Petua : Khasiat Bawang Putih Dan Cara Pilih Bawang Putih Berkualiti

Published on: Aug 11, 2011 @ 11:02 ; Kelmarin saya jalan-jalan membeli barang dapur , biasalah kan ibu-ibu mesti ke pasar beli barang dapur .. dalam duk pilih-pilih bawang putih tu ada seorang uncle berbangsa cina tengah memilih bawang putih , dia pilih saya pun pilih , tapi cara dia pilih lain sikit.. saya pilih bawang putih yang elok , tak busuk ..

Saya yang terlebih peramah ni pun tanya uncle tu pilih macam mana ? uncle tu jawab , pilih yang kulit bawang putih di bahagian luar dan dalam berwarna kemerah-merahan .. Baru elok… Getah dia masih banyak.. ooo saya pun ber ooo bulat panjang-panjang.. bila saya balik ke rumah saya belek .. bawang putih yg kulitnya semua berwarna putih dan bawang putih yang kulitnya kemerah-merahan tu .. apa bezanya ?

senang citer .. bawang putih yang kulitnya kemerah-merahan masih bergetah , tak terlalu kering dan fresh .. bau pun kuat .. tapi kalau bawang putih berkulit putih tu , dah kering , tak de getah bau pun dah kurenggg … OOOOOooo lagi .. heheh.. selama ni saya tak tahu pun ada beza antara ke dua-dua bawang putih tu ..

So itu satu tips yang baik bagi saya ..contoh tengok dalam gambar ye ..

Khasiat Bawang Putih Dan Cara Pilih Bawang Putih Berkualiti
Khasiat Bawang Putih Dan Cara Pilih Bawang Putih Berkualiti

Khasiat Bawang Putih

Sumber [link]
Bawang putih dan tekanan darah tinggi

Bawang putih berupaya untuk merawat penyakit tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi adalah sangat merbahaya kerana penyakit ini tidak selalunya timbul dan pesakit tidak menyedari bahawa mereka menghidapinya. Selain itu masalah tekanan darah tinggi akan membawa pula kepada masalah jantung, strok, pembekuan darah, kegagalan buah pinggang untuk berfungsi, jantung berhenti berdenyut secara tiba-tiba dan yang paling ditakuti berlaku kematian secara mendadak sekiranya penyakit tekanan darah tinggi tidak dikawal. Read more about Petua : Khasiat Bawang Putih Dan Cara Pilih Bawang Putih Berkualiti

Please follow and like us:

Ubat cacing – Bila last makan ubat cacing ?

Bila last makan ubat cacing ? saya teringat nak beli selepas nampak satu posting di facebook yang menjadi viral. Bila dah baca sampai habis , mungkin ada sedikit tanda-tanda anak tu ada cacing terdapat pada laila. Laila 6 tahun , tak mahu makan .. jenuh kita paksa. Perut buncit sikit , muka pucat dan lemah je. Lama tak bagi dia ubat cacing dah setahun lebih rasanya. So terus pergi beli ubat cacing jenama ZENTEL di farmasi. Jenis ni je senang sebab semua cacing boleh mati dengan ZENTEL. Jenis lain tak pasti.

Duluuuuuu … kalau makan ubat cacing , cacing keluar sekor-sekor. Sekarang tak dah .. cacing dah mati dari dalam perut lagi.

zentel

Saya beli 4 botol , cukup untuk 4 anak. Syamim pun dah 2 tahun so boleh lah makan ubat cacing ZENTEL. Kanak-kanak bawah 2 tahun tak boleh , doktor kata sebab tak buat ujian untuk kanak-kanak bawah 2 tahun lagi. Ibu mengandung atau rancang nak mengandung pun tak di galakkan , takut bayi cacat kata doktor . Sebab masa ujian makmal di buat tikus mati. Entah la.. ni info saya kongsikan selepas saya baca blog Doktor Azwan 

Kecacingan adalah perkara yang agak lumrah di kalangan kanak-kanak… terutama yang selalu keluar rumah tak pakai selipar, makan itu dan ini yang tidak dimasak atau separa masak, terutama di kawasan rumah yang kurang bersih atau seperti kawasan setinggan atau laman yang bertanah.”

