6 JENIS ROTI PALING TERKENAL DI DUNIA

Siapa kata artis je boleh terkenal di dunia. Roti pun ada yang terkenal jugak ok. Selama ni kita hanya tahu makan roti tapi tak ramai yang kenal jenis jenis roti yang di makan. Bagi dia, semua jenis roti adalah roti jer hehehehe

Tapi tak salah kita ambil tahu serba sedikit pasal roti ni. Ia juga salah satu cabang ilmu juga lebih lebih lagi bagi mereka yang nak sambung belajar dalam bidang masakan. Maybe dalam pastri ke kan. So penting juga untuk tahu jenis jenis roti yang ada

Kalau nak cerita semua jenis roti yang ada kat dunia ni memang terlalu banyak.. Tapi saya akan sharekan dengan anda 7 jenis roti yang paling popular di dunia.

Mesti ada nak tahu kan 7 jenis roti tu kan?

1. French Bread

Roti French ni paling legend dan unik! Kenapa? Bentuk yang panjang, tekstur keras tapi bila masuk mulut rangup rupanya! Roti French sangat berkualiti kerana bila dibakar, ia menghasilkan tekstur agak pecah atau retak. Lawa je rupa roti korang nanti!

Orang Eropah dan Australia suka guna roti ni buat sandwic untuk sarapan dan kudap-kudap di waktu siang. Tambah pulak sayur, daging dan keju, memang kenyang la cerita dia!

2. Baguette (baca: baget)

Susah kan nak sebut? Roti Baguette ni lebih kurang macam roti French tapi versi besar. Teksturnya juga keras tapi panjangnya mencecah 60cm dan permukaanya biasanya berbelah. Rasa dia tawar je! Biasanya, orang beli roti Baguette ni bila nak buat sandwic atau garlic bread.

Nak buat garlic bread senang je. Potong roti Baguette serong-serong, kemudian sapu garlic butterdan bakar dalam ketuhar sampai rangup. Sedapnya kalau dapat cicah dalam mushroom soup kan?

3. Foccacia

Roti Foccacia ini berasal dari Itali. Bentuknya lebar dan tebal macam bantal. Teksturnya pulak lembut, agak padat dan sangat mengenyangkan kalau dibuat sandwic. Selepas dibakar dan sebelum dihidang, permukaan roti Foccacia ditabur tepung supaya nampak menyelerakan!

Dalam pembuatan roti Foccacia, sedikit campuran rosemary ditambah supaya adunannya harum dan rangup!

4. Rye Bread

Bentuk roti Rye sama macam roti French. Tapi, ia diperbuat dari tepung rye, seakan gandum. Warnanya coklat tua kerana kandungan rye. Teksturnya juga keras seperti roti French. Kalau nak tahu, roti Rye sangat berkhasiat, tetapi ramai yang kurang suka sebab ramuan ‘rye’ masih kasar dan terasa di mulut. Huhu!

5. Multigrain

Haa, kalau roti Multigrain ramai yang suka sebab ia lembut dan berkhasiat. Bentuknya segi empat seperti roti tawar biasa, tapi jangan main-main dengan khasiatnya tau! Sama seperti roti Rye, Multigrain juga termasuk di dalam jenis roti gandum yang kaya serat. Ia berwarna coklat dan kalau korang perasan, kelihatan gandum di setiap hirisannya. Yumm!

6. Bridge Roll

Roti Bridge Roll ni bukanlah roti jambatan ya! Jenis roti ni paling digemari orang Indonesia dan ia juga biasa dipanggil soft roll. Bentuknya panjang, padat dan mempunyai tekstur lembut. Ia dibuat dari tepung gandum, berwarna putih dan rasanya tawar. Orang Eropah atau Australia jarang makan roti ni.

Sedikit perbezaan, roti Bridge Roll ni lebih kecil berbanding roti French atau Rye. Comel je kan?

Sumber : OhBulan

Moga info ini memberi manafaat kepada semua penggemar roti. Lepas ni korang dah tahu kan jenis jenis roti ni.

 

FENOMENA TAIP ‘SELAMAT’ KELUAR BELON DI FACEBOOK

Pagi pagi lagi penuh status di facebook bercakap pasal sesuatu yang baru sedang berlaku. Bagus kat pengasas facebook Mark Zuckerberg ni. Ada saja dia nak buat pengguna facebook ceria di pagi hari.

Walaupun benda nampak ni simple & tak ada apa keuntungan sangat pun setakat masing – masing mencuba taip perkataan ‘Selamat’ & akan keluar belon sementara perkataan tu akan di bold & berwarna jingga tapi benda tu at least menghiburkan. Sedikit sebanyak menjadi terapi untuk kecerian.

Bagi yang nak mencuba fenomena baru kat facebook hari ni boleh la try taip di wall atau komen dengan perkataan ‘Selamat’ & akan berlaku seperti yang saya katakan tadi.

Tapi untuk pengguna FB lite tiada fungsi ni. Kalau taip pun dia akan keluar paparan macam biasa. Cuma untuk mereka yang menggunakan facebook full version atau web version sahaja.

Semoga permulaan hari anda yang cerita dengan belon yang berterbangan mampu memberi mood yang baik untuk anda sepanjang hari ini

SINOPSIS FILEM TERBARU SHAH RUKH KHAN, JAB HARRY MET SEJAL

Pasti peminat aktor Bollywood terkenal Shah Rukh Khan tak sabar nak tengok filem terbaru lakonan beliau kan? Terutama akak – akak & makcik makcik tu. Peminat setia shah rukh khan katanya. Harus la tonton kalau ada filem baru dari beliau kan.

Yang pasti filem bollywood ni selain penuh dengan lagu lagu selalunya akan menampilkan lokasi tempat yang mempunyai permadangan yang cantik. Antara lokasi yang menjadi pilihan untuk filem ni adalah menampilkan pemandangan indah di sekitar negara Eropah di mana filem ini menjalani pengambaran di lokasi pelancongan menarik seperti Budapest, Hungary, Amsterdam (Belanda), Prague (Republik Czech) dan Punjab di India

Filem Jab Herry Met Sejal ni adalah terbitan  syarikat produksi SRK dan isterinya, Gauri iaitu Red Chillies Entertainment.

Filem ni mengisahkan seorang pemandu pelancong bernama Harinder ‘Harry’ Singh Nehra (lakonan Shah Rukh Khan) bertemu dengan Sejal Zaveri (Anushka Sharma) yang melancong ke seluruh Eropah sebelum dia melangsungkan perkahwinan dengan tunangnya.

Dalam percutiannya itu, Harinder atau Harry menjadi pemandu pelancong kepada Sejal dan mereka berdua menjelajah ke seluruh Eropah. Selepas percutiannya berakhir, Sejal menghubungi tunangnya untuk memberitahu kepulangannya ke India, tetapi tanpa disedari cincin pertunangan yang tersemat dijarinya sudah hilang.

Tunang Sejal mendesak dia mencari cincin itu lalu meminta bantuan Harry untuk mencarinya. Mereka terpaksa pergi semula ke semua tempat percutian yang pernah mereka lawati dan dalam pencarian it, mereka berdua jatuh cinta.

Jangan lupa saksikan filem ni yang bakal di tayangkan pada 4 Ogos di pawagam berhampiran anda.

Sumber : Buddiey.com

2 JENIS KULIT KAYU MANIS YANG MESTI ANDA TAHU

Kayu manis antara bahan herba yang di gunakan dalam masakan kita seharian. Kita jarang ambil tahu sangat jenis jenis kayu manis yang ada dalam pasaran. Yang kita tahu kayu manis je kan.

Termasuk la saya.. Memang selama ni tak pernah tahu & ambil tahu rupanya kayu ni ada beberapa jenis jugak. Ingat kayu manis semuanya sama jer.

Jom kita berkenalan dengan jenis jenis kayu manis..

Kayu Manis Cassia – permukaan kayu manis cassia kasar. kayu manis cassia tebal dan keras. kayu manis cassia coklat tua kemerah-merahan. kulit kayu manis cassia yang kering tidak menyebabkan bergulung sepenuhnya dan membentuk ruang kosong. Kayu manis cassia beraroma sengit (berat), pedas dan pahit/kelat. Kayu manis cassia dikatakan lebih digemari ramai kerana aroma dan rasanya menjadikan hidangan lebih lazat Pada sesetengah orang. kayu manis cassia mungkin dianggap sebagai kayu manis betul.

Kayu manis ni paling banyak mendominasi pasaran. Mungkin kita guna selama ni adalah kayu manis cassia la kot kalau dia paling banyak dalam pasaran. dikeluarkan oleh tiga negara iaitu China, Indonesia dan Vietnam. Nama latin kayu manis cassia berasal dari China ialah cinnamomum aromaticum dengan dua sinonim iaitu C. cassia dan C. ramulus. Spesis C. aromaticum ditanam di beberapa wilayah selatan China iaitu Guangxi, Guangdong dan Yunnan. Ia mendapat jolokan kayu manis China.

Indonesia ialah pengeluar utama kayu manis cassia dunia yang meliputi 85 peratus pengeluaran spesies Cinnamomum burmanii. Penanaman spesies ini tertumpu di kawasan pergunungan Kerinchi, wilayah Jambi, Sumatera. Ia dikenali sebagai kayu manis Indonesia, Padang cassia, Batavia cassia atau korintje.

Kayu manis Ceylon – Tekstur permukaan kayu manis Ceylon adalah licin. Kulit kayu manis Ceylon nipis dan rapuh. Kayu manis Ceylon berwarna coklat muda atau kekuning-kuningan. Kulit kayu manis Ceylon yang nipis bergulung sepenuhnya apabila cukup kering tanpa meninggalkan ruang. Kayu manis Ceylon beraroma lembut dengan rasa tona sitrus dan manis.

Terdapat beberapa perbezaan antara kayu manis spesies Ceylon dengan spesies cassia. Nama latin kayu manis Ceylon ialah cinnamomum verum dengan dua sinonim iaitu cinnamomum zeylanicum dan laurus cinnamomum. Pengeluar utama spesies ceylon ialah Sri Lanka diikuti Seychelles dan Madagascar.

Vietnam pula mengeluarkan kayu manis spesies Cinnamomum loureiroi yang ditanam di utara negara tersebut. Ia dikenali sebagai kayu manis Saigon

Di Amerika Syarikat, kayu manis Ceylon dikenali sebagai kayu manis betul manakala kayu manis cassia pula sebagai kayu manis palsu (false/fake cinnamon).

Rasanya ramai kan baru tahu rupanya selama ni ada dua jenis kulit kayu manis dalam pasaran. Apapun semoga info ni bermanafaat kepada kita semua terutama yang selalu memasak kat dapur. Kulit kayu manis pun main peranan dalam masakan juga ok.

AWAS! WAKTU INI SANGAT DI LARANG UNTUK TIDUR

Kita ni manusia.. Tidur bila rasa mengantuk. Tak kira la bila masa. Asal mengantuk letak kepala jer terus hanyut ke alam mimpi. Sedangkan tidur pun ada masa yang sepatutnya.
Kenapa kita selalu terbabas tidur pada waktu yang tidak sepatutnya? Sebabnya mudah.. Kita tak tidur pada waktu yang sepatutnya di malam hari. Waktu terbaik yang di anjurkan Islam untuk tidur adalah..

Tidur awal malam 

Adalah di galakkan tidur pada awal malam yer bukan tengah malam. Iatu selepas solat Isya. Lebih kurang pukul 10 malam.

Siang hari

Siang hari pun di galakkan tidur sekejab selepas solat Zohor. Bagi yang bekerja tu jangan la bantai tidur sampai puas jer. 15 minit – 30 minit cukup la.

Tapi ada waktu tidur yang tidak di galakkan dalam Islam iatu..

Tidur di pagi hari

Tidur di waktu subuh dan selepas subuh atau dengan kata lain di pagi hari memang best. Akan tetapi ternyata di sebalik kenikmatan tersebut terdapat keburukan di dalamnya, sebagaimana yang telah dilarang oleh Rasulullah SAW.

Kenapa Rasulullah SAW melarang umatnya tidur di waktu pagi hari? Tidur di waktu pagi hari dapat menimbulkan rasa malas untuk melakukan rutin harian, sehingga mungkin menyebabkan jadi malas bekerja. Dan secara tidak langsung perkara tersebut boleh menyekat rezeki masuk

Dari segi kesihatan pulak, tidur di waktu pagi hari boleh menyebabkan gangguan metabolisme tubuh. tubuh akan jadi lebih lemah dan lesu. Maka tidak hairan jika tidur di pagi hari, apatah lagi dalam waktu yang lama, dapat menyekat rezeki.

Tidur di waktu petang

Sesetengah ulama mengatakan, “Siapa saja yang tidur setelah waktu Asar boleh mengakibatkan ganguan jiwa @ gila

Tanpa di sedari, setiap kali orang tidur di waktu petang selepas waktu asar akan jadi kebingungan setelah bangun dari tidurnya. Bahkan ada sesetengah orang yang mengalami gangguan jiwa serius selepas tidur di waktu asar selama 40 hari berturut-turut. Wallahua’lam.

Tidur Waktu Maghrib

Rasulullah SAW tidak suka tidur sebelum solatt isya. Kerana tidur di waktu maghrib dan atau berbual kosong di waktu maghrib dan sebelum solat isya di khuatiri akan menyebabkan terlepas atau meninggalkan solat isya

Tidur selepas makan

Tidur selepas makan dapat mengakibatkan gangguan kesihatan, kerana proses pencernaan menganggu proses pencernaan makanan

Tidur sepanjang hari

Makruh hukumnya tidur di sepanjang hari. Terlalu banyak tidur apa lagi  tidur sepanjang hari kerana akan menyebabkan jadi malas dan boleh menyebabkan gangguan kesihatan.

Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada semua. Masa tidur mungkin ada yang pandang remeh tapi tidur pada waktu yang tidak bersesuaian mungkin memberi kesan tidak baik untuk jangkamasa panjang.

ADAKAH BERAT ANDA SESUAI DENGAN KETINGGIAN? JOM SEMAK

Ramai di antara kita ni ada sifat ‘syok sendiri’. Dimana kita rasa berat & ketinggian kita dah cukup sempurna. Kita rasa dah cukup cantik & selesa padahal kadang2 persepsi kita je macam tu. Dari sudut kesihatan & pandangan mata orang lain tidak.

Jadi untuk elak dari anda terus berada dalam dunia perasaan & syok sendiri ni, korang kena juga tahu apakah berat korang memang dah cukup ideal dengan ketinggian korang sekarang.

Sebab kadang – kadang ni tak faham.. Contoh macam saya sendiri di sebabkan saya kurang tinggi bila saya beritahu orang berat saya dalam lingkungan tu ni.. Adalah gemuk orang akan cakap. Mana ada gemuk. Setakat 40 – 45kg tu dah cantik. Tu contoh.. Tak semua ok. Dia kena berpadanan dengan ketinggian kita.

Jadi penting sangat perkara ini untuk kita ambil tahu supaya kita tahu berat yang ideal mengikut ketinggian kita lebih lebih lagi bagi mereka yang sedang berusaha menurunkan berat badan. Jangan sampai terlalu kurus. Nanti nak cantik dapat penyakit pula sebab berat terlalu kurang dari yang sepatutnya.

Untuk semak samada berat anda menepati ketinggian anda atau tak boleh tengok pada jadual di bawah

So, moga membantu anda semua untuk mendapat berat yang ideal. Kurus sangat pun tak sihat & terlebih gemuk pun tak sihat. Pastikan anda mendapat berat yang ideal untuk menjamin kehidupan yang lebih sihat.

AWAS! GANGGU RUMAHTANGGA ORANG MENJADI KESALAHAN JENAYAH SYARIAH

Baru baru kecoh pasal seorang artis terkenal kelahiran Singapore yang di tahan kerana di katakan mengasari sehingga mencederakan isterinya yang masih dalam pantang. Perkara tu berlaku bila si isteri dapat tangkap suami keluar dengan perempuan lain, juga seorang artis. Berlaku pergelutan antara mereka menyebabkan si isteri tercedera.

Kecoh 1 alam maya kes tu. Masing2 mengecam tindakkan artis lelaki tersebut yang di sifatkan kejam & artis wanita yang keluar bersama artis lelaki berstatus suami & bapa kepada seorang bayi pun tak kurang hebat di kecam netizen. Dia di gelar sebagai perampas & cuba meruntuhkan rumahtangga orang. Tapi khabar Artis tersebut & isteri dia sekarang dah berbaik semula. Alhamdulillah..

Bagi individu bujang tak kira wanita atau lelaki.. Korang kena tahu sekarang dah ada akta untuk mendakwa mereka yang menganggu rumahtangga orang lain. Tak kira la ganggu suami orang atau isteri orang. Kedua duanya menjadi kesalahan undang undang dah.

Mereka yang cuba merosakkan rumahtangga orang boleh di dakwa Akta Kesalahan Jenayah Syariah 1997 (Akta 559). Seksyen 36 membenarkan orang disabit bersalah didenda tidak melebihi RM5,000 atau penjara tiga tahu atau kedua-duanya atas kesalahan memujuk lari perempuan bersuami. satu lagi peruntukan membicarakan kes membabitkan peranan orang ketiga ialah Seksyen 38 iaitu menghasut suami atau isteri supaya bercerai atau mengabaikan kewajipan serta tanggungjawabnya dengan hukumannya sama seperti Seksyen 36.

Jadi mana2 yang berhasrat nak try suami atau isteri orang tu fikirkan semula. Nanti tak pepasal kena dakwa & di jatuhi hukuman. Tak berbaloi ok sebab dalam Malaysia ni masih banyak orang bujang boleh try. Kalau dengan keizinan pasangan tu sendiri ok. Tapi untuk lelaki je la.. Sebab lelaki kuota dia 4 kan? Perempuan mana boleh madukan suami ye tak?

Ingatlah hidup ni ada kifarahnya.. Hari ini kita buat pada orang tak mustahil satu masa kita menerima balasannya yang sama apa yang pernah kita buat pada orang lain. Jangan menganggu kebahagian rumahtangga orang lain.