3 layer aneka rasa kek , jelly dan puding jagung di masukkan sekali dalam satu acuan

Baru teringat saya dapat feedback macam-macam pertanyaan dalam entri saya yang ini. Ada yang tanya , apa rasa puding berwarna warni tu , ada yang tanya bagaimana nak buat jelly , ada yang tanya kuih jenama apa. Ok meh sini kita terangkan satu-satu …Saya suka buat benda macam ni dengan anak-anak, ye lah .. budak-budak bila nampak sesuatu yang baru mesti puji-puji ibu depa , mau tak kembang .. “hebat lah ibu , hebat lah ibu …” pujian budak-budak kan ikhlas.

resepi
3 layer aneka rasa kek jelly dan puding jagung di masukkan sekali dalam satu acuan

Ini adalah paduan 3 rasa , 3 layer , di bawahnya ada kek pandan , di lapis pulak dengan buah anggur , kemudian saya tuangkan jelly yang telah di masak keatasnya , hari esoknya keluarkan balik dari peti ais dan buat puding jagung dan tuang lagi ke atasnya… Resepi puding jagung DISINI

resepi
bahagian dalam

Bahagian dalam setelah di belah , jelly tu ada rasa buah-buahan , jika anggur dan epal tentulah rasanya masam-masam sikit , dan kenyal , kek rasa kek lah , puding lembut…

resepi jelly
2 perisa , anggur dan epal

Ini saya guna jelly perasa anggur untuk yang bewarna ungu tu , perasa epal untuk yang bewarna hijau , dalam acuan tu , letak buah-buahan dulu , lepas tu baru tuang jelly yang telah di masak , hasil dari biasan warna buah-buah di dalam lah yang nampak kan jelly ni lebih menarik. Boleh guna pelbagai buah , biasa budak-budak suka benda yang warna warni ni , boleh letak strawberry , oren , kiwi , anggur dan lain-lain buah yang rasa macam menarik dan sesuai , tapi betik dan tembikai tak sesuai kot…

resepi jelly ,
guna acuan hello kitty

Bentuk Hello Kitty , Bentuk Acuan memang ada macam-macam jenis , turtle , bear , bunga , bola semua adalah .. guna acuan buat coklat tu pun boleh …

jelly
serbuk jelly yang di gunakan , ada banyak jenis , kebanyakkan yang lain tak kenyal sangat , rasa pun kureng , tapi jenama ni mabeles

Ini lah dia Jelly yang saya gunakan , pergi cari di kedai , arahan cara nak buat tu ada di belakang plastik , saya ikut cara bancuhan disitu je .. cuma .. bila nak buat 3 layer macam di atas tu kena kreatif lah sikit .. saya guna prinsip bantai buat je ….. kalau jadi boleh makan , haha .. tu pun pertama kali buat Jelly , puding dan kek 3 layer tu .. nama apa pun tak tau …

sekian , selamat berjaya di ucapkan 🙂

Comments

  1. sampai menjilat jari la anak2 makan jelly kek ni.

  2. menariknya… 🙂

  3. kreatifnya kak…tapi budak2 mest suka makan kan bila warnanya dah macam tu…

  4. uit sedapnye…

    nis pun sgt suke pakai jelly konnyaku tu tp mahal sket kan… mmg mabeless…. kenyal2… 😉

  5. Ye r…kreatipp nyerrrr

  6. terima kasih puan bee atas idea yg kreatif ni.. nak mencuba juga tuk anak2 mesti dorang sangat suka nanti

  7. adeh, sedapnya tengok puding tu.. rasa nak ngap jek..

    terima kasih yer puan bee sudi singgah blog nasir yg seram banget tuh.. hehe

  8. adeh puan bee, sedapnya ai.. rasa cam nak ambil jer, huhu

    terima kasih yer akak sebab sudi singgah blog saya yg seram tuh, hihi..

  9. cantik kuih2. inspirasi gitu..
    tumpang iklan..tengk web saya gk tau

    salam

  10. UpProfits :

    adeh..tetiba rasa lapar lak..huhu

  11. Tu dia betul-betul balas dendam. 🙂

  12. waa sangat kreatif!!

  13. sedapnyerrrr

  14. Hahaha…berair mulut ehhh petang-petang nihh…..

  15. wah mabeles,kutu tak suka jelly yg serbuk sbb tak sedap.klu yg nie sedapkena cari jenama nie la.TQ bee 4 d receipe..:)

  16. Menarik..!!
    Kreatif tul Bee 🙂

Trackbacks

  1. 3 Layer kek , Jelly berwarna warni dan berbentuk-bentuk | Apesal.com says:

    […] , ada yang tanya bagaimana nak buat jelly , ada yang tanya kuih jenama apa. so mari saya kongsikan Ada yang tanya , apa rasa puding berwarna warni tu , ada yang tanya bagaimana nak buat jelly , ada y…Ada yang tanya , apa rasa puding berwarna warni tu , ada yang tanya bagaimana nak buat jelly , ada […]

Speak Your Mind

*