Search Results for: sembelit

Sembelit dan Baby Syamim

Salam dan hai .. masaalah sembelit pada anak kecil pula , biasalah kan .. kehidupan berkeluarga ni memang tak dapat lari dari masaalah kecil begini , Baby syamim .. berusia 1 tahun 2 bulan sekarang… walaupun masih lagi meneruskan penyusuan ibu , tetapi syamim dan mula makan , macam-macam makanan dia makan .. termasuklah kadang-kadang tumpang sekaki makan dengan kakak – kakak bertiga tu.

syamim 1 tahun 2 bulanWalaupun begitu  biasa lah di umur seperti syamim tu akan belajar untuk makan pelbagai jenis makanan , tetapi makanan rutin nya adalah bubur nasi ditambah dengan sayur sayuran dan protein .

Disebab kan syamim suka makan juga , masaalah sembelit ni datang. Perut dan usus mjasih belajar untuk menerima makanan tersebut.

Apa petua yang mama dan papa buat jika bayi sembelit ya ?

Antara petua yang saya praktikkan adalah membeli bayi minum lebih banyak air kosong ( tapi baby tak suka ) kurangkan beri makan nasi tapi lebihkan buah buah da sayuran , seperti betik , bayam untuk mendapatkan serat yang mencukupi ( tak berjaya juga ) Jika antara dua di atas tak berjaya , apa lagi , cuba lagi petua lain , seperti 1 hari , sebotol vitagen .. tapi masih tak baik sembelitnya .. saya terus cari susu yang sesuai untuk usus , saya bukan gantikan susu ibu dengan susu tepung ya , tetapi saya jadikan susu tepung itu sebagai supplement sahaja , sehari secawan dah mencukupi sehingga syamim kembali membuang dengan selesa tanpa tangisan.

Serius kesian sangat tengok syamim menangis meneran dan di ikuti dengan najis yang berdarah. Sedih ..

Jika bayi tengah menagis tu .. apa mama dan papa kena buat ? biasanya .. saya hanya mampu menenangkan syamim dengan memujuk supaya dia dapat meneran juga. Di ikuti dengan urutan secara membulat di bahagian perut bayi. Dan satu lagi tips yang biasa saya amalkan adalah , baringkan bayi dan kita angkat ke dua dua kakinya macam kayuh basikal ke atas menghala ke arah kita , untuk mengaktifkan dan memudahkan lagi najis itu keluar. Selalunya apa yang saya buat berjaya.

Sekarang syamim dan tiada sembelit , tetapi demam panas pula. Berturut – turut .. sampai nampak turun sikit berat badan nya tu. Tapi … tak apa la .. biasalah budak baru nak besar kan ..

Mood nak menulis mai dah .. hihihi .. insyallah kalau ada masa boleh duduk depan laptop ..    xoxo

 

Sembelit ? Buang Air Besar Berdarah ?

Jika anda sembelit atau buang air besar berdarah itu adalah masaalah besar , untuk kelegaan cepat , semulajadi dan selamat eloklah cuba minum lactolite ini. Walaupun berharga agak mahal kata sesetengah orang , tetapi cuba fikir sudut positifnya pula.

sembelit dan berak berdarah CARA MINUM LACTOLITE / HARGA DAN ORDER

Mahal RM158 sekotak , ada 25 paket , harga satu paket RM 6.32

  • Ada yougurt
  • Ada Inulin
  • Ada Vitagen
  • Mudah buang air besar
  • Lawas Kan pembuangan
  • Elakan gastrik
  • Membersihkan usus/kolon
  • Selesa kan perut
  • kempiskan perut

tak perlu beli yougurt lagi , tak perlu beli vitagen lagi semua ada di dalam.

Tetapi jika beli yougurt RM4.99 sebotol dan Vitagen RM6.90 5 botol kecil2 boleh di habiskan dalam masa satu hari saja , mengandungi perasa dan juga pewarna tambahan .. nampak tak ? apa yang baik , apa yang buruk ?

Lactolite tak ada gula tambahan , rasanya agak tawar biasa-biasa saja , tapi memang membantu dalam masaalah sembelit dan berak berdarah juga mengempiskan perut .

Harga sekotak  untuk 25 keping lactolite 

WM : RM158.00

Pos RM6

EMAIL : tie2kay@gmail.com

P/S : Baby yang sembelit sebab alah kan susu tu pun boleh minum , bahan semulajadi sangat sesuai untuk semua peringkat umur , jangan risau.

P/SS : Harga paket kecil dan pos percuma telah tamat . Jika nak order ..

terus RM158 + Pos RM6  =RM  164

Lactolite – Ubat Sembelit , Kempiskan Perut & Buang Toksin

Lactolite ni lah rahsia kempis , ubat untuk orang yang mengalami sembelit dan orang-orang yang hendak kuruskan badan nya. Makan lactolite tak perlu ambil yougurt dan minuman kultur hidup atau apa-apa minuman seumpamanya lagi dah , ini lagi senang.

Nurich Lacto-Lite Minuman campuran serbuk yougurt kultur hidup & Inulin , menggabungkan serbuk yougurt dengan kultur hidup , Inulin adalah prebiotik.

Ia membantu menambahkan bifidobakteria (bakteria baik) dalam usus dan membantu memastikan keadaan usus yang baik.

yougurt dan kultur hidup

Siapa-siapa yang mengalami masaalah sembelit , kegemukkan , susah buang air besar boleh ambil lactolite. Malam makan esoknya boleh flush habis semua makanan yang ada dalam perut , rasa lega dan puas ya amat .. tak perlu simpan hampas makanan lama-lama dalam perut. Tak elok untuk kesihatan.Continue reading

Anak ku Syamim , jadi lah lebih lagi ..

Assalamualaikum dan hai semua, tetiba keluar tajuk macam tu kan? Bukannya apa, semua ni terjadi gara-gara tertengok iklan terkini Dugro di Youtube dan televisyen baru-baru ini. Tajuk iklan tuh ” Dear Mom ” dan saya rasa budak comey tu seperti anak sendiri ja. Memang tersentuh kalau anak kita buat sesuatu yang sweet sangat tu. Sebagai ibu, mesti setiap orang ada pengalaman moment terindah bersama anak kecil kita kan? Jom share moment indah tu dengan saya.

Saat saya menulis ni teringat pula gelagat si Syamim, agak susah nak luahkan dengan kata-kata, tapi saya cuba lah yer. Syamim ialah satu – satunya anak lelaki , yang 3 lagi perempuan dan dah besar. Boleh dikatakan semua orang dalam rumah ni sayang sangat dengan Syamim. Syamim ni pula jenis kanak – kanak yang suka berceloteh. Dia punya bodek memang boleh buat orang cair. Pandai memujuk dan sangat-sangat berterus terang. Dalam nakal dia, dia boleh agak masa mana ibunya tengah marah dan masa mana ibunya tengah mood baik.

Kadang-kadang geram juga. Di saat kita tengah naik angin puting beliung dan marah si kakak bertiga, dia datang dengan senyuman sambil buat suara sengau “sayanggggg ibu”… kemain pandai membodek. Sampai ayah dia selalu ajuk cara dia punya sayang tu. Kadang-kadang bila Syamim sendiri sepahkan mainan dan ibu buat muka garang sikit, Syamim terus kemaskan mainan dia. Dia punya jujur tusiap boleh tanya, “Kenapa marah amim tadi? Ibu tak sayang amim ke?” Masa dia tanya soalan macam tu, memang cair lah awakkk … cair sungguh-sungguh.Continue reading

REVIEW APA RASA CHIA SEED YANG SEBENAR ?

Assalamualaikum dan hai semua. Kali ni saya nak review apa rasa chia seed yang sebenar. Khasiat ramai orang dah tahu kan ? viral dah di facebook tentang chia seed ni kan ? Chia seed dalam gambar saya menang dari contest anjuran Dianarashid.com , Chia seed ini pula merupakan dari pada Slimtreats. Semasa giveaway berlangsung saya tengah lapang dan tergerak hati nak join. Itu je .. mana tahu saya menang. Allhamdulillah rezeki dari Allah dan juga terima kasih di ucapkan kepada dianarashid.com dan slimtreats.
Jadi apa rasa sebenar chia seed ini ?

Rasa chia seed kosong. Jika kita rendam dengan jus yang ada rasa hanyalah jus buah. Jika kita rendam dengan air kosong sejuk yang ada rasa hanya lah air sejuk.

Ada yang kata ” geli lah nak minum rasa jelly lendir kat tekak ” sebenarnya boleh juga elakkan geli tu dengan cara menrendam sekejap saja chia seed ni , tak perlu lah semalaman kan.

Saya pernah buat agar-agar di tambah chia seed , anak tak suka

Tabur dalam yogurt dan ais krim pun tak suka.

Jadi nya anak memang tak makan chia seed ini. Ibu sorang je lah telan sesorang. Orang kata chia seed boleh tahan lapar. Merepek ja kot. Lepas pekena secawan chia seed dan dan perut lapar. Kalau kau dah memang tak makan lagi satu hari lepas tu kau nak tahan perut dengan chia seed , lupakan lah. Lapar sama je .. Lagi satu hal. Lepas minum chia seed rasa nak ke tandas je  mana kau tak lapar kan.

Semasa saya buat agar agar tak de kesan ke tandas , adakah kerana chia seed telah mengikut resmi agar-agar. Tak pasti. Adakah chia seed menjadi kurang khasiat di sebabkan kita masak chia seed tersebut ? saya pun kurang pasti.

Yang saya pasti minum dengan air , rendam dengan air tak terlalu panas untuk kekalkan khasiat dan effect nak ke tandas tu. Sangat berkesan untuk sesiapa ada masaalah kumbuhan. Kumbuhan penuh tapi sembelit je.. eloklah cuba chia seed. Cara semulajadi tanpa bahan kimia gitu.

Saya tak ada lah diet beriya. Tapi saya saja suka amalkan makanan kesihatan. Nak juga awet muda sikit-sikit. Tak mau lah nampak tua sangat .. cenggitueee ..

Ok lah .. saya menulis ikut mood ni haa . Jam 3.38 pagi. Hujan renyai ..