BIODATA Mom Blogger di Malaysia : Review & Adsvertorial

Assalamualaikum & Hai

Pemilik blog di kenali sebagai puanbee . Nama sebenar Latifah bee … bukan C mahupun D. Berasal dan di lahirkan di Taiping dan kini menetap di Kuala Lumpur selepas mendirikan rumah tangga dengan Encik Kay. Puanbee kini di kurniakan empat orang cahaya mata. Aliya , Husna , Laila dan Syamim. Puanbee ibu muda , berkahwin muda , suka buat-buat sibuk dengan anak-anak , suka beleter dan suka juge makan. Kadang-kadang mood tah hape-hape .. Kebanyakan cerita di dalam blog merupakan rentetan kisah hidup suka duka seorang ibu muda dan kini berstatus surirumah dan juga sedang melalui fasa ” perkahwinan jarak jauh “. Kini puanbee juga aktif menjalankan bisnes online.

Kisah bagaimana mula menulis blog.

Puanbee mula menulis blog setelah berhenti kerja , ketika itu baru sahaja lepas melahirkan anak ke tiga [ Laila ] . Akibat kebosanan melampau puanbee mulalah menulis suka – suka  di platfom blogspot [ Tarikh tak ingat  ] Dulu blog di bertapak dengan nama Honeyvsbee.blogspot.com. Kemudian setelah setahun puanbee menang domain dari rakan blogger yang buat contest. Dari situ bermulalah domain bernama puanbee.com.

Pada September 2010 , puanbee mula belajar menulis blog menggunakan hosting berbayar di wordpress ini. Dari dulu hingga kini , minat puanbee dalam dunia blog masih belum bekubur. Blog merupakan satu tempat untuk puanbee mencurah rasa , menyimpan 1001 tips dan pengalaman. Semoga perkongsian ini mendatangkan manfaat dan dapat di jadikan rujukan buat semua pembaca.

Pengiklanan dan MEDIA SOSIAL puanbee

  • Google + : LINK – 7965 Follower +-
  • Fanpage Facebook   : LINK  – 2976 like +-
  • Profile FACEBOOK  : LINK  – 1569 friend +-
  • Twitter : LINK – 1185 follower +-
  • iNSTAGRAM : LINK  980 +-

Puanbee bukan lah seorang pengguna media social yang sangat aktif , Tetapi puanbee menerima pengiklanan review dan menulis iklan di blog contohnya seperti syarikat – syarikat besari di bawah yang telah pun bekerjasama dengan puanbee. Boleh klik untuk tengok contoh.

Jenama Bersama

  1. Sila hubungi saya untuk rundingan harga dan lain-lain.
  2. Kandungan dalam post berbayar { adsvertorial }  :
  • Sticky post  untuk tempoh 48 jam
  • 250 – 300 patah perkataan ( biasanya lebih panjang, rujuk  senarai entri di bawah )
  • Saya berhak mendapat contoh produk untuk tujuan pengenalan dan image.
  • 2 backlink ke laman web pengiklan
  • 2 image atau 1 video klip
  • Social sharing tidak melebihi 5 kali untuk setiap satu media social

** TIADA IKLAN BANNER DI TERIMA

*** TIADA IKLAN LINK DI TERIMA

Sekian ,

Terima kasih kerana sudi membaca di sini

xoxo

Puanbee

Hosting puanbee.com oleh :

Malaysia Web Hosting

Sembelit dan Baby Syamim

Salam dan hai .. masaalah sembelit pada anak kecil pula , biasalah kan .. kehidupan berkeluarga ni memang tak dapat lari dari masaalah kecil begini , Baby syamim .. berusia 1 tahun 2 bulan sekarang… walaupun masih lagi meneruskan penyusuan ibu , tetapi syamim dan mula makan , macam-macam makanan dia makan .. termasuklah kadang-kadang tumpang sekaki makan dengan kakak – kakak bertiga tu.

syamim 1 tahun 2 bulanWalaupun begitu  biasa lah di umur seperti syamim tu akan belajar untuk makan pelbagai jenis makanan , tetapi makanan rutin nya adalah bubur nasi ditambah dengan sayur sayuran dan protein .

Disebab kan syamim suka makan juga , masaalah sembelit ni datang. Perut dan usus mjasih belajar untuk menerima makanan tersebut.

Apa petua yang mama dan papa buat jika bayi sembelit ya ?

Antara petua yang saya praktikkan adalah membeli bayi minum lebih banyak air kosong ( tapi baby tak suka ) kurangkan beri makan nasi tapi lebihkan buah buah da sayuran , seperti betik , bayam untuk mendapatkan serat yang mencukupi ( tak berjaya juga ) Jika antara dua di atas tak berjaya , apa lagi , cuba lagi petua lain , seperti 1 hari , sebotol vitagen .. tapi masih tak baik sembelitnya .. saya terus cari susu yang sesuai untuk usus , saya bukan gantikan susu ibu dengan susu tepung ya , tetapi saya jadikan susu tepung itu sebagai supplement sahaja , sehari secawan dah mencukupi sehingga syamim kembali membuang dengan selesa tanpa tangisan.

Serius kesian sangat tengok syamim menangis meneran dan di ikuti dengan najis yang berdarah. Sedih ..

Jika bayi tengah menagis tu .. apa mama dan papa kena buat ? biasanya .. saya hanya mampu menenangkan syamim dengan memujuk supaya dia dapat meneran juga. Di ikuti dengan urutan secara membulat di bahagian perut bayi. Dan satu lagi tips yang biasa saya amalkan adalah , baringkan bayi dan kita angkat ke dua dua kakinya macam kayuh basikal ke atas menghala ke arah kita , untuk mengaktifkan dan memudahkan lagi najis itu keluar. Selalunya apa yang saya buat berjaya.

Sekarang syamim dan tiada sembelit , tetapi demam panas pula. Berturut – turut .. sampai nampak turun sikit berat badan nya tu. Tapi … tak apa la .. biasalah budak baru nak besar kan ..

Mood nak menulis mai dah .. hihihi .. insyallah kalau ada masa boleh duduk depan laptop ..    xoxo