hidup ibarat roda

Si Dia Berubah

Sakit ke?

Kurusnya bukan sebarangan. Anak matanya juga tak seceria dulu.

Normah ada dengar cerita pasal saya, kan?

Kisah sebegitu, memang cepat tersebar. Musibah manusia lain memang sentiasa menjadi bahan berita hangat di mana sahaja.

Hidup ini kan, semua orang tahu , ia seperti roda.

Sekejap ia di atas, dan tidak selamanya ia di bawah. ‘Ia’ itu merujuk pada apa? Merujuk kepada segalanya tentang hidup, tentang masalah, tentang gembira, suka , duka, bosan, sibuk, sakit dan sihat.

Perubahan pun hakiki.

Kita berubah, saya berubah dan semua pun akan berubah. Tidak ada yang kekal. Percayalah. Dan jangan tertipu dengan ungkapan Kau selalu di hatiku. Kaulah yang satu di hatiku.

Ah, tika cinta sedang berputik, semuanya boleh kita lafazkan.

hidup ibarat roda
hidup ibarat roda

Hati kita juga berubah . Waktu itu, hanya si dia di hati kita, waktu kita sendirian, tiada hilai tawa anak-anak. Tapi hari ini?

Mungkin dia masih di hati kita, tetapi sekarang ini bukan hanya dia saja sesatunya yang bertapak di hati kita ini, kan. Bukankah anak-anak dan kerjaya juga turut sama memeriahkan hati kita. Jadi, ungkapan ‘hanya kau yang satu di hati ku itu’ sebenarnya tidak boleh diguna pakai lagi sebenarnya, kan.

Jadi, kenapa risau dan gundah yang berpanjangan tanpa sudah, jika si dia juga berubah?

Perubahan memang pasti berlaku walau tanpa kita rela. Bagaimana kita mahu pun, tetap keadaan tidak akan mengikut kata hati kita. Walau bagai mana suci dan murni niat kita, tiada daya dan upaya kita menahan perubahan yang berlaku, apatah lagi perubahan dalaman yang kita pun tidak tahu bagaimana mula dan akhirnya.

Jadi , bagaimana? Pasrah sahaja?

Seringkali keberkatan, kebaikan dan kejayaan dibungkus oleh takdir dengan kepahitan, kerugian dan kegagalan. Seringkali kita gagal melihat hakikat ini ketika ia sedang berlaku. Namun apabila sedikit masa berlalu barulah kita sedar, rupa-rupanya Allah takdirkan kita berundur ke belakang untuk mengambil lajak bagi melonjak lebih tinggi dan lebih jauh ke hadapan. ~ Uastaz Pahrol : Berdamailah dengan takdir.

Kita perlu merubah diri.

Membesarkan jiwa dengan pertama dahulu, redha. Merelakan. Jika perubahan nya positif, kita perlu turut sama lebih positif. Jika perubahan itu negatif, pastikan kita sentiasa positif dalam pandangan dan komunikasi dalaman diri.

Kita yang menentukan emosi dan jalan hidup kita sendiri.

Kuasa diri terletak pada kata-kata yang kita ungkapkan secara senyap sendirian.

Belajar untuk meningkatkan esteem diri.

Bermula dengan kata-kata yang kita bisikkan sendirian …

Saya lebih baik dan bahagia hari ini keranamu Allah.

Artikle ini ditulis oleh penulis jemputan iaitu ~cikgunormah@klcitizen?~ jom singgah di blog beliau ..

Merlin 4

Merlin Buat Ku Malas

Sekarang ni malas sangat nak online , rasa masa tak cukup pulak ,asyik nak tengok cerita fantasi Merlin lah.. oh ya , tahu lah korang semua layan korea je kan ? tapi saya dah ikut Merlin ni dari siri 1 tapi siri lain tak sama dengan siri 4.. aiii susah pula nak terangkan disini , pendek cerita lah .. Merlin 4 lebih seronok di tonton , sehingga kan saya tidak jemu menonton berulang kali walaupun siri ulangan.

Dasyat ! belum pernah ada mana-mana filem , drama atau telemovie yang dapat buatkan saya tengok secara ulang-ulang..

Merlin 4

Siri Merlin 4 , ini di tayangkan di TV3 , Astro chanel DIVA (702) , waktu tu tak berapa pasti pula , sebab setiap kali buka TV ada je cerita Merlin tu , ulangan sampai tak tahu episod berapa , tapi yang peliknya semua saya layan , kalau drama lain jangan harap lah ..

Merlin 4 ni lebih ganas , mencabar , banyak aksi lucu antara Merlin dan Athur , kisah percintaan Athur dengan anak tukang besinya , Kisah Merlin asyiklah menyamar jadi Emrys dengan cara pembawakan yang kelakar dan ganas ..

Dah.. sambil taip entri sambil tengok Merlin , sudahnya Merlin habis tanpa ku tahu pengakhirannya .. tak pa lah lagi pun 2 hari ku khatam tengok merlin sampai tak update blog ni sebab cuti CNY ritu balik kampung , tak tengok Merlin kan.

Merlin Buat Ku Malas…………………………………………………………………………………..Update blog.

Donut Coklat

Donut Coklat

Bila balik kampung diet kemana-mana , adik-adik , kakak-kakak , mak-mak , opah , ipar duai semua meriah je masak-memasak ni , seronok sebab bila masak je makanan lincin , ramai makan tu yang buatkan seronok masak-masak di kampung.

Donut ni adik yang buat , lepas tu anak sedara merengek-rengek nak kan topping coklat pulak di atasnya .. saya yang kemalasan masak bila di kampung , terpaksa tolong buatkan coklat tersebut , dah buat donut coklat ..Apa lagi nafsu makan membuak ..ohhhh ..

Donut Coklat
Donut Coklat

Nak timbang , berapa pula berat naik selepas balik dari kampung ni ..

Bila Tersalah Tempat Makan Kenduri

Lawak betul lah kalau nak di ingatkan balik , ikut hati malu nak cerita kan dalam blog ni , tapi kenangan dengan mak ni , bukan selalu ada kenangan atau story mak , nanti rindu-rindu boleh kenangkan balik , mak saya kalau berjalan kemana-mana lah mesti ada kes lucu nya , setiap kali .. sebab mak ni suka agak-agak tapi dengan penuh yakin , kita pun ikut je lah , rupanya-rupanya salah , sama ada salah jalan , salah lorong , salah rumah , salah orang , atau salah makan kenduri orang. Nasib anak nya peramah kan , kalau tak .. ermm tak tahu nak bayangkan cam mana ..

Ada tiga soalan nak tanya korang ni , sila jawap ek :

  1. Kalau korang lah pergi kenduri , selalu salam dengan tuan rumah dulu ke tidak ?
  2. Kalau korang lah salah pergi kenduri cam mana ek ?
  3. Kalau korang tak tahu pun dah salah kenduri , dah makan segala lepas tu nak buat apa ek ?

Di atas gambar mak dengan menantu dia , Nak di jadikan cerita , semasa balik ke kampung kelmarin , memang banyak jemputan kenduri , belah mak mertua pun ada , belah mak sendiri pun ada , nak bagi adil , follow je mana-mana mak yang ajak pergi kenduri , walaupun pada hakikatnya bila balik kampung saya rasa nak rehat-rehat je..

Mak cakap ,

“pakcik din jemput kenduri tapi tak buat di rumah dia , buat di rumah mak pakcik din di Matang”

so kami pun pergi lah mencari rumah yang memang tak pernah pergi , mak cakap lagi ..

“Pakcik din hang cakap , rumah dia sorang je buat kenduri”

Adik ipar pulak tambah..

“Pakcik Din cakap dia guna khemeh yang ada bucu-bucu”

Okey .. berpandukan statement di atas , kami ronda-ronda kawasan matang tepi jalan , cari rumah kenduri , ada satu saja kenduri pada waktu itu , mak dengan yakinnya .. menonong pergi kekonon betul lah tu .. selepas sampai kami di sambut oleh tuan rumah , saya macam biasa lah ..

Dah di ajar , salam dulu sebelum apa-apa kan , tanya mak .. kenal tak orang yang sambut tetamu tu , mak jawab tak kenal , bukan apa biasa orang yang sambut tetamu ni adalah tuan rumah , dah mak tak kenal pula , lorat tu ..

Saya pun buka lah mulut , si kay dah masuk bawah khemah lepas salam , maklumlah dia bawak baby , cuaca panas pulak tu..

“Pakcik tuan rumah ke ?”

Pakcik tu jawab , ya sayalah tuan rumah ..

Lepas tu pandang muka mak .. sambil cakap kat mak dah salah ni mak ..Saya panggil kay semula , ingat dah nak balik dah .. tapi pakcik tu macam dapat agak je…

Kenapa ? Pakcik tu tanya balik.

Saya yang malu-malu alah pun cakap lah ,

“kami dah salah rumah kenduri ni , nak kerumah Pakcik Din sebenarnya, Pakcik kenal tak PakCik Din tu ?”

“Kenal Pakcik tu cakap , pakcik kena jemput juga , rumah dia jauh lagi dekat Port Weld sana , nanti petang-petang pakcik pergi lah .. EH tak pa .. tak pa .. masuk lah makan dulu , salah pun tak pa .. memang buat kenduri untuk orang datang makan pun , tak luak aiihhhhh ..”

Beriya Pakcik tu ajak kitaorang makan , walaupun malu , terpaksa masuk makan juga ..

Teerpaksa ke ? haha perut pun dah lapar , tekak pun dahaga sangat , nasib Pakcik tu jemput kitaorang makan , Terima Kasih Pakcik .. Lauk semua sedap-sedap ..Tapi makan sikit je nak makan kenduri di rumah Pakcik Din pula heheh .. #Malu

Una makan cendol sampai gitu lah ..dahaga sangat . panas ooo tempat tu ..

Say Hai to Nurul Iman , anak saudara yang sangat chubby , gerammm tengok dia , dah lah kuat nagis nak gomol-gomol pun tak boleh …

Lepas makan disini , baru kita cari rumah Pakcik Din , kalau tengok gambar dalam entri ni dirumah Pakcik Din lah LOL #Malu betul .. Nasib tanya dulu sebelum makan , kalau tak jatuh hukum haram makan sebab tak di jemput kan ..

pencuci muka mary kay

Rutin Harian Untuk Muka Bersih Dan Ceria

Memang dah jatuh cinta sangat dengan produk Mary Kay ni , kini dah pun dapatkan pencuci muka ke dua dari Mary Kay , memang sangat puas hati , cuma nak rekemen kan korang .. kalau dah biasa guna pencuci muka berbuih tu pilih pencuci muka NO3 , jika pilih NO2 , akan jadi seperti saya , asyik rasa janggal dan serba tak kena , sebab nya pencuci muka Mary Kay No2 jenis tak ada sabun , seolah-olah sapu susu je ke muka , tak puas rasanya bila tak ada sabun dan buih2 ketika cuci muka .. hahaha. (orang perempuan je tau ni !)

pencuci muka mary kay

Tapi pencuci muka Mary Kay No3 , adalah sangat puas hati , banyak buih , picit sikit je atas tapak tangan , sebenarnya dua2 pun okey , cuma kebiasaan tu saja yang lain.
Balik kampung semasa raya cina kelmarin , adik bongsu dah tegur .. ?akak pakai produk apa ? kulit muka nampak sekata je..?

Awwww.. inilah hasil yang ku tunggu-tunggu , bukan nak kulit putih melepak, tapi nak kan kulit muka nampak sekata dan berseri walaupun tanpa make ?up . Itu yang saya nak .. harap dalam masa 6 bulan ke sampai lah target muka lincin dan body selim kan ..hukhuk~
Nota kaki : bila taip hukhuk tu maksudnya tak pasti lagi

upcoming bloggers of the year

Upcoming Blogger Of The Year – Jom Undi

Sticky post : Update blog terbaru di bawah ๐Ÿ™‚Salam , dengan ini saya telah pun mendaftar diri sendiri untuk masuk bertanding dalam anugerah WORLD BLOGGERS AND SOCIAL MEDIA AWARDS 2012. Antara tujuan dan motif saya memasukkan blog sendiri dalam anugerah hebat ini adalah untuk meletakkan blog personal saya selari dengan blog-blog hebat yang lain. Dengan ini dapat menambah dan meningkatkan lagi jenama puanbee.com di mata dunia insyallah.

Bagi saya tidak memang pun tidak mengapa , saya hanya merancang .. sekurang-kurang saya dapat tengok sejauh mana saya dapat pergi dalam dunia blogging ini.

upcoming bloggers of the year
Klik Banner Untuk Mengundi

Saya meletakkan blog puanbee.com dalam kategori Upcoming Bloggers Of The Year , kerana saya rasa kategori ini sangat sesuai untuk blog saya yang masih setahun jagung.

Oleh itu undian rakan-rakan blogger adalah amat di perlukan.

Cara mengundi

Cara penilaian

Cara menilaian : Judging criteria is based on 20% popularity level, 15% site or blog content, 5% design and layout, 5% ethics and effectiveness and 50% public poll and online voting.

Saya telah vote lebih 10 blog , antaranya Denaihati Best Of The Best Blog OF The Year dan yanmieonline dalam kategori Best Photography Blog. Jom sama-sama memeriahkan Awrad hebat ini.

Jom follow twitter dan facebook Malaysia Social Media Week (MSMW) untuk semua update terkini.

Terima kasih pada yang telah vote ๐Ÿ™‚

pemandangan kampung

Indahnya Di Kampung

Di majlis perkahwinan seseorang , sambil-sambil melepak lepas makan , saya rakamkan beberapa keping gambar anak-anak ni , suka lah tengok pemandangan kampung. Foto di ambil di Port Well Matang Taiping , Perak .. sangat suka bila pulang ke Taiping , jiwa rasa aman walupun cuaca panas membahang , mungkin kerana Taiping adalah tempat saya membesar.

pemandangan kampung

permandangan di kampung

Dapat lolipop semasa makan di sini , beza dulu-dulu dapat bunga telur ..oh !

di matang 2012

Baby buat muka nakal .. kembali bersiaran secara langsung dari rumah , banyak nak di update aktiviti sepanjang cuti CNY ini , terima kasih kerana singgah dan komen di entri-entri lepas , walaupun sekadar auto publish.Nanti saya balas jejak okey .. daa~

cikgunormah

Siapa Yang Patut Beri Dulu?

Saya sentiasa percaya dan yakin bahawa apa yang kita inginkan dalam dunia ini dari segi kepuasan dalaman hanya akan kita perolehi jika kita memberinya terlebih dahulu.

Saya pasti ramai yang bersetuju, kan.

Sebenarnya keyakinan dan kepercayaan saya itu, agak terlambat hadir dalam hidup saya. Dahulu, satu ketika dulu, saya berpendirian bahawa, orang lain perlu menghormati saya dahulu, barulah mereka itu berhak untuk saya hormati. Mereka perlu diam dahulu, barulah saya akan turut sama menahan kata. Mereka perlu memberi dahulu, barulah saya akan menyusul untuk memberi. Mereka perlu senyum pada saya dahulu, barulah senyuman ini akan terukir di bibir saya , khas untuk mereka.

Bila nya saya berubah?

Entah, saya pun tak tahu.

Mungkin pertambahan usia dan kematangan dalam hidup dan kehendak Allah juga, memungkinkan saya berubah. Dan mungkin juga doa dari orang-orang di sekeliling saya, tanpa saya sedar yang membolehkan kehidupan sebegini yang hadir.

Memberi terlebih dahulu.

Asyik kita .. je yang nak bagi. Lama-lama bosan jugak kak Normah. Dia buat tak tau je.

Hahaha. Kalau begitu, jangan bagi dah.

Tapi, kalau tak bagi, macam kedekutlah pulak.

Dah?

Mental diri terletak bukan pada organ yang bernama otak, tetapi saya kira ia terletak pada hati dan perasaan.

Membiasakan untuk memberi memerlukan latihan dan keazaman. Bukan mudah sebenarnya hendak tersenyum pada insan-insan di sekeliling kita tiap hari. Bukan mudah memberi salam pada insan di luar yang kita tidak kenal, hatta orang di sekeliling kita pun, jika ia tidak biasa dilakukan. Bukan mudah hendak mendoakan segala yang baik buat orang lain seikhlas hati. Setakat di bibir mengaminkan tanpa tergaris ia di benak, memang bisa sahaja.

Jika anda ingin bahagia, berikan bahagia itu terlebih dahulu ~ Dr Muhaya

Jadikan ia kebiasaan. Dan doa, doa, doa supaya Allah memberi kita iltizam dan istiqamah untuk terus memberi. Kerana hati ini bukan kita yang punya. Ia berbolak-balik tiap masa, kan.

Satu lagi artikle dari ~cikgunormah@klcitizen~ jom lawati blog cikgu normah untuk lebih lagi entri motivasi seperti ini ๐Ÿ™‚

cikgunormah

Kitar semula poster

Kitar 3 Karung Tin Dapat RM1.10

Kelmarin (jumaat ) bawak una pergi jual tin yang dah lama saya simpan , agak bannyak .. 3 karung beras 10kg tu .. tapi lupa nak ambil gambar sebab tak bawa kamera pun , sejak fon ni rosak susah lah juga nak ambil gambar secara tak langsung ni , (kan bagus kalau dapat iPhone4s ) okey selingan manja disebelah.

