wordless wednesday

WW : Uncle gedek “Jangan senyum”

wordless wednesday

” WHAT IS WORDLESSS WEDNESDAY ?
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the wordless title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.”

CC : Uncle gedek 

blogger 3 negara bergabung

Mini forum #SBB2013

Seperti semua orang tahu , 26 Januari 2013 berlangsungnya satu majlis pertemuan di antara blogger dari 3 buah negara anjuran Denaihati Network. Sangat meriah , sangat berharga bagi semua blogger yang turun untuk memeriahkan majlis tersebut.

Saya akan tulis 2-3 artikel mungkin untuk blogger yang tidak dapat hadir menghayati detik-detik di sana. Malangnya saya tidak mempunyai peralatan video yang canggih , kalau tidak dah boleh buat VLOG . Tahun depan insyallah ..doakan rezeki blog puanbee.com melimpah ruah boleh lah sambar peralatan untuk buat video pula. Dan seharusnya perkara begini perlu ada team nya tersendir (kalau buat seorang agak payah ).

Tahun depan minta Denaihati Network sediakan Live streaming. 🙂

blogger 3 negara bergabung

Acara majlis di mulakan dengan pendaftaran , dan peyampaian sepatah kata oleh Tuan Amir pengasas Denaihati.com dan di selang selikan dengan penyampaian hadiah cabutan bertuah serta forom mini ini.

sbb2013

Kujie2.com , Beutiful Nara , Ustaz berbicara bagaimana menulis blog menjadi blog hebat , mempunyai traffic yang tinggi dan sedikit usik-usik mengenai tatasusila menulis blog. Intipatinya … semua boleh jadi hebat dengan cara yang betul.

  1. Kujie2 – elakkan buat perkara yang kita rasa orang tak suka dan kita tak suka.
  2. Beutifulnara – hari-hari refresh tengok traffic itu adalah normal.
  3. Ustaz Noehas.com – Tulis dengan gaya sendiri , bahasa ringkas lebih mudah mendapat tempta di hati pembaca.

Dan ya .. pengacara majlis ini adalah abang ensem yang juga blogger hebat di dalam bidang hartanah.

sbb2013

Kak kujie pandang i .. sebab tu letak gambar ni boleh ? hehe

blogger mencerita kan pengalaman masing2

Blogger Dari indonesia yang di kenali sebagai Bang iwan , juga berkongsi cerita mengenai blog beliau . Cik yuyu zulaikha dan juga Amanz.my juga sama2 bercerita bagaimana blog mereka mula di kenali ramai. Dan korang mesti kenal Broframestone bertindak sebagai orang tengah.

Pendek kata .. di dalam kemerihan perjumpaan ada isi yang bermanfaat di kongsikan.

gambarajah sel kanser

Kanser dan Makanan ! Sate ? Kanser ?

Assalamualaikum, saya adalah nik normasitah, penulis kedua di blog puanbee.com dan merupakan penulis dan pemilik bagi blog hatisamronkin.com. Semoga entri ini bermanfaat buat anda semua.

 Hari ni saya ingin kongsikan satu entry yang mungkin nampak macam tiada kaitan, tapi sebenar nya bagi kesan yang besar dalam diri kita. Sebelum lama-lama cerita kita kena tahu dulu, macam mana boleh tebentuknya sel kanser ni kan? Jom! saya kongsikan dalam bentuk yang senang dan mudah difahami semua orang.

gambarajah sel kanser

Ok, ini dipanggil kitaran sel dalam badan kita. Boleh nampak tak , beza antara pembahagian sel yang normal dengan pembahagian sel yang membawa kepada sel kanser?

Komposisi dalam sel tu telah berubah dan ini akan menyebabkan sel itu mempunyai fungsi dan tugas yang bertentangan dengan fungsi sebenarnya. Bila dah terlalu banyak sel yang bukan sepatutnya dihasilkan terhasil, maka terbentuk lah sel kanser yang akan mula merebak keseluruh sel badan anda.

 Nak tahu apa sumbernya sel kanser ini ?

  1. Dari bahan-bahan radikal bebas yang sekarang ni makin banyak disekitar kita. Semua antara kita sangat mudah terdedah dengan radikal-radikal bebas disekeliling kita.
  2. Dari bahan makanan, antara nya adalah bahagian yang hitam pada bahan yang dipanggang atau dibakar. Seperti contohnya, Sate, BBQ dan sebagainya. Mesti ramai yang tak sedar akan sumber ini kan?
  3. Terlalu banyak bahan pengawwet dan juga makanan yang mengandungi bahan pengawet yang tinggi.

 Jadi, ini antara 3 sebab sahaja, sebenarnya ada banyak lagi sebab atau faktor yang boleh membawa kepada berlakunya kanser.

Mungkin kalau ada masa, kita boleh tengok dan cerita lain kali. Kalau kanser ini boleh berlaku disebabkan makanan, tak mustahil makanan juga yang boleh mengurangkan faktor kanser atau dengan kata lain memberi kesan yang baik kepada pesakit kanser.

Makanan apa yang kita nak kena makan ni kalau nak elak dari mendapat kanser atau untuk pesakit yang sudah ada kanser?

Untuk faktor yang kedua tadi, iaitu daripada sate, bukan tak boleh makan sate tu, tapi mungkin boleh kurangkan jumlah atau frekuensi pengambilan tu, dan langkah lain adalah, perasan tak kalau kita beli sate, kita akan dapat timun atau bawang?

Ya, sila makan kedua-dua itu sebab keduanya akan membantu meneutralkan kembali bahan yang boleh menyebabkan kanser tu.

makanan dengan oksida penyebab kanser

Selain itu, seperti yang saya dah cakap kat atas tadi, kanser berkait dengan radikal bebas, maka untuk meneutralkan radikal bebas itu, perbanyakkan pengambilan antioksidan. Apa contoh antioksidan? Boleh tengok gambar diatas.

Jadi apa kata, kita sama-sama berusaha menjaga kesihatan diri dan keluarga kita dan elakkan dari terjebak dalam masalah ini!  Jom kita jadi sihat!

 Jika ingin menulis di puanbee.com , sila hantar artikel ke puanbeedotcom@gmail.com.

kredit gambar: http://www.mylot.com/w/photokeywords/antioxidant.aspx

anak kucing

Peminat setia hingga hujung nyawa

Sejak ada anak angkat 5 ekor ni , kemain 2 kali ganda riuh … kita nak tengok tv ke nak tengok deme ? habis berselerak rumah … segala lapik2 terpaksa di simpan balik ., dulu masa anak2 kecil memang tak pakai kain lapik , sekarang pun tak boleh pakai ..

anak kucing

Tengok di skrin tv ^^)

@aziewan dah mula boleh ambil si putih ye … Read More

hadiah hari lahir suami

Hari jadi si dia yang teristimewa

Hari jadi si dia yang teristimewa semakin tiba , tak aci sungguh kawan-kawan sepejabat dah pun belikan kek untuk dia , serius tak tahu nak beli apa untuk lelaki ini.

Duit pun tak berapa banyak bulan ni. He he he .. cukup lah dengan keikhlasan membeli sebiji kek dan sekuntum bunga sebagai tanda ingatan dan kasih sayang dari isteri yang comel ni. (bwekk)

hadiah hari lahir suami

Selamat hari lahir abang … lebiu ” — > Kata-kata berikutnya sambung di tempat tidur. 😛

Cuba kongsikan ..

Soalan 1 untuk lelaki  : Lelaki suka hadiah apa dari orang teristimewa ?

Soalan 2 untuk perempuan  : Pernah bagi hadiah apa paling best untuk lelaki ?

P/S : Ada link blog boleh paste kat bawah .. saya akan kongsikan nanti. Terima kasih kerana membaca…

pusat sumber

Rezeki itu bukan milikku

Beberapa bulan lepas. September 2012. Saya telah di lamar oleh satu agensi kerajaan , hendak bekerja sama untuk menerbitkan artikel setiap bulan secara berkala. Saya letakkan harga sekian-sekian , beliau berkata .. “oh , boleh kurangkan lagi ? sebab hendak buat atrikel setiap bulan , seperti yang telah di lakukan oleh pihak akhbar bla bla bla “.

Jadi saya fikirkan , mungkin setelah kurangkan harga , beliau akan memberi “job” berterusan sepanjang tahun , saya berkira-kira sebulan dengan RMXXX pun boleh la. Kalau setahun dah jadi RMXXXX.

pusat sumber

Peace .. peace juga .. #eh ? Read More

Cantik – cantik

Pergi mana-mana anak dara bertiga ni mesti jadi perhatian , tambah lagi pabila diorang di pakaikan skirt sedondon , semua ada skirt ni , tetapi tak sempat nak pakaikan dan ambil gambar , lupa …  Ini lah hasil rembatan dari kawan-kawan blogger , kain untuk skrit tu beli online , dan tempah pun secara online , sungguh kaum wanita kreatif.

laila

Laila memang suka pakaian cantik dan bewarna pink , macam princess katanya …  Read More

Debaran menanti majlis sepetang bersama blogger #SBB2013

Seronoknya bila mengenangkan detik-detik mengahdiri majlis sepetang bersama denaihati. Pulak terima sebuah iPhone4s sebagai hadiah untuk pertandingan gadget impian yang di anjurkan di blog denaihati. Bertambah manis dapat bejumpa ramai rakan blogger , walaupun saya malu-malu kucing. He he he .. seronoknya ….

Tak sabar menanti majlis sepetang bersama blogger 2013 ni pulak. Fuhh bukan selalu ada blogger buat event untuk blogger dan memberi manfaat kepada blogger sendiri. Cer tengok .. ada event lain yang sama macam ni kah ?

jumpa denaihati (9) Read More

cara elakkan bayi kembung perut

Cara elakkan bayi kembung perut

Bayi kembung perut ? anda tak cukup tidur ? bayi asyik menagis ? Ada bayi yang lahir aje menagis tak berhenti sehinggakan ibu yang lahirkan bayi pun keliru , kenapa bayi asyik menagis , jangan panik ..

Kadang – kadang bayi menagis di sebabkan kembung perut. Anda boleh cuba mengenalpasti dengan cara .. jentik perlahan di perut bayi dan dengar bunyi ala-ala macam tong kosong tu , dan perut bayi keras semacam itu tanda bayi kembung perut.

cara elakkan bayi kembung perut

Read More

harga sangkar kucing

Berapa harga sangkar kucing anda ?

Boleh tahan harga sangkar kucing di pasaran sekarang .. eii kalau duk kampung dah tak perlu sangkar bagai , letak jek la dalam bakul ke kotak ke .. kucing pun bebas nak lari-lari .. tapi dah nama nya pun duduk di bandar , rumah tinggi dan tak luas .. jadi kawasan agak terhad , bagi mengelakkan sesuatu berbau di merata-rata kawasan nak tak nak kena beli jugak sangkar kucing ni . Survey merata …

Akhirnya dapat di bawah ni RM100 jek … ada banyak kedai jual sangkar kucing dengan saiz yang sama dengan harga RM200 ke atas. Nasib la kitaorang jenis nak beli apa-apa survey harga dulu.

Ingin Bela Kucing? Klik Sini!

harga sangkar kucing

Kalau tidak rugi , beli lama dah masa duk kalut air tak de tu , kalau tak habis la …. asyik tinggal rumah jek , dengan kucing – kucing ni memang harum laaaaa kalau tak de sangkar . Jenuh la pulak nak buat misi mencari najis .. sebab tu beli cepat-cepat senang sikit letak satu tempat dan hendak cuci nanti. Tapi sekarang air dah ada yek .. syukur .. Read More