8 cara jadikan anak genius – Dato’ Fadzilah Kamsah

8 Cara untuk mendidik anak dan menjadikan anak – anak anda genius ini di kongsi daripada satu syarahan yang di bawakan oleh Dato’ Fadzilah Kamsah. Siapa tak nak anaknya bijak dan genius kan ? kita semua boleh berusaha untuk jadikan anak kita genius dan seterusnya mendidik anak-anak supaya menjadi anak yang soleh dan solehah.

TATACARA DALAM MENDIDIK ANAK GENIUS.

“cuma ada ibu bapa yg tidak perihatin atau tidak mahu ajar anak merangsang anak untuk memenuhi keinginan ini. Jadi kepintaran yg ada tidak digunakan sepenuhnya untuk menerokai apa yg ingin diketahui dan dipelajari menyebabkan kepintaranya tebantut begitu sahaja.sebab itulah ada kes,semasa kecil seseorang kanak-kanak itu dikatakan genius tetapi bila meningkat remaja dan dewasa,kegeniusan ini hilagn begitu saja kerana tidak ada rangsangan beterusan dari ibu bapa” ujar Dato’ Fadzilah Kamsah.
Untuk itu beliau telah memberikan tip bagaimana tatacara yg bekesan dalam mendidik anak menjadi genius.

 • Doa ibu bapa

sebagai ibu bapa doa sangat penting kerana hanya Allah tempat kita memohon agar anak2 yg dilahirkan sentiasa dalam pelindunganya, diberikan kecerdasan akal,akhlak mulia,mendengar kata dan bebudi pekerti.Bila pakej ini ada dlm disi seseorang dr kecil, tdk mustahil anak itu blh menjadi genius sebagaimana yg diharap oleh ibu bapa dlm doanya,pun begitu,pastikn doa yg dilakukan dgn niat ikhlas ,tulus penuh rendah dir kpd Yang Maha Esa.

 •  Didik secara besungguh-sungguh .

Anak genius adalah seorang anak yg suka mencr ilmu, sentiasa betanya ,befikir dan sentiasa mempunyai naluri ingin tahu dlm dirinya,jika ibu bapa mengenal pasti potensi ini dari awal,maka itu petanda anak itu boleh dirangsang menjadi genius.Maka ibu bapa haruslah bersungguh2 untuk mendidik ,menggalak dan merangsang keperluan ini dan membimbing potensi yg ada supaya tidak di salahgunakan kpd yg tidak baik, sebab itulah ibu bapa harus tegas dlm memantau pembelajaran anak. namun pantauan mestilah penuh behemah dan kasih sayang.

 • Terima anak seadanya.

Bukan semua impian dan harapan untuk mendapat anak genius itu menjadi kenyataan .oleh itu jangan meletakkan harapan terlalu tinggi terhadap anak,malah setiap anak itu tidak sama kepintaran dan kelebihan yg dimiliki. terimalah anak seadanya.Hanya kebijaksanaan ibu bapa menggilap potensi,jika ada usaha kalau anak tidak genius pun dia boleh menjadi seorang yg pandai.tetapi tidak lah genius krn anak yg genius adalah anak yg sentiasa rajin mencari ilmu dan sentiasa befikir.

 • Sediakan suasana yg boleh merangsang.

Ibu bapa perlu bentuk suasana rumah tangga yg boleh merangsang otak anak.contohnya,melalui warna dinding ,barang permainan dan perhiasan rumah.semua ini,ada maksud tertentu. bapa misalnya boleh bercakap dgn anak, kenapa dia meletakan meja di sudut tertentu. Jelaskan sebabnya kerana ia mengarah kiblat,Atau papa cat bilik warna hijau adalah untuk memberikanya suasana lebih santai dan tenang dan kreatif befikir.

 • Amalkan pemakanan seimbang & gaya hidup sihat.

Otak cergas datang dari badan dan makanan sihat,Anak genius tidak makan makanan ringan.Galakan atau lakukan besama anak rutin melakukan senaman,riadah dan besukan .

 • Sentiasa mengekalkan hubungan rapat dgn anak.

Sebagai ibu bapa,hubungan dgn anak mestilah rapat mesra dan harmoni dalam kehidupan berkeluarga dan saling memerlukan,betimbang rasa,betolak ansur dan memahami satu sama lain walaupun dgn anak.

 • Menjalin hubungan rapat dengan guru

sentiasalah mengadakan hubungan rapat dgn guru,jadi guru akan menyayangi dan mengambil berat pada anak kita. Sentiasa tolong menolong dan berbincang dgn guru tentang pelajar dan perilaku anak di sekolah.

 • Perlu satu institusi khas dan kumpulan sokongan.

Untuk melahirkan lebih ramai anak genius,satu institusi perlu dibentuk untuk merangsang anak menjadi hebat dan perlu ada kumpulan sokongan untuk anak pintar.

(Visited 8,960 times, 6 visits today)

Teruskan Membaca :

About puanbee

Suka kopi , memandu setiap hari .. supermom dan superbusymom .. tetapi masih luangkan masa untuk menulis. Saya suka menulis di masa lapang. Ibu kepada anak 4 ... kamu tahu lah bagaimana .. :) senyum.

Comments

 1. Alhamdulillah. Trima kasih sbb share kbaikan tuk kita smua 🙂

 2. Assalamualaikum..

  dan sebagai permulaan terbaik,salah satu cara paling mudah agar anak sehat dan cerdas adalah dengan memberikan ASI seperti dalam QS. Al-Baqoroh (2):233 ) yang berbunyi ” Dan hendaknya para ibu menyusui anak anak mereka hingga genap dua tahun…”.

  dan bila menginjak dewasa di tambah dengan memberi makanan sunnah.Kita mendidik ikut cara Nabi

  Sharing is caring

 3. Assalamualaikum..

  dan sebagai permulaan, salah satu cara paling mudah agar anak sehat dan cerdas adalah dengan memberikan ASI seperti dalam QS. Al-Baqoroh (2):233 ) yang berbunyi ” Dan hendaknya para ibu menyusui anak anak mereka hingga genap dua tahun…”.

  dan ditambah dengan memberi makanan sunnah agar anak membesar dengan baik. In shaa Allah

  Sharing is caring

 4. Siti Nor Azizah :

  Good sharing..semoga pahala anda berpanjangan..
  Kpd sahabat2 yg tercari2 supplement terbaik utk si manja anda blh hubungi saya 0197752407

 5. suka dengan perkongsian ni. anak genius. ibu bapa perlu banyak sabar dalam mendidik. terutama anak yang sangat banyak bertanya 🙂 dan lasak.

  anak anugerah yang sangat berharga, corak la mereka dengan acuan yang terbaik 🙂

 6. Suka dengan entri ni. Dapat tips untuk layan anak2 yg sedang membesar dengn macam2 soalan =)

 7. Salam,saya suka dengan entry2 puanbee..

 8. Tambah satu lagi yaitu mengarahkan anak ke hal2 yang positif dan asah bakat anak kita
  Nice share Puanbee, makin hari blog anda makin keren

 9. mummy miera :

  takotnye nk besarkn anak…dgn umur yg masih muda..

 10. Mummy Miera :

  Iris Qashreena………………..

 11. Bukan senang hendak menjaga anak kecil kalau semasa kecil ibarat ditatang minyak panas.

Speak Your Mind

*