Lepas di timbang …

Penjaga tempat kitar semula 1 : 2 saja.

Penjaga tempat kitar semula 2 : 2 saja ? tin ke aluminium ?

Penjaga tempat kitar semula 1 : ada sikit tin besi dan sikit aluminium.

Penjaga tempat kitar semuala 1 : hurmm sikit je ..

Saya tengok je kelakuan mereka , kenapa ? pelik juga ..mungkin mereka serba salah nak bayar sikit sangat jumlah yang saya dapat , tapi tujuan saya jual tin tu bukan nak dapatkan duit , tapi saja nak jaga alam sekitar kononnya .. 2 bulan simpan tin dah bertimbun , cuba bayangkan berapa banyak tin yang di buang di tempat pelupusan sampah ?

Kitar semula posterSumber Gambar : blog suka kitar semula

 

Kemudian mereka hulurkan duit RM1.10 ,saya ambil duit tu terus beri pada una .. “nah simpan dalam tabung “

Una pula menjawab “alaaa sikitnya “tin tu kan banyak ..

hikhik ..anak-anak tahu nilai duit yekk .. bahaya tu..baru 5 tahun.

saya pun cakap “bukan jual nak duit , ibu dah tau dah harga tin tu tak seberapa , ayah pun ada cakap kat ibu , tapi saja ibu nak jual juga nak jaga alam sekitar”

Lepas tu kitaorang balik , una ajak berenti di carefour nak beli aiskrim .. hahah .. tadi dia kata sikit , pastu nak beli aiskrim pula …

Di tempat kitar semula ada tulis :

Tahukah anda ?saya tulis dalam versi saya lah ekk ..

Sebiji tin yang di kitar semula dapat menjimatkan 36% tenaga bersamaan 3 jam kita tengok tv .. atau 3 jam kita menhadap laptop .. so tadi saya dapat jimatkan berapa jam ?

 

Macaroni kuah pasta & bebola daging

Buat Bebola Ayam Sendiri

Semua kerana kakak ni , sebaik depa baik demam , terus merengek nak makan itu . nak makan ini .. gambar makanan memang melambak dalam laptop ni , nak upload ke blog yang tak sempat tu.. Acaner dengan program DIET ibunya .. asyik masak dan rasa ..orang kata mencicip-cicip pun boleh juga tambah kalori kan ?

Macaroni kuah pasta & bebola daging
Macaroni kuah pasta & bebola daging

Tapi tak pe lah anak-anak nak makan , itu lah ibu yang pastinya ..kerana anak-anak okey je.

” Kakak nak makan macaroni , tapi tak nak kuah warna putih tu , kakak nak kuah macam spageti yang baby makan di pizza hut “

Pesanan khas kakak sebelum masuk ke pintu pagar sekolah ..

saya anggukkan sajalah ..dengan masa yang sibuk nak buat itu ini , malas betul nak memasak yang dah tentu dia sorang je suka .. tapi balik tu pergi juga beli barang , malas rajin suam-suam kuku tu ,

Saya beli sebotol sos prego tomato asli , macaroni dan juga ayam.

Balik rumah baru teringat , tak de apa nak dibuat rencah ..udang pun tak de , bebola apa-apa pun tak de ..Jadi kena kreatif lah , terus je mencipta bebola ayam buatan sendiri, okey je rasanya …Tapi suami cakap kalau goreng garing lagi sedap , tapi saya hanya rebus dan bakar sikit je ..

Buat bebola ni yang penting rasanya tu , saya cuma blender bawang merah , bawang putih sedikit ikan bilis , kemudian campur dalam isi ayam yang telah dicincang halus , campurkan sedikit tepung jagung sebagai pemekat , dan sebiji telur untuk rasa yang lebih berlemak.

Kemudian cincang sikit daun bawang , masukkan sikit lada hitam , lada sulah , garam gaul-gaul dan kepalkan bulat , rebus dengan air melegak , angkat dan terus rendam dalam air sejuk untuk tambah pejal bebola tu , kemudian boleh bakar sikit atau goreng untuk rasa yang lebih sedap. Dan dah siap ,sebelum tu masak lah macaroni tu dan kuahnya .. sedia di hidang .. kan cepat tu …

[box type=”info”]Tengok ni resepi dan idea lainย Pasta spiral goreng ala mamakย & Cara masak pasta Fetucini sedapย [/box]