7 + 1 = 8 Manfaat Air

Cuaca tak menentu , minumlah banyak-banyak air kosong .. jangan pandang rendah walaupun air itu kosong tapi khasiat atau manfaat untuk tubuh badan kita memang sangat banyak.

manfaat air kosong

  1.   Mengambil air kosong dalam kuantiti yang cukup akan melancarkan sistem pencernaan manusia dan mengelakkan masaalah seperti sembelit.
  2. Air kosong melambatkan pertumbuhan zat-zat yang mengakibatkan kanser.Mencegah penyakit batu karang dan ginjal.
  3. Perawatan kecantikkan – tubuh akan menyerap air daripada kulit sehingga menyebabkan kulit kering.Air dapat melindungi ,melembab dan menyihatkan kulit.
  4. Kesuburan – Meningkatkan produktiviti hormon kaum lelaki dan wanita.
  5. Menyihatkan jantung –  Ubat strok kemampuan air melancarkan peredaran darah dan sistem penafasan membuatkan ia betindak untuk menguatkan otot-otot dan ligamen.
  6. Menenangkan – Air hangat dapat melebarkan pembuluh darah dan mencegah kekakuan otot,menghilangkan rasa nyeri,serta menenangkan fikiran.
  7. Menguruskan badan. – Minum air sebelum makan akan membuatkan anda kurang makan.
  8. Memberi kesegaran pada tubuh

Related :

  1. Lakukan Terapi Air Untuk Menguatkan Sistem Petahanan Tubuh Melawan Penyakit.
  2. Khasiat yang penuh walaupun sekadar air kosong

 

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

8 Comments:

  1. terima kasih atas ulasan mengenai manfaat air, sayapun juga akan mengkonsumsi air secara teratur agar bisa mendapatkan manfaatnya

  2. susah sebenarnya bagi sy nk cukupkan 8 gelas /hari..emm sekarang kat pantai timur asyik duk hujan jer..pagi cerah, ptg mlm hujan..mungkin tu sebab kurang minum air..tak terasa kehausan..hehe

  3. air kosong juga menjadikan aktiviti blogging jadi lebih rancak. Ada fuel. Tak ada air, rasa lemas dan kurang bermaya.

  4. Kena pada masanya dengan kerajaan mengurangkan subsidi gula pada Bajet 2013. 🙂

  5. Akak, Azie akui memang kurang minum Azie w/pun tahu akan kebaikkan minum air ini bagus untuk tubuh badan. Tapi tu la rasa2nya tak sampai tang 7 gelas tu heheh!!!

  6. btul tu..kurang air di dlam badan boleh menyebabkan kita tidak boleh berfikir dgn sempurna..

  7. Ramai yang tidak tahu kelebihan air kosong ni. Terima kasih kerana berkongsi. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *