3 layer aneka rasa kek , jelly dan puding jagung di masukkan sekali dalam satu acuan

Baru teringat saya dapat feedback macam-macam pertanyaan dalam entri saya yang ini. Ada yang tanya , apa rasa puding berwarna warni tu , ada yang tanya bagaimana nak buat jelly , ada yang tanya kuih jenama apa. Ok meh sini kita terangkan satu-satu …Saya suka buat benda macam ni dengan anak-anak, ye lah .. budak-budak bila nampak sesuatu yang baru mesti puji-puji ibu depa , mau tak kembang .. “hebat lah ibu , hebat lah ibu …” pujian budak-budak kan ikhlas.

resepi
3 layer aneka rasa kek jelly dan puding jagung di masukkan sekali dalam satu acuan

Ini adalah paduan 3 rasa , 3 layer , di bawahnya ada kek pandan , di lapis pulak dengan buah anggur , kemudian saya tuangkan jelly yang telah di masak keatasnya , hari esoknya keluarkan balik dari peti ais dan buat puding jagung dan tuang lagi ke atasnya… Resepi puding jagung DISINI

resepi
bahagian dalam

Bahagian dalam setelah di belah , jelly tu ada rasa buah-buahan , jika anggur dan epal tentulah rasanya masam-masam sikit , dan kenyal , kek rasa kek lah , puding lembut…

resepi jelly
2 perisa , anggur dan epal

Ini saya guna jelly perasa anggur untuk yang bewarna ungu tu , perasa epal untuk yang bewarna hijau , dalam acuan tu , letak buah-buahan dulu , lepas tu baru tuang jelly yang telah di masak , hasil dari biasan warna buah-buah di dalam lah yang nampak kan jelly ni lebih menarik. Boleh guna pelbagai buah , biasa budak-budak suka benda yang warna warni ni , boleh letak strawberry , oren , kiwi , anggur dan lain-lain buah yang rasa macam menarik dan sesuai , tapi betik dan tembikai tak sesuai kot…

resepi jelly ,
guna acuan hello kitty

Bentuk Hello Kitty , Bentuk Acuan memang ada macam-macam jenis , turtle , bear , bunga , bola semua adalah .. guna acuan buat coklat tu pun boleh …

jelly
serbuk jelly yang di gunakan , ada banyak jenis , kebanyakkan yang lain tak kenyal sangat , rasa pun kureng , tapi jenama ni mabeles

Ini lah dia Jelly yang saya gunakan , pergi cari di kedai , arahan cara nak buat tu ada di belakang plastik , saya ikut cara bancuhan disitu je .. cuma .. bila nak buat 3 layer macam di atas tu kena kreatif lah sikit .. saya guna prinsip bantai buat je ….. kalau jadi boleh makan , haha .. tu pun pertama kali buat Jelly , puding dan kek 3 layer tu .. nama apa pun tak tau …

sekian , selamat berjaya di ucapkan πŸ™‚

19 Comments

  1. Denaihati 29 May 2012 Reply
  2. bardboo 28 May 2012 Reply
  3. Ummi Hanie 28 May 2012 Reply
  4. juanita 28 May 2012 Reply
  5. syiela 28 May 2012 Reply
  6. nasir hamzah 28 May 2012 Reply
  7. nasir hamzah 28 May 2012 Reply
  8. Mynastore 27 May 2012 Reply
  9. UpProfits 27 May 2012 Reply
  10. akubiomed 27 May 2012 Reply
  11. ummiross 27 May 2012 Reply
  12. Juan 27 May 2012 Reply
  13. Hafizul 27 May 2012 Reply
  14. puan kutu 27 May 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 27 May 2012 Reply
  15. Myra Jay 27 May 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 27 May 2012 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.