Riang Ria Raya

Walaupun agak kelam kabut … tapi manis sekali pengalaman macam ni dengan anak-anak .. sibuk sekarang ni … kita update pun ringkas-ringkas sahaja la ……..

mengecat rumah

Ini adalah projek untuk meggunakan   Dulux Inspire Membawakan Warna Cat Terkini & Trendy Untuk Anda Sempena Hari Raya 2013 . Nanti kita sambung dalam entri lain … pegalaman cat rumah .. seronok … walaupun macam nak patah pinggang mak buyung. Read More

Beli Kasut Online Di Zalora

Nak cerita juga la pengalaman shopping di zalora ni , sebenarnya tak suka nak tulis kalau beli apa-apa pun , tapi sebab zalora ni best sangat perkhidmatan dia jadi kita share. Saya beli kasut online .. pergh macam tak percaya .. sebab apa kaki saya bukan saiz biasa-biasa selalu pergi Jaya Jusco cari kasut mesti ambil saiz US tu pun selalu kehabisan saiz wuuuuu  , kalau ambil saiz korea ke , thailand ke , malaysia ke memang tak muat walaupun saiz tu paling besar ok.  Tahun lepas tak ada kasut raya sebab tak ada saiz je .. dan habis stok.

Mak kata orang keturunan mamak memang tulang rangka besar-besar jadi terima la … jadi .. kasut ni adalah benda yang sangat susah nak dapat setahun sekali belum tentu , last-last sarung selipar je la .. kasut / sandle yang comel-comel jangan harap ala nak pakai. Sakit kaki dan melecet .. semua tak kena la.

 

[  DISKAUN 15% UNTUK PELANGGAN BARU GUNAKAN CODE INI : ZBAPVZn  ]

Tips memilih kasut yang sesuai

zalora

Read More

Semak status kemasukan PLKN sms dan online

Salam … dalam sibuk nak beraya adik-adik juga ada yang sibuk hendak melihat status kemasukkan ke Program Latihan Khidmat Negara ( PLKN )  dan juga status penempatan. Terlalu banyak carian mencari info terkini di sini. Tetapi dah lama tak update pasal PLKN , last update tahun 2011 dan 2012. Jadi ini lah dia info terkini bagi tahun 2013/2014 , jika adik-adik hendak membuat semakan secara online dan sms.

PLKN JABATAN HIDMAT NEGARA Read More

Anak-anak main bunga api

Setakat main bunga api je la yang boleh ye . Mercun tak boleh ye sayang-sayang .. bahaya sikit .. kalau setakat pop-pop tak pa. Anak-anak tak minta pun bunga api ni , ayah nya pula beli lepas tu kirim mesej suruh bagi anak-anak main bunga api. Kesian .. hati tu ada nak bersama-sama anak-anak untuk memeriahkan bulan puasa dan raya ni , tapi kerja untuk mencari nafkah tu lebih penting. Bulan puasa ni ayah kena kerja lebih , tak jumpa anak-anak sangat , ayah balik anak dah tidur.

bunga api Read More

Laila Serik Kena Gunting

Laila serik sangat-sangat lepas terkena gunting beberapa hari lepas. Walaupun kesian .. ye lah anak kan , kecil lagi dah meraung-raung kesakitan. Tangan laila terkena gunting secara tak sengaja. Laila tolong husna pegang kertas manakala si husna gunting kertas. Tak sengaja dia tergunting isi jari bahagian tapak tangan. Bahagian isi gemuk. Bayangkan macam mana isi gemuk tu tergunting sampai berlubang. Kesian.

laila

Dah masuk 5 hari , laila masih tak nak guna tangan kanan dia , dia gengam , tak nak buka kecuali semasa nak sapu ubat je! lain-lain memang dia gengam tangan tu. Laila kata kalau buka rasa pedih. Read More

Resepi Jelatah Timun Senang Di Sedia

Resepi jelatah timun , atau pun cara untuk buat jelatah timun paling cepat. Pada hemat saya , bahan untuk buat jelatah ini memang sentiasa ada di dapur betul kan ? dalam hidangan saya mesti ada 1 jenis lauk berkuah atau 1 jenis sayur dan juga ulam. Jika tak ada .. kurang berselera makan nya.

Ini adalah makanan sampingan yang mudah dan dapat menambah selera. Selain dari jelatah timun saya juga suka pelbagai jenis kerabu. Antaranya :

  1. Resepi Kerabu tembikai di bulan ramadan
  2. Resepi : Kerabu pegaga + sotong kurita cara mudah

jelatah timun Read More

Hanya mampu memandang … Ulang Tahun ke Lima Blog Denaihati

Dalam hati duk cemburu la juga. Saya tak dapat pergi ke majlis iftar ramadan anjuran denaihati network sempena bulan puasa dan ulang tahun ke lima blog Denaihati bertempat di Hotel Singgahsana , dek kerana demam. Tak semena-mena kesihatan merundum , duduk rumah pun hanya mampu makan ubat dan tido. Sapu minyak cap kapak ke seluruh tempat .. lenguh-lenguh pula. Nasib baik ada adik tolong menguruskan anak-anak.

vco dan minyak cap kapak

Sekalung tahniah di ucapkan buat blog Denaihati di atas kestabilan yang di capai dalam arena blogging. Denaihati.com banyak membuka mata , peluang dan ruang buat blogger lain dan sahabat media lain.

Dalam hati jeles nyeee la hai 🙂 tapi takpe .. ada banyak tahun lagi nanti boleh follow semua program Denaihati.com … insyallah ..

Khas siapa nak buat blog — > belajar sini

Ikan susu bakar (resepi pemanggang ajaib)

Dah lama guna pemanggang ajaib , baru nak share resepinya , kalau bakar guna pemanggang ajaib ni , aroma nya lain sikit dari oven biasa , lagi satu senang , tak perlu kertas timah tu. Kalau tak rumit sikit nak balut-balut dulu baru bakar kan.  Sekarang memang banyak makan pangang-pangang kan bagus …

Ikan susu , ramai yang komen belum pernah beli ikan susu , tak tahu dan tak kenal ikan susu dan tak kurang juga takut nak beli ikan susu sebab banyak isi. Hahaha …

Ikan susu jenis bersisik , banyak tulang , tapi tak la sebanyak tulang ikan terubuk. Isinya banyak juga .. bila di bakar isi nya tak kering , ala-ala salmon pun ada , cuma isinya bewarna putih.

resepi simple : ikan susu pangang Read More

Ibu Hamil Di Trimester Kedua Lebih Kuat Berpuasa ?

Disebabkan saya hamil sekarang ni , saya pun saja la membaca info lebih banyak tentang ibu hamil berpuasa. Mana tahu ada tip menarik yang boleh di amalkan. Saya sekarang berada di dalam trimester kedua. Allhamdulillah masih cergas dan sihat. Kadang-kadang je la lenguh kaki dan pinggang sedikit. Masih boleh menguruskan anak-anak dan aktif macam biasa.

Kalkulator Waktu Subur & Kalkulator Tarikh Bersalin

perkembangan-janin

6 Bulan 🙂

Mengira Waktu subur Wanita

Di bulan puasa ni saya rasa lebih cergas pula , walaupun berpuasa. Ada fakta menyatakan ibu hamil di trimester kedua lebih kuat berpuasa. Mengikut pengalaman macam betul je , dulu pernah berpuasa di trimester ke tiga. Asyik muntah buih je , perut sakit sampai rasa nak pitam. Jadi sampai setengah hari je kena buka. Pernah juga berpuasa di trimester pertama , tak tahan rasanya lembik. Tetapi kali ni boleh. Allhamdulillah walaupun makan sahur kadang-kadang air sahaja , kadang-kadang sepotong kek , jadi la .. memang kurang makan sejak mengandung kali ni.

Rahsia Mudah Hamil – Tips Kesuburan Untuk Wanita

Tetapi eloklah ibu-ibu rujuk kepada doktor terlebih dahulu kan. Kesihatan ibu mengandung tak sama semunya , ada macam-macam masaalah yang tak pernah dengar pun wujud semasa mengandung ni. Makan kurma lebih sempena bulan puasa ni. Kalau tanya vitamin apa yang saya ambil , tak ada vitamin selain dari vitamin klinik dan vco.

Saya kira bernasib baik di beri kesihatan yang baik.

Allhamdulillah .. selamat berpuasa 🙂

Jom baca sini — > Berpuasa semasa hamil

Tips & Trick Guna Vanish Untuk Menang Contest Dari Vanish Malaysia

Saya pengguna Vanish bagi mencuci pakaian sekolah anak-anak dan suami. Pakaian mereka terlalu susah hendak di sental ( kadang-kadang macam malas nak sental ) Sebab tu la guna Vanish. Boleh terima tak alasan tu ? Okay macam tak boleh terima kan ?

Jangan malas untuk baca sampai habis , kerana ada tips dan trick yang saya gunakan untuk mencuci kotoran degil di pakaian anak-anak dan suami tanpa perlu meyetal.

Lepas tu korang boleh guna tips tersebut dengan memasuki contest yang di anjurkan oleh Vanish Malaysia , mana tahu menang Hadiah utama TV LCD , Peti ais dan mesin basuh . Habis – habis tidak pun dapat produk vanish .. kalau di tambah semua hadiah , lebih kurang 5,118 orang tidak akan pulang dengan tangan kosong. Punya banyak hadiah nyaaa …

Info untuk memasuki contest dan dapatkan sample vanish

Kalau tak percaya sila klik link ini   —-  >>>    http://bit.ly/1aIkd2I    <<< —- dah klik korang boleh kira sendiri berapa banyak hadiah di tawarkan. Termasuk mendapatkan sample percuma vanish .. rugila tak ambil , free je .. dah dapat sample sila masuk contest. Mana tahu ada rezeki nak menang di hari baik bulan baik ni.

contest dan sample vanish
sertai contest vanish dan menangi hadiah utama yang paling hebat !!

Tips & Trick Saya Guna Vanish Untuk Menang Contest Dari Vanish Malaysia Read More