iphone 5 gadjet impian

Banner Segmen Review Sempena Contest Gadjet Impian iPhone5

Banner pun dah siap sempena segmen review yang di buat khas bagi memeriahkan contest gadjet impian iphone5 itu .. seperti biasa semua banner , header saya adalah hasil tangan salah seorang penaja kita. Hadiah semakin bertambah korang , tak nak join ke ? rugiii laaa… bak kata seorang  blogger tu , wang tunai tersebut boleh dah beli sehelai tudung half moon gitu .. ahaks..

Tak pe jika saya tak menang dalam contes iphone 5 gadjet impian tu pun , saya sekadar nak memeriahkan arena blogging , lama saya tak buat contest sampai penaja cari saya untuk buat contest .. ada lagi 2 contest tapi produk , yang di rahsiakan buat sementara waktu sebab saya tak tahu nak terima atau tidak job itu , tengok keadaan dan syarat mereka juga.

iphone 5 gadjet impian

Setiap peserta akan mendapat satu review khas di blog puanbee.com , dan semua peserta berpeluang memenagi hadiah ini ..Mendapat wang saguhati dari lensablogger.com. Pemenang hadiah ini akan di nilai oleh lensablogger.com sendiri. Artikel paling menarik , kreatif da boom  dan lengkap adalah pemenang. icon smile Segmen Review Sesama Blogger program blogger contest blogger blogger anjuran contest

  1. Tempat pertama RM100,
  2. Tempat kedua kedua RM50,
  3. Tempat ketiga RM30,
  4. Dan  2 hadiah saguhati RM10
Hadiah Lain di taja oleh Pondokkecil.com
  • Wang tunai RM50 untuk 2 pemenang ( di pilih secara random )
Hadiah Lain di taja oleh  Service Tempahan Design
  • 2 pemenang design timeline di facebook contoh boleh tengok –> disini
Hadiah lain di taja oleh Anarm.net ..
  • Wang tunai RM50 untuk 2 pemenang ( dipilih secara random)
Hadiah dari Ciklaili.com dan PapaMifz.com
  • Wang tunai RM 100 untuk 2 pemenang ( dipilih secara random )

Kalau nak join , tengok syarat2 nya disini — >   Segmen Review Sesama Blogger

Dan untuk penguna gmail atau blogger boleh memberi undi dengan klik butang google + disini — > iPhone5 gadjet impian

Terima kasih 🙂

felai ~

3 Lagi Model Lego Ferrari Telah Di Jual Di Shell Berdekatan

Amacam dah cukup koleksi ke ? Tanggal 24 November bertempat di Bandar Sunway. Shell telah pun membuat satu majlis pelancaran 3 lagi model shell yang terkini , korang yang berminat boleh mula mendapatkan lego tersebut di stesen shell berdekatan. Antara 3 lego terbaru ialah Scuderia Ferrari Truck, Ferrari F40 dan Ferrari FXX Boleh lihat gambar di pautan ini — > Di sebalik ikonik kereta mini ferrari lego shell .  dan sini puan ada — > Aksi bersama lego ferrari 

Majlis pelancaran itu membuat satu kejutan kepada orang ramai dengan mengeluarkan sebuah kereta Ferrari italia 150° saiz sebenar dan dibina dari blok lego …. whooaa!!

Layan gambar dulu yukk ..

pengarah urusan shell

Tuan Haji Ahmad dengan model shell dan koleksi lengkap lego shell .. Kepada yang belum tahu Tuan Haji Ahmad adalah Pengarah Urusan Shell Malaysia Trading Sdn  Bhd dan Shell Shell Timur Sdn Bhd.

pembuat lego shell

Tuan Haji Ahmad bergambar dengan team shell .. di belakang nya adalah model kereta Ferrari italia 150° yang di perbuat daripada blok lego .. pheww~

promosi di shell

Gambar di atas , model memegang ke semua 6 jenis lego ferrari  yang kini di jual di shell berdekatan anda..  Saya suka shell sebab boleh kumpul point bonus link .. ahaks…

Shell memperkenalkan cara yang mudah untuk memiliki model-model Lego® ini. Mulai sekarang, para pelanggan hanya perlu menunjukkan kad BonusLink mereka untuk memiliki salah satu daripada enam model unik Lego® pada harga RM12.90 setiap satu. Pembelian barangan Shell tidak diperlukan. Promosi ini sah mulai 8 Nov 2012 selagi stok masih ada.

Untuk maklumat lanjut tentang Promosi ini, sila layari www.shell.com.my/LEGO

Sekian ,

Terima kasih kerana membaca 🙂  Felai ~

iphone5

Segmen Review Sesama Blogger

Segmen review sesama blogger sempena iPhone 5 gadjet impian . Salam hormat pembaca blog , blogger dan follower blog puanbee.com sekalian. Dah lama saya teringin untuk mengembalikan segmen review yang dulu saya pernah buat dan mendapat sambutan yang agak menggalakan. Setelah mengambil masa yang agak lama untuk saya fikirkan , boleh tak boleh nak handle jika saya buat review ini sekali lagi. Akhirnya saya mengambil keputusan untuk membuat segmen review ini semula , tetapi bukan macam review lama. Boleh ?

Ada tak yang hendak turut serta ? — PEMENANG SEGMEN REVIEW 

iphone5

Segmen review ni memang ada sebab dan syarat tersendiri. Tujuan saya adalah ingin

  1. Meraih undi G+ di entri Contest Gadjet Impian iPhone5
  2. Mempromosi blog seorang rakan yang baru di tubuhkan setelah blog beliau yang lama telah di hack.
  3. Memberi ruang kepada blogger yang turut serta mengundi saya itu mempromosi blog nya sendiri di blog puanbee.com .

Boleh tak ?

Jika boleh dan ingin turut serta apa lagi .. lakukan tugasan yang di sediakan di bawah. ( Sesiapa sahaja , blogger baru buka blog usia 2-3 hari pun boleh join.  )

contest sempena iphone5

  1. Pergi ke artikel  —>    i Phone 5 Gadjet Impian  dan klik butang G+ yang di sediakan.
  2. Like Facebook —- > Lensablogger.com
  3. Tulis  ” semoga berjaya  untuk contest iphone5 gadjet impian ” dan masukkan link ini — >  http://puanbee.com/iphone-5-gadget-impian/
  4. Tulis satu artikel dengan tajuk  Segmen Review Sesama Blogger
  • Di dalam artikel : Mesti ada perenggan memperkenalkan blog anda sendiri. Komen tentang blog puanbee.com dan komen tentang blog lensablogger.com
  • Di akhir artikel letakkan link  dan ayat seperti ini –>  : ” Segmen review sesama blogger ini di anjurkan oleh Puanbee.com dan kerjasama antara Lensablogger.com  , Pondokkecil.com ,  Servis Tempahan Design  , Anarm.net  , PaPaMifz.com , Ciklaili.com  “
  • Dan akhir  sekali hantar link ke bawah artikel ini.
Tarikh Mula Hantar Artikel : 28 NOV 2012
Tarikh Akhir Hantar Artikel :  pada jam 11.59  24 / 12 / 2012  (Update : Tarikh tutup di lanjutkan selari dengan contest gadjet impian iPhone5 iaitu pada 31/12./2012)
======================
*Hadiah dan pemenang akan di umumkan dalam masa seminggu lepas contest tamat.
*Review akan di lakukan ikut kelapangan masa saya  , bila-bila masa boleh bermula.
Selain dari Review dari saya .. peserta yang bertuah akan mendapat wang saguhati yang telah di taja oleh lensablogger.com , Pondokkecil.com , Service Tempahan Design , Anarm.net , Ciklaili.com & PapaMifz.com .
RM50 x 10 orang     (jika peserta tidak sampai 10 duit tajaan akan di bawa ke contest atau segmen lain. Baiklah ramai2 join 🙂 )
Dan Hadiah  design timeline facebook yang di designkan oleh Servis tempahan design.

=====================

PS : Gambar tak kisah nak letak gambar apa di dalam entri itu.

PPS : Untuk artikel di blog korang , kenalkan blog korang dengan bercerita , konsep ,, jenis blog , dah bekerluarga atau belum , ada anak berapa orang dan umur anak , jika boleh dedahkan UV / PV blog anda. Ada sesuatu yang saya ingin buat dengan data ini. Mempekenalkan blog anda pada adsvertiser contohnya (selalu adsvertiser tanya saya tentang blogger yang berpotensi tetapi saya tak tau statistik blog kawan-kawan , tak kenal sepenuhnya .. )  tiada paksaan , nak buat tak pe , tak nak buat takpe ..cadangan sahaja.

PPPPS : Selamat berjaya semua 🙂

.. OH iPhone 5 ….  zzzz

Update 17 dec 2012 mengikut kesesuaian 🙂

kuih loyang

Kuih Loyang Atau Kuih Goyang ?

Kuih loyang merupakan kuih tradisional malaysia.. lama dah kan ? baru-baru ni semasa saya di kampung , saja saya melawat emak kawan saya .. kawan saya tak ada di rumah , tetapi mak nya saja ada. Emaknya menjemput saya masuk ke dapur kerana beliau tengah membuat kuih goyang katanya..

ada ke macik ton panggil kuih loyang dengan nama kuih goyang ..hik2

kuih loyang

Biasa lah penyibuk .. dah makcik ton (mak kawan saya tu) ajak saya ke dapur , memang tepi dapur sungguh lah tempat saya .hihi sempat tolong goreng kuih loyang sampai habis bancuhan yang makcik ton buat … bawa anak-anak sekali .. kasi diorang kenal … sempat makcik ton luah perasaan , anak nya tak kawin lagi .. minta sorang anak saya untuk di jaga .. hahaha gelak besar saya di buatnya … tak akan sesenang saya serahkan anak saya pada orang ..

kuih tradisional

Buat kuih goyang ni lambat. Aku nak kemana tak boleh lagi tak siap , lauk tengah hari pun tak masak lagi .. hanpa mai salah hari la kalau tidak boleh makan nasi sekali .. ”  kata mak cik ton ..

Takpe .. saja melawat cikton , sejak kawin saya tak pernah datang sini kan ? ” kata saya menambah ..

 ” Haaa lama hang tak mai , padahal seberang sungai jek … anak berapa dah ? ” tanya cik ton.

Anak 3 dah cikton , tu anak dara bertiga tu anak saya la tu .. ” kata saya sambil membuat kuih loyang nya.

ooo 3 anak dara , takde lelaki ka lagi ? takpe beranak lagi sorang bagi cukup 4 baru elok ” kata cikton (normal sapa2 pun akan cakap macam ni pada saya hehe )

Pastu macam2 soalan lagi keluar …. ada jugak tanya nak di buat apa banyak-banyak kuih loyang ni ..  nak bagi pada orang kenduri katanya.. sedekah jek .. esok2 kita kenduri orang pulak tolong .. begitu lah amalan orang kampung di kampung saya. Jiran dan mak kawan2 macam kawan2 sendiri jek.. beza di kuala lumpur ni ..

kuih tradisional malaysia

Kuih loyang hanya gunakan santan , gula dan tepung gandum dan di goreng di dalam minyak menggunakan acuan berbentuk bunga ros , pembuatan nya amatlah renyah sebab kena celup acuan tu ke dalam minyak satu demi satu ..pheww orang yang penyabar je boleh buat kuih loyang ni gamaknya .. saya pernah buat tetapi tak jadi .. hahaha .. tak malu lagi mengaku .. Sesetengah orang panggil kuih rose.

ermmmm ~ kat sana tak makan , balik rumah di KL teringat pulak .. aiyoo~

Dalam Hati Ada Taman Episod 4 & 5

Maaf terlewat update sehingga di ingatkan oleh adik-adik peminat drama dalam hati ada taman ini. Untuk episod satu hingga episod 3 boleh lihat disini.

dalam hati ada taman

Soalan Minggu Keempat

*Syarat-syarat sila lihat disini

Berapakah harga aset-aset yang ditinggalkan oleh Idris kepada Amy?

Video dalam hati ada taman episod 4

Soalan Minggu Kelima

Apakah nama bintang yang Randi sebutkan?

Video – episod 5

Cerpen : Taubat Ku Taubat Nasuha

Salam , Saya cuma hendak beritahu kepada pembaca blog puanbee.com ini , bahawasanya saya kini telah menerima pelawaan blog denaihati.com untuk menulis cerpen di blog beliau. Kerjasama ini adalah untuk ke untungan dua pihak. Denaihati kini ada slot baru iaitu cerpen dan puanbee dapat menambah pembaca (curi pembaca denaihati sikit).

Taubat Ku Taubat Nasuha – Klik gambar di bawah untuk membaca semua episod cerpen ya!

taubat nasuha Banner

Terima kasih di ucapkan kepada admin denaihati tu .. sudi menjemput saya menulis di blog beliau. Bangga sikit rasa nya … Ye lah blog denaihati jika nak di bandingkan dengan blog puanbee.. perghh di ibaratkan langit dengan bumi jauhnya.

dslr laila 26 nov

Walau apa pun .. jika korang hendak mengikuti cerpen Taubat ku Taubat Nasuha . Saya akan sertakan link setiap Episod disini. Tapi mengikut perkiraan saya , episod nya tidaklah terlalu panjang , nama pun cerpen kan ?

 

Setelah habis cerpen ini , mungkin saya akan hasilkan cerpen lain mengikut ilham yang datang. Cerpen ni saya tulis dengan ilham yang datang. Tak boleh buka laptop terus nak tulis. Waaaa~

resepi sup ketam

Resepi Sup Ketam & Khasiat ketam

Sup ketam yang sedap , tapi tak ramai yang suka buat sup ketam kan ? biasa ketam kita akan buat masak cili atau ketam masak lomak cili padi betul tak ? Tetapi sup ketam boleh tahan sedap nya , jika kena cara nya .. Tetapi sebelum buat sup ketam. Pilih ketam yang segar , kalau ketam tu dah 2-3 hari memang tak sedap .. ada sedikit hanyir. Ketam pula ada banyak jenis. Orang kata ketam batu tu paling mujarab untuk demam denggi. Tetapi saya gunakan ketam biasa je untuk di jadikan penawar demam. Boleh kebah demam lepas kena semangkuk sup ketam.

resepi sup ketam

Resepi Sup Ketam Cara Puanbee.

  1. Ketam
  2. 5batang serai
  3. 5 Ulas bawang putih
  4. 5 Ulas bawang merah kecil (bawang merah india sedap sikit)
  5. Sedikit halia
  6. Sedikit lada hitam
  7. Daun sup
  8. sedikit minyak (2 sudu besar)
  9. 2 biji cili kering di belah dua
  10. air secukupnya

(Boleh tambah sayur – sayuran lain , contoh cendawan , karet , batang seleri )

Cara – caranya 

  • Tumis bawang merah , bawang  putih , halia , serai ,  cili kering , sehingga naik bau.
  • Masukkan air secukupnya.
  • Masukkan ketam dan lada hitam.
  • Renehkan dengan api perlahan. (jika hendak masukkan cendawan , masukkan sekali )
  • Ternampak air melegak dan ketam masak , boleh masukkan sayur lain. Perasakan dengan garam .. takde perasa lain di gunakan sbb ketam dah cukup manis nya.
  • Agak-agak sayur dah masak , boleh angkat dan tabur dengan daun sup .. hidangkan …

Info & Khasiat ketam

  • Ketam rendah kalori (hanya mengandungi sekitar 85 hingga 90 setiap 100g kalori (bergantung kepada jenis ketam))
  • Ketam di percayai boleh merawat denggi
  • Ketam tidak mengandungi lemak yang merbahaya
  • Ketam ada lemak tak tepu yang dianggap untuk jantung yang sihat
  • Ketam juga merupakan sumber semula jadi omega 3 asid lemak seperti yang di ketahui omega 3 asid lemak dapat membantu meningkatkan daya ingatan, mengurangkan mendapat serangan jantung, mengurangkan risiko KANSER dan kemungkinan membantu meningkatkan kemurungan dan kebimbangan.
  • Ketam adalah sumber vitamin A, C dan B termasuk B12 serta mineral seperti zink dan tembaga.
  • Ketam juga mempunyai beberapa kromium, yang dianggap sebagai mineral berguna jika anda mempunyai rintangan insulin, kerana ia boleh meningkatkan metabolisme gula darah.

Tips memasak ketam  :

Sebaiknya ketam di masak dengan kulit nya sekali kerana khasiat yang terkandung dalam kulit ketam tersebut.

Kalau demam-demam mula nak makan macam2 benda merapu .. haha teringat pulak masa makan ketam kulit lembut di kuala  gula  dulu (  ..abeee .. nakkkkkk ..   )

ferrari gif

Aksi Bersama Lego Ferrari

Seronok juga bila tengok anak-anak bermain Lego Kereta Ferrari Shell ni. Si laila tak habis – habis dengan aksi merajuk dia .. Walau apa pun bukan ini yang saya hendak cerita kan .. saya telah pun di jemput untuk menghadiri Majlis pelancaran lego ferrari shell , tetapi dengan dukacita saya tidak dapat menghadiri majlis tersebut. Ada kenduri sanak saudara di perak. Jadi saya akan utamakan kenduri tersebut.

ferrari gif

 Layan .. hujung bulan ini saya agak sibuk … waa seronok nya .. ada ke orang nak jadi wakil saya he he he …

resepi tart telur

Percubaan Pertama Buat Tart Telur – Buruk!

Tak malu saya tunjukkan percubaan pertama tart telur yang adik saya dan saya usahakan selama dua hari berturut-turut ni. Hahaha … biasa orang tunjuk gambar kuih dan resepi yang menjadi dan cantik-cantik sampai tertelan air liur kan ? Tetapi saya tunjukkan gambar Tart telur yang tak berapa nak menjadi ni.

resepi tart telur

Rasa boleh tahan , ada tetamu kata sedap .. gambar di atas adalah gambar percubaan di hari ke dua , percubaan di hari pertama tak sempat nak ambil gambar .  Cuma belum beli acuan tart yang betul-betul … nanti dah beli okay lah kot .. boleh jadi cantik macam tart kak yanmie sana.. hihi .. chaiyookk untuk diri sendiri.

Motif : Adalah untuk memberitahu pada kawan-kawan ..

Tak salah mencuba dan berusaha sehingga pandai … serupa dengan contest iPhone5 yang sedang berjalan sekarang .. kalau korang rajin korang mesti boleh menang .. dan saya … malas ya amat sekarang ni .. anak-anak ada di rumah lagi tak boleh fokos duduk depan laptop. iPhone5 korang …. siyok pakai iPhone percuma ni .. haa (saja perangat lagi )

Dilema seorang “ mom blogger ” .

Sekian ,