Mengidam ‘Sizzling Lamb Chop’ Kampung Pandan

Dah lama terasa nak sangat-sangat makan Sizzling Lamb Chop kedai nya terletak di Medan Selera Kampung Pandan Ampang. Sebenarnya tak suka makan kambing. Rasanya kuat sangat … tapi mungkin sebab tengah mengandung jadi teringin. Kandungan pun dah masuk 8 bulan , jadi untuk puaskan nafsu makan ni , saya pergi la sendiri. Tunggu En abe lambat sangat.

sizzling lamb chop

Dan rupanya saya tak boleh makan kambing. Selepas balik dari makan Lamb Chop ni , saya gerak ke butik baju baby sekejap , hajat hati nak beli la sikit kelengkapan untuk baby baru nanti. Ye la ..dah nak dekat ni .. apa pun tak beli lagi untuk baby baru. ūüôā Bukan tak nak beli tapi dek masa tu .. dah uruskan si kakak bertiga pun terasa penat ya amat.

Tetapi tengah shopping tu , saya tiba-tiba terasa nak pitam , nafas jadi laju , badan seram sejuk , jadi saya duduk .. duduk je terus gelap pemandangan . Selepas 15 minit gitu , saya bangun dan cakap kat aliya .. tinggal je la troli .. jom kita balik sebelum ibu pengsan , kalau ibu pengsan di sini apa la jadi pada korang. Dan nasib dekat-dekat je .. boleh lagi la drive .. tapi badan memang dah tak selesa.

Rasanya memang sebab saya makan kambing tu je .. tak ada makan benda lain. Read More

Amalan memakan kurma ketika mengandung dan untuk kanak-kanak.

Semua orang dah tahu khasiat kurma mungkin ? tetapi masih tak amalkan .. rugi laaaa .. sebenarnya dalam rumah saya kurma bukan lah sesuatu yang lain , kerana stok kurma memang sentiasa ada di rumah. Jika anak-anak nak makan kudapan , diorang buka peti ais jumpa kurma je . Kurma ni dapat memberi tenaga dengan pantas. Kandungan serat yang tinggi , di samping dapat mencerdaskan otak anak-anak dan juga kita orang dewasa. 

Tapi kenapa selalunya orang fokos ke ibu mengandung dan kanak-kanak sahaja ye ? orang lelaki dewasa lagi la sepatutnya amalkan kurma ni. Almaklumlah . .. mereka berkerja keras ,siang dan malam mesti perlukan tenaga dan kesihatan yang baik.

KURMA SITI MARIAM

Kalau nak tahu , anak-anak yang duduk di pusat TAHFIZ tu makan kurma hari – hari untuk menguatkan daya ingatan .. sebab tu la bacaan Al-Quran nampak senang dan lancar. Read More

Jalan-Jalan Dengan Smartphone Lebih Mudah Kan ?

Jalan-Jalan Dengan Smartphone Kesukaan Lebih Mudah Kan ?  untuk megambil gambar setiap moment lalu berkongsi gambar dengan kawan atau sedara mara yang duduk jauh dari kita ? Jauh di mata dekat di hati gitu ..

Selepas kita berkongsi kemeriahan hari raya , mari lah kita sama-sama rehatkan minda dan mengubah suasana dengan berjalan-jalan melihat pemandangan cantik di Serendah dan pemandangan malam di Batang Kali.

lumia WP_20130823_055

Sekali sekala kita kena ubah pemandangan mata ni , melihat sesuatu di luar kelainan .. hanya berbekalkan smartphone saya mengambil gambar pemandangan di bawah. Smartphone hokey … bukan DSLR .. susah nak usung kamera besar jadi lebih senang bawa smartphone tu je ….

Ini lori .. sapa tak tau sila cubit pipi sendiri. ūüôā

Menggunakan setting smart cam yang ada pada smartphone saya dan effect  yang di pilih adalah motion focus. Maka anda akan dapat hasil cenggini ..

Amacam lawa ? smartphone saya di rahsiakan .. korang teka la sendiri ..

lumia WP_20130823_18_21_26_Smart

Gambar pemadangan dengan adik saya yang sibuk mengabadikan pemandangan langit biru nan cantik ni …

Menggunakan setting smart cam juga .. Read More

Kaedah Rawatan Liposonix & Kesan Sampingan

Kelmarin saya telah memperkenal kan satu kaedah pelangsingan badan menggunakan kaedah Liposonix. Jika korang masih belum tahu kaedah rawatan Liposonix , di jemput baca penjelasan panjang lebar di artikel lepas bertajuk  (  Kenali Rawatan Liposonix Untuk Kembali Kurus Dan Langsing ). Dan di bawah merupakan sambungan dari entri tersebut. Ramai pembaca ingin tahu bagaimana rawatan Liposonix ini di jalankan dan apa kah kesan sampingan setelah menjalani rawatan pelangsingan badan menggunakan rawatan Liposonix ini.

liposonix

Kaedah rawatan menggunakan Ultrasound bermutu tinggi

“Rawatan ini menggunakan tenaga ultrasound berkepadatan tinggi terfokus atau HIFU untuk mengurangkan lemak di bahagian pinggang, tanpa melibatkan pembedahan. Ketika rawatan, kepala alat Liposonix diletakkan pada bahagian yang hendak dirawat, tanpa mencederakan kulit. Hanya tisu lemak di bawah kulit yang akan musnah untuk selama-lamanya. Read More

Tebus Rebat Smartphone RM200 SKKM – Pakej Komunikasi Belia

Nak cerita sikit la , saya dah pun tebus rebat smartphone RM200 tu memandangkan memang perlukan sebiji lagi handphone untuk di beri pada anak-anak guna di masa kecemasan . Mula-mula plan nak ambil model Alcatel harga nya RM300 , jadi kena tambah RM100 , tapi stok asyik tak ada je .. alcatel tu guna software android jelly bean jadi best sikit lah dari ninetology pearl mini ni , pada kiraan saya la. Ninetology pearl mini ni  harga RM250 , Jadi cuma tambah RM50.

Tapi fikir punya fikir nak bagi anak pakai je pun , kalau-kalau saya sakit , masuk wad segala .. almaklumlah ayahnya sibuk kan. Nanti diorang boleh belajar untuk telefon sapa-sapa yang boleh tolong , jadi kita ambil telefon murah-murah sudah la.

pakej komunikasi belia

Cara untuk tebus telefon rebat dalam pakej komunikasi belia.

Rujuk pada gambar di atas , pastikan umur korang 18 tahun higga 30 tahun sebelum memohon. Daftar dengan mengisi borang permohonan dalam talian. Boleh pilih bahagian pekerja atau pelajar. Bila dah isi borang dengan lengkap hantar dan tunggu pengesahan. Dalam pengesahan akan di sebut anda berjaya mohon atau tidak. Dan boleh di tebus dari serta sehingga bila. Read More

Kenali Rawatan Liposonix Untuk Kembali Kurus Dan Langsing

Apa itu rawatan Liposonix ?   Liposonix adalah satu kaedah rawatan tanpa melakukan pembedahan bagi membuang lemak degil . Ia nya menggunakan kaedah Custom Contouring untuk mengenalpasti kedudukan kawasan sasaran yang mempunyai lemak berlebihan. Hanya 1 jam melakukan rawatan Liposonix ini dapat mengurangkan saiz pinggang sebanyak 1 inci ( 2.5 m ). Menakjubkan !!

Sila rujuk entri Kaedah Rawatan Liposonix dan kesan sampingan nya.

harga liposonix
Liposonix Media Launch

Jika anda seorang yang menjaga pemakanan dan melakukan senaman rutin , namun masih terdapat benjolan lemak di kawasan abdomen. Dan anda ingin membuang lemak tersebut. Rawatan ini sangat sesuai untuk anda kembali kurus dan langsing tanpa sebarang lemak berlebihan.

Rawatan selama lebih kurang sejam sahaja , menggunakan ultrasound termaju ini dapat menghapuskan lemak yang di anggap degil. Rawatan ini sangat sesuai untuk mereka yang telah melakukan senaman & diet namun masih terdapat lemak berlebihan di kawasan-kawasan tertentu. Read More

Scan 3D/4D di Taiping

Sekarang ni dah jadi trend ibu-ibu mengandung buat scan 3D/4D untuk tengok jantina anak di dalam kandungan. Ada juga saja nak tengok apa baby buat dalam perut dan ada juga orang macam saya , saja nak try scan canggih ni. Orang lain buat , kita pun teringin nak scan 3D4D juga , padahal sama je dengan scan biasa. Dulu-dulu 3 anak perempuan saya tu memang pergi scan biasa je pun.

Saya pergi scan 3D4D di Hospital Columbia Taiping , pada hari raya ke 5 , harga RM110 . Tak tahu nak cari tempat lain , ada kawan pergi situ maka situ je la saya tuju. Di KL bukan tak ada scan 3D4D ni , banyak ….. tapi masa pula tak ada .. ayah sibuk cari rezeki kan. Tak tahan dah nak tahu jantina seteah bertalu-talu orang tanya . So dah tahu ni diam la dulu .. bukan apa tak mau mengharap …

scan 3d 4d Read More

yee mee kering

Yee Mee Goreng Bersama Makanan Laut

Bila tengok tajuk yee mee goreng bersama makanan laut saya mesti tersenyum , siap selit bersama .. ada kisah di sebalik bersama , dulu saya suka berangan tulis resepi , telur goreng bersama bawang , tak pun ikan bakar bersama belacan .. sekali mana tahu saya jadi penulis blog , memang saya suka selitkan bersama tu .. macam impian jadi kenyataan pulak..

yee mee kering

Yee mee ni adalah makanan kegemaran suami , dia suka sangat beli yee mee , kalau saya suka beli kuew tiaw.. nih suami tak de rindu pulak kat dia ..rindu nak masakkan yee mee .. haha ..sapa-sapa tak pernah tengok yee mee sebelum di masak tu kat atas tu gambar dia lah. Read More

Mengamit kenangan lalu – Raya ke 4

Ini tempat tinggal saya dulu semasa kecil , emak seorang ibu tunggal tak mampu hendak menjaga 6 beradik yang masih kecil , emak juga bekerja siang malam , jadi 3 anak yang besar di hantar ke sini. Saya masih ingat bagaimana sedih nya tak nak berjauhan dengan emak dan adik beradik , namun akhirnya saya terima dan mula menyesuaikan diri di sini. Banyak kenangan pahit manis di sini.

Bagaimana anak-anak kita nakal di depan mata , begitu lah juga anak-anak kecil nakal di asrama , malahan lebih teruk kerana kekurangan perhatian dan kasih sayang.

Saya sangat faham perasaan itu ..

gambar kenangan asrama anak yatim kati Read More

Terkini Bas Jatuh Gaung Di Genting Highland – 37 Meninggal Dunia

Sekitar jam 2.25 petang tadi kita di kejutkan dengan berita sebuah bas henti-henti bergerak di KM3 , Jalan Genting ke Kuala Lumpur  mengalami kemalangan jalan raya ( Jatuh Gaung ) . Bas yang di percayai membawa lebih dari 50 penumpang terjunam lebih 50 meter ke dalam gaung.

Berita Terkini Kemalangan Bas Di Genting

Berita terkini yang saya dapat pada 9.26 PM. Jumlah mangsa yang terlibat di dalam kemalangan di Genting Highland tersebut  , Jantina dan Bangsa mangsa telah pun ketahui. Walaubagaimana pun anjing pengesan ( k9 ) sedang mengesan jika ada saki baki mangsa kemalangan. Read More