SMALL GIVEAWAY HANYA 3 MINGGU RM 10 X 2 PEMENANG 30/4/2011-21/4/2011 DI PUANBEE.COM

SMALL GIVEAWAY DARI PUANBEE.COM-Sticky Post-

Sticky Post sehingga giveaway tamat entri baru sila tengok di bawah ..nak komen klik tajuk dulu yer

Nak buat small giveaway buat korang ni kongsi rezeki ..ada sikit kita buat sikit-sikit je lah , ada banyak buat banyak-banyak insyallah ..moga rezeki bertambah …kali ni puanbee malas nak letak banyak – banyak syarat , buat yang simple-simple je sudah…

maka wujudlah “SMALL GIVEAWAY DARI PUANBEE.COM” Semua di jemput memeriahkan acara majlis !

Read More

Plan Lain Buat Lain

Saya plan pagi-pagi buta nak pergi pasar pagi , kalau ke pasar sambil jalan-jalan beli barang dapur boleh juga keluarkan peluh , tapi sebaliknya terjadi , saya bangun mandi ..kejutkan baby ..bagi baby minum susu kemudian kejutkan kakak untuk bangun bersiap …then turn una di kejut kan…susahnya una nak bangun dan bersiap ..mak ehhh….kejut punya kejut sampai lah saya tak mampu kejut dia ..last-last layan blog , tengok-tengok dah jam 10 am…mana de lauk-lauk lagi di pasar tu ..peniaga pun tahu letih …ermm

Last-last petang kena juga beli lauk , stok lauk dah habis ..terpaksa lah ke carefour sebelah..dah pergi ke carefour tu faham-faham jo lah ..peluh sogan je nak keluarnya heheh!..apo laie….pantang ke sana mesti kena pau KFC ..hahah…eh KFC ada produk baru kan ? kami tak try pun , tak suka ….yang kakak tahu nya burger saja , una pulak ayam …baby kentang putar , sayur cubis tu dan roti ..ibunya tau nak snack plate..tak de makna nya kami nih nak beralih ke sajian lain..kenapalah KFC tak bg BE ke blog puanbee.com selaku peminat KFC ni ? muahaha…sebulan 4-5 kali melabur ke KFC tu…

ternak lemak di KFC
ternak lemak di KFC

Mahal tau makan di kfc tu ..huhu kopak ler mcm nih ..ayahnya gaji kecik-kecik , selera anak pula besar-besar ..kesian …ibu tersepit di tengah …ayah dan anak ….nak buat cam mana anak lebih lagi kot…

ternak lemak di KFC
ternak lemak di KFC

Tapi biasa jugak , selalu je makan tak habis budak-budak ni , kena tapau bawak balik..so sehari nih makan ayam je tanpa nasi ler.ibu memang pantang buang-buang makanan nih..dulu saya kecik-kecik nak makan KFC setahun sekali pun susah tau , bukan KFC je ayam pun ta dapat sebulan sekali..sebab tu saya tak suka anak-anak membazir dan buang makanan…tak baik…

ternak lemak di KFC
ternak lemak di KFC

Tambah-tambah zaman la nih barang mahal kan , lepas makan-makan pergi beli lauk dan sedikit buah – buahan …melayang-layang RM ..lecehnya kalau bawak anak-anak ..mesti kena bawak duit lebih juga..misallan kalau pergi sorang rm50 dah cukup lauk 2-3 hari tapi dengan mereka kena spend lebih , makan lah , mainan , buku-buku…so tadi ibu melabur…yang nak bebel kat sini …hujung bulan maaa~

ternak lemak di KFC
ternak lemak di KFC

Tapi tengok wajah kegembiraan anak-anak nih , memang tak kisah lah ..duit boleh cari kan kan kan..ayah kerja lah lebih kuat ..chaiyokk !!…Kakak ..makin besar makin kurus melidi , kuat makan , tidur ikut time ..tapi badan kurus makin hari ke hari sampai kan ada jiran-jiran tegur …”tak makan ke anak ko bee ?” “ni mesti tak cukup tidur nih aliya ..” erm entah tak tahu nak kata apa…saya senyum dengan sopan suntun ja …

ternak lemak di KFC
ternak lemak di KFC

Una pun dah mula nak kurus , kalau sebelum nih ..di antara deme bertiga una lah paling chubby dan bersemangat ..milo sebulan 2-3 kilo tuk dia..tapi dah nak kurus dah ..nanti ada ler orang menegur lagi…malas nak layan huhuhu…Lepas makan una cakap ..soooo goooodd ! manyak lah good ko una…!

So alkisahnya ..yang mana dah tinggal komen tu bee akan balas ..stay tune! hee dah nak dekat 100 komen tu bee kena rajin balas komen , dah janji kat diri sendiri mesti balas komen haa..apa daa puanbee ni kan…korang mesti rasa bee ngok ngek sikit…tapi itu lah semangat puanbee.com…

Gambar perkahwinan zed zaidi dan Natalia

Gambar Majlis Perkahwinan Zed Zaidi

Salam bahagia 🙂 Nak komen klik tajuk yer …

Baru je tengok gambar perkahwinan zed zaidi itu pun ada sekeping je..eh tak de ke orang nak tayang gambar mereka nih teringin jugak nak tengok ! huhuhu , Bagus lah kenai di facebook dan kahwin ramai orang yang cintanya kecundang jika kenal dari laman sosial nih ..apa-apa pun tahniah di ucapkan dan di doakan zed zaidi kekal bahagia sehingga ke akhir hayat bersama isteri …

Pelakon Zed Zaidi, 31, atau nama sebenarnya Rozaidi Abdul Jamil telahpun menamatkan zaman bujangnya dengan Natalia Mustafa Kamal, 28, pada 29 April ini.

Gambar perkahwinan zed zaidi dan Natalia
Gambar perkahwinan zed zaidi dan Natalia

Majlis akad nikah akan diadakan di Restoran Felda Villa, di sini dengan tetamu terdiri keluarga terdekat kedua-dua belah pihak.

Kedua-dua pasangan kemudiannya akan diraikan dalam satu majlis resepsi pada 7 Mei di Dewan Perdana Felda, Kuala Lumpur dengan tema moden tradisional.

Menurut Zed, dia tidak melakukan upacara pertunangan sebaliknya terus melangsungkan acara ijab kabul.

“Acara pernikahan nanti akan dibuat secara sederhana sahaja dengan dihadiri keluarga kami sahaja. Mereka minta agar dibuat secara tertutup manakala majlis resepsi baru kami menjemput rakan-rakan dan media,” ujarnya.

Bercerita tentang detik perkenalannya dengan wanita tersebut yang juga ahli perniagaan, Zed memberitahu mereka bermula sebagai rakan Facebook sehinggalah kemudian bertukar menjadi rakan perniagaan sebelum hadirnya bibit-bibit cinta.

kad jemputan kahwin zed zaidi  yang unik
kad jemputan kahwin zed zaidi yang unik

“Kami kenal di laman sosial Facebook sejak tahun 2008. Selepas itu saya tolong dia usahakan perniagaan dalam talian miliknya.

“Pada asalnya kami hanya rakan biasa sahaja sehinggalah selepas menunaikan umrah tahun lalu, saya mendapat petunjuk dialah calon yang paling sesuai untuk saya,” katanya.

Tambah Zed, Natalia merupakan seorang gadis yang memahami dan sentiasa setia dengannya.

“Dia sangat memahami kerjaya saya sebagai pelakon kerana dia pun dahulu pernah bekerja di TV3.

“Lagipun dia antara kawan yang sentiasa ada di sisi saya serta sanggup mendengar masalah saya,” ujarnya.

Ditanya tentang persiapan perkahwinan, Zed berkata, dia sedang dalam beberapa fasa terakhir untuk majlis tersebut.

“Semuanya keluarga sudah uruskan, saya sudah bercuti sejak 15 April lalu untuk urusan perkahwinan. Sekarang hanya tinggal beberapa perkara sahaja lagi yang belum selesai. Insya-Allah semua akan berjalan lancar,” ujarnya yang akan memberi tujuh dulang hantaran kepada pihak perempuan.

Zed turut merancang untuk membuka sebuah francais makanan bersama isterinya selepas bergelar suami isteri nanti.

Kad jemputan perkahwinan menyerupai facebook / unik dari zed zaidi
Kad jemputan perkahwinan menyerupai facebook / unik dari zed zaidi

Harap-harap zed zaidi baca nih haha…weekk tak semenggah yer puanbee!

Tolong Awek Aku Pontianak ! Trailer Dan Sinopsis

salam bahagia 🙂

erm …sekarang nih banyak bebenor cerita hantu nya ,sekarang dah keluar pula cerita berunsur seram bertajuk tolong awek aku pontianak yang akan di tayangkan pada 7 julai , bee suka tapi kena tengok curi-curi sebab anak-anak kecil tak sesuai untuk tengok cerita berunsur seram , nanti diorang jadi penakut sapa nak tanggung ? ibu jugak yang susahnya hehee…kalau dulu bee agak susah nak follow filem2 nih , tapi sekarang dah senang kan ada astro first boleh je langgan lambat sikit dari orang lain tapi tak per…

Sinopsis Filem Tolong Awek Aku Pontianak

Percintaan dua dunia berbeza… Sebuah filem komedi seram yang mengisahkan Bob, berperwatakan lurus bendul dan baik hati yang bekerja di sebuah syarikat periklanan, di bawah penyeliaan Faizal. Selepas berpisah dengan teman wanitanya (Ina), Bob dan kawannya, Pian berpindah ke sebuah apartment lain. Kehidupan baru Bob bermula selepas berpindah dan bertemu dengan dua beradik iaitu Maya dan Liyana. Pada mulanya Liyana tidak menyenangi kehadiran Bob dan Pian kerana takut identiti mereka terbongkar.

Namun selepas menguji Bob, mereka mengakui bahawa Bob tidaklah seperti yang mereka sangkakan. Sejak itu, mereka berempat menjadi kawan baik. Hubungan Bob dan Maya pula bertambah rapat selepas insiden beg Maya diragut. Selepas bertemu Maya di rumah Bob, Faizal melamar Maya untuk bekerja di syarikatnya. Faizal cuba memikat Maya, namun hampa. Kemudian Faizal berpakat dengan Kamal untuk menakutkan Maya. Tetapi berlaku sebaliknya, Faizal dan Kamal pula yang ketakutan setelah dikacau oleh pontianak. Faizal mula curiga dengan kehadiran Maya dan menyuruh Kamal mencari bomoh untuk menyiasat kehadiran pontianak dipejabatnya.

Faizal menyatakan keraguannya tentang Maya kepada Pian dan mereka berpakat untuk membongkar identiti Maya dan Liyana. Di parti yang diadakan oleh Faizal, mereka melakukan pelbagai cara untuk membuktikan Maya dan Liyana adalah pontianak. Benarkah Maya dan Liyana pontianak? Dan apa pula hubungan Nadia dengan dua beradik itu? Semuanya akan terjawab dalam filem `Tolong! Awek Aku Pontianak!’.

Senarai Pelakon

Zahiril Adzim, Sazzy Falak, Liyana Jasmay, Sufian Mohamed, Rashidi Ishak, Yus Waisar, Nurul Wahab, Syanie, Ameerul, Datuk Jalaludin Hassan, Harun Salim Bachik, Afdlin Shauki, Ruminah Sidek, Jehan Miskin, Bell Ngasri. kebanyakkan pelakon nih bee suka …lagi-lagi bell ngasri dan sazzy falak

Pengarah

James Lee

Tarikh Tayangan

7 Julai 2011

Gambar2 kenangan

VANdalISma. . . .ekeke tak lah! Ini budak sudah kebosanan tahap gaban ,itu pasai dowg wat perangai panjat sana sini, ibu tak tahan tol tengok ,ibu snap gambo ni, nanti una n beby dah besar ada anak sendiri ,pastu komplen anak una n beby nakal ibu tunjuk je gambo ni. .haa waktu tu ‘lu pikir lah sendiri’

yg ni beby laila yg terkenal dgn muka macham dia,nak2 tak cukup tido. .masa ni kitaorg singgah hotel ,ayah dah penat drive. . So singgah la dulu takot jadi pape di tengah highway nanti tk beraya pulak, tp tu la. .duk kelebek itu ini ,tau2 dapat tido 2 jam je. .inilah natijahnya. .bos kicik wat muka sepanjang pejalanan. . .

