RESEPI : MINUMAN HERBA ORANG CINA SELEPAS BERANAK

Tertarik dengan perkongsian seorang wanita bernama Diena Wong di Facebook , saya pun turut berkongsi resepi belia di wall , tapi takut hilang nanti lama-lama kan. Maklumlah tangan ni ada saja nak update facebook tu.  Jadi saya kongsikan di sini. Selain kita membeli herba-herba lepas besalin yang di jual secara online atau tokoh jamu. Kita boleh juga cuba herba orang cina ni.Tak salah kan mencuba. Rasanya anak ke – 5 ini saya nak cuba resepi yang di kongsikan ini memandangkan review di komen status Diena Wong sangat baik. Nak baca boleh ke wall beliau. Dan ada video  juga di sana.

RECIPE :  POST-NATAL HERBAL CHINESE DRINK

Seperti yang dijanjikan inilah recipe POST-NATAL HERBAL CHINESE DRINK (tapi orang tak pantang or lelaki pun boleh amalkan juga)

INGREDIENTS
-Halia bentong
(Ni halia cina yang selalu banyak jual kat bentong tu. Tapi takyah la gigih pegi bentong. Papa beli dekat pasar PJ sea park tu)

– DRIED LONGAN
Benefits :
-Anti-depressant (sesuai utk elak royan)
-Improve heal wounds
-Prevent amenia (elak tumpah darah)
-Boost Energy level
-Improve skin texture
-Rich in Vit C Read More

ISTERI UNTUK ABANG LONG KISAH KETUA GANGSTER CARI CALON ISTERI

Isnin terakhir di bulan Julai. Mungkin masing masing tengah sibuk buat closing la hujung bulan ni nak nak lagi yang berniaga. Yang bekerja pun banyak perkara nak kena close juga kan setiap hujung bulan. Jadi hari ni mungkin menjadi hari paling sibuk & paling penat.
Takpe.. Nanti dah habis waktu kerja balik rumah boleh bersantai santai bersama keluarga sambil menonton TV. Sebab ada rancangan yang menarik jugak hari ni.

 

Bagi peminat drama melayu jangan lupa malam ni saksikan Telefilem Isteri untuk Abang Long di slot Skrin Di 9 di Tv9 pada pukul 8.30 malam
JUDUL : ISTERI UNTUK ABANG LONG 
TARIKH / MASA : Isnin, 31 Julai 2017, 8.30 malam
SIARAN : Skrin Di 9 (TV9)
PENGARAH : Shuhaimi Lua
TERBITAN : Tanah Beris Film Production
PELAKON : Idris Khan, Siti Saleha, Rosnah Johari, Lia Natalia, Mona Bella
Isteri untuk abang long ni mengisahkan seorang ketua gangster yang di suruh ibunya berkahwin.  Maka bermulalah Misi mencari isteri untuk Abang Long yang di lakukan oleh adik beradiknya. Tapi ada pencanggahan pendapat antara Kak Ngah dan Adik sebab mereka  mempunyai pilihan calon yang berbeza. Malangnya, calon pilihan mereka langsung tidak berjaya menawan hati Abang Long. Akhirnya ibunya memilih seorang calon untuk abang Long tapi wanita tersebut tidak percaya Abang long adalah ketua gangster.

 

Nak tahu apa yang berlaku dengan abang long dalam mencari jodoh ni korang kena tengok malam ni di TV9. Dari sinopsis cerita ni mengambarkan macam best je ceritanya. Mungkin ada unsur komedi, romantik.. Yelah, drama melayu mesti ada kisah cinta hehehe

TERBONGKAR! DAUN SEMAMBU BUKAN UNTUK RAWAT DEMAM CAMPAK SAHAJA

Sekarang nampak ramai yang update anak anak kena demam campak @ chicken pox. Antara cara untuk merawat chicken pox ni adalah dengan menggunakan pokok herba trandisional iatu daun pokok semambu. Memang terkena sejak dulu lagi daun semambu untuk merawat demam campak @ chicken pox ni. Sebab daun ni boleh mengurangkan rasa gatal yang di alami pengidap demam campak ni.

Mungkin selama ni kita hanya tahu daun semambu hanya untuk merawat demam campak tapi tidak tahu sebenarnya daun semambu ni mempunyai banyak khasiat lain untuk merawat penyakit kulit yang lain juga.

Antara penyakit kulit yang boleh di rawat menggunakan daun semambu ni adalah Kurap,  panau, kudis, bengkak kelenjar & luka. Caranya mungkin sama macam kita rawat demam campak juga kot. Tumbuk & campurkan dengan bedak sejuk & sapu di bahagian kulit yang terkena jangkitan atau di gunakan sebagai mandian dengan meramas daun semambu dalam air mandian.

Selain merawat jangkitan pada kulit, daun semambu juga boleh menyelesaikan masalah kutu pada rambut. Insya Allah kutu tidak suka pada daun semambu & ia akan lari meninggalkan daerah kepala anda. hehehehe

Selain tu ia juga di gunakan untuk menghalau binatang berbisa untuk memasuki kawasan rumah. Jadi elok juga pokok ni di tanam berdekatan dengan rumah anda.

Daun semambu juga di gunakan untuk rawatan ibu sebelum bersalin. dapat membantu mengwujudkan kontraksi normal pada rahim dan dapat menggelakkan kemungkinan keradangan. Ia juga membetulkan pergerakkan perut dan mengawal demam dan dengan itu membantu bersalin secara normal. 

Boleh juga di gunakan untuk di jadikan air membersih bahagian intim wanita selepas bersalin. kerana mampu menyembuhkan luka & mengelakkan berlaku jangkitan kuman.

Masalah ibu ibu selepas bersalin ni adalah masalah rambut gugur. Boleh juga menggunakan air rebusan daun semambu untuk merawat masalah rambut gugur & membantu pertumbuhan rambut baru.

Jadi pada anda yang menghadapi masalah yang di sebut tu boleh la cuba ikhtiar dengan daun semambu ni. Insya Allah dengan izin Allah mampu menyelesaikan masalah yang kita hadapi.

Bagi yang mempunyai halaman rumah tak salah kalau tanam sepohon pokok semambu ni. Banyak khasiat & kegunaanya.

CARA RAWAT BENGKAK BEGUK @ BENGKAK CANTIK CARA TRADISIONAL

Tahu ke korang apa tu bengkak beguk @ bengkak cantik? Kalau dulu masa kecil kecil memang pernah juga terkena bengkak beguk @ bengkak cantik ni. Takde la dapat sakit bengkak ni terus bertukar jadi princess yang cantik.  Tak cantik pun sebenarnya sebab sebelah muka jadi besar sebelah akibat bengkak.

Bengkak beguk @ bengkak cantik ni berlaku kat bahagian tepi bawah telinga. Kalau ikut perubatan moden benda ni berlaku adalah kerana virus yang menyebabkan bengkak dan rasa sakit pada kelenjar parotid. Ia berlaku di bahagian kelenjar bawah telinga.

Bengkak beguk @ bengkak cantik ni memang boleh berjangkit & selalunya terkena pada kanak kanak. Dia berjangkit melalui batuk atau bersin. Selain tu ia juga boleh berjangkit melalui penggunaan tuala yang pernah di gunakan orang yang terkena jangkitan bengkak beguk @ bengkak cantik ni.

Antara tanda seseorang terkena jangkitan bengkak beguk @ bengkak cantik ni adalah..

  • Sakit sendi
  • Demam panas
  • Mulut kering
  • Sakit perut
  • Hilang selera makan
  • Bosan
  • Sakit kepala

Biasanya tanda tanda ini berlaku sebelum berlaku bengkak. Bengkak beguk @ bengkak cantik ni bukan la kategori penyakit yang serius tapi di nasihatkan untuk mendapat pemeriksaan doktor juga. Takut bukan bengkak beguk tapi gejala untuk penyakit lain seperti tonsillitis dan demam glandular. Sebab kedua penyakit ni mempunyai simtom yang seakan sama dengan bengkak beguk. Read More

GAMBAR TERKINI ANAK SHAHIEZY SAM & SYATILLA MELVIN

Semua orang tahu pasangan selebriti terkenal Shahiezy Sam & syatilla Melvin baru menimang cahaya mata  lebih kurang 3 bulan lepas. Ni rasanya baru lepas pantang kot Syatillia melvin.

Pasangan selebriti terkenal ni di kurniakan seorang baby boy yang sangat comel siap berlesung pipit lagi. Serius melting tengok gambar si syeriv samheizy anak kepada pelakon terkenal ni memang jatuh cinta ok!

Baby ni memang susah nak cari yang tak comel. Apatah lagi yang berlesung pipit macam ni. Geram rasa macam nak cubit cubit jer tau. Mesti korang pun nak tengok kan? Meh la saya tunjuk gambar comel syeriv samheizy.

Mesti ramai mak mak mula berangan nak buat menantu kan? Apapun semoga Syeriv samheizy ni membesar menjadi anak yang soleh, anak yang baik & anak yang menjadi tiket ke syurga buat kedua ibu bapanya.

Korang rasa Syeriv Samheizy ni akan mewarisi bakat seni mak bapak dia tak? Of course la kan.. Mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. Apapun yang di pilih Syeriv Samheizy ni moga memberi manafaat kepada bangsa & agama.

TIP BERJIMAT KETIKA MELANCONG KELUAR NEGARA

Sejak semalam kecoh pasal isu seorang jutawan kosmetik yang mencetuskan kontroversi bila memuat naik video makan di tepi jalan atas tar. Katanya dia membawa bekal sebagai langkah penjimatan tapi di sebabkan tidak di benarkan menumpang meja di sebuah restoran dia memilih untuk menikmati juadah bersama keluarga di tepi jalan.

Tu antara langkah penjimatan yang di buat oleh seorang ahli perniagaan. Sebenarnya banyak cara untuk berjimat ketika melancong keluar negara.

Macam saya sendiri walau tak mampu lagi nak melancong ke negara eropah tapi kalau bercuti di mana mana kami memang mengamalkan langkah penjimatan dari segi penginapan. Tapi tak ada la sampai tidur di kaki lima. kami akan survey dulu hotel atau tempat penginapan yang murah tapi selesa. Sebab kalau pergi bercuti, kita cuma akan ada di bilik untuk mandi, berehat & tidur jer kan. Jadi tak perlu la yang mahal mahal sangat melainkan, anda mempunyai bajet yang lebih. Tak salah memilih penginapan yang mahal.

Selain dari jimat kos penginapan ini antara tip yang anda boleh ikut untuk berjimat ketika melancong ke luar negara

MAKAN

1. Sebelum ke tempat percutian, rancang tempat makan yang sesuai untuk anda. Kenal pasti restoran mahupun kedai runcit yang ada. Bagi penganut Islam, ambil tahu di mana ingin mendapatkan makanan halal atau restoran sayur-sayuran.

2. Masak sendiri memang jimat wang. Jadi anda boleh memasak sendiri ketika pergi bercuti. jadi bawa la apa2 makanan kering yang boleh di jadikan stok memasak atau makanan segera yang boleh di simpan lama.suasana negara yang berbeza.

3. Makanan hotel memang mahal walau hanya sarapan pagi jadi jika anda tak mahu memasak anda boleh mencari makanan di luar yang di jual rakyat tempatan kerana harganya jauh lebih murah.

PENGANGKUTAN

1. Guna pengangkutan awam lebih murah & lebih jimat kat mana2 negara sekalipun. Anda boleh menaiki bas & keretapi tapi elakkan menggunakan teksi. Kerana tambang teksi jauh lebih mahal berbanding bas & keretapi. Atau anda boleh berjalan kaki ke destinasi yang hendak di tuju. Dengan cara tu anda boleh menikmati permandangan, melihat gaya hidup masyarakat setempat & bersiar siar di kawasan sekitar.

3. Sesetengah negara menawarkan diskaun untuk perjalanan pergi-balik tidak kira untuk pengangkutan awam mahupun penerbangan antarabangsa. Jadi anda perlu buat rujukan & survey.

TEMPAT LAWATAN

1. Buat survey dulu tempat yang ingin di lawati. Tak semestinya tempat tumpuan pelancong tu menarik untuk di lawati. Lebih2 lagi tempat tumpuan pelancong ni harga barangan lebih tinggi berbanding tempat lain. Jadi anda boleh pilih tempat yang ingin di lawati sesuai dengan bajet anda.

2. Jika tempat dituju hanya beberapa kilometer daripada tempat penginapan, berjalan kaki membolehkan anda menikmati pemandangan sekeliling dan mengambil gambar dengan lebih selesa tanpa terkejar kejar masa.

3. Rajin la beramah mesra dengan penduduk setempat atau pemandu teksi. Jika anda bertuah, mereka boleh menunjukkan tempat menarik untuk dilawati dan tumpuan makanan lazat dengan harga yang menjimatkan!

WAKTU

1. waktu cuti persekolahan mahupun perayaan memang harga penginapan atau tempat tempat percutian menjadi lebih mahal. Adalah lebih baik memilih waktu yang bukan cuti umum.

Tu antara tip untuk berjimat cermat ketika melancong ke luar negara tapi kalau nak lebih jimat lagi rancang percutian dalam negara je. Kat Malaysia ni pun banyak tempat menarik yang boleh di lawati.

DRAMA ARAHAN TERBARU AZIZ M.OSMAN,MY DARLING INSPEKTOR DANIEL

Aziz M. Osman antara pengarah terbaik di Malaysia. Siapa tak kenal pengarah yang sorang ni kan? Antara filem arahan dia XX-RAY, Puteri Impian & banyak lagi.. Kebanyakkan Filem Arahan beliau tidak mengecewakan sejak dulu lagi. Begitu juga dengan drama drama arahan beliau.

Aziz M.Osman yang lahir dari keluarga seni dimana Arwah ayahnya M.Osman seorang Penyanyi terkenal zaman 60an kalau tak silap. Antara Lagu popular arwah Ayahnya M.Osman adalah Suzana. Walau bukan zaman saya tapi lagu ni memang menjadi lagu kegemaran saya ok!

Ibu kepada Aziz M.Osman, Afida Es juga seorang pelakon cuma mungkin kurang aktif sekarang. Adik beradik beliau, Zulkifli M.Osman selain mengarah, juga berlakon.

Aziz M.Osman mula mengarah sejak tahun 1990. Antara pencapaian terbaik beliau selama berkecimpung dalam industri perfileman adalah

  • Direktor Terbaik (Baginda) … TV3’s Skrin Award 97/98, 1998
  • Editor Terbaik (Femina) … 11th Malaysia Film Festival, 1994
  • Direktor Seni Terbaik (Femina) … 11th Malaysia Film Festival, 1994
  • Direktor Baru Berbakat (Fenomena) … 9th Malaysia Film Festival, 1990
  • Pelakon Kanak-kanak Terbaik (Sayang Anakku Sayang) … 22nd Asia Film Festival, South Korea, 197

Itu serba sedikit background tentang pelakon & pengarah terkenal Aziz M.Osman yang saya tahu hehehehe.

Terbaru Aziz M.Osman kembali mengarahkan drama terbaru untuk tayangan Astro Ria. Drama berjudul My Darling Inspektor Daniel adalah terbitan Skop Productions Sdn Bhd.  Ia menampilkan pelakon seperti

Aaron Aziz sebagai Daniel
Siti Elizad sebagai Hannah
Elizabeth Tan sebagai Maya Adrianna
Dazrin Kamarudin sebagai Danish
Erra Fazira sebagai Maria

Juga menampilkan Zarul Umbrella & Shahir AF dalam drama ni.

Drama ni bakal di tayangkan mulai 31 Julai 2017, setiap Isnin hingga Khamis Jam 10 Malam di Astro Ria & Astro Ria HD sebanyak 16 episod. Takde la panjang sangat so kurang la risiko cerita meleret leret, kan? Sebab drama melayu ni kalau terlampau panjang dia jadi meleret leret sangat sampai pertengahan orang dah mula jemu nak follow.

Drama ni mengantikan drama Mencintaimu Mr Photographer. Pengarahnya dah cukup hebat, Tak mustahil dramanya jugak tidak kurang hebat la kan. Walaupun tajuk drama masih di bayangi korean drama gitu. Mungkin trend tajuk drama sekarang. So, pengarah pun terpaksa ikut trend juga la kan.

Jadi buat peminat drama melayu jangan lupa follow drama ni nanti ok!

TERBONGKAR CARA KURUS SECARA SEMULAJADI TANPA PRODUK

Manusia tak kira lelaki atau perempuan ramai yang mengimpikan tubuh badan yang lansing, cantik, tegap & bergaya. Jarang nak jumpa orang suka berbadan gempal & gelebeh cuma kadang kadang benda macam tu bukan pilihan. Ada orang berbadan gempal di sebabkan keturunan.. Memang boleh kurus cuma perlu komitmen, usaha, sabar & semangat yang kuat. Tapi gemuk bukanlah malapetaka.. Cuma kalau boleh dapatkan berat badan yang ideal tu adalah lebih baik kerana ia melibatkan soal kesihatan.

Banyak lambakkan produk perlansingan badan di pasaran cuma kena berhati hati. Sebab dalam banyak produk yang di jual ada yang mengandungi bahan terlarang. Takut nanti bagi kesan pada kesihatan. Nak lansing lain pula jadinya. Jadi untuk mengurangkan risiko terambil produk yang merbahaya, Jom kita cuba berdiet & kurus secara semulajadi pula..

Ada beberapa cara untuk turunkan berat badan secara semulajadi tanpa perlu pengambilan produk pelansingan badan..

1. Jangan Tahan Lapar

Berdiet tak semestinya harus menahan lapar. Sebab makanan yang beri kita tenaga tapi bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar ‘muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila kita cuba tahan lapar & sampai masa kita tak boleh tahan lagi, kebiasaanya kita akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi. Jadi jangan biar anda kelaparan kerana ingin diet. Ia sesuatu yang tidak baik

2. Pahitkan mulut sebelum ambil makanan

Pahitkan mulut dengan mengambil minuman seperti kopi & selepas tu berkumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini akan membuatkan tekak terasa pahit & akan menghantar isyaray kepada otak bagi mengalakkan rembesan enzim& asid HCL. Sebab kekurangan enzeim & asid HCL dalam perut akan membuatkan ketidakcekapan penghadaman.

3. Banyakkan Minum Air Putih

Dengan cara tu boleh mengurangkan selera makan secara semulajadi & membantu memetabolisma simpanan lemak dalam tubuh. Di galakkan sebelum mengambil makanan berat, minumlah air. Insya Allah anda tidak terlebih makan.

4. Elakkan Minuman Bergas

Kita sedia maklum minuman bergas ni tinggi kandungan gulanya. Biasanya mengandungi 7 – 8 sudu gula. Dan sememangnya tidak baik untuk kesihatan. Jadi elakkan.

5. Kurangkan Garam

Kalau terlebih mengambil garam akan menggalakkan penakungan air jadi bila anda kurangkan garam maka secar tak langsung badan anda kurang menakung air. Jadi dapat mengurangkan berat air dalam badan.

6. Ambil sarapan setiap hari

Mengambil sarapan pagi sebenarnya mampu menurunkan berat badan. Ada satu kajian mengatakan orang yang tidak mengambil sarapan pagi lebih berisiko gemuk berbanding mereka yang mengambil sarapan setiap hari. Sarapan pagi ni mampu menstabilkan hormon dan paras gula dalam darag. Jadi kadar metabolisma juga akan meningkat untuk membakar kalori.

7. Makan & kunyah perlahan lahan

Dalam Islam pun ada ajar. Kita kena kunyah makanan tu sebanyak 40 kali sebelum menelan. Dengan cara makan & kunyah perlahan lahan boleh membantu mengurangkan masalah kegemukkan.  Ia dibuktikan dengan kajian moden tentang kunyahan yang lama boleh membantu dalam menangani masalah kegemukan atau obesiti. kita boleh mengurangkan kalori makanan hanya dengan mengunyah.

9. Makan dengan kerap

Jangan salah sangka. Makan dengan kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit boleh membantu menurunkan berat badan berbanding makan sekali tapi di ambil dalam kuantiti yang banyak


10. Elak Snek / Makanan Ringan

Kita sedia maklum makanan ringan sememangnya tidak baik. Jadi untuk mengelakkan anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, berus gigi atau kunyah gula gula getah. Rasa mint akan membantutkan keinginan anda.

11. Kurangkan Marjerin dan Tepung

Salah satu perkara yang anda kena buat adalah mengurangkan pengambilan makanan yang bermarjerin, mentega. Selain nasi & makanan berasaskan tepung putih.

12. Minum Air Limau Nipis

Minuman masam boleh mengalakkan pembakaran lemak tapi kena kurang gula juga ok!

13. Ambil buah buahan & sayuran

Buah & sayuran ni adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat. Memang agak susah orang nak mengamalkan pengambilan buah & sayuran tapi cubalah.

14. Makanan Berempah

Rempah ratus seperti cili & kari mampu membakar kalori. Begitu juga dengan lada hitam bukan sahaja boleh melancarkan penghadaman ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

15. Bijirin dan Kekacang

Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

16. Kurangkan Pengambilan Gula

Pengambilan gula perlu dikurangkan kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilo kalori.

17. Berjalan

Kalau malas sangat nak bersenam pun banyakkan berjalan & bergerak. Cara ini boleh membuatkan makanan turun. Kebiasannya berjalan jalan selepas makan akan membantu membuang sebahagian kalori dari makanan yang di ambil. Setiap 25 langkah, satu kalori akan di gunakan. Nak lebih berkesan naik tangga. Tak susah kan nak buat.

Jadi yang mana rasa nak kurus secara semulajadi boleh cuba amalkan tips ni. Insya Allah kalau di lakukan secara istiqomah, tiada yang mustahil.

INILAH 10 PULAU TERCANTIK DI DUNIA

Kebanyakkan orang memilih pulau sebagai destinasi percutian terutama bagi pasangan yang ingin berbulan madu. Sebab Pulau ni selalunya jauh dari kesibukkan kota & mampu memberi ketenangan selainnya mempunyai permandangan yang cantik. Perkara tu memang membangkit mood untuk berkasih sayang tak kira dengan pasangan ataupun keluarga.

Pulau yang cantik memang menjadi impian & destinasi pilihan ramai. Lebih2 lagi pulau yang masih mengekalkan keindahan semulajadi. Bagi yang merancang nak bercuti atau berbulan madu ke pulau Meh sini nak tunjuk, 10 pulau yang tercantik di dunia. Confirm! Ada yang fall in love punya

  1. Pulau Maladewa –  Pulau ni terletak di di sebelah selatan-barat daya India dan memiliki iklim tropika. Permandangannya sangat cantik umpama  taman syurga.  Di kepulauan maladewa ini mempunyai banyak spesies flora dan fauna yang jarang hidup di pulau yang lain. Sekiranya anda berkunjung ke pulau ini anda akan dapat melihat terumbu karang yang cantik serta pasir putih yang bagaikan kristal putih berkilauan.
  2. Pulau Bora Bora – Pulau ni terletak di negara perancis. Ia juga di senaraikan sebagai pulau tercantik di dunia.  Pulau yang terletak di negara polinesia perancis ini memang berbeza dengan pulau-pulaulain. Kerana terkenal dengan keindahan alam yang memukau. Pulau Bora-bora sangat subur kerana memiliki telaga vulkanik yang sangat besar. Di pulau ini boleh menikmati kehijauan pepohon serta boleh mandi kolam air panas sekiranya anda berkunjung ke bora-bora island.
  3. Pulau Palawan, Filipina – Sesiapa sahaja ke pulau ini paling kagum melihat keindahannya. Ia di kenali sebagai Heaven of the earth. Pulau Palawan mempunyai keindahan alam semulajadi yang memukau pandangan sesiapa sahaja. Dengan terumbu karang yang hidup subur, airnya yang jernih boleh melihat hidupan laun yang cantik & anda juga boleh membuat aktiviti menyelam. Di katakan pulau ini adalah pulau yang paling terbaik untuk melakukan aktiviti menyelam.
  4. Pulau Seychelles – Pulau Seychelles merupakan salah satu pulau tercantik di dunia yang Terletak di Timur Kenya. Pulau Seychelles ini memang terkenal dengan keindahan alam dimana di kepulauan ini memiliki 115 terumbu karang yang tiada di kepulauan lain. flora dan fauna yang hidup di pulau Seychelles ini di perakui oleh UNESCO sebagai warisan dunia yang wajib dilindungi.
  5. Pulau Santorini – Kalau anda nak menikmati keindahan alam pantai yang memiliki spot alam bawah air yang memukau maka Santorini island sangat sesuai untuk dijadikan destianasi percutian anda sekeluarga. nikmati keindahan alam yang hijau serta keindahan alam bawah laut di pulau santorini island ini.
  6. Pulau Cook – kepulauan cook terletak di sebelah timur Tonga. Jika anda mengimpikan untuk ke pulau yang mempunyai keindahan alam semulajadi dan belum di teroka oleh manusia, maka kepulauan cook yang terletak di Samudra pasifik bagi selatan ini sangat sesuai untuk anda. Ini kerana selain dikenal dengan kecantikkannya, pulau cook ini juga belum di teroka oleh manusia. Semasa anda berkunjung ke pulau ini, anda akan menikmati permandangan deretan pohon kelapa hijau yang tersusun rapi, pantai pasir putih yang berkilau bak mutiara dan juga puncak gunung berapi.
  7. Pulau Dewata Bali – Salah satu Pulau tercantik di dunia adalah pulau bali.  Pulau bali terletak di Indonesia bahagian timur ini memang di kenali dengan keindahannya di seluruh penjuru dunia.  bahkan pulau dewata bali ini juga sudah berkali-kali mendapatkan penghargaan dari UNESCO sebagai salah satu pulau terindah di dunia.
  8. Pulau Dalmatian – Jika anda ingin melihat pemandangan matahari tenggelam (sun set) maka anda patut berkunjung ke pulau dalmatian ini. pulau yang terletak di negara kroasia ini memang di kenali kerana memiliki pemandangan alam yang indah dan menarik.  Setiap kali senja menjelang pantai di pulau dalmatians ini selalu akan di kunjungi oleh ribuan orang untuk melihat keindahan pemandangan matahari tenggelam
  9. Pulau Fiji – Pulau Fiji adalah pulau yang memang sudah di kenali ramai., kepulauan fiji merupakan salah satu pulau tercantik di dunia yang terletak di negara Australia. di pulau ini anda akan dapat melihatr pasir putih yang berkilau bagai mutiara, birunya ombak samudera pasifik serta deretan terumbu karang yang tersusun rapi.  di Musim cuti, pulau fiji menjadi salah satu pulau yang banyak dikunjungi pelancong seluruh dunia.
  10. Pulau Kaua’i – Adalah pulau di Hawaii yang tertua dan ke-4 terbesar. Pulau Kaua’i atau lebih dikenal dengan sebutan “The garden isle” merupakan salah satu pulau tercantik di dunia yang memiliki keindahan alam yang sangat menakjubkan. Pulau Kaua’i ini di kenali sebagai taman syurga di dunia. jika anda berkunjung ke pulau Kaua’i ini,  anda akan menikmati keindahan pantai yang memukau serta pemandangan alam bawah laut yang sangat indah.

Jadi jika anda mempunyai bajet yang lebih.. Boleh la pilih salah satu pulau ini untuk di jadikan destinasi percutian atau bulan madu. Selain merehatkan diri.. Inilah masa untuk menghirup udara segar yang bebas dari sebarang pencemaran.

DENDAM AURORA ADAPTASI DARI TELENOVELA ITALI

Bagi peminat drama Melayu pasti dah mula Follow drama Dendam Aurora ni kan. Lebih lebih lagi menampilkan pelakon yang cukup berbakat besar dalam dunia lakonan iatu Nabila Huda & Ungku Ismail Aziz. Dua pelakon utama drama ni memang pelakon kegemaran saya lebih lebih lagi Ungku Ismail Aziz. Dari sebelum dia popular memang saya suka dengan lakonan dia yang nampak sangat bersahaja & watak yang di bawa memang hidup.

Sekarang sedang di tayangkan Drama terbaru berjudul Dendam Aurora di Astro Prima 104 & Maya HD 135. Mula di tayangkan pada 25 Julai lepas.

Bagi yang belum tahu drama Dendam Aurora ni di adaptasi dari Telenovela Itali.. Kelas kau Jah! Telenovela Itali dah jadi drama melayu gitu.

Drama ni berkisahkan tentang seorang wanita bernama Aurora Abdullah (Nabila Huda) yang dipenjarakan selama 8 tahun di atas kesalahan membunuh. Aurora kemudiannya dibebaskan lebih awal dari waktu ditetapkan kerana berkelakuan baik. Walaupun ditegah oleh neneknya  Octavia Milner (Dian P. Ramlee), Aurora mengambil keputusan untuk pulang ke Tana Rata, Cameron Highlands, Pahang setelah dibebaskan demi membersihkan namanya dan nama keluarganya yang telah tercalar setelah dia dituduh membunuh Dato’ Hamzah (Tony Eusoff).

Kemunculan semula Aurora di Tanah Rata membuatkan keadaan menjadi tegang yang mana semua orang terkejut dengan kehadirannya terutama Harris (Ungku Ismail Aziz), yang merupakan bekas kekasih Aurora dan juga anak kepada Dato’ Hamzah. Pada waktu itu, Harris yang juga pemilik ladang Teh besar di Tanah Rata sudah ditunangkan dengan Putri Adrina (Anzalna Nasir), bakal pewaris kepada Engku Azhar (Dato’ Eizlan Yusof), pemilik ladang sayuran terbesar di Malaysia.

Aurora terkejut apabila mengetahui yang perniagaan keluarganya kini menanggung hutang yang banyak dan dipinggirkan oleh orang kampung. Perusahaan teh mereka yang dijalankan Octavia semakin muflis. Dengan bantuan dan sokongan Ustaz Hakim (Fezrul Khan), Aurora nekad untuk membangunkan perusahaan keluarganya.

Kehadiran Aurora di Tanah Rata juga pada masa yang sama membuatkan pengusaha-pengusaha yang bersubahat dengan Engku Azhar bimbang jika rahsia kematian Dato’ Hamzah bocor. Mereka nekad untuk memastikan kehidupan Aurora terus sukar dan rahsia mereka tidak diketahui sesiapa.

Didorong rasa benci, Haikal Hamzah (Shah Iskandar) pula ingin membalas dendam kepada Aurora di atas pembunuhan ayahnya. Hasil siasatannya, beliau mendapat tahu bahawa Aurora tidak bersalah. Rasa kesal dan malu ini membawa kepada perasaan cinta pada diri dan semangat perjuangan Aurora. Manakala Harris yang sudah ditunangkan dengan Putri Adrina pula pada masa yang sama semakin cemburu dengan adiknya yang semakin rapat dengan Aurora.

Engku Azhar pula gembira dengan perkembangan hubungan Haikal dan Aurora kerana beliau sudah lama tidak menyukai Harris. Walau bagaimanapun, beliau terpaksa merestui dan akur dengan keputusan anak kesayangannya Putri Adrina yang tetap berkeras untuk berkahwin dengan Harris. Perkahwinan Harris dan Putri Adrina merumitkan lagi konflik di antara tiga keluarga besar di Tanah Rata tersebut.

Antara pelakon lain yang membintangi drama ni adalah

Nabila Huda sebagai Aurora Abdullah
Ungku Ismail Aziz sebagai Harris Hamzah
Anzalna Nasir sebagai Putri Adrina Engku Azhar
Shah Iskandar sebagai Haikal Hamzah
Dian P Ramlee sebagai Octavia Milner
Dato’ Eizlan Yusof sebagai Engku Azhar
Tony Eusoff sebagai Dato’ Hamzah
Fezrul Khan sebagai Hakim Hamzah
Aedy Ashraff sebagai Hadi Hamzah
Octavia Manrose sebagai Hanna Hamzah
Emilie Haniff sebagai Marzia Abdullah
Mia Nasir sebagai Nissa Abdullah
Zila Bakarin sebagai Lydia
Adam Lee sebagai Rizal
Nikki Palikat sebagai Laura
Dato’ Sri Raja Rezza Shah sebagai Firdaus
Marissa Yasmin sebagai Hawa
Alex Yank sebagai Adnan
Chew Kin Wah sebagai Michael
Sharifah Shahora sebagai Angela
Zuraini Kassim sebagai Tuan Bakar
Hafiz Halim sebagai Affendi
Yuzz Murai sebagai Razman

Jadi jangan lupa follow drama Dendam Aurora setiap Isnin hingga khamis pukul 6 petang di Astro Prima 104 & Maya HD 135.

Sumber Info : myinfotaip