Dah Besar Sikit Pandai Memilih

Dah besar sikit mula lah nak bangkang cakap ibu nyer huh ! anak-anak..nasib ko comel jer di mata ibu ekeke…. tengok si baby ni..dah besar sikit kan..tapi still kurus..hobi memanjat tak hilang lagi tu…pergi lah seluruh pelosok dunia pun mesti nak memanjat…kalau ada orang lain tengok baru lah nak pandai malu-malu sopan-sopan sikit kalau idok memang fenin kepala !..

Tengok selipar baby..warna apa ? merah uuuuu…al -kisah nak pilih selipar nih cukuplah susah…ibu pilih pink dia tak mo…dia ambil selipar yang ibu pilih di campak nyer jauh-jauh..tapi tak jauh mana lah budak-budak campak kan…lepas tu bee suruh dia ambil yang mana dia nak…dia pun amil selipar merah tu..tapi saiz besar sikit dari kaki baby..bee pun ambil selipar merah tu nak tunjukkan pada pembantu kedai untuk cari saiz yang sepadan..baby dengan sekuat hati dan tenaga tak nak dah tukar yang lain..main lawan tarik selipar disitu dengan baby..wooohh ..baby jadi perhatian sekejap buat drama lagi..ekeke..

Sekali pembantu kedai tu cakap..selipar merah ada satu jer..kalau pink tu banyak lah lagi.! hurm apa lagi kena lah beli selipar merah ni….biar lah ko baby pakai selipar mcm selipar pinjam jer haha…biarlah lagi pun baby tak pernah lagi pakai selipar free macam tu biasa pakai kasut berikat2 sana sini tu..

Dah beli dia pakai lah..ni gambar di klinik ni sebelah kedai selipar tu tadi…bila baby pakai lepas tu dia rasa susah nak jalan..di ambil nya selipar tu campak lagi..aii baby baran tul lah ko ! sekarang selipar tu jadi hiasan jer…banyak benar dah kasut anak2 kat rumah nih.,..semua perempuan kan..semua pandai nak bergaya…

tag2
Jom singgah di butik online ayujamal shop..
pelbagai jenis tudung , shawl , dan aksesori wanita di jual !

Alexa Ranking Sebelum Dan Selepas Tukar Domain

RE-PUBLISH UNUTK YANG BERTANYA…pneumedic…menjawab pertayaan pnewmedic….jwapannya adalah yes ! semuapencapaian url sebelum ni akan jadi kosong dan perlukan masa unutk naik balik.TAPI sekejap saja..dalam sebulan dah nampak kesan nya..cuma PR blog tu memang susah sikit lah….tapi alexa sekejap jer kalau ikut cara yang betul 🙂
Ingat lagi bee pernah buat entry “apa itu alexa ranking” dulu ?? haha sekarang tengok sinambungan kisah alexa ranking untuk blog bee yer..Pendek kata Ranking blog akan jatuh setiap kali kita tukar URL blog…Panjang tak kata paper…Ini semua OTAI Tahu..hik2

sebelum bee tukar pakai domain..Dalam malaysia 2550..


Yang ini pulak selepas bee pakai domain..waaa jatuh menjunam! Dalam malaysia terus no data…tapi tak per bee tengah nak berusaha menaikkan ranking dalam alexa nih..alaa blog lama tu pun 2 bulan lebih jer ..hihihi…tapi waaaaa sedih jugak tengok ranking juta-juta nih….

Eleh bee nih tu pun nak kecoh kan???

UPDATE PADA 19/2 SELEPAS SEBULAN 19 HARI BERDOMAIN, INILAH HASILNYA..

Aerobik !!

OK nak cerita kan semalam kan bee beria-ia nak berjogging..tapi tak jadi sebab terleka mengomel di blog !Dalam nak pergi jogging tu sempat lagi bee join contest ayu di ayujamal.com ! heheh…memang suka terleka kalau dah mula online lappy ni..kelemahan bee ! hehe hari pun dah terang berderang …bee ni pemalu ..karang orang tengok bee jogging tengah panas , orang tegur pulak ..malu wei !!

Tapi dengan semangat waja yang tengah berkobar-kobar maka bee buat jugak senaman lain hehe..jangan tak tahu bee dah lama ada cd aerobik ni..6 bulan lepas bee memang rajin ber aerobik di rumah ! tapi entah tiba-tiba bee jadi malas nak ber aerobik..huhu 6 bulan lepas lah kan..sebab tu kot berat bee asyik naik jer…

kenapa bee malas ? sebab bee terleka seketika … malas ..oh salah diri sendiri jangan salahkan org lain..kalau kita asyik salah kan orang lain tak kemana lah jawabnyer….