hurm anak perempuan kan. . .ibu test tudung tu. .semua nak test ,dr kakak,una n beby dapat test scarf je pun jadilah. .ekeke. .abislah sikit hari lagi . .kopak poket ayahnye. . .

makan-makan kuewtiaw basah

Edisi Makan-Makan Resepi Kuewtiaw Basah

Dinner malam nih apa yer ? kalau belum ada idea boleh lah join puanbee makan , ahakss macam sampai jer kan…so seperti tajuk lah be masak kan kuewtiaw basah kegemaran kay , erm ada kenagan di sebalik cerita kuewtiau basah ni..Nak ke tahu cerita nya ??Sila lihat gambar dulu 🙂 ok jangan pelik , orang yang beranak kecil tak boleh makan di meja , makan di bawah untuk keselesaan hehe!..

makan-makan kuewtiaw basah
makan-makan kuewtiaw basah

Terliur tak ? alaaa terliur lah , saja je nak tayang-tayang nih ..Rumah buruk pun abaikan jer {saya orang susah } apalagi klik ler iklan bee ..haa ngelat !

resepi kuewtiaw basah
resepi kuewtiaw basah

Resepi kuewtiaw basah cara puanbee :

2 bungkus kuewtiaw 500g tu

segengam kucai

40 sen tauge

bawang besar 2 biji , bawang putih 5 ulas {bee suka tambah bawang banyak untuk kesihatan , bawang putih untuk kuatkan antibodi}

Cili blend dalam 3 sudu {tak pedas yer , kalau nk pedas tambah lagi }

telur 3 biji

kicap manis , kicap pekat {agak-agak}

bahan – bahan sampingan ikut suka korang , masuk kerang jadi kuewtiaw kerang , masuk udang jd kuewtiaw udang , fish ball . fish cake juga boleh di tambah , pendek kata ikut suka korang le..

cara-caranya :

sediakan minyak untuk menumis , sedikit saja agak -agak dalam setengah senduk atau setengan cawan teh kecik tu . kot ler ada yang tak pandai agak-agak kan 🙂

tumis cili blend sehingga masak , masukkan bawang besar , bawang putih tumis bersama-sama cili sehingga naik bau ,
masukkan air 3 cawan ,
masukkan bahan-bahan mentah , ayam , daging , udang atau kerang pilihan korang tu ,
masukkan kicap pekat dan kicap manis ,biarkan seketika sehingga masak , jika udang separuh masak jer..
agak air tadi dah tinggal 2 cawan masukkan kuew tiaw , tauge , daun kucai , gaul kan
akhir sekali pecah kan telur satu persatu kacau 2 minit dan hidang kan ..elok di makan panas-panas

wahh bee suka kucai ..wangi je korang ! Opss garam bee tak masukkan dah kicap tu dah cukup masin nya ,

selamat mencuba , dah kenyang leh tidur ..sesi menternak lemak ..heheheh

psstt :

kenangan dulu-dulu masa mula2 kenai kay , pagi2 jam 6 pagi dia dah sampai bawak barang-barang untuk masak kuewtiaw , giler sungguh , bila tanya kenapa awal sangat ? sebab mak nya ajak dia pergi pasar , pastu tak boleh tidur dan teringin nak rasa bee masak.. pertama kali masak kan untuk kay agak mengelabah , then termasin hua hua hua ..biasa masak tak de lak kes masin 🙂 nasib ler…Siapa suruh kan , waktu tu masin pun dia telan , la nih toksah cakap ler…sendiri faham hahaa….

Sekitar PMR 2011 Berita Harian

PENDAFTARAN Seminar PMR 2011 boleh dibuat menggunakan borang penyertaan yang disiarkan dalam Berita Harian dan sisipan Minda. Pendaftaran terus juga boleh dibuat di Kios Pendidikan, Berita Harian dan Pejabat cawangan NSTP atau wakil seperti berikut:

KOTA BHARU: Jabatan Pengedaran NSTP, Lot 184, Jalan Kuala Krai, Kota Bharu (Hawari Mohamad, 09-7417911/012-9635046. Tempat: Dewan PCB Resort. Tarikh: pada 27 dan 28 Mei.

 

IPOH: Pejabat Berita Harian, No.10A, Tingkat 1, Persiaran Greetown 4C, Greetown Avenue. Hubungi Ain, 012-4808791/05-2491730. Tempat: Institut Pendidikan Guru, Kampus Ipoh (Ulu Kinta, Perak). Tarikh: 28 dan 29 Mei.

ALOR SETAR : Hubungi Jabatan Pengedaran NSTP, 103, Kompleks Alor Setar, Lebuh Raya Darul Aman (Ozali/Norizana) 04-7301875/013-4224400/019-4754585). Tempat: Kolej Insaniah, Mergong. Tarikh: seminar pada 4 Jun dan 5 Jun

 

GOMBAK: Kios Pendidikan, Berita Harian, Balai Berita, 31 Jalan Riong, Kuala Lumpur. Maklumat lanjut, hubungi Maria Ree dan Zabidi Hitam, 03-20569772/9769. Tempat: Dewan Kuliah Fakulti Kejuruteraan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Tarikh: 4 dan 5 Jun.

KUALA TERENGGANU: Jabatan Pengedaran NSTP, 1107U, Jalan Pejabat, Kuala Terengganu. Hubungi Abdul Ghani Mat Nor”Kamal Rifin (09-6221361/017-9725280). Seminar pada 10 dan 11 Jun.

KUALA LUMPUR: Maklumat lanjut, hubungi Maria Ree dan Zabidi Hitam, 03-20569772/9769. Seminar diadakan Dewan Anjung Riong, Balai Berita, Jalan Riong, Kuala Lumpur. Tarikh: 11 dan 12 Jun.

BATU PAHAT : Hubungi Md Sharuddin, 07-4340660/019-7496648. Seminar diadakan di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia. Tarikh: pada 2 dan 3 Julai.

Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu

Aaron Aziz , Maya Karin dan Lisa Surihani Antara Pelakon Utama Ombak Rindu

Hahah korang mesti ingat bee nk promot filem ombak rindu ni bukan ??? oh tidak bee tak pernah baca novelnya tapi bee terpegun tengok gambar mereka , sungguh cantik tak tahan sungguh ler tengok !..dan dan je terasa nak bergambar dengan latar belakang cam ni ..cantiknya gambar-gambar mereka 🙂

Tapi bila baca balik jalan cerita nya movie nih memang best dan bakal menyentuh perasaan , apa lagi kalau sebelum nih novel ombak rindu pun dah ada peminat fanatik lagi-lagi dalam movie , leh le meroyan sekejap penonton hee..apa-apa pun benda tak keluar lagi tak boleh puji lebih-lebih , nanti dah keluar movie baru komen , kutuk , keji ker ..hahah..korang nih !!!….

Apa-apa pun bee suka gambar depa nak simpan dalam blog nih jd koleksi …erk ada ke koleksi gambar dalam blog ? urmmm….layan je lah…

Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu
Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu
Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu
Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu
Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu
Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu
Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu
Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu
maya karin bertudung dan kaftan
maya karin bertudung dan kaftan
lisa surihani bertudung dalam ombak rindu
lisa surihani bertudung dalam ombak rindu
Maya karin bertudung
Maya karin bertudung

Filem ‘Ombak Rindu’ diterajui oleh Aaron Aziz, Maya Karin, Lisa Surihani dan Bront Palarae. Filem yang menjalani penggambaran di lokasi seperti Kuala Lumpur, Kedah, Perlis dan Thailand ini telah memakan masa selama 45 hari sejak pertengahan Julai 2010.

Ombak Rindu turut dibintangi oleh Julia Ziegler, Azizah Mahzan, Zaidi Omar, Normah Damanhuri, Fauzi Nawawi, Nadia Nisa, Mislina Mustafa, Kamarul Hj Yusof dan Yap Leong Chai.

Selain menampilkan pelakon-pelakon hebat, filem ini turut dikuatkan lagi dengan alunan muzik dan lagu-lagu yang menyentuh hati. Salah satunya ialah lagu tema berjudul ‘Ombak Rinduku’, nyanyian Hafiz dan Adira. Lagu gubahan Nurzaidi ini dijangka bakal menyentap jiwa penonton yang dibuai dengan emosi dan kesedihan watak utamanya.

Ombak Rindu mengisahkan tentang dilema dan pergolakan hidup wanita bernama Izzah. Izzah lakonan Maya Karin ini mewakili kaum wanita yang tersepit, tertindas dan menjadi mangsa keadaan. Namun, Izzah juga seperti wanita lain yang ingin dicintai dan mencintai. Apakah yang terjadi dalam kehidupan Izzah, jangan lupa untuk menonton filem ‘Ombak Rindu’ yang bakal ditayangkan di pawagam tanahair tidak lama lagi.

Aaron & Maya Karin Terajui Ombak Rindu Malas copy banyak-banyak , korang sambung baca di GUA.COM

Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu film
Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu film

Menjadi anak yatim piatu, dilacurkan oleh bapa saudara sendiri serta berhadapan dengan pelbagai dugaan dalam kehidupan dan cinta. Itulah antara liku-liku yang terpaksa diharungi oleh insan bernama Izzah lakonan aktres jelita, Maya Karin dalam filem terbarunya, Ombak Rindu. Ombak Rindu merupakan adaptasi dari sebuah novel popular nukilan, Fauziah Ashari.

Malah, duta Innershine ini perlu menjadi Melayu sejati dan pandai mengaji Al-Quran. Justeru, bagi menguatkan lagi wataknya, Maya mengambil masa selama tiga minggu dalam mempelajari proses menjadi Izzah. Malah, Maya turut mengupah seorang Ustazah untuk mengajarnya ilmu agama.

Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu film
Aaron aziz dan maya karin dalam ombak rindu film

Ini kali pertama saya bertudung untuk sesebuah watak. Jadi, saya mengambil inisiatif dengan belajar agama dengan seorang ustazah selama dua hingga tiga jam sehari. Kelas kami berlangsung selama empat hari seminggu. Dengan cara ini, sekurang-kurangnya, saya dapat mendalami dan memantapkan lagi ilmu tentang agama dan budaya.

Selain inisiatif memanggil ustazah, saya juga mendalami watak Izzah dengan mendengar muzik khas yang terdiri daripada lagu-lagu tradisional Terengganu, Kelantan, dan juga lagu wayang kulit semata-mata untuk mendapatkan feel. Malah, nak masuk kereta pun saya dah pakai tudung, ujarnya yang manis bertudung ketika majlis sidang media filem ‘Ombak Rindu di Bukit Kiara baru-baru ini.

Ingin lihat sejauh mana kemelayuan Maya dalam filem terbarunya, Ombak Rindu, jangan lepaskan peluang menonton filem ini di pawagam berhampiran anda tidak lama lagi. Filem ini turut diterajui oleh Aaron Aziz, Maya Karin, Lisa Surihani, Bront Palarae, Julia Ziegler, Azizah Mahzan, Zaidi Omar, Normah Damanhuri, Fauzi Nawawi, Nadia Nisa, Mislina Mustafa, Kamarul Hj Yusof dan Yap Leong Chai.Maya Karin Dilacurkan Bapa SaudaraMalas copy banyak-banyak korang sambung baca lagi di: GUA.COM

FILEM OMBAK RINDUKebanyakkan gambar bee ambik di sini , macam biasa malas copy banyak-banyak korang boleh sambung baca di : myforum

Filem Ombak Rindu diadaptasi dari novel popular OMBAK RINDU karya Fauziah Ashari. Filem ini sedang menjalani pengambaran dalam bulan julai 2010 dan bakal menemui penonton pada awal 2011.

Berikut adalah senarai tenaga kerja serta barisan pelakonnya;

Tajuk : Ombak Rindu

Lokasi: Cameron Highland, Langkawi, Perlis, Penang, dan Kuala Lumpur.

Tarikh pengambaran: 9 Julai 2010 – 15 August 2010

Terbitan: Tarantella Pictures

Penerbit : Sharad Sharan/Renu Sharan

Pengarah: Osman Ali

Penulis Skrip: Armantono

Lakonlayar: Osman Ali

Pengarah Fotografi: Khalid Zakaria

Pengarah Seni: Khairu Akek

Pengurus Produksi: Yusneezam Yusop

Penolong Pengarah: Rizzo

Penata Busana: Andy Sulaiman

Penata Rias: Nan

Pengarah Muzik: Nurzaidi Abd Rahman

theme blog

Segmen Puanbee : review blog si tembam

Salam bahagia pembaca semua , maaf lama tak mereview , masa tak cukup hee..bz la ..apa yang be bz kan sangat pun tak tahu ler..so sekarang bee siapkan review untuk korang semua 🙂

Kali nih sampai ler giliran adik si tembam heheh…macam nak nangis nak review blog dia ni , takut dia pulak terkecil hati ..adoiiii…tapi harap dik tembam jgn amik pusing yer pandang dr segi postitif ok!..

theme blog
theme blog

Pertama nak tegur tentang blog adik nih dulu ..

spongebob dan love di bahagian tepi tu , tak perlu akk suggest buang ajer..sebab nya bila orang yang masuk ke blog kita dengan memakai notebook , diorang takkan boleh baca dan komen langsung 🙂 so mereka akan tekan pangkah secepat mungkin tau …so better buang , widget tu selain tak ada kegunaan ianya buatkan blog bertambah berat dan susah nak load so sesiapa yang pakai beruk band yang bermasaalah tu akan terus pangkah …rugi kan….tetap kan matlamat kita tulis untuk siapa baca ? kalau utk diri sendiri saja tak pe lah tapi akalu untuk berkongsi tulisan tu dengan orang lain kena lah buat semuanya mudah dan mesra pembaca ok !

sebelum nih akk ada baca entri dik tembam nih bertajuk : tak sudi sampai hati

Pertama , follower memang penting , tapi kita tak boleh nak paksa diorang follow kita , tapi akk suka kalau adik ambil sebagai pengajaran , mungkin bersebab kenapa diorang nak unfollow tu yer..dari pengalaman akk lah , banyak yang orang tak suka ada dalam blog dik tembam ..

1- widget blink-blink , gerak-gerak

2- tulisan cantik tapi susah nak baca , sudah ler tulisan susah nak baca warna font tu pulak lebih kurang sama dengn background , memang tak mesra mata .

3- Pengunaan ayat sms jugak membuat kan para reader lari , bukan semua pandai baca bahasa sms termasuklah akk , boleh gunakan singkatan dan ejaan yang menggambarkan kita , contoh akk selalu guna ayat “jugak , nih , kang , korang” tapi ejaan nya mesti penuh supaya pembaca faham apa yang kita nak sampai kan , sekali lagi akk cakap tetapkan matlamat , jika kita nak berkongsi entri dengan pembaca eloklah buat entri tu mudah dan senang nak baca , entri yang gunakan ayat dengan ejaan penuh nih mendapat kelebihan dari segi SEO yer…cuba tengok blog yang dapat banyak traffic dan otai -otai yang memang punyai follower ribu-ribu sebagai contoh , diorang tak guna pun bahasa sms , nampak macam skema tapi blog power..mcm tu lah yang kita nak sebenarnya …

ayat cam di bawah nih tak sesuai 🙂

Assalamualaikum sume !! chat tak arini ? hda hrap sume dlm keadaan chat n bhgie , 🙂
cbe tnye dri kowg . kowg ni femes tak ? ke pasan femes ? tetttttttt , hahaha . sume owg femes lahhhh . tp dgn cre trsndri kowt . de owg femes ngan kcntkn dye , de owg yg femes ngan kenakalan dye *kat skolah besenye.

4- widget fredjit tak penting jugak .

5- sidebar elok sebelah kanan untuk blog mesra SEO .

6- adakan button home diatas “page”

7-adakan sitemap

8-adakan pilihan entri untuk pembaca , contoh popular post , recent post , ini membuat kan pembaca datang sekali dan mungkin akan datang lagi jika melihat tajuk-tajuk entri kita yang lepas tu best ..

9-mantapkan lagi blog dengan masukkan alexa .

10 – buang je widget alu-aluan tu , yang tertulis welcome tu club dear..orang yang masuk nih macam-macam peel takut2 depa bosan jer..akk pun bosan nak belek entri sekali selak page kena tekan benda alah tu 🙂

11-pilih tempat komen jenis pop up window , mudah kan para reader nak baca dan komen blog awak ..

itu saja lah buat masa nih dik , cuba tukar theme baru yang nampak lebih profesional , tulisan pun yang lebih matang , rajin-rajin balas jejak dan komen di blog orang lain , insyaalllah blog dik akan dapat follower dengan sendirinya …

ENTRI TUTORIAL YANG DIK BOLEH IKUT :

1- cara daftar alexa
2-semua entri berkaitan ada disini – klik Tutorial

sekian salah silap harap maaf 🙂

tasha shila

Terlambat Tengok Sahara Tv 3

Salam bahagia ,
{nak komen klik tajuk yer}

OK baru semalam layan cerita sahara di tv 3 , tertinggal kereta apai lagi , entah apa yang bee buat sehingakan bee tak tahu pun ada cerita sahara di tv 3 nih , semalam macam “eh , ini cerita apa ? tak pernah tengok pun” biasa..bee tanya pada kay gitu dan tak pernah pun dapat jawapan ..adoiyaiii….kan lelaki tak minat drama-drama nih , bosan je aku layan drama sorang – sorang nak ajak anak-anak jangan harap ler… kalau buka channel katun baru diorang duk diam , kalo time ibu nak melayan tv gamat gempita rumah di buat nya ..bising sungguh !..erm nak buat cam mana na kan..

Sinopsis Sahara

Sahara yang mengisahkan kisah cinta dua wanita yang mempunyai talian persaudaraan, Sahara ( Nanu) dan Tina (Tasha Shila).

Sahara amat menyayangi adik tunggalnya, Tina sehingga sanggup memenuhi segala kemahuan Tina asalkan Tina bahagia.

Tindakan Sahara yang terlalu memanjakan Tina sering ditegur oleh ibu mereka, Rahimah. Hubungan Sahara dan Tina amat rapat walaupun jarak usia mereka sebanyak 18 tahun.

Akan tetapi kemunculan Ashraf (Ammar Alfian) di dalam hidup mereka akan mengubah segala-galanya.

Tina menganggap Sahara sebagai penghalang cinta untuk memiliki Ashraf. Dia mula bersikap dingin dan sengaja menyusahkan Sahara di pejabat ataupun rumah.

Sahara terkilan dengan sikap kasar Tina namun dia terpaksa menelan segala kepahitannya kerana menyimpan satu rahsia keluarga yang bakal mengubah nasib Sahara dan Tina.

Rahimah pula tidak bersetuju dengan tindakan Sahara yang menyerahkan segala urusan syarikat kepada Tina.

Sahara rasa bersalah kerana Tina bukan pilihan Ashraf dan ingin menebus kehilangan Tina dengan keputusan tersebut.

comel sunggu tasha shila kan ..macam patung , sebelum nih tasha shila berlakon dalam drama gemilang hehe…

tasha shila
tasha shila
tasha shila
tasha shila

Dah stop cerita drama ..meh layan OST sahara dari rossa – hati yang kau sakiti – memang nangisss…

lirik lagu – hati yang kau sakiti-

jangan pernah katakan bahwa
cintamu hanya untukku
karna kini kau telah membaginya

maafkan bila memang kini
harus kutinggalkan dirimu
karna hatiku selalu kau lukai

tak ada lagi yang bisa ku lakukan tanpamu
ku hanya bisa mengatakan apa yang ku rasa

ku menangis membayangkan
betapa kejamnya dirimu atas diriku
kau duakan cinta ini
kau pergi bersamanya

ku menangis melepaskan
kepergian dirimu dari sisi hidupku
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

ku menangis
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

psstt : tak boleh bee kalau dengar lagu sedih-sedih nih …nak-nak time hati kita tak keruan , air mata nih gatai je nak keluar 🙂 layann..