Cacing-cacing yang popular di Malaysia :-

  • Cacing gelang (Ascaris Lumbricoides) – besar macam gelang… boleh masuk hati dan paru-paru..
  • Cacing kerawit (Necator Americanus) – ada gigi tajam tapi kita tak Nampak!… ia masuk melalui kaki.. kuat hisap darah
  • Cacing rambu atau cacing benang – selalu melekat di kawasan dubur, halus
  • Cacing pita – macam pita, pipih tapi panjang… susah nak dibunuh..

Antara tanda-tanda anak-anak yang kecacingan ialah (bergantung kepada jenis cacing) :- Read more about Ubat cacing – Bila last makan ubat cacing ?

Please follow and like us:

Moeder susu khas untuk ibu menyusu dan hamil yang ingin memperbanyakkan susu

Kali ni saya nak memperkenalkan Moeder yang mmpunyai fungsi untuk menambah khasiat dan pengeluaran susu ibu. Seterusnya ibu ibu yang hamil dan menyusu dapat menjaga kesihatan diri sendiri dan bayi mereka di samping dapat menyempurnakan perjalanan menyusu bayi selama 2 tahun. Saya percaya ramai ibu di luar sana berhajat untuk menyusukan anak mereka sehingga cukup 2 tahun dan mengalami masaalah susu kurang atau baby tak cukup susu.

RASA MOEDER :

Saya dah cuba sendiri rasa moeder sebelum tulis di blog ini , rasa moeder lebih kepada rasa susu bijirin , seolah-olah nestum atau pun soya. Tidak terasa seperti susu kambing segar tu pun. Untuk mereka yang semasa mengandung tak boleh terima rasa susu , boleh cuba minum Moeder.Juga sesuai untuk mereka yang memang tak suka susu. Tidak terlalu manis , sedap dan wangi. Selepas 3 hari saya mencuba , pembungan menjadi sangat lawas. OK ni .. sebab saya memang susah nak membuang. Saya rekomen kepada ibu dalam pantang juga. SANGAT BAGUS dan berkhasiat. Susu menjadi lebih banyak dan pekat.Anak tak meragam lagi.

sUSU MODER PENAMBAH SUSU BADAN
Apa itu MOEDER ? 

  • Moeder adalah salah satu produk makanan tambahan dimana membantu ibu-ibu atau bakal ibu diluar sana untuk menjaga kesihatan mereka serta cahaya
  • Moeder juga merupakan salah satu perangsang susu badan dimana kebanyakan ibu-ibu di Malaysia mengalami masalah kurang susu badan, letih, sakit2 badan, kulit kendur selepas bersalin, payudara kendur dan masalah kulit.

Read more about Moeder susu khas untuk ibu menyusu dan hamil yang ingin memperbanyakkan susu

Please follow and like us:

Masaalah Keputihan – Penawar keputihan dengan Buah KK

Isu dan masaalah keputihan ni paling banyak mendapat view di blog saya , Terima kasih kepada awak-awak yang datang membaca , namun di dalam artikel tersebut saya hanya berkongsi info. Maaf sekali lagi , sejak artikel tersebut di tulis di dalam blog ini , ianya telah pun memakan masa bertahun-tahun. Mungkin anda tercari – cari cara terkini untuk merawat keputihan cara tradisional ini..

BUAH KK - UNTUK KEPUTIHAN

 Tetapi saya sendiri telah pun menemui herba yang sangat membantu di dalam merawat / mengurangkan / menghilangkan keputihan , ianya adalah BUAH KK. Read more about Masaalah Keputihan – Penawar keputihan dengan Buah KK

Please follow and like us:

Majlis Pelancaran Nutri Shinewhite Dari Medina Essential.

Nutri Shinewhite adalah produk yang baru sahaja di lancarkan pada bulan Mac 2014 baru-baru ini. Nutri Shinewhite tidak seperti makanan ” white-white ” yang lain kerana kandungan di dalam setiap sachet Nutri Shinewhite dari Medina Essential ini merupakan pemakanan sunnah , bahan makanan yang di amalkan dan menjadi kegemaran Rasullulah S.A.W sendiri.

MAJLIS PELANCARAN PRODUK FENOMENA NUTRI SHINEWHITE

Read more about Majlis Pelancaran Nutri Shinewhite Dari Medina Essential.

Please follow and like us: