3 layer aneka rasa kek , jelly dan puding jagung di masukkan sekali dalam satu acuan

Baru teringat saya dapat feedback macam-macam pertanyaan dalam entri saya yang ini. Ada yang tanya , apa rasa puding berwarna warni tu , ada yang tanya bagaimana nak buat jelly , ada yang tanya kuih jenama apa. Ok meh sini kita terangkan satu-satu …Saya suka buat benda macam ni dengan anak-anak, ye lah .. budak-budak bila nampak sesuatu yang baru mesti puji-puji ibu depa , mau tak kembang .. “hebat lah ibu , hebat lah ibu …” pujian budak-budak kan ikhlas.

resepi
3 layer aneka rasa kek jelly dan puding jagung di masukkan sekali dalam satu acuan

Ini adalah paduan 3 rasa , 3 layer , di bawahnya ada kek pandan , di lapis pulak dengan buah anggur , kemudian saya tuangkan jelly yang telah di masak keatasnya , hari esoknya keluarkan balik dari peti ais dan buat puding jagung dan tuang lagi ke atasnya… Resepi puding jagung DISINI

resepi
bahagian dalam

Bahagian dalam setelah di belah , jelly tu ada rasa buah-buahan , jika anggur dan epal tentulah rasanya masam-masam sikit , dan kenyal , kek rasa kek lah , puding lembut…

resepi jelly
2 perisa , anggur dan epal

Ini saya guna jelly perasa anggur untuk yang bewarna ungu tu , perasa epal untuk yang bewarna hijau , dalam acuan tu , letak buah-buahan dulu , lepas tu baru tuang jelly yang telah di masak , hasil dari biasan warna buah-buah di dalam lah yang nampak kan jelly ni lebih menarik. Boleh guna pelbagai buah , biasa budak-budak suka benda yang warna warni ni , boleh letak strawberry , oren , kiwi , anggur dan lain-lain buah yang rasa macam menarik dan sesuai , tapi betik dan tembikai tak sesuai kot…

resepi jelly ,
guna acuan hello kitty

Bentuk Hello Kitty , Bentuk Acuan memang ada macam-macam jenis , turtle , bear , bunga , bola semua adalah .. guna acuan buat coklat tu pun boleh …

jelly
serbuk jelly yang di gunakan , ada banyak jenis , kebanyakkan yang lain tak kenyal sangat , rasa pun kureng , tapi jenama ni mabeles

Ini lah dia Jelly yang saya gunakan , pergi cari di kedai , arahan cara nak buat tu ada di belakang plastik , saya ikut cara bancuhan disitu je .. cuma .. bila nak buat 3 layer macam di atas tu kena kreatif lah sikit .. saya guna prinsip bantai buat je ….. kalau jadi boleh makan , haha .. tu pun pertama kali buat Jelly , puding dan kek 3 layer tu .. nama apa pun tak tau …

sekian , selamat berjaya di ucapkan 🙂

News Reporter
Untuk review produk wanita , barangan berkaitan anak-anak , makanan , homestay dan lain-lain boleh hubungi puanbee di whatsapp : 011-32095406.

19 thoughts on “3 layer aneka rasa kek , jelly dan puding jagung di masukkan sekali dalam satu acuan

  1. Pingback: 3 Layer kek , Jelly berwarna warni dan berbentuk-bentuk | Apesal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *