Pernah susah , pernah senang , jatuh dan bangun.

Assalamualaikum dan hai .. Korang tahu perasaan orang yang tengah susah dan masaalah datang bertimpa-timpa ? Saya baru je rasa bersemangat hendak menjahit untuk cari duit cash bayar sewa rumah. Jujur saya cakap, niat nak cari duit hanya untuk bayar bil utiliti dan sewa rumah serta belanja anak-anak makan.

Syarikat tempat suami bekerja ada krisis kewangan , tahun lepas selama 7 bulan berturut-turut dia tidak dpat gaji . Hutang kami banyak termasukklah bil-bil yang tertunggak. Dari bulan januari 2017 baharu lah gajinya dapat betul dan dabel-dabel tapi di sebabkan banyak hutang kami membayar semua hutang-hutang secara berperingkat sehingga tiada simpanan di lakukan kecuali simpanan asb saya.

Kemudian , tahun ini bermula bulan 9 / 2017 . Gaji tak dapat lagi. Tak tahu apa masaalah mereka. Suami bukan tidak mencari kerja lain , tetapi memang belum ada rezeki. Kebanyakkan company tak mahu menerima pekerja yang telah mempunyai pengalaman.

Dari minggu ke minggu kami menunggu gaji.

Tolong lah faham ya company , tak dapat bagi full bagi lah separuh.

Saya mengandung , ada banyak kerisauan dalam hati saya.

Kadang-kadang saya tidur 1 hari tanpa makan dan minum. Saya stress sangat.

Kadang-kadang saya ok , maka saya meniaga di facebook dengan menjual emas dan mejahit baju.

Ada juga duit dari blog masuk sikit-sikit. Tapi anak 4 , makan sahaja pun menelan belanja yang banyak. Tetapi allhamdulillah , anak belum putus lagi duit belanja. Sedaya updaya saya tidak akan membiarkan anak saya kelaparan pergi ke sekolah tanpa menerima duit belanja.

Tapi kadang-kadang situasi juga amat menyennakan jiwa bilamana , anak balik dan berkata banyak program yang perlukan duit , contohnya lawatan , pakaian beragam , hari jadi kawan , jamuan makan. Kadang tu di tangan cuma ada rm20 sahaja. Tetapi saya kalau boleh saya turutkan juga permintaan anak-anak.

Di depan anak saya marah anak kadang-kadang tu bila mereka minta duit untuk beli macam2 benda.

Tetapi saya jadi stress dan terbaring satu hari. Kadang-kadang benda sikit sikit menyentuh hati , saya menangis. 

Walaupun di takdirkan duit bulanan terputus , saya masih lagi boleh makan sedap lah. Di berikan rezeki dalam bentuk lain.

Suami saya partime pasang aircond dan melakukan kerja rencam lain , namun upah tidak banyak dan tidak mampu pun bayar loan kereta. Kami ada hutang ptptn akibat suami buat loan untuk di berikan kepada kawan nya. Kawan nya sekarang wallahualam , entah hidup entah mati. Setiap kali suami dapat upah , beliau beli stok makanan di rumah.

Saya pula menjual emas dan menjahit untuk mebayar hutang lain seperti sewa rumah bil elektrik dan bil internet. Banyak jugak duit saya rupanya. Sebelum ni tak sedar pun. Tetapi macam biasalah lambat sikit masa di ambil untuk mengumpul wang.

Saya harap sesiapa yang beri kerja pada saya bayar cepat , saya harap yang mana dulu-dulu saya tolong , tolong kembali dan saya harap siapa-siapa yang ada hutang dengan saya bayar saya semula , tetapi TIDAK.

Saya rasa sedih sangat. Ini pun tengah down , di sebabkan baju dan tempahan banyak , mesin rosak. Siap semua tempahan boleh bayar sewa rumah bulan 10 ini. Tetapi tidak jadi ikut planning asal. Mekanik tersebut tak boleh datang. Dia ada hutang dengan saya  saya tuntut hutang tersebut supaya dia datang repair free. Saya tak ada duit nak bayar. Eh bukan tak ada , tapi cukup-cukup untuk makan anak beranak.

Saya tak mahu pinjam dari siapa-siapa. Kalau boleh. Saya mampu bekerja keras walaupun saya mengandung. Saya mampu hadapi semua ini.

Saya tulis benda ni di blog saya bukan minta simpati , dan saya tidak akan share di mana-mana media social lain. Saya tulis supaya menjadi kenaganan anak-anak. Pernah susah , pernah senang , jatuh dan bangun.

Pesanan saya , kalau ada hutang awak – awak usaha lah bayar , awak tak tahu situasi orang , paras dada senak dia , kadang rasa macam .. ermmm mati lagi baik .. atau gila lagi baik.

Tapi nasib baik lah. MASIH BOLEH FIKIR CARA WARAS. Walaupun kadang-kadang rasa nak menjerit 24 jam.

 

 

Bag periuk Noxxa di jahit dengan penuh kasih sayang

Assalamalaikum dan hai semua .. meh tengok koleksi bag periuk noxxa keluaran saya sendiri. Jenama takdok la lagi… Saya jahit bag periuk noxxa setelah di beri oleh cikgu tempat saya belajar menjahit dahulu. Saya terima dan sahut cabaran untuk jahit bag periuk noxxa ini. Beberapa kali juga saya cuba buat sample meggunakan kain sendiri dahulu. Akhirnya dah di luluskan oleh cikgu baru lah saya jahit ke semua bag tempahan dari pelanggan. Kalau nak tempah juga jangan lupa hubungi saya di talian 011-32095406 . Whatsapp je tau … tak mau call. Saya tak kan angkat punya. Hihi


Allhamdulillah , ada tempahan sikit -sikit dari kawan di facebook dan juga dari blogger sendiri. Selain dari bag periuk noxxa ini saya bercadang untuk keluarkan sarung periuk noxxa dan juga bag periuk philips. Harga tidak lah mahal sangat setanding dengan kualiti kan. Kain japanese cotton yang terkenal dengan corak cantik dan berkualiti ini menjadi material utama dalam pembuatan bag periuk noxxa.

Awak… saya belum ada periuk noxxa .. saya masih simpan duit untuk dapatkan periuk noxxa . Ini periuk pinjam untuk demo . Tapi itu lah di harapkan berkat buat beg periuk noxxa dapat lah sebiji periuk nanti kan ?

Gigih tak saya ? Biasa lah perempuan dengan gadjet dapur ni berpisah tiada.

Akan datang saya akan jahit bag untuk periuk tekanan tinggi jenama philips pula. Permintaan kawan-kawan. Handmade kan apa pun boleh. Lagi best kalau bag periuk noxxa / philips di sedondon dengan lapik pet ais ,cover oven , lapik meja dapur. Awww .. saya bayangkan semua sedondon ..cantik tau.

Tukang jahit memang boleh bayangkan macam-macam. Masaalah nya nak jahit untuk diri sendiri tak lepas-lepas. Sibuk megalahkan apa. Sekarang pun banyak tempahan baju keduri.

Ciri-ciri kemasan bag periuk noxxa by Bee Hashim

  • Kain cotton – japanese cotton
  • 2 corak dalam dan luar. Dalam pun kain cantik tak nampak jahitan . Kiraya beg ni 2 lapis lah.
  • Tali beg tebal , tapi di lapiskan dengan kain corak tambah cute. Dan kukuh.
  • Ada tali jerut. Boleh letak benda lain juga.
  • Adapoket untuk di letakkan wayar.
  • Boleh di basuh.
  • Ada pengeras kain pada body beg
  • Harga RM85

Akan datang saya dalam cadangan nak buat beg letak span atau biasa tukang jahit panggil batting. Cuma harga kemungkinan lain sedikit kerana mengambil kira kos batting tersebut. Tapi saya percaya mesti lagi kemas terletak.

Sesiapa nak buat projek tempahan jahit pukal beg noxxa ni pun boleh whatsapp saya. Hahaha .. saya terima selagi belum beranak nih… Raya tahun ni tak boleh terima tempahan baju raya tauuu … jahit untuk anak sendiri je boleh lah kot.

Enjoy cuci mata tengok video di bawah na.. kalau rajin add facebook saya .

 

Ok byeeeee   🙂 Terima kasih membaca di sini. 

Review Mamteen : Makanan tambahan untuk ibu sedang hamil , ikhtiar hamil dan menyusu

Assalamualaikum dan hai semua , jadi saya dah cuba tablet Mamteen ni. Mamteen adalah makanan tambahan untuk ibu sedang hamil , ibu yang berikhtiar untuk hamil , ibu yang menyusu anak dan wanita yang mengalamai masaalah haid tidak teratur.

Nak lah share disini. Saya cuba amalkan tablet Mamteen selama lebih kurang 2 minggu dah. Sekarang ni kandungan saya 18 minggu , dalam 16 minggu macam tu selalu kurang cergas lah banyak tidur. Tidur siang untuk ibu mengandung bukan tak bagus. Tapi habis la jadual semua lari ye. Masak untuk anak tu tugas nombor 1 pun tak dapat buat dengan betul. Tapi allhamdulillah sejak akhir-akhir ni sihat sangat pula rasa badan ni. Boleh jahit baju sehari 2 pasang lagi tu. Bisnes online emas sentiasa jalan. Allhamdulillah sangat sebab dah sihat. Nikmat tau. Sekarang dengan bangga boleh cakap lah tak ada alahan apa-apa.

Saya dah cuba .. anda bila lagi ?

Pil vitamin dari klinik pun saya ambil besama dengan Mamteen ini. Saya cuma harap bacaan HB saya okay semula. Susu ke apa-apa yang lain tak ada. Makan pun macam biasa je. Makan sayur dan buah serta air kosong banyak-banyak.Kesan nya .. Allhamdlillah cergas dan sihat. Kurang dah demam. Memang kena amalkan selalu lah. Kulit pun terasa lebih cantik … perasan kot tapi rata-rata kawan saya kata semakin cantik kulit saya ni hehehe.

Untuk korang yang berikhtiar untuk hamil dan meningkatkan kesuburan juga boleh amalkan Mamteen ya. Selain dari itu  Golongan yang sesuai mengambil Mamteen :

  • Wanita dlm pantang
  • Wanita sedang menyusu, kerana kandungan di dalam Mamteen bertindak sebagai agen Milk Booster
  • Wanita yg sedang ikhtiar hamil kerana kandungan di dalam Mamteen dapat menyuburkan hormon wanita (vitamin C, kurma, olive leaf extract, saffron powder dan DHA)
  • Tidak mengandungi kolagen jadi ianya selamat untuk digunakan bagi mereka yang alahan pada kolagen.
    ?Mamteen selamat diambil oleh ibu dan bayi dlm kandungan kerana mempunyai kelulusan kkm dan kilang gmp.
Tablet kunyahan Mamteen

Saya tertarik nak cuba produk MAMTEEN ni selepas baca khasiat dan di perbuat dari bahan-bahan nya iaitu delima , kurma , kacang badam , brokoli , tomato , saffron dan daun zaitun. Mamteen bertindak sebagai makanan tambahan yang memberikan tenaga berpanjangan serta menstabilkan hormon wanita. Berat tidak stabil, jerawat, depresi, masalah kesuburan dan lain lain.  kebanyakannya berpunca dari hormon yang tidak stabil.

Saya senaraikan khasiat dan kebaikkan bahan-bahan yang di adunkan ke dalam Mamteen di bawah yee 

Delima

  1. Membantu mendapatkan bayi yang sihat dan kulit yang cantik.
  2. Memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu.
  3. Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung.
  4. Baik untuk penghadaman perut.
  5. Mengurangkan kemungkinan diserang kanser prostat, kanser paru-paru dan kanser payudara.
  6. Buah delima memberi kesan semula jadi kerana dapat mnyahtoksid dan meningkatkan kecantikan kulit semula jadi. Kulit yang sihat merupakan dambaan setiap orang.
  7. Mencegah keletihan.
  8. Mencegah rasa mual.
  9. Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu.
  10. Membantu menstabilkan tahap kolestrol dalam darah.

Kurma

  1. Kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa(glukosa memberikan tenaga kepada ibu mengandung untuk melakukan aktiviti seharian)
  2. Tenaga diserap serta merta selepas makan kurma.
  3. Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin.

Susu

  1. Zat besi, tembaga dan vitamin A dalam susu baik untuk kecantikan iaitu mencantikkan kulit agar kekal bersinar.
  2. Kalsium susu dapat menguatkan tulang.
  3. Kandungan magnesium dalam susu dapat memberikan kekuatan kepada jantung dan sistem saraf.
  4. Mengandungi kalsium yang dapat mengurangkan risiko kanser terutama kanser usus besar.
  5. Mengandungi “Conjugated Linoleic Acid” (CLA) yang membantu meningkatkan metabolisme dan mengurangkan reaksi alergi makanan. Mengandungi protein berkualiti tinggi dan banyak lagi.

Brokoli

  1. Meningkatkan sistem imunisasi kerana brokoli kaya dengan beta-carotene, zinc dan
    selenium yang menguatkan system imunisasi.
  2. Mengurangkan risiko kecacatan dalam kandungan kerana secawan brokoli mengandungi 94mg asid folik, iaitu salah satu vitamin B yang sangat penting untuk tumbesaran janin semasa dalam kandungan.
  3. Mengurangkan penyakit kencing manis ini kerana brokoli kaya dengan fiber dan rendah kandungan gula, penggunaan insulin dapat dibekalkan pada tahap yang minimum.
  4. Zat besi, tembaga dan vitamin A dalam susu baik untuk kecantikan iaitu mencantikkan kulit agar kekal bersinar.
  5. Kalsium susu dapat menguatkan tulang.
  6. Kandungan magnesium dalam susu dapat memberikan kekuatan kepada jantung dan sistem saraf.
  7. Menggalakkan kesihatan tulang kerana brokoli mengandungi lebih banyak kalsium berbanding kebanyakkan produk tenusu, serta mengandungi vitamin K yang menggalakkan tulang yang sihat sekaligus dapat menghindarkan osteoporosis di usia muda. Vitamin C di dalam brokoli yang bertindak sebagai antioksidan dan anti-keradangan membantu melegakan symptom selsema.

Tomato

  1. Membekalkan badan dengan vitamin dan mineral yang banyak seperti vitamin A, vitamin K, vitamin B1,B3,B5,B6,B7, vitamin C, folat, zat besi, potassium, magnesium, chromium, choline dan phosphorus.
  2. Tomato mengandungi asid coumaric dan asid chlorogenic yang boleh melindungi badan daripada bahan yang karsinogen (bahan yang boleh menyebabkan kanser) yang dihasilkan oleh asap rokok.
  3. Memperbaiki sistem penghadaman dan mengelakkan sembelit.
  4. Mengurangkan bahaya pengambilan ubat statin, ubat yang boleh mengurangkan tahap kolestrol badan dengan mengurangkan penghasilannya oleh hati, dengan menyekat tindak balas enzim. Pengambilan ubat ini ada implikasinya, antaranya adalah penyakit hati.

Saffron

  1. Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil.
  2. Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema.
  3. Memudahkan penghadaman dan menghilangkan bau mulut.
  4. Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut.
  5. Menambahkan tenaga zahir dan batin.
  6. Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak.
  7. Awet muda dengan kulit cerah dan bersih.
  8. Bahan penenang bagi masalah kemurungan dan runsing.
  9. Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi.
  10. Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu.
  11. Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan.
  12. Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain.

Daun Zaitun

  1. Daun Zaitun banyak digunakan untuk menjaga kestabilan gula darah dalam tubuh.
  2. Kandungan antioksidan di dalam daun Zaitun ini lebih tinggi dibandingkan teh hijau yang selama ini dikenal sebagai sumber antioksidan yang sangat baik bagi tubuh.
  3. Daun Zaitun dapat mencegah kerosakan saraf dan mencegah penyakit kanser.

Cara pengambilan Mamteen 

  • Mamteen tablet berperisa susu dan delima blh diambil secara isap atau kunyah.
  • Sebotol Mamteen mempunyai 30 tablet, boleh ambil 1-2 tablet sehari utk kesan maksima. Sebaiknya 15-30 minit sebelum breakfast.
  • Mamteen boleh diambil oleh wanita hamil seawal 12 minggu kandungan dan keatas.

INFO PRODUK
MAMTEEN – 30 TABLET KUNYAH

RM 65 SEMENANJUNG MALAYSIA
RM 69 SABAH DAN SARAWAK

INSTAGRAM : INSTAGRAM.COM/MAMTEENHQ
FACEBOOK : FACEBOOK.COM/MAMTEENHQ

 

Make 11.11 Fly – Traveloka ada buat promosi sempena sale 11.11 tahun ini.

Assalamualaikum dan hai sekali lagi. Puanbee tengah rajin nak menulis ni. Meh nak kabo kan promosi terkini sempena 11.11. Semua website online sibuk la buat promosi 11.11 ni. Puanbee pun sibuk la ambik tahu kot kot ada yang berkenan kan. Pssstt 11.11 besday anak lelaki saya. Meh bagi hadiah meh. Ada yang berhajat nak fly fly dengan keluarga sempena cuti sekolah atau korang yang dah memang kerja 24 jam fly tu mari lah tengok promosi terkini TRAVELOKA. Jangan lambat bertindak nanti melepas.

Pada

10.11.17

11.11.17

12.11.17

Traveloka mengadakan promosi pergi ke mana sahaja.
Minimum 2 pax termasuk penerbangan pergi balik. 

KLIK LINK INI UNTUK MELIHAT DISKAUN TERKINI – > https://www.traveloka.com/en-my/

Take noted ! take noted !  jangan lupa tunggu promosi dari TRAVELOKA ni. Rugi sangat lah kalau lepaskan peluang.


Korang kalau nak melancong macam mana perancangan korang ? kalau saya selalu survey tiket paling rendah. Maklum lah ramai kan. Mak ayah campur anak dah 6 orang. Kalau lah dapat tiket dengan diskaun sebanyak 70% wah untung nyaaaaaaaaa … tak payah 70 % lah .. kalau dapat 50% pun best gila dah tu.

So macam mana cara nak book tiket tu nanti ?

Korang rancanglah sekarang cuti bulan 12 ke .. pilih tempat nak pergi , survey harga sekarang dulu. Kemudian pada 10.11.17 sehingga 12.11.17  nanti korang tengok website Traveloka dan terus book jika harga kedaboooommmmm murah.

Jangan tangguh-tangguh rugi kalau lepaskan peluang.

 

Saya tak nak pergi jauh , dapat pergi ke Kundasang Sabah pun best dah. Langkawi ke … haha eh tapi tu dalam negara pulak. Teringin nak pergi makan seafood fresh-fresh dan murah di sana. Tengok  korang share di facebook bukan main lagi ek. Kesian mak buyung teringin ambyat dengan gamat fresh. Hahaha …

Si kecik syamim tu kemain dari kecik sebut nak naik kapal terbang. Siap cakap mak dia tak boleh naik sebab ibu besar. Dia sorang je nak naik. Kesian anak aku. Teringin naik kapal terbang

Teringin juga la nak bawak dia Fly fly away dari Malaysia ni. Sebenarnya saya pernah fly sendiri di temani adik dan 4 orang anak. Syamim masih baby umur 4 bulan masa tu. Tapi tak lah jauh sangat. Kami pergi Bandung sahaja. Ayah nya masa tu kerja di Jakarta. Jadi ayah gerak dari Jakarta ke Bandung. Saya dari Malaysia ke Bandung. Jumpa di sana . Sengaja saya pilih hotel berdekatan dengan bandar , jadi nak makan  nak kemana pun senang. Baby demam masa tu sebab sejukkkk .. turun dari kapal terbang dah terasa sejuk sampai ketulang.

Ni bulan 12 ke atas ni memang sejuk lah rasanya. Kami pergi dalam bulan 3 macam tu. Sejuk.

Semua tiket saya beli online. Di Malaysia saya dah rancang tiket pesawat pergi balik. Hotel di boking dan bayaran semua saya dah  buat siap-siap di Malaysia . Saya dah tulis siap-siap nota nak kemana dan perancangan 3 hari saya di sana.  Semua research dan harga saya dapat dari website seperti Traveloka ni la. Sempat lah pergi melawat ke Tangkuban Parahu tu. Tengok gunung berapi dari dekat.

Tak susah pun travel dengan anak-anak kecil , Malahan seronok dan teruja . Kalau ada rezeki nak pergi lagi melancong kemana-mana. Australia pun macam best. Nak pergi duduk ladang buah dia tuh.

Alamak jap lagi saya je lah bookig tiket tu yeee.. DUIT mai kat ibu lekaih! … Ibu nak melancong ni oiii…

Macam mana nak dapat kupon da diskaun di Traveloka ni ?

Download applikasi dia cepat. Download sekarang tau . Nanti 10.11.17 dah boleh mula survey harga dah . Bulan 12 nanti dah boleh fly. Untung kan macam tu. Zaman sekarang , mana ada promosi yang best best tu kita serbuuuuu .. rugi kalau lepaskan.

Klik link untuk lihat promosi bermula 10.11.2017 hingga 12.11.17 — > https://www.traveloka.com/en-my/promotion/1111

Android boleh download di Google Play manakala iPhone boleh download di Appstore , percuma je .

Cara dapatkan kupon dan diskaun hebat TRAVELOKA 

Cara pembayaran Traveloka 

Yang bagusnya Traveloka ni , kita boleh pilih nak bayar dekat mana. Ada banyak cara pembayaran , tak payah lah buka akaun kad kredit semata mata nak booking Hotel dengan Kapal Terbang. Susah kemain ,  kami dulu nak bayar Hotel di Bandung kena pakai kad kredit.

Tips membawa anak kecil melancong 

  1.  Pastikan semua passport di pegang oleh seorang yang paling di percayai dan tak pelupa lah. Ni perkara paling takut. Kalau hilang susah.
  2. Semasa booking tiket pesawat , booking makanan sekali. Kami kelmarin nasib booking makanan , anak punya la lapar tetiba. Sebelum naik pesawat tak lapar , tetiba pesawat dah gerak lapar sangat pulak dah.Makanan dengan anak saya memang penting. HIHIHI.
  3. Semak keadaan cuaca awal-awal. Saya tak bawak baju tebal-tebal masa pergi bandung , tak rasa cuaca bandung tu akan sejuk kalah genting highland ni. Tak pasal anak demam dan kami kena cari dan beli baju tebal setibanya di hotel.
  4. Bawa ubat-ubatan seperti penandol, ubat cakit perut, minyak panas, losyen ,  minyak angin dan lain -lain . Kami tak bawa , nak beli panadol syrup pun kemain susah. Maklum lah tempat orang.
  5. Pastikan plastik, air mineral, selendang, blanket, tisu basah, coklat, baju, pakaian , pampers , stroller dan mainan anak  anda dibawa. Ni semua berguna bila anak dah mula meragam.
  6. Anak minum susu botol kena saya tak tahu la bagaimana , sebab saya BF mom. Semua anak BF . Korang kena bersedia kot bab ni.
  7. Sentiasa pesan ke anak-anak alert dengan keaadaan sekeliling. Sentiasa tengok adik beradik lain kot kot hilang terleka.
  8. Ada lagi tak ? korang tambah lah kat bawah.

Pendek kata .. Kalau nak melancong  tak payah takut lah. Cepat-cepat survey dan mintak cuti je .. lepas tu sstandby tengok Traveloka . Tiket murah wehhh …

Kalau ada rezeki nak melancong lagi. Penat dah duduk Kuala Lumpur. Hahaha .. ok bye .. nak habaq tu ja.

11.11.17 banyak sale oiii .. jom serbu semua.

 

BETADINE® feminim wash : #Breakthesilence Kempen kesedaran kanser payudara

Assalamualaikum dan hai semua , apa khabar pembaca hebat di luar sana ? masih berjuang mengharungi liku-liku kehidupan ? di harapkan semua urusan anda pembaca blog ini terutamanya rakan sahabat blogger berada di dalam keadaan yang tenang dan sentiasa berfikiran positif dalam menghadapi rencah kehidupan seharian. Kali ini puanbee.com  bergabung dengan satu jenama BETADINE bagi menyertai kempen kesedaran kanser payudara dengan hashtag #Breakthesilence .

 

Betadine Feminim Wash 

Betadine feminim wash , ada lah pencuci bahagian keintiman wanita . Betadine® sendiri telah di pasarkan selama lebih 50 tahun , ianya menawarkan produk antiseptik yang innovatif serta memberikan perlindungan terhadap jangkitan penyakit.

 

Saya sendiri dah cuba menggunakan Betadine feminim wash , ianya berba wangi , lembut dan menyegarkan selepas di pakai.  Dirumuskan tanpa sebarang bahan kimia yang kuat, Betadine® Tri-CareTM Daily Feminine Wash Foam mengandungi bahan semulajadi seperti :

Immortelle

  • bahan antioksidan semulajadi yang membantu meningkatkan tahap kelembapan semula jadi kulit

Deoplex

  • ekstrak semulajadi yang berkesan untuk memberikan kesan peneutralan bau

Syricalm

  • bahan aktif semulajadi yang melegakan kulit, mengurangkan kemerahan dan meringankan kerengsaan.

Betadine Feminim Wash ini mengandungi Prebiotik yang memainkan peranan yang penting untuk memastikan mikroorganisma yang bermanfaat ini mencapai tahap populasi yang sihat. Kebanyakan orang menyedari bahawa prebiotik adalah baik untuk sistem penghadaman. Sebenarnya, ia juga memberikan manfaat kepada bahagian badan yang lain, termasuk kawasan intim wanita.

Penting nya Vagina yang sihat

Vagina (faraj) adalah kediaman kepada bakteria baik, yang dikenali sebagai Lactobacillus. Organisma ini bukan sahaja mendatangkan manfaat namun juga memainkan peranan yang penting melindungi persekitaran mikro kawasan intim kita. Dalam keadaan yang sihat, bakteria baik di kawasan ini akan membantu mengekalkan keseimbangan pH yang optimum, serta mengelakkan organisma yang tidak bermanfaat daripada membiak.

Dicipta secara eksklusif untuk keperluan kebersihan wanita, Betadine® Tri-CareTM Daily Feminine Wash Foam menggabungkan warisan Betadine® dengan manfaat prebiotik bagi memberikan perlindungan harian dan mengekalkan keseimbangan pH intim flora anda.
Betadine® Tri-CareTM Daily Feminine Wash Foam adalah tanpa sabun, paraben dan pewarna, serta tidak menimbulkan alahan yang telah diuji secara dermatologi. Rumusan yang lembut ini sesuai untuk kegunaan setiap hari.

Jom bersama Betadian Feminine Care dalam usaha untuk menyumbangkan dana bagi MAKNA

 

Anda hanya perlu membeli 2 botol Betadine Tri-CareTM Daily Feminine Wash Foam 100ml dari Watsons , RM1 akan di sumbangkan kepada MAKNA ! 

 

Setiap dua (2) botol Betadine® Tri-CareTM Daily Feminine Wash Foam 100ml dijual pada harga RM29.90. Eksklusif di Watsons.  

Untuk maklumat lanjut tentang Betadine® Feminine Care, sila layari http://myfemcare.com.my/.
#BreakTheSilence
pssttt : Ada giveaway di facebook puanbee. Jom sama-sama menyertai nya .. LINK

Tips minum air gula ( ujian MGGT ) bagi ibu megandung.

Assalamualaikum dan hai. Nak kongsi sikit tips bagi ibu-ibu megandung yang perlu melakukan ujian MGGT iaitu minum air gula. Bagaimana cara nak minum air gula tu cepat-cepat tanpa rasa nak muntah. Saya sendiri dah pun mengandung anak ke-5 memang setiap anak saya perlu membuat ujian minum air gula ni memandangkan emak dan ayah saya sendiri penghidap kecing manis. Risiko tetap ada.

MGGT atau (Modified glucose Tolerance Test) adalah satu prosedur yang melibatkan ibu-ibu mengandung untuk ujian mengesan bacaan gula dalam darah ibu. Mereka akan diminta untuk berpuasa pada malam sebelumnya (sekurang-kurangnnya 8-10 jam sebelum appointment di klinik hari esok) Pagi esoknya, sebelum jam 8 pagi darah kira-kira 2-3 ml akan diambil buat pertama kali untuk dibuat ujian kandungan glukosa. Prosedur pengujian ni dipanggil FBS (Fasting Blood Sugar) – Bacaan pertama diambil pada sampel darah masa kita mula-mula sampai di klinik. Bacaan Normal : 3.5 mmol/L – 5.5 mmol/L 2 Jam selepas minum glukos – Bacaan yang diambil pada sampel darah selepas 2 jam ibu hamil minum air glukos/air gula. Bacaan Normal : di bawah 7.8 mmol/L

BMI saya pun tinggi teruk. Tetapi walau pun begitu berat badan saya tak naik langsung sepanjang kandungan mencecah 19 minggu ini. Saya tidak alah makan tetapi saya memang makan dalam jumlah yang sedikit walaupun saya tak mengadung memang saya dah terbiasa makan sedikit. Jadi berat saya tidak berganjak banyak lah.

Dress jahit sendiri , plated di bahagian bawah dada .. kain crepe lembut .. nk tempah boleh la .. petaling jaya sahaja. Hehehehe

Jadi tips minum air gula dari saya :

  • Minum senafas , jangan berhenti- berhenti.
  • Lepas minum terus lah pergi ke tempat lain.
  • Kalau rasa pening semasa berdiri terus duduk.
  • Jangan minum makan apa-apa selama 2 jam.

 

Saya ? agak lucu pada hari itu. Barangkali sudah lupa step. Maklumla jarak jauh juga anak nombor empat dengan kandungan yang ini.

Saya terus keluar ajak suami pergi hantar dokumen kepada pelanggan. Lepas tu saya pergi klinik semula kena marah dengan jururawat tak boleh keluar kata mereka takut saya pengsan.

Eh rasa-rasa dulu boleh balik lepas minum air gula. HAHA lupa laa ..

Kemudian lepas  2 jam darah di ambil semula.

Keputusan pun dah dapat. NORMAL kata jururawat tu. Allhamdulillah.

Seronok juga megandung ada orang jaga kan. Siap dapat temujanji dengan doktor gigi. Tak payah beratur panjang-panjang. Lepas ujian MGGT selesai saya pergi jumpa doktor gigi , doktor tampal dan buat” cuci gigi ” lagi tu. Doktor gigi baik sangat. Klinik gigi kelana jaya. Pergilah sana.

Ok lah tulis nak cari mood aje ni .. stress lah.

Bajet 2018 tu nanti nak ulas sikit lah …

Kalau saya rajin menulis.  byeee …

 

Review : MYLARA SKINCARE 4-in-1 & HYDRO WHITENING ROSE PEELING GEL

Review : MYLARA SKINCARE 4-in-1 & HYDRO WHITENING ROSE PEELING GEL | 

Assalamualaikum dan Hai semua ….  ececeh dah lama tak review produk skincare .. sebabnya muka den sejak 3 tahun lepas mengalami kerosakkan teruk. Mula-mula saya pakai produk skincare yang orang kata boleh rosakkan muka tu , pakai selama setahun lebih kurang. Muka okay glowing putih nampak remaja masa tu.

Lepas tu pada tahun 2016 nak raya. Saya pergi buat waxing menggunakan lilin panas dan lepas tu muka rosak teruk.Mungkin di sebabkan skincare yang saya pakai sebelum itu membuatkan kulit muka saya menjadi sensitif dengan waxing tersebut.  Nasib baik hanya 2 minggu jerawat naik teruk , saya bertuah dalam hal ini . Lepas tu memang stop pakai apa-apa produk kecuali sabun homemade dan foundation semasa hendak keluar rumah dan krim pelembab biasa. Muka agak kusam dan parut jerawat terlihat masa tu. Dari lepas raya tahun 2016 tersebut tak pakai apa-apa skincare yang khusus tahu. Ni baru berani cuba MYLARA Skincare selepas membaca review  tentang produk ini. Saya telah pun siasat betul-betul.

Takut tauuuu dengan skincare timbang kilo yang di katakan re-packing sendiri tu. Serik pun ada. Saya mendapat tahu MYLARA skincare ini ada doktor terlatih dan sumber nya adalah dari sumber alam. Mylara skincare di kilangkan di kilang yang mempunyai GMP sendiri. Di daftarkan dengan KKM dan selamat di gunakan untuk ibu mengandung  menyusu dan sesiapa sahaja.

Ini info yang saya dapat mengenai Mylara skincare , di bawah saya akan ulas satu-satu tentang tekstur produk.

Berkesan merawat
1. Kulit kusam
2. Kulit berminyak
3. Jerawat
4. Jeragat
5. Parut jerawat
6. Hiperpigmentasi

Kelebihan MYLARA

  • Mylara diformulasi oleh YANG PAKAR tanpa bahan kimia bahaya dan telah mendapat kelulusan KKM dan dijamin halal
  • Iye lebih daripada 99 testimoni terkumpul.
  • MUDAH DIGUNAKAN. Hanya menggunakan 4 item asas penjagaan wajah. Tak sampai 5 minit dah boleh look amazing
  • KULIT WAJAH SEMAKIN SIHAT. Kulit sentiasa terawat dan Mylara meminimumkan pertumbuhan jerawat/jeragat/parut.
  • TIADA KESAN SAMPINGAN. Menggunakan 98% bahan organic dan mempunyai 0.01% risiko menyebabkan alahan atau kesan sampingan di wajah.

Kenapa MYLARA SKINCARE pilihan terbaik untuk mereka yang mempunyai masalah kulit dan ingin merawat kulit mereka?

  1. MYLARA SKINCARE memiliki doktor dan staff-staff yang mahir di bidang masing-masing. Dengan adanya team serba mahir ini, MYLARA SKINCARE menjamin produk dan servis yang bakal membuat anda selesa dan yakin dengan penggunaan produk yang berasas sumber alam yang diiktiraf selamat.
  2. MYLARA SKINCARE membawa aspirasi Awaken Your Best Skin khusus buat para remaja serta wanita dan lelaki untuk menampilkan sisi terbaik anda dengan bahan-bahan alam semula jadi. Kecantikan dan keyakinan berhak anda miliki. Keselesaan dan keselamatan pengguna adalah matlamat MYLARA SKINCARE.
  3. MYLARA SKINCARE memiliki produk dan servis yang berasas ekstrak tumbuhan dan buah berkualiti. Diformulasi dengan teknologi terkini di kilang yang diiktiraf GMP pasti bakal memberi hasil yang optimum dan selamat untuk kulit para remaja, lelaki dan wanita.

 

Facial Set dari Mylara Skincare

REVIEW dari saya sendiri : Dari segi harga untuk set facial 4-in-1 ini boleh tahan , mampu milik dan tidak terlalu mahal. Set ini mampu tahan 2 bulan kalau pakai jimat-jimat macam saya. Lagi pun kita boleh beli scara asing jika salah satu produk habis dahulu.

Harga 1 set facial set + glowing gel cuma : RM89.90 sahaja. Saya suka produk ini .. kenapa ? meh saya terangkan satu-satu di bawah. Harga loose di bawah ye .

Dalam kotak Facial Set ada 4 jenis item ini
Collagen Clanser – Pencuci Muka

REVIEW dari saya sendiri :

  • Pencuci muka ini di dalam botol. Buih tidak banyak dan tidak membuatkan kulit muka menjadi sangat kering. Ada 2 penutup kebersihan sangat terjaga. Picit sedikit lebih sikit dari duit syiling 5 sen dah cukup. Senang di bawa ke mana-mana , sumbat aje dalam beg makeup.
  • Harga loose RM24. Seperti biasa dalam banyak-banyak skincare mestilah pencuci habis dulu. Ye lah sembahyang pun 5 kali , mestilah 5 kali cuci makeup kan ?

1) 4-in-1 Collagen Cleanser (60ml)

Deskripsi : Pencuci wajah yang mempunyai 4 fungsi utama yang boleh menghapuskan kesan-kesan make-up, minyak dan kekotoran. Menghapuskan make up pada mata dengan lembut serta ekdfoliasi ringan untuk wajah yang lembut, licin dan cerah.

TEKSTUR : Gel pencuci berwarna ‘pink muda’ (pewarna dari ekstrak mawar, tidak menyebabkan jerawat kerana bukan pewarna sintetik) yang mesra pengguna, lembut, berbau harum, serta multi-fungsi. Wajah terasa segar setelah menggunakannya. Tidak terlalu berbuih lantas berhasil mengekalkan kelembapan wajah.

Manfaat utama :

  • Praktikal, bersih dan efektif
  • Fungsi 4 dalam 1 yang boleh dilakukan di rumah
  • Membersih wajah
  • Eksfoliasi lembut
  • Menyamakan tona kulit dan melembutkan
  • Menganjalkan kulit
  • Menyerikan wajah

Bahan utama :

  • Ekstrak Betik – melembap, menghilangkan pigmentasi, mengurangkan kedutan
  • Minyak Kelapa – anti iritasi, memberi kelembapan
  • Ekstrak Lidah Buaya – melembap dan melembut
  • Kolagen larut – memberi kelembapan, melembutkan, anti penuaan

Cara Penggunaan : Cuci muka dua kali sehari dengan mengikuti dua langkah berikut:

  1. Pamkan 1-2 kali pencuci muka ke atas tangan yang basah , buihkan dan ratakan ke atas muka dan leher.
  2. Bilas dengan air suam secukupnya dan biarkan kering sebelum menggunakan Mylara Pore Refining Facial Toner.
Toner.

REVIEW dari saya sendiri : Sukaaaaaaa .. sebab toner nya jenis spray. Saya ada masaalah sikit. Beli kapas selalu di buat main oleh anak-anak. Masa nak pakai masa tu la dia hilang. Kalau nak pergi berjalan atau balik kampung ya ampun banyak nya barang nak bawa. Jadi saya suka toner yang boleh spray aje tanpa kapas ni. Aihh kena sangat dengan jiwa ku. Botol pun elok ada 2 penutup senang nak usung.

Harga : Harga loose RM24. eH masih mampu milik kan ? boleh beli asing juga.

2) Facial Toner (60ml)

Deskripsi : Pelembap wajah yang membantu prose semulajadi kulit iaitu membersih dan membaikpulih dengan mengecilkan pori-pori, menyeimbang kelembapan dan kandungan minyak, membuat kulit terlihat sihat, tegang dan berseri.

TEKSTUR : Penyegar yang berwarna ‘pink muda’ yang sangat sesuai untuk menyegarkan wajah di samping menyahtoksin di pori0pori supaya bebas kuman penyebab jerawat. Pori-pori yang bersih mampu merapat dan menghasilkan kulit wajah yang licin dan cerah natural.

Manfaat utama :

  • Membuat kulit terasa bersih dan segar
  • Mengandungi bahan-bahan yang aman buat kulit : Rosehip, Licorice, Aloe Vera
  • Sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit sensitive
  • Bebas pewarna dan bahan kimia berbahaya yang boleh merosakkan kulit

Bahan utama :

  1. Minyak Rosehip – anti-penuaan, melembapkan
  2. Ekstrak Licorice – anti-irritasi, mencerahkan
  3. Ekstrak Aloe Vera – melembap dan melembut
  4. Witch Hazel – anti-jerawat, melembapkan, menyegarkan kulit

Cara Penggunaan : Selepas mencuci muka, di atas permukaan kering;

  1. Basahkan kapas dengan toner secukupnya. Ratakan perlahan di muka dan leher dengan arah ke atas.
  2. Untuk perlindungan optimum, gunakan Mylara Matte CC Cream atau Mylara Revitalizing Night Cream selepas toner.

 

Krim siang

REVIEW dari saya sendiri : Lepas pakai terasa ada bedak di muka. Krim tidak melekit langsung. Memang CC Cream ini di datangkan dengan multifungsi. Boleh jadi pelindung matahari , dan juga bedak muka yang “matte “. Sangat ringan di muka. Tidak terasa macam pakai apa-apa. Dannnnn paling penting bahan-bahan nya. Rujuk di bawah. 

3)  Matte Miracle CC Cream SPF 30 (7g)

Deskripsi : Krim multifungsi yang berkesan melindungi kulit wajah dari sinar matahari yang bahaya dengan SPF 30. Terbukti secara secara klinikal dapat meningkatkan tekstur kulit dan memberi kelembapan yang secukupnya dengan warna matte yang elegan. “CC’’ bermaksud color corrective, dan ia terdiri dari primer pencerah wajah, foundation ringan, pelembap, dengan bahan-bahan anti-penuaan dan pemangkin kolagen.

TEKSTUR : Krim multi-fungsi yang berciri ‘matte finishing’ tidak menyebabkan wajah berminyak seharian. Foundation ringan yang terkandung dalam CC Cream ini memberi ‘instant dewy look’ dan ‘natural glow’ yang wanita Asia idamkan dengan calitan minimal. ‘Matte CC Cream’ tidak menyumbat pori-pori kerana dihasilkan dengan teknologi Korea iaitu ‘Nano-size molecule’.

Manfaat utama :

  • melindungi dari sinar matahari
  • membantu melembap dan melembutkan kulit wajah
  • tekstur ringan dan lembut
  •  97.7% natural
  • sesuai untuk semua jenis kulit

Bahan Utama :

  1. Minyak Argan – melembap, menegangkan (prokolagen)
  2. Titanium dioxide – melindungi dari sinar matahari, anti-cancer (kulit)
  3. Serbuk mutiara – mempercepat pertumbuhan kulit baru, regenerasi kolagen

Cara penggunaan : Selepas penggunaan toner, sapukan CC Cream 15 minit sebelum terdedah kepada sinaran matahari. Adalah digalakkan untuk menambah sapuan selang 2 jam jika masih terdedah kepada sinaran matahari.

Krim malam

REVIEW dari saya sendiri : Selepas pakai memang terasa ianya memlembabkan kulit muka. Bau wangi. Tidak melekit (ini kalau korang pernah pakai produk tempatan tahu lah maksud saya ) Bau macam ada berry-berry sikit. Sedap.

Harga : Harga loose RM28 ringgit. Kalau habis boleh beli ehemm.. saya kadang-kadang pakai glowing gel di waktu malam selang dengan night cream ini. Sebab tidur dalam aircond kadang kulit terasa sangat sangat kering.

4) Revitalizing Night Cream(7g)

Deskripsi : Krim malam yang berfungsi mencerah yang masuk jauh ke dalam lapisan wajah untuk menyubur dan melembap kulit sehingga 8 jam. Membantu menghapus noda dan mencerah seawal 14 hari pemakaian dengan bahan-bahan yang terbukti secara klinis.

TEKSTUR : Krim malam yang sangat melembapkan dan tidak melekit seperti krim-krim kilo di pasaran. Dihasilkan dengan bahan mentah import berkualiti tinggi dan dijamin merawat wajah secara optimum sepanjang malam. Krim berwarna ‘pink muda’ mempunyai bahan aktif buah berry yang secara saintifik membuktikan kesan pencerahan dan antioksida 10X lebih berkesan dari bahan aktif lain.

Manfaat utama :

  • Menyamakan tona wajah, mengurangkan warna kulit yang tidak sekata
  • Membantu memulihkan dan mencerah kulit wajah
  • Menghapus tanda-tanda penuaan
  • Pelembap malam yang tidak melekit
  • Bebas MERKURI

Bahan utama :

  1. Alpha Arbuntin – Mengurangkan noda hitam, menghalang produksi enzim tyrosinase
  2. Beeswax – melindungi dari kotoran sekitar, melembap
  3. Vitamin C – Anti-oksida, anti-cancer, menggalakkan produksi kolagen
  4. Vitamin E – Meremajakan, melembap
  5. Ekstrak Aloe Vera – Melembap, melembutkan

Cara Penggunaan :

  • Sebelum tidur, selepas penggunaan pencuci muka dan toner;
  • Dengan menggunakan hujung jari, sapukan lapisan nipis ke muka dan leher.
  • Untuk penyerapan sempurna, dengan perlahan, urut wajah selama 1-2 minit.
Glowing Gel

Review dari saya sendiri ; Glowing gel ini dapat free dalam 4-in 1 facial set. Jika beli loose dapat jenis dalam botol picit-picit. Ini pun saya suka  , bila pakai terasa nyaman di muka. Boleh juga gosokkan aje ke siku yang kering. Haaa kejap aje dah dapat kesan lembab tu. Sangat sesuai kalau kulit muka mengalami ” sunburn “.

Bahan utama : Aloevera

Harga loose untuk 20g RM25

Hydro Peeling Gel

HYDRO WHITENING ROSE PEELING GEL

Tahu kan ? seminggu sekali kita boleh scrub muka untuk membuang kulit mati dan kekotoran di muka. Bekas jerawat atau habuk , minyak berlebihan di muka semua memang amat di galakkan untuk memakai peeling gel ini. Lepas scrub cuci muka dengan pencuci , korang akan rasa segar , kulit lembut , skin tone lebih cerah dan sekata. Kulit nampak tengang dan lincin tahu.

Saya memang suka .. Harga cuma RM25 , Pakai setiap hujung minggu , sebulan pun tak habis. Tak sempat nak ke SPA buat facial ? buat sendiri je lah di rumah.

Hasilya .. tak pakai apa-apa pun kulit nampak cantik.

Kandungan Hydro Peeling Gel

Mylara skincare .. review .. Akak suka tau skincare begini ..simple dan senang. Ciri-ciri yang akak suka : 1 : 4 in 1 Collagen Cleanser dalam botol – jadi mudah nak simpan dan di bawa ke mana². . 2 : Pore Refining Facial Toner – Jenis sembut picit aje .. senang .. tak payah pakai tisu lagi. . 3 : Matte Miracle Cc Cream SPF 30 – Krim siang nya ada 8 fungsi – Boleh jadi bedak , krim siang , pelembab , melindung dari matahari .. eh ada lagi .. sambung dekat blog lah. . Selain 3 krim dia ada lagi produk lain .. lain tau .. nanti la kita kalau mai mood nak megedik tu nanti akak share. . Nak keluar pegi beli lauk kejap ?.. eh akk tak jual tau .. korang boleh beli dari Mylara Skrincare sendiri. . www.mylaraskincareofficial.com Instagram : @mylaraskincare Facebook : Mylara Skincare Email : mylaraskincare@gmail.com . #beauty #skincare #mylaraskincare #review #MummyBloggerMY #semuanakcantik

A post shared by Latifah Bee (@puanbee) on

Proses pemulihan kulit muka mengikut fasa selepas pakai 1 set Mylara skincare : 

MINGGU 1-2 :

FASA 1 – DETOKSIFIKASI

Tindakan Klinikal:

Penyerapan di bawah permukaan kulit akan menghilangkan sel-sel mati yang menyebabkan pori tersumbat dan menyembuhkan kesan pertumbuhan jerawat.

Hasil/Kesan:

Kulit anda akan mula serasi terhadap proses detoksifikasi. Kulit akan mula terasa gatal, kering dan kemerahan, namun akan mula berkurang menjelang akhirnya fasa 2.

Tona kulit anda akan mula kelihatan lebih sekata.

MINGGU 2-3 :

FASA 2 – PEMULIHAN

Tindakan Klinikal :

Kulit mula menghasilkan sel-sel normal yang sihat. Sel-sel pigmen mula membebaskan melanin secara lebih sekata. Sel-sel baru juga dikuatkan dengan penggunaan secara konsisten seperti yang disarankan.

Hasil/Kesan:

Keadaan kulit anda pada fasa ini sedang disesuaikan dengan system penggunaan produk ini. Anda akan dapat melihat kulit anda menjadi lebih tegang, licin, lembut dan bersih.

Minggu 3-4

FASA 3 – PENYEIMBANGAN

Tindakan klinikal:

Sel-sel kulit sedang diserasikan dengan baik ke dalam sistem untuk proses transformasi kulit.

Hasil/Kesan:

Kulit anda akan kelihatan dan rasa lebih bersih, berseri, lembap dengan tona yang lebih sekata.

Minggu 4-5

FASA 4 – WAJAH BARU

Tindakan Klinikal:

Kulit anda akan kelihatan seperti kulit baru yang telah dihidupkan semula. Adalah amat digalakkan untuk meneruskan penggunaan yang konsisten untuk mengekalkan khasiat dan kelembapan yang mencukupi bagi kulit anda.

Kesan:

Anda seperti dilahirkan semula dengan kulit wajah yang baru! Kulit anda sekarang tentunya lebih berseri-seri dengan tona yang sekata di samping kelihatan lebih muda dengan mengekalkan penjagaan agar sentiasa sihat!

Testimoni ada banyak sangat .. kalau nak beli boleh terus ke link-link yang di sediakan di bawah. Produk ini saya rekomen kepada korang  , selamat dan halal.Cuma jika takut dan kulit memang super sensitif eloklah tanya kepada pakar Mylara skincare sendiri iaitu DR.MAI.Korang juga akan di guide oleh Dr.Mai sendiri dan sebarang pertanyaan atau kemusykilan korang boleh direct tanya kat beliau.

Nampaknya .. saya kena dapatkan produk lain.. saya tengok website ada produk baru gel untuk lingkaran bawah mata .. wahhhhhhh …

Kat mana boleh dapatkan MYLARA SKINCARE ni?

Website: http://www.mylaraskincareofficial.com/

Facebook: https://www.facebook.com/mylaraskincare/

Instagram: https://www.instagram.com/mylaraskincare/

Atau korang boleh whatsapp terus ke 013-9200960

atau e-mail mylaraskincare@gmail.com

Cara menggalakkan anak saya makan secara sihat

Hai semua … topik saya kali ni , bagaimana cara saya menggalakkan anak – anak makan secara sihat agar mereka dapat lebih lagi nutrisi. Anak-anak anda bagaimana ? ada tips mari lah kongsi dengan saya di petak komen di bawah. Untuk saya dan anak saya. Bila anak dah mencecah 4 tahun ke atas memang lahmereka masih lagi minum susu seperti biasa , sehari lebih kurang 3 kali. Selain dari itu …bagaimana kita nak pastikan anak-anak suka makan makanan yang berkhasiat seperti sayur-sayuran , buah – buahan , kekacang  , telur dan sumber tenusu. Ini satu cabaran buat ibu bapa di luar sana untuk mengajar dan meggalakkan anak makan makanan sihat dan menjadikan sebagai rutin pemakanan mereka.

Ye lah zaman sekarang .. bila anak dah mula bersekolah dan di beri duit belanja mereka akan membeli pelbagai jenis makanan kesukaan mereka. Didikan kita sebagai ibu bapa kepada anak sebelum mereka ke sekolah itu sangat penting. Jadikan kebiasaan dan anak akan sendiri nya memilih  makanan sihat walaupun di belakang kita. Persoalan nya .. bagaimana nak didik atau mengajak anak mencintai makanan sihat ini ? Saya akan kongsikan beberapa tips untuk anda. Tips ini juga saya dapatkan dari pakar nutrisi kanak-kanak dan saya amalkan sedikit sebanyak. Saya cuba untuk memberikan cabaran kepada diri sendiri bagi mengajak anak makan secara sihat. Ini tips random dari seorang ibu beranak kan 4.

Bagaimana jadikan anak kita pemakanan makanan sihat di dalam dunia ” makanan segera ”  ?

” Fakta menakutkan : ” French fries ” adalah salah satu sayuran kesukaan kanak-kanak . “

5 sebab kenapa sayur-sayuran dan buah – buahan sangat di perlukan oleh kanak-kanak.

  1. Membantu kanak-kanak membesar .  Sayur sayuran di penuhi dengan vitamin dan mneral semulajadi – seperti vitamin A, C, E, dan potassium — membantu tisu tubuh dan cell dalam badan membesar dengan sihat.
  • Dalam kes ini , saya telah berjaya menjadikan lobak merah , brokoli sebagai makanan kesukaan anak saya. Ibu harus lah kreatif dalam hal ini. Jadikan cendawan sebagai snek yang sedap. Jadikan sayur nampak menarik. Cuma ada sesetangah sayuran yang anak kecil belum berani. Tetapi perjuangan ibu belum selesai. Saya akan cuba megalakkan anak saya makan dengan lebih sihat lagi.

2.Membantu mencegah penyakit berbahaya di masa akan datang . Makanan yang kaya sayuran dan buah – buahan dapat menghindarkan diri diabetes tahap 2 , dimana ianya semakin meningkat di kalangan anak-anak sekarang. Dengan mengajar anak makan secara sihat sepanjang masa sedari kecil dapat membantu bagi mengelakkan penyakit hati  , tekanan darah tinggi , dan pelbagai penyakit kanser akan datang.

  • Takut kan dengar pelbagai penyakit zaman sekarang , lagi-lagi kalau keturunan kita memang ada penyakit berbahaya itu semua. Mencegah lebih baik dari berubat. Saya sendiri takut inikan zaman anak-anak menjadi dewasa nanti. Ini lah yang saya selalu cuba nasihatkan kepada anak-anak.
  1. Sayuran mengelakkan anak-anak kekurangan air dalam badan. kanak-kanak tidak akan minum air secukup nya dari cawan. Betul tak ? anak saya sendiri begitu  — banyak jenis sayuran contohnya salad dan lobak merah , mengandungi air . Malahan  brokoli mengandungi 90% kandungan air di dalam nya.
  2. Membantu mencegah obesiti di kalangan kanak-kanak .There’s no doubt about it: Kids who eat more fruits and vegetables have lower body weights,” kata Christine Gerbstadt, MD, RD, jurucakap untuk American Dietetic Association (ADA).  ( LINK RUJUKAN ) Menurut pakar pemakanan and jurucakap Persatuan Pemakanan Amerika, Christine Gerbstadt, tidak syak lagi bahawa kanak kanak yang makan lebih banyak buah buahan dan sayur sayuran mempunyai berat badan yang lebih rendah*. Kerana pemakanan sihat yang mengandungi tinggi fiber , tinggi nutrien serta rendah kalori dan rendah lemak akan membuatkan anak-anak kenyang dan hanya makan sedikit sahaja junk food .
  3. Sayuran mengandungi tinggi Fiber. Fiber dalam sayuran akan membuatkan kanak-kanak berasa kenyang dan dapat mengelakkan sembelit. Makan makanan berserat tinggi juga menyebabkan anak-anak anda kurang berkemungkinan mengidap penyakit jantung dan kolesterol tinggi di kemudian hari.
  • Contohnya kentang panggang dengan kulit adalah sumber serat tinggi terbaik dan sedap. Anak suka … cuba la ..

 

Sebagai seorang ibu, saya rasa ia adalah satu cabaran untuk memperkenalkan dan mengajar anak-anak mempunyai diet seimbang yang sihat. Terserah kepada kita untuk mengajar anak-anak kita dan mencipta corak makan yang sihat di awal, yang akan mempersiapkan mereka untuk mempunyai gaya hidup yang lebih baik (sekurang-kurangnya saya berharap!).

Berikut adalah beberapa petua saya tentang bagaimana anda boleh membantu anak-anak anda untuk makan makanan yang lebih sihat.

  1. Buat Jadual . Kanak-kanak perlu makan setiap 3 hingga 4 jam sehari. 3 kali makanan berat , 2 kali makanan ringan dan banyak air .. tidak kira sama ada susu , jus , air kosong , mahupun air dari buah buahan dan sayur. Dengan ini diet anak akan menjadi seimbang. Sekiranya saya akan keluar pergi ke mana-mana saya akan sediakan jus dan bekal untuk anak-anak makan dan akan mengurangkan kanak-kanak mahukan makanan ringgan yang tidak sihat di luar sana.
  2. Dapatkan Serat Yang Cukup Setiap Pagi.  Kebanyakkan keluarga tidak mendapat serat yang cukup di dalam pemakanan seharian. Anak saya si syamim tu jika tidak sarapan pagi dia akan selalu letih dan banyak ragam. Saya tahu sarapan memang sangat penting untuk kanak-kanak , dan saya selalunya akan menyediakan sarapan sihat dengan segelas susu setiap pagi untuk menambah tenaga , dan membuatkan syamim mendapat cukup nutrisi.  Sekarang syamim minum susu Dumex Dugro, susu formula khas untuk kanak-kanak yang sedang membesar yang di lengkapi dengan  DHA*, 15 vitamin dan mineral unik  lcFOS dan telah mempunyai penglaman dalam hampir 40 tahun dalam pembuatan susu untuk kanak-kanak . Untuk sarapan syamim suka makan penkek buah yang di masak sendiri oleh saya .Anda boleh cuba cara saya. Sediakan susu untuk sarapan di sertakan dengan makanan lain atau buat penkek dari tepung , buah epal dan susu. Nak resepi ?  2 gelas tepung gandum ,  4 sudu teh serbuk penaik ,  1/2 sudu teh garam ,  1 sudu gula , 3 cawan susu (boleh guna susu apa pun , susu serbuk di bacuh dengan air pn boleh , susu coklat pun boleh , anak saya minum susu tepung dugro , maka saya guna susu itu saja ) 2 sudu buah epal dadu , 1 sudu vanilla esen (tak ada pun tak apa ) , 1 sudu kacang tanah (telah d tumbuk halus.) dan 1 sudu minyak (minyak apa pun boleh ) dan masak sesenduk demi sesenduk di atas kuali. Sedap tauu. Jika saya memang sibuk dan tak sempat buat penkek boleh lah sediakan bento telur dan sandwidh untuk nya.
  3. Kurangkan stok makanan ringan di rumah – Atau lebih tak ada langsung , di rumah saya tak ada , saya selalu beli stok buah buahan , sayur dan makanan-makanan sihat seperti susu , yougurt , keju sahaja jika anak inginkan snek mereka akan terpaksa memakan makanan tersebut. Jika ada stok makanan ringan kanak-kanak akan cenderung untuk makan makanan ringan tersebut dan lama-lama akan jadi kebiasaan pula. Kita tak mahu anak kita makan dan terbiasa dengan makanan ringan kan. Anak saya sehabis tak ada apa pun , buah epal , buah oren , tembikai , mata kucing eh banyak juga buah yang mereka suka makan.
  4. Berseronok mencipta makanan / bento . Bentuk lebih kreatif dan kebiasaan nya jika makanan tersebut nampak cantik dan ianya akan membuatka anak makan lebih banyak . Kami membuat pancake muka smiley dan memberi nama kepada makanan tersebut . ( “baby shark penkek contoh nya “) Apa-apa sahaja makanan berbentuk mini pun anak saya suka.  Saya sering menggunakan pemotong kueh berbentuk pelbagai bentuk , anak suka sangat tau. Jangan lupa tambahkan lagi sayur sayuran bewarna di dalam bento tersebut. Warna sentiasa main peranan untuk menggoda mata kanak-kanak untuk makan makanan sihat. Di samping anak berseronok mencipta kreativi dalam menghias bento , anak juga akan mendapat khasiat seimbang dan fiber mencukup untuk aktiviti seharian mereka.
  5. Ajarkan anak kepentingan pemakanan sihat. Kenapa dan mengapa. Anak lelaki saya suka kan manis , saya kadang-kadang membiarkan syamim taburkan sedikit gula di atas roti telur bakar nya. Laila suka sedikit taburan coklat gula di atas saladnya, Husna suka kan sedikit taburan serbuk coklat di dalam susunya. Ianya tidak salah asalkan mereka masih mahu makan sayuran dan makanan sihat yang kita sediakan. Saya mengajar Syamim dan 3 orang lagi anak saya kepentingan setiap nutrisi untuk mereka. Sentiasa ingatkan  dari mana mereka boleh mendapat nutrisi tersebut. Misalnya,Jika Syamim nak menjadi lebih kuat dan tinggi. Jadi, saya memberitahu Syamim bahawa jika Syamim nak menjadi lebih tinggi, Syamim kena makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan seperti kentang, brokoli, epal dan lain-lain utk mendapatkan nutrisi. Syamim pun kena makan ayam, ikan, telur, keju, yogurt, minum susu dan lain-lain.Syamim memang di beri minum susu 2-3 kali sehari , Selepas bangun tidur dan sebelum masuk tidur memang wajib lah. Dia pun pandai kadang mintak ” madu ” kadang mintak ” coklat “. Dan seharusnya susu yang paling sesuai dengan Syamim adalah Dumex Dugro perisa coklat dan madu. Syamim nak yang sedap sahaja. Susu Dumex Dugro ini telah lama Syamim minum dari sejak dia bercerai susu . Atas sebab itu lah saya masih setia dengan Dumex Dugro. Syamim aktif , jarang demam dan makan juga berselera. Walau pun dalam bento box nya ada sayur brokoli , syamim tetap makan. Langsung tidak menolak dan telah pun menjadi kebiasaan.

Walapun ibu ada pesan makanan lain, syamim tak pandang .. dia lebih teruja nak makan makanan dalam bento nya. Memang puas hati dan seronok tengok anak makan tanpa memilih. Jumlah makanan dengan buah-buahan ,sayur sayuran dan nasi mencukupi untuk anak kekal aktif dan sihat. Jika di buat selalu , bukan anak sahaja sihat. Duit pun jimat.

Kami jalan- jalan shopping , sebelum mulakan shopping makan dulu. 3 orang anak saya bawa bekal. Si kakak sulung sahaja tak bawa , tapi boleh sahaja tumpang curi makanan adik-adik .. bekal besar dan boleh letak banyak makanan. Si Laila ni mitak sandwich tak nak nasi. Layan saja la .. senang pun nak buatnya.

Sebagain ibu, saya berharap anak anak membesar dan menjadi lebih lagi – sebagai seorang insan yang bijak, berjaya, bertanggungjawab dan khalifah yang dihormati. Dengan ini , di harapkan anak- anak kita mendapat nutrisi yang mencukupi demi masa depan mereka. Anak sihat , cergas dan aktif itu yang kita sebagai ibu bapa harapkan ye tak?

Promosi Dumex Dugro – Bekal Nutrisi. Bekal Nutrisi ini atau Bento BOX ini korang boleh dapatkan satu secara percuma dengan pembelian 2 pax susu Dumex Dugro 900gram . Bermula pada 1 september hingga 31 oktober 2017. ** Sehingga kehabisan stok. Cepat dapatkan bekal Nutrisi sekarang. Bekas makanan cantik , di datangkan dengan 3 warna menarik. Boleh pilih ianya tebal dan kedap udara juga. Anak-anak pun suka.

Layari website Dugro untuk info menarik :  Dugro website 

Terima kasih XOXO – Puanbee

 

Baju merdeka untuk Laila – 2017

Tahun 2017 ini , laila sorang je masuk pertandingan baju merdeka. Jadi ini tahun ke dua la saya jahitkan baju merdeka untuk anak ni ha.. Walaupun mood agak tiada tapi di usahakan untuk jahitkan baju ini. kemudian tiba hari pertandingan si laila demam panas.


Dalam jam 11 macam tu Ustazah Najwa minta saya ambik sebab laila nampak tak larat sangat . Kemudian macam2 hal berlaku. Saya copy lah balik status fb saya , malas nak taip pula.

” Remote keta tak boleh on siang td …. tak tau cara nak matikan alarm .. pastu tak malu pergi tanya dekat mekanik bengkel yg dekat dgn rumah .. dia ajarkan guna kunci security .. selama 4 tahun pakai kereta tu tak tau guna benda tu .. dah la tu tak ada dekat tangan … kena naik atas tingkat 3 cari balik .. turun .. … selipar koyak .. naik balik tukar selipar . Mujur ada orang tlg .. sebab nak ambik laila .. bawak pergi klinik check suhu 39.10.SEPANJANG perjalanan col ayah dia . .dia kena kacau tido la hari ni .. padan muka ..

Dah darah ada jangkitan kuman. Hujan lebat selebat selebatnya .. balik rumah pun masa nak parking kena hujan . Kaki tenggelam dalam lopak air sampai buku lali.Sebelum tu ambik una dekat rumah sepupu. Mujur ada org tolong.

Naik atas salin baju .. mandikan syamim . semua lena ..

Sedar2 sebab dapat mimpi ada orang bagi anak suruh jaga.Baby .. tapi kereta hilang sebab tak kunci betul. Pergi balik bengkel tu. dia kata nampak tadi org tu nak jual kereta cash. Perghh .. terus sedar lepas baby tu nangis2 sebab tak tahan penat kena usung merata.

Azan. Buka whatsapp client tanya .. Puanbee u dpt tak email latest kita pasal draft *****

aku .. *krik krik krik ..

buka email .. alamak terlepas tarikh dateline daaa..

Bagi laila makan ubat .. jerit dekat una siapkan baju sekolah esok dgn jadual dia..

So malam ni .. tak boleh tidur .. siapkan apa yang patut .. 2 job menanti kena tunggu syamim tido balik …

sebelum tu jom kita makan. Makan penting …. “

Ini status saya di fb pada hari itu , memang lah jadi mak semua urusan terletak di bahu mak. Jika ayah ada dekat ringgan sikit , tapi ayah jauh terpaksa redha ja lah.

Kenangan.

Psssttt : Tahun depan nak tempah bagi tahu awal-awal. Tahun depan ada baby lagi sibuk .. ahahahahaha

RESEPI : MINUMAN HERBA ORANG CINA SELEPAS BERANAK

Tertarik dengan perkongsian seorang wanita bernama Diena Wong di Facebook , saya pun turut berkongsi resepi belia di wall , tapi takut hilang nanti lama-lama kan. Maklumlah tangan ni ada saja nak update facebook tu.  Jadi saya kongsikan di sini. Selain kita membeli herba-herba lepas besalin yang di jual secara online atau tokoh jamu. Kita boleh juga cuba herba orang cina ni.Tak salah kan mencuba. Rasanya anak ke – 5 ini saya nak cuba resepi yang di kongsikan ini memandangkan review di komen status Diena Wong sangat baik. Nak baca boleh ke wall beliau. Dan ada video  juga di sana.

RECIPE :  POST-NATAL HERBAL CHINESE DRINK

Seperti yang dijanjikan inilah recipe POST-NATAL HERBAL CHINESE DRINK (tapi orang tak pantang or lelaki pun boleh amalkan juga)

INGREDIENTS
-Halia bentong
(Ni halia cina yang selalu banyak jual kat bentong tu. Tapi takyah la gigih pegi bentong. Papa beli dekat pasar PJ sea park tu)

– DRIED LONGAN
Benefits :
-Anti-depressant (sesuai utk elak royan)
-Improve heal wounds
-Prevent amenia (elak tumpah darah)
-Boost Energy level
-Improve skin texture
-Rich in Vit C Read More