Ulang tahun perkahwinan ke 12

Pertama kali , sungguh … saya bersyukur sangat kerana dengan izin-NYA , saya dapat mengharungi cabaran dugaan di alam perkahwinan. 12 tahun .. bertahan.. dugaan dari pelbagai sudut dah pun rasa , tak perlu di ceritakan .. yang lepas biarkan lepas .. kerana setiap perkahwinan pasti ada dugaan , cabaran tersendiri.

Setiap hari , hanya mampu berdoa .. semoga perkahwinan ini kekal hingga ke akhirat .. semoga perkahwinan ini tetap utuh sehingga ke hujung nyawa. Semoga di tetapkan hati dan sentiasa wujudnya kasih dan sayang dalam keluarga yang di bina ini.

Ulang tahun ke – 10 .. sambut meriah … ada surprise ..

Ulang tahun ke – 11 .. saya mengandung anak ke -4 … usia kandungan 5-6 bulan .. tak ingat .. agak-agak je .. malas nak kira balik .. tapi memang ingat .. suami ada di Jakarta .. Suami pos hadiah jam tangan dari sana. Suami beli jam tangan sepasang.

abg Read More

Nak balik kampung ke tak nak ?

Dilema sebenarnya untuk saya , nak balik kampung ke tak nak .. ye lah .. kena drive selama lebih kurang 4-5 jam sendiri , hanya bertemakan 4 orang anak syurga , tak dapat di bayangkan .. anak kecil ni , semua pun faham kan .. tak boleh lama – lama duduk dalam kereta , ada lah benda yang hendak di gaduhkan. Risaunya nak balik kampung drive sendiri tanpa ayah diorang.

Tapi ,

Last balik kampung bulan 3 rasanya , alahai dah rindu mak dan kampung halaman , lagi pun duduk di KL bukan ada apa sangat , habis tidak menghadap tv , dan facebook .. boring laa kalau tiap hari macam tu.Lain , jika anak-anak bersekolah , jadual memang padat , sampai tak sempat bernafas … sempat shopping online je sesikit. Kihkihkih ~

IMG_3604 Read More

36 Sebab kenapa anda perlu JOIN POWERGOLD….

36 Sebab kenapa anda perlu JOIN POWERGOLD….  Emas sgt berguna kepada kita pada waktu kita memerlukan. Jom kita simpan emas sebagai tabungan di hari mendatang! 1gram 1bulan 1Keluarga Boleh pm saya jika hendak membeli emas.

Tak nak simpan 1gm ? boleh beli 0.5g tak sampai Rm 100 pun.. WHATSAPP : 011-32095406

POWERGOLD Read More

Bagaimana Ingin Mengembalikan Oxidize Silver Selepas Hilang

Susah juga nak tulis tajuk ini. Kebanyakkan tips dalam bahasa english. Dan saya tak dapat cari perkataan “Oxidize Silver” yang sesuai untuk di jadikan tajuk. Oh abaikan bahagian ni. Disini saya nak cerita berdasarkan pengalaman seorang kawan penggemar pandora. Satu hari beliau membawa gelang dan charm pandora untuk di cuci di kedai silver. Beliau tak tahu , bahawasanya , barangan pandora tak boleh di cuci dengan kaedah silver biasa. Kerana chemical yang di gunakan di kedai silver lebih kuat dan akan menghilangkan “Oxidize”. Oxidize ni sengaja di design kan oleh pandora agar charm kelihatan cantik menawan.

Terima kasih kepada google sebab setelah di google terjumpa satu website yang mengajar cara nak kembalikan oxidize tu semula. Sedihlah kan , barang mahal tu .. walaupun bukan emas , ianya berharga di hati peminat tersendiri. Setelah di cuba nampaknya tips tersebut berjaya. Saya akan tunjuk kan gambar satu demi satu step yang telah kawan saya buat.

Gambar asal , sebelum bahagian oxidize hilang ..
Gambar asal , sebelum bahagian oxidize hilang ..

Read More

Drama tv3 terkini : Dia… Isteri luar biasa

Drama Dia isteri luar biasa kini di tayangkan di TV3 , bagi mengantikan drama Hati Perempuan. Saya peminat drama , sekali pandang pelakon drama terbaru ini saya dapat rasa macam best je drama ni memandangkan pelakon nya semua handal , tak sama macam drama hati perempuan. Pasangan kekasih untuk drama ini dibintangi oleh Shukri Yaha‘Kerana Terpaksa Aku Relakan’. ya dan Nur Fathia. Turut dibantu oleh pelakon-pelakon hebat seperti Keith Foo, Uqasha Senrose, Elizad Sharifuddin dan ramai lagi. Drama ini akan mula bersiaran bermula 18 Mei 2015, pada setiap hari Isnin hingga Khamis jam 6.55 petang di TV3.

dia isteri luar biasa drama tv3 Read More

Tukar Bateri iPhone 5 – Bateri kembung

Baru-baru ni , saya telah pun menukar bateri iPhone5 saya tuh. Antara sebab yang membuatkan saya syak bateri nya rosak a.k.a kembung adalah kerana , setiap kali cas bateri cepat penuh , bahagian belakang panas sampai tempat kita letak tu pun panas , kalau omputeh cakap dia ” overheat “. Bila cepat penuh , ingatkan full la .. tapi tidak ye .. bateri cepat juga habis menjadi kosong peratu. Tu memang tanda beteri iphone anda telah rosak. Pegang je rasa panas .. panas lain macam…

Saya buat pun status manja di facebook cari kedai repair telefon murah-murah , sekali kakak blogger akmaomar.com tunjuk gambar telefon adik nya , LCD pecah di sebabkan bateri meletop .. bayangkan jap eh .. kalau kita tengah cakap di telefon , letak betul dekat telinga , telefon meletop .. jadi apa la pipi kita yang mulus dan telinga kita tuh.

Seram fikir kan nyeee .. terus la bawak pergi repair .. telefon saya ni penting .. nak video call dengan suami nanti payah ..

tukar bateri iphone 5 murah

Tapi sebelum tukar tu , eloklah check dulu bateri iphone5 korang , dengan APPLE , kot dapat tukar free di bawah program penggatian bateri iphone5 yang di keluarkan antara tahun september 2012 ke january 2013. Apple pernah buat pengumuman bateri yang di keluarkan pada tahun tersebut memang bermasaalah.  Read More

LIST ARRAHNU YG TERIMA PRODUK AMETHYST (powergold) TERKINI

Salam , ramai yang tanya … gold bar dan dinar dari powergold di terima ta jika di gadaikan di kedai. Disini saya senaraikan Ar-rahnu yang terima produk gold bar dan dinar emas jika di beli di powergold. Ar rahnu terkenal dengan sifat berhati hati menerima produk emas , bukan senang ye .. semua barang emas yang hendak di gadaikan di Ar-rahnu , mereka akan meneliti satu-satu. Dan produk powergold di terima. Menunjukan produk powergold adalah produk yang berkualiti.

List Arrahnu yg terima produk dr Amethyst/Powergold
Read More

Parut Suntikan BCG tidak berbekas

Parut suntikan BCG anak tidak berbekas , terpaksa ulang ke klinik untuk mengambil suntikan BCG semula. Ini pengalaman “motherhood life ” , di mana dengan suka citanya saya nak berkongsi dengan keluarga di luar sana , mana lah tahu lepas ni ada yang mencari info. Dah jadi lumrah di Malaysia , jika ank bersekolah di sekolah kerajaan , di awal tahun ada sesi lawatan dari JURURAWAT Klinik ibu dan anak. Laila .. anak saya berumur 6 tahun , tadika di Pra sekolah keraajaan , jadi secara tidak langsung menerima lawatan kakak misi yang comel-comel tu.

Saya ada terbaca , ada ibu yang risaukan parut di bahu bayinya , dia ingin merawat bekas suntikan untuk hilangkan parut , nasihat saya jangan la buat .. nanti dah besar sikit kena ambil suntikan lagi… kesian pula. Eh , tapi anak saya tak ada pun buat rawatan apa-apa masa bayi dulu. Cuma parut tu tak timbul . Bak kata kakak jururawat , mungkin jururawat dulu ter suntik dalam isi.
laila - parut bcg tiada bekas Read More

Putus susu ibu atau bercerai susu ibu

Putus susu ibu atau bercerai susu ibu adalah masaalah biasa yang selalu menjadi pertanyaan ibu bapa di saat umur anak mencecah 2 tahun ke atas. Ada yang risau , bila anak baru berumur 1 tahun 8 bulan dah tidak mahu menyusu ibu mahupun susu formula. Ada juga yang tak sabar-sabar nak putuskan susu tersebut secepat mungkin walaupun anak baru berumur 1 tahun lebih , ada juga yang membuat keputusan , masuk je 2 tahun mesti putuskan susu ibu.

putus susu

 

Saya tak ada petua khusus , tapi saya ada pegalaman melahirkan dan menyusukan 4 orang anak  .. tiap kali beranak kecil , tiap kali susuakan anak , tiap kali anak membesar itu lah juga kitaran yang di rungsingkan. Allhamdulillah kesemua anak saya menyusu susu ibu sepenuhnya. Apabila umur mereka mencecah 2 tahun ke atas baru lah saya usahakan berikan susu formula.  Read More

Selamat hari ibu

Selamat hari ibu untuk ibu di luar sana… saya meraikan hari ibu dengan edit blog …. hihi hadiah dari suami tercinta dah dapat minggu lepas … dia jauh sekarang … kalau dekat boleh gantung periuk belanga …… komen sikit layout baru blog ni …terima kasih …
happy-mothers-day-images8