boleh ke berzumba?

  2. kat gym een ada kelas zumba ni. selalu cuci mata je. haha
    Fazreen recently posted..Terinspirasi Daripada Model Perniagaan TomsMy Profile

  3. asal gerak jer..janji peluh..hehe
    Jebeng Otai™ recently posted..Wireless ChargingMy Profile

  4. Kutu nak ikut gak aerobik tp anggota nie semua jenis keras.haha..so pergi jog n jalan laju jer la.mujur en suami sudi temankan.skang kami jog berdua..time kutu tak kerja pagi bolehlah..:)
    puan kutu recently posted..Menuju Syurga Dari DapurMy Profile

  5. Tak boleh saya bersenam dengan tarian ni..hilang kelelakian sy..huhu..
    Hafizul recently posted..Perginya Tak Kembali LagiMy Profile

  6. tak layan zumba ni pun leh kuruskan badan. hoho..

    lari setiap hari dalam 2.4 km. kawal makan. Itu dah cukup untuk hilang 10kg dalam 3 bulan. hoho..
    titan recently posted..Pengalaman jual baju kurung..erk!My Profile

  7. buat mana yg larat dulu. lama2 bila dah biasa okla. Sy selalu ikut aerobik dlm dvd jugak. Zumba pun pernah cuba dgn kwn kat ofis. Kami buat dlm bilik tertutup utk kaum perempuan je hr Jumaat.

  8. alamak… seksanya pakaian.. hak3x… bese le omputehs kan…

    nis tringin juge join benda2 ni, dolu2 penah le aerobik sikit, pun dah best ;)

    nis cdg nk cari satu gelung hula hoop tu ;)
    Ummi Hanie recently posted..Budak hilang, Nayati sudah kembali ke pangkuan keluargaMy Profile

  9. hehe..kalau ummi berzumba, boleh semput jadinya bee..tapi memang nampak best je bila ada muzik sekali tu.
    ummiross recently posted..YANG SEDIKITMy Profile

  10. nak kena try ni…
    tapi dalam bilik sorang2 la..
    eheheee
    mie recently posted..Gambar Bilik-Bilik Star Cruise LibraMy Profile

  11. betul tu… zumba mmg heavy. tak terikut. saya wat cardio fat blast utk beginner pun semput. hahaha…

    bertahun x keluarkan peluh :)
    mama adam recently posted..SatayMy Profile

  12. Wah Puan Bee boleh ajak anak-anak bersenam sekali. :-)
    akubiomed recently posted..Juara didalam kehidupan sayaMy Profile

  13. UpProfits :

    Tarian poco-poco leh tak PB? hehe
    UpProfits recently posted..Kadar Baru Gaji Minimum Hadiah Hari Pekerja 2012My Profile

  14. Salam,

    Memang best buat Zumba ni, sebelum ni memang duk layan zumba hihihi, lah ni cuti 1 tahun ler kot :D
    yanmie recently posted..Berapa Besar Bayi Anda Semasa Trimester Pertama?My Profile

Trackbacks

  1. [...] kalau lah aku ada dusun ” tajuk novel bin berangan saya kali ini. Hahaha .. penat-penat joget tarian zumba tadi , senaman kononnya , pastu dalam kepala duk terbayang durian , durian dan durian , saya memang [...]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge