Ajar Anak Tengok Jam Macam Mana ?

Ini bukan tips ,saya cari tips tapi tak jumpa-jumpa lagi , dulu-dulu saya belajar tengok jam bila dah besar , tapi anak-anak sekarang cara tengok jam pun dah diajar dari tadika dan masuk dalam peperiksaan , jenuh juga nak terangkan pada kakak dan una bagaimana untuk tengok jam ..

tengok jam

Garis titik-titik , kira-kira , buat bulatan , lukis gambar rajah = kakak tahu tengok masa jam sahaja , minit tak boleh lagi , una pula boleh tengok nombor 1.2.3 sahaja :)

cer kongsi sikit bagaimana cara paling ideal untuk ajar anak tengok jam ?
tinggal komen di bawah ya !

Search

Comments

  1. chik jumpa satu cerita pasal seorang ibu ni ajar anak dia membaca dari umur sebelum setahun lagi..agak magik..

    RAHSIA BABY PANDAI MEMBACA

  2. How to Teach Kids to Read Time
    Step 1
    Confirm that your child can count to 60. Ask the child to write the numbers down or recite them aloud. Counting to 60 is essential, as there are 60 minutes in each hour. Also ensure your child can count to 60 in increments of 5: 5, 10, 15, 20, and so on.

    Step 2
    Introduce your child to the face of a traditional clock. Explain that the short hand marks the hours and the longer hand shows the minutes. Also introduce your child to the second hand, which marks the seconds as they pass.

    Step 3
    Explain to your child the halves and quarters of the hour. Use a toy clock to explain that when the minute hand is pointing up, the hour is even and that when the minute hand is pointing down, it is the “30.” Explain also that when the minute hand is pointing directly to the right, it is the “15″ and that if the minute hand is pointing directly to the left, it is the “45.”

    Step 4
    Set a toy clock to an easy time, such as one o’clock. Guide your child through reading the clock: “The hour hand is pointing to the one, and the minute hand is pointing straight up. What time is it?” Make a simple change–to two o’clock or three o’clock–and again ask the child to read the time. Repeat this until the child can confidently read the hour.

    Step 5
    Set the toy clock to a more difficult time, such as 4:15. Ask your child to read the time. If the child has difficulty, guide him through the time the same way you did in step 4: “If the hour hand is pointing to 4 and the minute hand is pointing directly to the right, what time is it?” If necessary, remind your child of the halves and quarters of the hour from step 3. Repeat as necessary until the child can confidently read the 15s, 30s and 45s of the hour.

    Step 6
    Explain that each numeral on the clock correlates to the minutes in an hour. Point to the 1 and say that it means 5 minutes, then point to the 2 and say that it mean 10 minutes, and so on. Note to your child that the 12 is simultaneously 0 and 60; remind your child that, when the minute hand is pointing straight up, the time is right on the hour. Tell your child that if the minute hand is between numbers, then the minutes are also between those numbers. Use the toy clock to denote various times, such as 8:20 or 11:40. Ask the child for the hour, then help your child count–by fives–to the appropriate minute. Repeat this activity until the child can independently deduce the time.

    Step 7
    Give the toy clock to your child. Ask the child to move the hands to a time you say, such as 5:30 or 12:45. Use this as an opportunity to relate this to your child’s daily life: “What time does your favorite cartoon start?” “What time do you wake up in the morning?” “What time does school start?” Finish by asking your child to read a real clock; ask for the current time.

    Tips and Warnings
    Different children learn to tell time at different speeds. If your child is showing difficulty in learning to read time, don’t try to accomplish this task in one day. Teach reading the hours one day, then reading the quarter- and half-hours the following day. Wait another day or two before introducing the fives and tens as well as the numbers in between. In step 6, if your child is familiar with the five-times table, you can instruct the child to simply multiply a number by five to determine the appropriate minute. There are a variety of activities you can use to help teach your child to read time; Time for Time provides a variety of activities and plans for parents and educators to aid in teaching time.

    I found it from net, share with you.
    jeff recently posted..Cara Fiore Bangle 602My Profile

  3. susah jugak yer..kutu dulu tak igt pulak bila tros pandai tgok jam..tp macam cikgu kata tu betul.mul2 kena hafal sifir 5 dulu,br senang nak ajar utk jarum minit dan saat.klu jam panjang utk jam tu senang jer kan.

    aiman no pun tak kenal lg..uwaaa..:)
    puan kutu recently posted..MenguapMy Profile

  4. proses pembelajaran dah semakin cepat ke depan, memang bagus jugak dari tadika diajar benda ni..nanti kat sekolah cepat dia paham
    nuriz recently posted..Jalaluddin Hassan Marah Bila Keluarganya Dikaitkan Dengan Perkahwinan SyellaMy Profile

  5. hehehhe… kakyong pun dok ulang2 ajar tgk jam dgn fikri.. la ni dia buleh baca pkl brp (jarum pnjg jer) jer.. kalo dia nak tgk kartun, di tgk lah jam.. kalo jam jarum dah tunjuk no7, laju2 pergi buka tv..buka tv ygk kartun xdak… bila kita kata tak cukup minit lagi lah abang, .. dia pun ‘ o yer ke’.. then tunjuk lagi kat jam, brp minit lagi nak sampai pkl 7.. ntah dia faham ke tidak.. tp x pa, tu proses pembelajaran.. on & off ajar.. sure dia boleh pick up nanti..

    tp kalo dah sek tahun 1 nih.. memang kena ajar cara comprensif lah sikit kan..
    kakyong recently posted..Belajar berniaga di rumahMy Profile

  6. huhu.. memang susah juga nak ajar bagi paham tgk jam ni.. dulu masuk darjah 2 baru pandai tgk jam jarum..
    CMRatu recently posted..Gred Gaji Baru SBPA 2012 Kakitangan AwamMy Profile

  7. Saya mengunakan jam analog hanya mempunyai jarum tanpa nombor. :-)
    akubiomed recently posted..Projek Pistol bakal pesaing finalis AJL26My Profile

  8. izan pun sama cam padin… dulu2 mak ajar tgk jam, panjang kat 2..pendek kat 3…
    tp lama2 pandai sendiri

    skrg ni abg muhaimin nak tau tgk jam dia guna sifir 5 je…
    mula2 cam tak reti, dah lama2 ok…
    izan ishak recently posted..Confuse dan Bengang!My Profile

  9. heh, mak aku pon tak pandai tengok jam berjarum,
    tapi dia tau lah jam pukul berapa kalau minitnya,
    dia cakap “jarum pendek kat 5, jarum panjang kat 6″ hahaa
    padin recently posted..6 Ideas Blog PostMy Profile

  10. Klu bab jam ni ada yg sensitif PnBee…. ada org sampai dah besar pun x mahir tgk jam berjarum, sebab tu pakai jam digital. Ada kaitan dengan penaakulan,… sama kes dengan kiri kanan jugak la PnBee
    shraqs recently posted..Tips Mudah Bagi Pengguna BroadbandMy Profile

  11. yg pandai tgk jam kat rumah nis ni pun baru si kakak n abang tu .. tp xmahir sgt lah..kakak tu ok juge,dah tahun 2 kan … dia bukan terus pandai bee,ambik masa sikit,nnti dia akn blaja sndiri sampai masnaya..tp problem tu masuk exam lak ye..

    hah tu cekgu ade .. tanye dia banyak2 .. hehe :p
    Ummi Hanie recently posted..?Kuasa? aura tangan seorang wanitaMy Profile

  12. bee, ummi pun dah lupa macamana anak2 ummi belajar tengok jam, tapi dulu rasanya darjah 1–2 takde lagi silibus macam ni.
    ummiross recently posted..BATIK SARONG SARAWAK MURAH, KOD BMMy Profile

  13. alahai…saya belum ada pengalaman lagi mengajar anak tengok jam…tapi saya ingat lagi, dulu masa sekolah rendah, saya sangat suka bila belajar benda ni..pastu sibuklah suruh mak belikan jam..hehe
    bardboo recently posted..Cara Untuk Tambah Trafik BlogMy Profile

  14. koz dulu blajar cara yg sama mcm lukisan tu tapi ada sedikit perbezaan sbb time blajar tu guna pensel colour…minit colour biru saat colour ijau jam colour merah…
    Budak Nakal recently posted..Hasil Seni Budak Nakal Menggunakan Adobe Flash CS3My Profile

  15. puanbee leh beli clock face kat popular atau bookstore..leh ajar guna benda tu dulu..nnti diorg faham la..huhu…konsep itu penting..

    http://dzuandiey.blogspot.com

  16. hehehe…dulu tajuk ni diajar utk upper…cthnya darjah 4,5,6..tp semenjak KSSR menggantikan KBSR, darjah 1 pun kena blajar tajuk TIME ni..

    first, biar dier kenal konsep suku dan stgh..waktu pecahan..
    1/2 = 30
    1/4 = 15

    bila dah kenal, baru pecah kan sikit2…benda ni berkait rapat dgn pecahan dan darab jer…puanbee leh ajar sifir lima…kalau dah masuk darjah 2, mmg kena hafal sifir dah tu..huhu..

    http://dzuandiey.blogspot.com

    • cikgu ajar budak tahun 2 ek ? kalau ye banyak nak tanya hihihi

      • hahha…semua darjah cikgu dh ajar..boleh jer..Insyallah, kalau x berat boleh la bantu…huhu…dlm track betul dah ni…ekeke..sbb baru blajar bab pedagogi (cara mengajar) maths..harap mmbantu la.. :-)

        • haa bagus , first nak tanya , buku latihan jenama apakah yang paling sesuai untuk budak tahun2 , dan selari dengan apa yg di belajarnya tu ? cikgu patut tulis benda2 gini dlm blog tau huhu

  17. entah la..tapi dulu2 ingat lagi masa darjah satu..pengawas sekolah cakap lima minit lagi kelas nak habis..paih kira sampai lima..ingatkan lima minit dah..rupa-rupanya 5 saat baru tu..haha
    paihujey recently posted..Bloglist Setahun Dari Anastasyea Dibuka Untuk Semua BloggerMy Profile

  18. “akak pun ajar sama macam kamu lah bee..tp yg lebihnya diorang belajar kat sekolah kot..lama2 pandai gitu jer…”
    pia recently posted..Cerita jalan-jalan…My Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge