Review Buku Disney Dalam Bahasa Melayu Dan Buku-Buku Dari Filem Disney

Assalamualaikum dan Hai .. Apa khabar ? Dah lama saya nak tulis review tentang buku  Disney Edisi Bahasa Melayu ni. Tapi masa sangat tidak mengizinkan. Sibuk sungguh dengan hal duniawi. Allhamdulillah bertambah koleksi buku di dalam rumah ni. Kena cari almari baru pula lah. Dah banyak sangat buku . Pertama kali sila lah tengok video keterujaan anak-anak di dalam video di bawah. Sayang sangat sebab ter”over” merakam sampai panjang video tu. Langsung tak boleh upload ke youtube mahupun facebook.

Sekali pandang buku buku edisi Bahasa Melayu Keluaran Advantage Quest ini sangat lah menarik. Buku nya di datangkan dengan material yang berkualiti .. 5 bintang puanbee bagi. Ilustrasi terang dan sangat menarik mata anak-anak untuk memandang buku tanpa jemu. Hari pertama bawak balik Buku INSIDE OUT dan THE GOOD DINOSAUR anak-anak telah pun habis baca ya. Tak sempat pandang. Siap bawa ke sekolah dan baca sama-sama dengan kawan-kawan lagi. Mereka memang peminat Filem ini.

Untuk pengetahuan , Advantage Quest adalah penerbit utama buku-buku Disney di Malaysia dan sejak tahun lepas, mereka telah menerbitkan lebih 60 buah buku Disney dalam Bahasa Melayu. Malah, buku-buku terbitan mereka setanding dengan kualiti buku-buku antarabangsa dengan harga yang berpatutan.

 

Semua dia ikut kita ckp apa .. kalau baca buku tu suka sangat – sangat .. teruja sangat tuh sampai tak tahu nak terjah mana dulu .. kenapa lah video di Intagram ni pendek sangat .. video panjang lagi tk boleh upload di mana2 sedihhh . . Buku disney dalam bahasa melayu keluaran Advantage Quest , pengedar buku Disney pertama di Malaysia. . Buku buku ini boleh di dapatkan di kedai – kedai buku seluruh Malaysia . Terutamanya Kedai Buku Popular di seluruh Malaysia . Sebelum terrrlupaaaaaa .. Kedai Buku Popular Sedang mengadakan peraduan ” Percutian ke Disneyland Hong Kong ” dengan setiap pembelian RM50 buku di kedainya. . Layari http://Puanbee.com untuk review penuh buku buku ini .. . #BukuDisney #Maribaca #Popular #AdvantageQuest #BloggerReview

A video posted by latifah bee (@puanbee) on

 Review Buku Disney Edisi Bahasa Melayu

TAJUK : ABC – PIXAR DISNEY
SIRI BUKU : LIHAT DAN CARI PERTAMA SAYA
KELUARAN : ADVANTAGE QUEST ( www.aquapublications.com )

Boleh dapatkan di kedai buku berdekatan terutamanya kedai buku Popular. Kedai Buku Popular sedang mengadakan peraduan “Percutian ke Disneyland Hong Kong” dengan setiap pembelian RM50 buku-buku Disney. Borang peraduan boleh diperolehi di semua cawangan Kedai Buku Popular di seluruh Malaysia.

buku-abc-disney

Buku ini sesuai sangat dengan anak berumur seawal satu tahun. Dah boleh main cari barang-barang dan di samping itu dapat juga mengajar anak bertutur dengan betul. Syamim 3 tahun memang suka kan buku ini. Bila main cari barang tersembunyi dia suka bila menang.. bila kalah dia menangis. Sabar saja lah kan.  Untuk anak kecil dah tentu ibu bapa kena bimbing anak .. tapi jangan risau .. ada juga nota  cara untuk ibu bapa membimbing anak membaca. Read More

Manusia

Manusia suka agungkan title , contohnya title suami .. isteri kena hormat suami walau apa pun terjadi. Suami pun bukan semua perfect macam Nabi. Isteri pun bukan semua perfect macam malaikat. Semua tak sempurna. Bila isteri dah mula berperangai pelik , suami kena tengok apa salah yang dia da buat. Tapi tak . Dia lah manusia paling sempurna sampai tak nampak langsung salah dia. Kalau lah isteri tu tak sabar dan di canangkan satu dunia salah si suami. Comfirm tak akan ada yang hormat lagi si suami tu. Sebab ada orang lain akan menilai kita . Sebab manusia tak sempurna. Selalu ada salah.

Tetapi manusia ada yang banyak berfikir tentang perasaan orang lain. Dia akan jadi kepada hampir sempurna. Percayalah.

Contoh lagi antara bos dan pekerja , antara ibu dan anak , antara kita sesama kawan. Mana ada yang perfect. Semua orang patut rasa marah. Semua orang patut di pujuk di sayangi. Semua orang boleh luahkan pendapat. Bukan di buli. Di hamba abdikan. Kena faham part ni. Bila dah lama sangat di sakiti , hormat akan hilang. Sayang semakin menipis. Hinggakan satu masa tak ada apa yang tinggal. Masa tu jangan tanya siapa betul , siapa salah. Dua pihak dah rugi.

 

Kisah di akhir september

Assalamualaikum, rasanya nak tulis panjang-panjang la pulak. Ada orang nak baca ke ? tak nak takpa la , tak paksa. Julai , Ogos dan September sangat sangat mencabar diri sebagai isteri dan ibu. Kadang-kadang menagis sendiri. Rasa macam nak terjun banggunan pun ada. Rasa je tau. Tapi bila tengok muka anak-anak , rasa diri ini kuat semula. Julai dan Ogos sehingga sekarang. Suami bekerja tak dapat gaji. Tak faham dengan syarikat tu. Sesetengah pekerja dapat gaji. Sesetengah pekerja tak dapat. Kot ye pun ekonomi tengah teruk. Anda syarikat besar tak kan basic pun tak boleh dulukan. Dah memang tak ada elaun apa apa pun sejak kata oil & gas semakin teruk ni.

Teringat ada orang cakap “ kalau duit tu masalah itu bukan masaalah sebenarnya. ” Bagi saya tak ada duit masaalah juga. Hidup di zaman mencabar di tengah bandar , bukan senang nak survive. Patut la ramai orang KL gila. Baik tua , baik muda. Baik agama apa pun. Banyak sangat di sekeliling kita becakap cakap seorang diri. Saya tak gila sampai nak cakap seorang diri , tapi masih boleh bercakap dengan blog.

Sejak sedar , ekonomi tak menentu sekarang tu la saya pergi belajar menjahit. Sebenarnya penat . Badan ni rasa tak boleh tampung , selalu letih dan sakit sakit badan ni. Pagi selepas hantar anak ke sekolah , saya memandu kereta 45 minit untuk ke kajang belajar menjahit. Dalam jam 11.40 macam tu saya dah kena balik. Jam 12 ambik anak sedara , jam 12.50 anak sendiri , jam 1 anak doktor , jam 1.26 anak sendiri. Jam 2 anak sedara dan anak doktor. Semua sekolah lain lain. Semasa aliya UPSR , saya ambik dia jam 4. Hari hari macam tu. Kalau ada kerja berkaitan pejabat pos saya akan selit di antara waktu di atas. Penatnya Masyallah. Selalu pujuk hati ni. Akan ada manis nya di kemudian hari.

cardigan-buat-sendiri

Dalam pada kalut belajar , ambik anak sendiri , anak orang dan anak sedara seramai 8 orang tu , saya jual emas di facebook , dropship saja dengan kedai dekat dekat.Untung boleh la buat belanja anak. Sempat juga menjahit. Tu baju di atas , cardigan tu saya jait sendiri tu , suka betul tengok intagram orang dubai dan arab  sana. Semua fesyen menarik hati. Saya ambik juga tempahan kalau ada yang nak tempah. Badan tak sama size elok lah tempah. Murah je upahnya.  Read More

Biodata Hisyam Hamid | Drama abang bomba i love you

Assalamualaikum , mana datang la biodata Hisyam Hamid ke blog ni. Akak tak update lagi woii .. Dah lama tak berapa follow drama. Sibuk menjahit baju sekarang. Untuk tidak menghampakan peminat DRAMA ABANG BOMBA , I LOVE YOU nah akak update kan biodata pelakon utama di Hisyam Hamid. Beliau sudah pun berkawin selama lebih 8 tahun dan beliau artis atau pun Singapore , bukan artis Malaysia kan.. Tapi glamour di Malaysia. Anak-anak den suka sangat .. mak nya jeling jeling tumpang tengok je lah .. Memeriahkan suasana.

BIODATA HISYAM HAMID
BIODATA HISYAM HAMID

Read More

Mudah nya tukar kad bank melalui maybank2u

Assalamualaikum , Mudah nya tukar kad bank melalui maybank2u. Sekarang lifestyle semua mudah dah. Dari pada shopping pelbagai jenis barang hatta yang besar kecil , barang berharga , mesin jahit apa semua boleh shopping online. Makanan pelbagai jenis makanan pun boleh dapatkan secara online. Ini terkini .. kad bank pun boleh tukar secara online semudah a, b ,c. Saya berharap cimb dan bank lain pun buat begini je lah. Yang ini satu saya suka sangat. Al-maklum lah , dari pada nak beratur lama-lama dengan 4 orang kanak-kanak riang tu. Baik lah tukar secara online. Banyak kebaikkan nya.
mbb-kad Read More

Kurung moden

Hari ni raya haji pertama kali pakai baju kurung moden hasil tangan sendiri , sejak belajar menjahit terus ambil tempahan sampai tak sempat buat baju sendiri. Bila pakai baju hasil tangan sendiri rasa puas hati dan bangga sangat-sangat.
kurung-moden

Kerana sebelum ni ada orang tu kata , saya ni belajar menjahit hangat hangat tahi ayam je. Sedikit sebanyak rasa tercabar juga. Ya la dah lebih 10 tahun jadi surirumah memang la tak ada sesiapa pun nampak hasil pengorbanan kita. Sedih juga hati bila mengenangkan .. orang fikir seolah olah kita ni tak mampu belajar dan hasil kan apa-apa .. Read More

Tolong renew roadtax kereta pemilik lain [ Tak perlu geran asal ]

Assalamualaikum , nak cerita sedih sikit lah tak dapat balik kampung , maklum lah over bajet dah. Kena renew roadtax kereta daa~ . 9/9/2016 tarikh tamat cukai jalan dan insuran kereta kami. Satu – satunya harta yang ada. Tak mengapa la , raya di KL best juga. Kurang orang kan raya-raya ni biasanya.

Terdapat banyak soalan yang saya baca-baca di media social.

  1. BOLEH KE RENEW ROADTAX KALAU TAK ADA GERAN ASAL ?
  2. BOLEH KE RENEW ROADTAX KALAU PEMILIK NYA PERGI OVERSEAS ?

Jawapan di bawah :

road-tax Read More