panduan blogger baru

Pertama kali buat blog apa perlu buat dahulu ?

Salam hujung minggu ya . Saya baru tahu 2-3 hari ni , ada kawan-kawan saya sendiri yang baca blog saya , tetapi di sebabkan diorang baca sembunyi-sembunyi mana lah tahu kan. Seorang kawan tu memang berminat sangat nak buka blog untuk mecatat aktiviti beliau , dan di jadikan sebagai hobi.

Saya memang alu-alukan kedatangan penulis baru dalam dunia blog ni. Sebab bagi saya.. suri rumah kalau duduk rumah je , tak buat apa-apa macam bosan sangat. Lepas tu mula lah nak lempiaskan marah kat suami sebab tinggal kita kebosanan hari-hari kan? Oleh itu bagi saya blog memang terapi. Sedih suka memang saya akan tulis di blog. Tetapi ye lah tak lah tulis secara cukup lengkap. Mesti lah tapis-tapis .. asalkan lepas tulis tu semua benda dah terluahkan …

panduan blogger baru

Selamat datang mama 3 hero dan semuga rajin menulis setiap hari. Saya mama 3 puteri. Heh! Lama juga kenal mama 3 hero ni , dari alam maya. Mama 3 hero tanya saya , macam mana nak mula menulis , macam mana nak karang ayat.  Meh kongsi cara saya sikit.

Dah buat blog semua apa nak tulis ?

Bagi saya kalau blog personal memang senang , kita boleh tulis apa sahaja. Topik dalam hidup ni pelbagai. Petik satu kategori dan mula lah cari bahan.

Contoh : Percutian

Mula lah kumpul gambar-gambar tempat yang kita pernah bercuti. Resize gambar kasi cantik. Upload dan mula lah bercerita.

Untuk jadikan cerita itu berguna untuk pembaca dan orang lain. Jangan lupa selitkan maklumat paling penting. Kalau bercuti mesti pembaca nak tahu harga hotel , kedai makan mana yang best , apa yang di rekomenkan untuk cuba di tempat percutian tu. Dah ada point-point penting tulis je lah ikut gambar. Senang je kan ?

Contoh topik : anak

Terus je upload gambar anak dan bercerita .. haha kalau boleh selitkan tips untuk memudahkan ibu baca secara tak langsung. Apa yang kita tahu melalui pengalaman dan pembacaan je lah berkongsi , kita bukan doktor nak cerita sampai bab paling rumit kan. Nanti salah ajaran susah pulak.

Pesanan saya cuma ,kalau boleh lah jangan terlalu guna singkatan bahasa , saya pun mula-mula menulis dulu banyak sangat singkatan bahasa yang saya tulis , sampai sekarang bila saya baca , saya sendiri rasa pelik baca tulisan tersebut. Kahkah macam ayat alien je , saya menyesal tulis macam tu dan kebanyakkan post lama saya edit. Boleh nak gunakan bahasa pasar atau singakatan ayat , tetapi jangan keterlaluan lah .. biar lah orang nampak macam skema je tulisan saya ni. Asalkan tak nampak macam alien je .. heh!

P/S : Orang kata  ”  rindu boleh buat kita lemah , sehingga rindu itu terubat kan ?  ”    betul ke  ? 🙂

manfaat air kosong

7 + 1 = 8 Manfaat Air

Cuaca tak menentu , minumlah banyak-banyak air kosong .. jangan pandang rendah walaupun air itu kosong tapi khasiat atau manfaat untuk tubuh badan kita memang sangat banyak.

manfaat air kosong

  1.   Mengambil air kosong dalam kuantiti yang cukup akan melancarkan sistem pencernaan manusia dan mengelakkan masaalah seperti sembelit.
  2. Air kosong melambatkan pertumbuhan zat-zat yang mengakibatkan kanser.Mencegah penyakit batu karang dan ginjal.
  3. Perawatan kecantikkan – tubuh akan menyerap air daripada kulit sehingga menyebabkan kulit kering.Air dapat melindungi ,melembab dan menyihatkan kulit.
  4. Kesuburan – Meningkatkan produktiviti hormon kaum lelaki dan wanita.
  5. Menyihatkan jantung –  Ubat strok kemampuan air melancarkan peredaran darah dan sistem penafasan membuatkan ia betindak untuk menguatkan otot-otot dan ligamen.
  6. Menenangkan – Air hangat dapat melebarkan pembuluh darah dan mencegah kekakuan otot,menghilangkan rasa nyeri,serta menenangkan fikiran.
  7. Menguruskan badan. – Minum air sebelum makan akan membuatkan anda kurang makan.
  8. Memberi kesegaran pada tubuh

Related :

  1. Lakukan Terapi Air Untuk Menguatkan Sistem Petahanan Tubuh Melawan Penyakit.
  2. Khasiat yang penuh walaupun sekadar air kosong

 

bajet 2013

Bajet 2013 : Teks penuh ucapan Bajet 2013

Ucapan Bajet 2013 oleh YAB DATO’ SERI MOHD NAJIB TUN HAJI ABDUL RAZAK PERDANA MENTERI DAN MENTERI KEWANGAN . Ketika membentang RANG UNDANG-UNDANG PEMBEKALAN (2013) di DEWAN RAKYAT pada  Jumaat 28 September 2012 Dengan tema  ” MEMAKMURKAN NEGARA MENSEJAHTERAKAN RAKYAT , SEBUAH JANJI DI TEPATI “

DOWNLOAD TEKS UCAPAN PENUH DISINI —- >  LINK

bajet 2013

P/S : Masih membaca dan meneliti bajet 2013 ni , banyak sangat pula dah ..

Related :

  1. Bajet 2012 : Yuran Sekolah Di Mansuhkan
  2. Bajet 2012 :Perubahan Dalam Skim Persaraan Swasta Untuk Pekerja Swasta
  3. Bajet 2012 (Live Streaming dan siaran langsung)
dating

Adam Dan Hawa Dating di KLCC ( 2 )

Ok ini adam dan hawa yang dating di klcc part 2 , part pertama kakyan dah update .. seronok pula tengok budak-budak ni. Kak Yanmie cakap , Aiman pemalu dengan perempuan , tapi ni makan kentang putar satu mangkuk kongsi dengan Husna apa kes ? lalala …

dating

Kau cedok , aku cedok , kau cedok , aku cedok .. sampai habis …. Waktu ni ibunya pergi toilet bawa Haziq.

Adam dan Hawa Part 1 

ayat murah rezeki makna surah al-kausar

Kebaikkan mengamalkan Surah Al- Kausar

Mendapat ilham untuk menulis tentang surah Al-Kausar setelah bergosip di WhatApp. Terima kasih kawan. Bukan gosip tak baik.. yang baik-baik aje ..saling menasihati … bagus gak sebenarnya …

Surah Al-Kausar

Bismillahirahmanirahim..

ayat murah rezeki makna surah al-kausar

Asal usul Surah Al-Kausar

  • Surah Al- Kausar adalah surah yang paling pendek.
  • Hanya mengandungi 3 ayat yang diturunkan di Makkah.
  • Al-Kausar bermaksud sebuah sungai yang mengalir di syurga.
  • Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata yang indah dan cantik.Rasa air sungai ini lebih manis daripada madu. Warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.
  • Surah ini disifatkan sebagai penghibur hati Nabi Muhammad SAW kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kewafatan dua orang yang sangat dikasihinya iaitu anak lelaki,Ibrahim dan bapa saudara , Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini yang boleh kita amalkan sebagai penawar :

  1. Membaca surah ini ketika hujan turun sambil berdoa,mudah-mudahan Allah memakbulkan doa kita.
  2. Jika kehausan dan ketiadaan air,bacalah surah ini dan gosokkan tangan di leher,InsyaAllah hilang dahaga.
  3. Jika sering mengalami sakit mata,umpamanya mata berair,gatal-gatal ataupun bengkak,sapukan air mawar yang telah dibaca surah ini sebanyak 10 kali pada mata,insyaAllah sembuh.
  4. Jika rumah dipercayai terkena sihir,bacakan surah ini sebanyak 10 kali,mudah-mudahan Allah memberi ilham kepada kita di mana letaknya sihir itu.
  5. Jika dibaca 1000 kali,insyaAllah rezeki akan bertambah.
  6. Jika rajin membaca surah ini,hati akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.
  7. Sekiranya seseorang teraniaya sehingga dimasukkan ke penjara,bacalah ayat ini sebanyak 71 kali, InsyaAllah pertolongan Allah akan datang kepadanya disebabkan dia tidak bersalah tetapi telah dizalimi.
  8. Sesuatu yang baik akan datang apabila kita mengamalkannya selalu.Justeru ,amalkanlah membaca surah ini atau surah-surah lain secara kerap agar apa yang diinginkan dalam hidup akan tercapai dan akan mendapat kebahagiaan dan kerahmatan di dunia mahupun di akhirat.

P/S : Husna nak exam , hari-hari kena buat hafazan ayat ni … hari ni hari last husna exam ..lega …

P/S 2 : Semasa nak melahirkan anak , emak saya berpesan baca surah ni juga untuk memudahkan proses melahirkan anak tu … Allhamdulillah memang senang pun beranak pada waktu tu …

Related :

  1. Surah AL-Fatihah -khasiat serta manfaatnya
  2. Al-Fatihah , Selawat Syifa’ Dan Air Zam Zam Untuk Sembuhkan Penyakit

Fatin Liyana Pakai Corset PB – Dapatkan Postur Badan Yang Cantik

Terkejut den bila seorang kawan bagitau Fatin Liyana pakai Pb , dah baca ke belum blog dia ? Ececehhh .. saya pun try lah google ..wahhh berderet blog tulis pasal ni. Ye .. betul kata Fatin Liyana tu … Selepas pakai PB (Premium Beautiful Corset ) postur badan akan nampak cantik dan menarik. Semua terletak je , tak kira lah korang kurus ke , tembam ke , chubby ke .. gemuk ke macam saya ni. Suka …

 Pengalaman Fatin Liayana Memakai Korset Premium Beautiful (PB)

fatin liyana pakai pb

Sebelum pakai PB 

Hari ni hari ke 6 aku pakai PB. Baru pakai hari ke-6 dah cerita pasal pengalaman elehh lorat ah. Yelah kalau aku tak cerita, nanti korang inbox aku sensorang pulak and tanya ‘Best tak kai PB, ada perubahan tak?’ ha… kalau sorang takpe..kot dah beratus-ratus orang tak kena kematu jari jemari I nak menaip? So baiklah aku tulis sensiang..

PB ni comprises 3 pieces. Long Bralong girdle dan waist nipper. Masa memula nak pakai long girdle, memang macam bertarung dengan nyawa sikit. Boleh bawak bergaduh haha maybe sebab first time kan. Tapi bila dah pakai ok je, selesa. Tak ketat sangat dan memang body hugging. Long bra ok. But my favourite is waist nipper. Bila dah pakai long bra and girdle, posture dah tegak tau. Tapi bila pakai waist nipper, bertambah-tambah tegak. Lagipon body nampak kemas je, without lemak lebihan tersembul sana sini 🙂

fatin liyana

Selepas pakai PB

 6 hari aku pakai, dah ada perubahan yang bagi aku ketara. Especially in terms of posture and curvature. Main concern aku pakai korset pon, adalah untuk menjaga posture & tulang belakang kan. Meh aku tunjuk gambar, posture aku duduk, before and after. Which I am so happy right now!

Sambung baca pengalaman Fatin Liyana disini –> http://honeykoyuki.blogspot.com/2012/09/menuju-ke-arah-postur-badan-yang-cantik.html

Bab posture tu memang betul , tak tipu … saya tau lah ..saya kan pakai PB … bila pakai PB jangan lah nak minum makan banyak-banyak ..senak perut .. makan pun beringat je .. ahaks… eii tambah semangat nak pakai PB .. tapi terpaksa di stop dulu atas sebab-sebab tertentu 🙂

Nak beli Pb sila ke — SINI

Related :

  1. Bengkung Paling Senang Nak Di Pakai Selepas Bersalin
  2. HOT ! SHORT BRA TERBAIK DI JUAL ONLINE , TERBAIK DI PASARAN.
  3. Testimoni Herba Maharani “Tersangat Best”
  4. Bio Ever Nano Cream | Krim anti penuaan , merawat symptom menopause dan megetatkan vagina wanita bersalin.
  5. Herba Maharani | Herba Untuk Wanita
  6. Kebaikkan memakai Premium Beautiful Korset semasa dalam pantang
  7. Lactolie : Sembelit ? Buang Air Besar Berdarah ?
  8. Lactolite – Ubat Sembelit , Kempiskan Perut & Buang Toksin
cara guna kamera dslr

Review Buku : Tip Asas Fotografi Digital (DSLR)

Semasa pergi ke Perpustakaan Awam kelmarin saya ada pinjam buku ni Asas Fotografi Digital pendek kata , buku cara -cara nak guna kamera dslr dengan betul , untuk orang yang macam saya ni , sekali orang cakap tak faham-faham lagi , jenuh nak tanya orang , last-last baca buku ni 2-3 kali boleh lah faham dan tahu sikit-sikit , kebetulan nampak depan mata .. apa lagi ambik je lah ..

cara guna kamera dslr

Di dalam buku ini ada 81 topik , semuanya tips kamera .. perghh jenuh nak khatam , untuk orang macam saya ni pula , lebih suka menghadap laptop dari pada menghadap buku memang lah memakan masa sikit. Tetapi demi minat gagahkan juga lah diri ni.

Apa yang menarik perhatian saya , penulis buku ini ada blog. Blognya ialah gelanggangfoto.com dan buku ini di tulis menggunakan bahasa melayu sepenuhnya  .. sila lah terjah ke sana.. terbaik !!

Maklumat buku 

Buku : Koleksi Tip Asas Fotografi Digital

Harga :

: RM30.50 (Semenanjung Malaysia)
: RM 33.50 (sabah & sarawak )

drama julia sinopsis julia , julia episod 1

Promo Julia – Ganti Kau Yang Terindah Akasia

Kau yang terindah dah tamat , petang ini 24 sep dah ada drama baru Julia. Drama Julia ini dibintangi oleh pelakon Nabila Huda, Fauziah Ghous, Fizo Omar, Izreen Azmindar, Iqram Dinzly dan ramai lagi. Sama-sama menanti slot akasia setiap jam 7.00 malam . Julia mesti best .. ramai pelakon kesukaan saya di dalam drama ni ..

drama julia sinopsis julia  , julia episod 1

Layan .. petang ni jam 7 julia .. seperti biasa ..hobi …

Amir (lakonan Fizo Omar ) seorang yang agak nakal di sekolah, Amir telah ditangkap kerana merokok dan dikenakan hukuman rotan di hadapan guru-gurunya.

Amir juga ada hati dengan seorang gadis bernama Sofia lakonan Izreen Azminda, tetapi Sofia dengan selamba menolak cinta Amir, dan mengatakan dia tidak ada hati dengan Amir.

Sementara itu hubungan Amir dan Julia (lakonan Nabila Huda) semakin rapat, Julia berjaya merubah diri Amir dan Amir mulai menumpukan pelajarannya di sekolah.

 

dulu-dulu punya gambar

Kenangan Indah Buat Anak-Anak Ku

Tersebutlah kisah seorang jejaka dan dara bertemu di balkoni sebuah hospital tingkat 5 .. masing-masing berpandangan dari kejauhan..

Walaupun jarak tempat si jejaka tu berdiri dengan dara agak jauh namun masing-masing terkena panahan asmara…mata bertaut , hati berdegup kencang , niat asal si jejaka adalah menjaga abahnya telah berubah kepada memikat si dara , niat asal si dara menjaga adiknya juga telah beralih kepada si jejaka..

dulu-dulu punya gambar

ah ! mamat tu senyum kat aku ke ? ” detik hati si dara..

Lalu si dara beralih dan berlalu pergi sengaja nak jual mahal…lagipun si dara memang tak pernah berkawan dengan jejaka. Maklumlah muda sangat lagi umur baru mencecah 14 tahun. Siapa nak bercinta dalam umur macam tu. Walaupun sebenarnya , adalah sikit perasaan tu.

Adik sidara di masukkan ke hospital kerana mata nya di masuki batu dengan laju. Bukan masuk biasa-biasa tetapi akibat kenakalan adik itu sendiri. Adik si dara .. meletakkan sebuah batu di landasan keretapi , sambil duduk dekat dan tengok bagaimana batu itu meletup. Sekali dua adik terselamat. Entah kali keberapa adik buat begitu menyebab kan batu tersebut melantun dan terpercik ke dalam mata nya. Itu lah budak nakal. Terpaksa menangung sakit.

Setiap hari terpakasa menjada adiknya di hospital .. Hampir sebulan juga ..

bosan betul ” dengus hati si dara.

Sambil menyuapkan adiknya makan di balkoni hospital . Mana tahu si jejaka tu tengah asyik memerhatikan si dara dengan harapan si dara menoleh padanya walau pun sesaat..setelah selesai makan..si dara membersihkan sisa-sisa makanan adiknya lalu terpandang si jejaka…lalu si dara senyum…

Si jejaka memberi isyarat untuk berjumpa di bawah..maka si dara pun turun tidak berapa lama kemudian.

Si jejaka memberi nombor telefonnya kepada si dara sambil meminta nombor telefon si dara..

Si dara berkata dengan lembutnya “orang takde telefon rumah

Si jejaka meminta si dara menelefonnya apabila ada kelapangan…di sebabkan abah si jejaka sudah di benarkan balik kerumah..maka si jejaka tidak berpeluang lagi menatap wajah si dara dari kejauhan…

Lagipun…umur membataskan pergerakkan dan pergaulan hanya nombor telefon menjadi pautan…

Beberapa hari kemudian si dara menelefon si jejaka, kemudian berborak panjang berkenalan dan sebagainya…

Kemudian si jejaka meminta diri untuk meletakkan telefon..si dara pula membenarkan..itulah kali pertama dan terakhir si dara menelefon si jejaka..

Kerana pada fikran si dara dia belum sesuai untuk bercinta memandangkan umurnya baru 14 tahun dan masih bersekolah juga tidak mempunyai duit sendiri untuk menelefon si jejaka hari-hari.. Yang ada hanyalah duit belanja sekolah emak beri. Bukan untuk telefon lelaki. Tidak sama sekali.

Si dara takut terjebak dengan perbuatan tak sihat jika si dara berkawan dengan lelaki…maka si dara melupakan jejaka itu…si dara menjalani kehidupan sehari-hari seperti biasa…

—————————————————————————————————

Jam 5 pagi..hantar emak ke kilang

Jam 7 pagi hantar adik-adik kesekolah

Balik rumah bersiap dan si dara pergi kesekolahnya pula, naik motorsikal arwah abah..

Letak motorsikal diluar kerana ketiadaan lesen, selepas habis waktu sekolah si dara pun merempit untuk menjemput adik-adiknya pulang dari sekolah..

Si dara pulang ke rumah, masak…mencuci pakaian..mengemas rumah…tepat jam 4 petang si dara merempit lagi untuk menjemput emaknya pulang dari tempat kerja..

Jika emaknya berkerja lebih masa maka si dara pun bertenggek lah selama mana emaknya berkerja lebih masa tersebut ..begitulah jadual si dara sehari-hari..

Hari berganti hari tahun berganti tahun..banyak kenangan dan kejadian yang terjadi dalam hidup si dara…

—————————————————————————————–
( cerita pendek di atas di tulis pada 11 december 2010 : jam 9.00 | sambung balik artikle ni di bawah pada 23 september 2012. )
—————————————————————————————-

Sehinggalah ketika si dara berumur 16 tahun..mana tahu si dara terjumpa kembali si jejaka di sekolah adik si dara, ketika si dara ingin menjemput adiknya pulang dari sekolah..

Si jejaka memperkenalkan diri..namun si dara telah melupakan si jejaka…si jejaka menyatakan bahawasanya si dara sombong kerana si jejaka ada terserempak si dara di stesen bas setahun yang lepas berbaju kurung merah dan si jejaka ada menegur si dara namun si dara tidak mengendahkanya…

Si dara pula mengelak…si dara memang tak ingat kejadian tu dan juga pada si jejaka…maka hari itu berlalu begitu sahaja….si dara tidak menaruh apa-apa perasaan pada si jejaka pada waktu itu..bagi si dara …

Si jejaka itu tidak hensem dan tidak menepati citarasa si dara , lagi pun kerja pencuci pinggan saja di kantin sekolah …..ada hati nak mengorat orang … ” bisik hati si dara.

Pun begitu terselit perasaan malu ya amat..sebab si dara seorang yang agak kasar dan susah di dekati mana-mana lelaki pun…

Maka tak pernah ada yang berani mengorat si dara kecuali si jejaka tu..Ini adalah sesuatu yang di takdirkan oleh ilahi…pertemuan yang terpisah 2 tahun lepas kini bertaut kembali..

———————————————————————————————

Hari-hari dilalui seperti biasa..menghantar dan menjemput adik dari sekolah menjadi rutin biasa bagi si dara..si jejaka pula kebetulan berkerja di kantin sekolah adik si dara..

Maka hari-hari si jejaka berpeluang mengorat si dara ada sahaja topik yang di buka untuk menarik hati si dara…sehinggakan si dara menjadi benci dan tak suka pada si jejaka…yang paling best adik-adik si dara lah…

Si jejaka ingin mengambil hati si dara melalui adik-adik si dara mereka senantiasa mendapat makanan atau minuman percuma dari kantin sekolah , kadang-kadang ada bungkusan cucur udang di bawa bersama …

cehhh si jejaka berani merasuah adik-adik aku ” fikir sidara …

Si jejaka selalu tanya , tinggal di mana ? .. sekolah di mana atau tidak sekolah ? .. dah makan belum ? namun semua tidak di layan.

ah pedulikan , malas nak layan ” desis hati si dara

Sehinggakan pada satu masa si dara terpaksa menerima kehadiran si jejaka di dalam hidupnya setelah Si jejaki tidak berhenti-henti mengambil hati si dara..

—————————————————————————————————-

Hujan semakin lebat , setiap petang si dara harus menjemput adiknya pulang dari sekolah , namun aktiviti tergendala dek kerana hujan . nanti basah kuyup pula.. esok takut tak boleh pergi ke sekolah .. jadi si dara menanti hujan reda dahulu … mana mungkin si dara membawa motosikal di dalam hujan lebat yang kelam.

Sidara hanya menanti di depan pintu…tiba-tiba muncul sebuah motosikal dan budak-budak turun dari motosikal tersebut . Budak-budak itu adalah adik sidara.

Alamak … kantoi dah rumah aku kat mana , budak-budak ni pun pergi tunjuk rumah aku buat apa .. “

Hendak tak hendak .. terpaksa lah senyum dan menerima kehadiran jejaka tersebut dengan muka kelat . Nak buat macam mana lagi perkara dah terjadi pun.

Emak bersuara ” sapa hantaq hangpa ni ? kak hang tak keluaq lagi ” .

Abang kay hantaq ” jawab adik-adik sidara.

Haaa panggil dia masuk minum teh , sejuk tu kena hujan sampai basah lenjun.. ipah pergi ambik tuala bagi kat dia ..” tambah emak lagi..

Si dara merengus … ” errr , hangpa pergi ambik tuala bagi kat dia.. malas aku .. hangpa baik sangat dengan dia.. nyampah lah ” tanda protes dan tak suka dengan perbuatan si jejaka.

Namun si jejaka senyum sahaja..

———————————————————————————————-

Satu hari .. si dara ternampak si jejak melepak santai dengan kawan-kawan nya . Demi untuk menyakitkan hati si jejaka dan untuk membuat si jejaka tidak lagi mengacau hidup nya si dara membuat perangai.

Sidara meminta untuk berkenalan dengan kawan si jejaka.

Tetapi si jejaka tak kiasah. Si jejaka terus kenalkan kawan si jejaka kepada si dara. Maka ada lah orang ketiga di antara si jejaka dan sidara.

Berkawan dengan kawan si jejaka pun membuatkan si dara terpaksa berjumpa dengan si jejaka. Namun bukan sebagai kekasih tapi sebagai sahabat.

Ok lah .. janji tak kacau aku.. ” kata si dara , kononnya rancangan berjaya.

——————————————————————————-

Si jejaka tidak pernah berputus asa. Si jejaka selalu datang melawat emak dan adik-adik , si jejaka selalu tolong emak , apa sahaja yang emak rungutkan si jejaka akan tolong.

Contohnya … emak merungut bil api tak bayar lagi.

Si jejaka laju je menawarkan diri untuk membayar bil.

Pelik betul kelakuan si jejaka ni. Tak pernah berputus asa . Sentiasa ada .. sehinggalah satu masa si jejaka diam… Si dara masih lagi bercinta monyet dengan kawan si jejaka tetapi melalui jarak jauh. Kawan si jejaka tua 3 tahun dari umur si dara . Beliau telah pun memasuki alam pekerjaan sebagai askar tentera udara. Sebaliknya si dara harus bersekolah di taiping .

——————————————————————————-

Semasa si jejaka diam , si jejaka telah merantau bekerja di klang . Dapat tahu pun dari kawan si jejaka saja.

Ok lah .. asal tak ada yang menganggu hidup aku..” kata si dara.

Itu sahaja niat hati si dara. Rasa lega jika tak ada yang mengekor setiap masa . Rimas rasanya …

Tetapi lama kelamaan , si dara merasa jemu pula berkawan dengan kawan si jejaka , setelah habis sekolah tingkatan 5 , si dara bekerja secara sambilan di kilang. Si dara terus meminta putus dari kawan si jejaka. Kawan si jejaka yang kesedihan meminta si jejaka memujuk si dara untuk kembali kepadanya , memandangkan si jejaka rapat dengan emak si dara.

Keputusan telah di buat , maaf lah .. memang tak ada hati sangat dekat kawan hang tu ” kata si dara.

Bagi lah sekali lagi peluang kat dia ” kata di jejaka.

Malas lah .. tak suka lah bercinta-cinta ni . ” kata si dara.

————————————————————————————-

Tak tahu kenapa , memang tak suka sangat bercinta , rimas di kawal oleh orang lain kerana si dara seorang yang amat berdikari. Tolong lah jangan paksa si dara buat apa-apa yang tidak di sukainya. Itu lah pendapat si dara. Tegas.

Selama 6 bulan si dara bekerja di kilang.

Kemudian si dara di terima belajar di tingkatan 6 , memang si dara tak nak memilih sekolah yang jauh-jauh kerana nak tolong emak , susah bagi emak jika tak ada orang tolong bawa emak ke tempat kerja dan menjaga adik-adik si dara yang empat orang tu.

—————————————————————————-

emak 23-1-2012

Seronoknya dapat sambung belajar , memang si dara suka belajar walaupun hala tuju tidak di rancang. Emak tersenyum keresahan. Si dara mengaku , emak seorang ibu tunggal yang kematian suami , dengan tidak di tinggalkan sedikit pun duit simpanan mahupun harta terpaksa menjaga 6 orang adik beradik amatlah sukar untuk membiayai persekolahan anaknya.

Si dara merupakan anak ke dua, masih ada 4 orang yang bersekolah. Kehidupan sangat terdesak. Namun si dara ingin sekalu mencuba untuk menyambung sekolah.

Baju seragam sekolah untuk tingkatan 6 bewarna pink emak telah beli . Buku-buku dan yuran emak masih belum beli . Cikgu di sekolah meminta beli buku sejarah beharga RM29.00 dahulu. Si dara meminta pada emak , hampir setiap hari..

alaa 29 ringgit je mak , tak kan tak de .. yuran tak pe lah nanti cuba minta biasiswa ” Kata si dara kepada emak nya.

Ke esokkan paginya .. emak pergi ke kerja seperti biasa. Si dara ke sekolah seperti biasa , emak memberi RM2 sebagai belanja dan juga tambang bas. Setiap hari memang si dara tidak mempunyai duit yang cukup pun sebenarnya. Tambang bas sahaja RM1.40 Setiap hari. Hanya RM0.60 untuk belanja minum . Makan tidak sama sekali.

Susah betul kalau hari-hari macam ni , dah 2 minggu sekolah , yuran belum di langsaikan lagi dan buku-buku pun tak beli lagi , macam mana nak jawab dengan cikgu ..” desis hati si dara.

Sedih mengenangkan nasib diri , selalu nampak kesenangan kawan-kawan. Membuatkan si dara malu dengan diri sendiri. Hubungan dengan kawan si jejaka dah lama di putuskan. Tinggal si jejaka masih mengambil berat kalau-kalau emak si dara memerlukan bantuan , kalau-kalau si dara perlukan si jejaka. Si jejaka sentiasa ada , yang kini menjadi tempat luahkan perasaan , sedihc .. kecewa dan hampa.. Namun si jejaka dan si dara bukan lah pasangan kekesih.

————————————————————————————

Setelah balik dari sekolah seperti biasa , jam menunjukkan dah jam 4 baru sampai ke rumah , tinggal di kawasan kampung , bas pun ada sejam sekali ..

Mandi dan bersiap untuk menjemput emak dari sekolah , mujur adik-adik dah besar semua pandai naik basikal sendiri , kalau tidak memang susah lah ..

Sesampai nya di kilang , si dara menunggu .. jika jam 4 tak nampak emak bertenggek di tepi-tepi jalan tu , maka maksudnya emak buat kerja lebih masa. Tunggu-dan tunggu … sehingga mak keluar , tetapi setelah 3 jam berlalu … pada hari tu emak tak keluar-keluar , lantas tanya pada kawan baik mak yang kebetulan lalu disitu ..

Cik pah , emak ada cakap tak di balik kul berapa dah pukul 7 ni , tak kan tak balik lagi ? ? ” tanya si dara .

La…. hang tak tau ka ? mak hang pengsan kat kilang tadi , depa dah hantaq mak hang ke hospital , tak de orang bagi tau ka ? ” jawab kawan emak .

Apa ? mak masuk wad ? tak tau pun .. si dara kini menyesal dengan kata-kata nya pagi tadi , memaksa emaknya membayar duit buku sekolah . Si dara lupa emaknya ada penyakit darah tinggi , tak boleh stress , si dara lupa kalau mak nya susah hati … ini lah akibatnya .. emaknya akan pengsan di kilang sewaktu bekerja , si dara menyesal kerana memaksa emaknya membeli buku sejarah .. menyesal teramat.

Si dara cepat-cepat balik kerumah , si dara hendak ke Hospital .. namun hari pun dah gelap , mana ada bas lagi hendak ke Hospital taiping tu .. buntu .. terpaksa menelefon si jejaka , mintak tolong hantar ke Hospital. Si jejaka yang kebetulan ada di kampung , bergegas datang dan membawa si dara ke Hospital. Jumpa emak …

Setelah jumpa emak , emak pesan ” nanti bawa baju/ seluar kecik mak , kain batik 2-3 helai , susu , gula , kopi , milo

Aii macam nak duduk lama je mak ni …kejap nak jumpa doktor dulu , tadi doktor panggil dah .. ” kata si dara pada emak .

Si dara pergi jumpa doktor , dan meninggalkan si jejaka dengan mak.

Setelah jumpa doktor , doktor bertanya .. “Emak kamu ada susah hati apa -apa ke ? ayah mana ? “

Ayah tak de , dah lama arwah , adalah kot emak susah hati kat saya mungkin , semalam saya minta duit untuk bayar yuran dan beli buku sejarah ” Kata si dara ringkas dan berterus terang, tak sabar betul nak dengar penengaran lanjut dari doktor , tentang kesihatan emak.

Tak senang duduk selagi tak tahu apa sebab emak selalu pengsan.

Doktor berkata “ Lain kali , jangan bagi emak stress , ini mak kamu dah teruk sangat , sikit lagi nak dapat penyakit gila , sekarang ni penyakit mak kamu di panggil Hipertension

Laa doktor ni , mak saya tak gila lah .. tak percayalah .. memandai je ” kata sidara merengus.

Ye lah tak gila lagi , mak kamu suka pendam perasaan , dia susah hati dia pendam sampai lah pengsan , kamu bayangkan macam mana ? tolong jangan buat mak kamu susah hati apa – apa , tak pun cari masa yang sesuai untuk cakap apa -apa kat dia. ” Kata doktor lagi.

Ye lah ” dalam hati bekecamuk , dan juga susah hati tengok keadaan emak . Tak ada apa lagi nak di cakapkan pada doktor tersebut.

Lantas si dara keluar mendapatkan emak kembali , tengok si jejaka tak ada .. kemana pula dia .. bagaimana hendak pulang dalam keadaan malam ni.

Lantas tanya emak ” mana kay mak ? “

Dia pergi kedai katanya tadi .. ” jawab mak ringkas.

Tak pe lah .. mintak 50 sen nak telefon dia kejap , nak balik ambik barang mak ni. ” pun masih minta duit dari mak , ye lah budak sekolah mana ada duit , duit sekolah pun cukup-cukup saja.

Si dara lantas menelefon si jejaka . ” Mana ? “

Kedai , kejap lah ..jap g sampai lah .. dekat-dekat sini je ” kata si jejaka .

Menanti lagi … sehingga 30 minit kemudian , si jejaka sampai dengan semua barangan emak yang emak minta , dia balik kerumah dan ambik pakaian emak serta beli semua gula , milo kopi mak .. membuatkan si dara terharu … terharu sangat dengan perbuatan si jejaka.

Kali ini si jejaka berjaya menambat hati si dara ,

hensem tak hensem tapi hati dia baik ” bisik perlahan si dara.

—————————————————————————————

Emak tinggal di Hospital selama lebih kurang seminggu , Si dara pergi ke sekolah sambil menjaga emak nya dan adik-adiknya .. kebetulan sekolah tingkatan 6 , Sekolah King Edwars 11 di depan Hospital Taiping sahaja .. balik dari sekolah terus singgah di hospital untuk tengok keadaan emak. Doktor nak monitor kesihatan jantung emak. Emak pun merengek nak balik bekerja dah , tak boleh cuti lama katanya.

Setelah seminggu , si dara pula demam panas .. ponteng juga sekolah selama seminggu … lemah dan tak berdaya .. nasib emak dah kembali stabil dan boleh bekerja seperti biasa…

Entah kenapa , setelah baik dari demam , si dara melupakan hasrat untuk kesekolah lagi. Tinggal sekolah tanpa beri surat berhenti . Panggilan untuk menjalani latihan bertubi-tubi singgah di kotak pos depan rumah. Semua si dara tolak..

Emak minta si dara belajar lagi walaupun sebenarnya emak tak mampu menyara si dara.

Si dara pula rasa bersalah kerana meminta duit yuran sampai emak pengsan dan di masukkan ke hospital .

Sangat-sangat rasa bersalah.

————————————————————————————————————–

Lantas tanpa fikir panjang .. si dara cakap pada emak..

Ipah tak nak pergi sekolah dah nak kerja je , mak jangan risau lah ye .. mak jaga kesihatan mak je ” ..

Lantas luahkan perasaan pada kay , stress juga , apa yang kita hendak buat tetapi tak boleh buat .. kesian pada emak menjadi kan perasaan serba salah untuk meneruskan sekolah. Rasa nak kerja saja. Asalkan emak tak susah hati ke si dara. Itu fikiran si dara pada waktu itu.

Si jejaka menghidangkan dua soalan pada waktu itu . ” Nak sekolah lagi tak ? “

jawab si dara ” tak nak dah … ” memang malas hendak pergi ke sekolah mana-mana pun bila memikirkan emak.

Betul betul ke tak nak sekolah dah ? ” tanya si jejaka lagi.

kita kawin nak ? ” kata si jejaka.

erk .. tanya mak ” kata si dara kemudian nya.

————————————————————————————-

( 23 / September / 2012 : jam 11.45pm | Tengah ralik menulis , si suami yang dulu si jejaka dah pulang .. alamak , cepat-cepat katup laptop , takmau bagi dia nampak lagi )

( 24 / september / 2012 : jam 12.23 pm | sambung menulis , sambil minum teh tarik .. jap je lepas tu nak hantar anak ke sekolah 🙂 panjang berjela ak-kisahnya .. )

———————————————————————————————————————–

nikah

Tarikh yang tidak dapat di lupakan : 17 / 6 / 2003

(Kelakar betul tengok gambar ni , apa yang di ketawakan entah … )

 Kemudian , terjadi lah agenda bertunang , bernikah dan sebagainya .. pada mulanya .. famili sebelah si jejaka memang menolak untuk mengahwinkan kami kerana masih muda.. muda sangat ..bayangkan umur si dara baru mencecah 18 dan si jejaka 20 ? siapa yang hendak kawinkan anak pada usia begini , harta tidak sempat di kumpulkan jasa emak belum lagi di balas. Tetapi emak sebelah si dara suka pula bila anak nya di sunting oleh si jejaka , emak si dara berkenan sangat dengan si jejaka …

Perancangan manusia tak sama dengan takdir tuhan. Walaupun sebenarnya merancang hendak bertunang selama 3 tahun , tetapi di pendekkan menjadi 8 bulan sahaja. Entah bagaimana … orang kata kalau dah jodoh ..semua nya pun terjadi cepat saja. Sekelip mata terjadi , tak pernah terlintas di fikiran nak berkahwin muda.

Satu ayat keramat dari arwah ayah mertua ” dah kawin blah ” arwah ayah mertua pada waktu itu di serang sakit angin ahmar , nak bercakap susah orang nak faham , semua dia guna kan singkatan sahaja .. Namun .. si dara dan si jejaka faham .. arwah ayah inginkan perkahwinan ini kekal dan tidak bergantung harap pada orang tua. Hidup lah sendiri di perantauan dan sebagainya , asalkan tidak menyusahkan orang lain , kerana kahwin muda ini pilihan diri sendiri .

puanbee

Dengan hantaran RM5,500 .. kenduri di buat meriah di sebelah pengantin perempuan , tetapi masih ala kadar dan kenduri bergotong royong di sebelah pengantin lelaki .. meriah sungguh di hari persandingan , dengan pertunjukkan silat dari adik ipar , dengan tangisan anak saudara dan suara sorak tawa saudara mara.

Ini lah kisah ku .. bagaimana ibu bertemu ayah kamu ….

Dedikasi kepada anak-anak .. harap satu hari nanti diorang nampak dan baca entri ni….

———————————————————————————————————-

( oh sudah 12.40pm masa hantar anak sulung ke sekolah ..umurnya dah pun mencecah 8 tahun , hasil perkahwinan dengan si jejaka , anak di kurniakan 3 orang puteri .. walaupun tak kaya harta , tapi kaya anak dan bahagia ..cukup lah … 🙂  nanti sambung letak gambar pula , entah bila enrti ni boleh siap … lalala ~ )

( 24 september 2012 : jam 2.25 pm baru balik ambik anak nombor 2 pula si husna tu  ..  sambung balik mengarang dan edit serta tambah gambar apa yang patut 🙂 )

 ———————————————————————————————

 ( Jam   3.08 pm pada 24 september , baru siap mengarang .. gambar dalam album ..kusam tapi masih boleh bercerita … dulu-dulu tak de kamera digital sangat ..layan … boleh lah hantar ke contest anjuran Kujie2.com bersempena ulangtahun perkahwinan beliau dan suami , Tahniah di ucapkan , doa saya untuk kak kujie , semoga perkahwinan bahagia ke akhirnya ..di limpahi barakah dan rezeki tidak terhingga amin )

2 dalam 1 = tulis sehabis baik untuk tatapan anak-anak dan juga contest .hik2 ..