Ini lahCD aerobik tu..bee beli di tesco kot ! dah lama tak ingat sangat tapi harga bee ingat cuma Tajuk : pump it up
RM12.00
tak mahal kan..so boleh lah korang beli…goback & practise..keh keh keh..tapi tak tahu lah ada lagi ke tak !
CD ni bagus…ada 5 sesi senaman yang kita boleh pilih…ada jugak tips2 untuk fokoskan di mana kita nak langsing kan dulu…lepas siap buat semua yang di ajarkan peluh mencurah-curah…baju basah lenjun !
sejam berikut nyer..kaki sakit..lengan sakit, peha sakit
pendek kata semua anggota badan lenguh-lenguh lah untuk kali pertama aje..jangan risau !
tapi badan rasa ringan je lepas buat aerobik ni selalu..amalkan setiap hari lagi bagus kan…orang yang berkerja mang tak dapat lah..tapi suri suri rumah macam bee ni ok ! then banyakkan minum air kosong..kurang makanan manis banyakkan makan sayur dan buah…itu aje tips mudah untuk turunkan berat badan yang paling efektif dan murah !
ok dah kepenatan tapi sempat nak bergambar..eiii awat muka buruk gitu ? tanpa make-up,dan berpeluh-peluh!weii tak kan dalam rumah bertudung kan..sajalah dah nak bergambar kena lah bertudung ….besarkan badan bee…korang duk cakap bee tak gemuk! dah gemuk tu…hukss..sedih!
Eh selit sikit ..rumah bee tak bertikar..wakaka ada story di sebalik tikardi rumah bee tu….nanti lah bebila bee story kan !

Rombongan ke Klinik

Suratan atau kebetulan ?
pernah tak korang jadi atau terjebak dalam situasi mcm bee ?
buat rombongan ke klinik berkali-kali dalam sebulan..
mula-mula anak bee yang bongsu..demam campak..seminggu berikutnye una pulak anak ke-2 bee tu, 2 hari berikutnya si kakak pulak…
alih-alih ayah nyer yang pergi kerja hari-hari nampak normal pun pergi klinik tu ,ayahnya lagi lah …darah tinggi..muda-muda dah ada darah tinggi…
dan tak juga ketinggalan laptop bee pun pergi ke klinik panel nya…
kemudian bee pulak ke klinik juga
dalam sebulan berapa kali ke klinik daa~
sampaikan doktor di klinik tu keliru menjadi buntu lah..asyik2 mula famili ni jer yang jadi pelanggan tetap dia..
laptop ku lah yang paling sakit tenat ! huh!
OK sebenarnya nak cakap ..nasiblah ada klinik panel untuk kami sekeluarga kalau tidak pengsan!!
{sapa kata bee tak gemuk ? tengok pipi dan perut tu sudah}
Kelmari semasa nak check up kakak dan dapatkan mc untuk kakak ..kami pergi ke klinik yang sama juga dgn adik-adik nyer..dah nama pun klinik panel kan..so rekod anak beranak di kepil kan satu tempat…part yang paling best…rekod baby atas sekali kedua una dan kakak yang akhir…doktor tu bukak rekod baby dulu..oleh kerana ke tiga2 ank bee ada nurul di depan nyer..so doct tu dah set nama pesakit nye nurul aliya {kakak} ..doktor tengok nama depan jer..ok doktor tu cakap..eh ini nurul baru je datang minggu lepas kan untuk rawatan demam campak juga !..erm bee jawab memang nurul tu ada datang tp itu mungkin nurul laila {baby} dan jumaat lepas nurul husna {una} haha..tengok doktor pun boleh pening..sekarang baru nurul aliya doct…ooooooo si doktor nyer oooo dgn panjang lebar nyer..so kakak skrg tengah MClah..2 minggu pulak tu..erm…pening kalau kakak tak ke sekolah..mengusik , bergadu tu memang selalu lah..tapi kalau kakak tu pergi sekolah agak senang nak handle adik2 nya yg berdua tu…
(gambar curi dari kakak…)
Sekian cerita ibu muda dgn anak 3..kih2…adeilah ….

Video Menggedik ! enjoy !

Seperti di janjikan bee nak curi-curi rakam gambar baby tengah menari kan..so dah dapat..ahaks…memang kelakar bebudak ni….kalau depan orang jangan harap ler nak dapat tengok baby menari..yang lagi 2 tu toksah cakap lah……

morning jom diet !

Morning semua…hehe bangun pagi-pagi kena aktif bukan sahaja aktif untuk melakukan kerja sehari-harian tapi aktif kan jari untuk menaip…aktifkan otak untuk berfikir..bagus kan jadi blogger ni…ok kita kan nak diet…so menu diet kita pagi ini apa ? opsss…lepas bee buat entry ni bee nk pergi bergedik panjat turun tangga buat permulaan…semangat..

Beberapa pilihan menu diet untuk sarapan hari ini :
  1. Semangkuk oat dgn nescafe O
  2. 2 biji karipap dan secawan nescafe O
  3. Semangkuk bijirin fiber dgn teh O
ok pilih apa yang korang suka..haha bee pilih no 1 bee suka nescafe….lalalala…makan tengah hari taktahu lagi lor..ish ish..yang penting senaman dulu ok !..target mesti tercapai…

3 kilo lagi setiap 3 bulan..ini dah kronik…

OK..pertama-tama nak bagi tahu cerita ni memalukan uwwaaa….bee baru balik dari klinik untuk lawatan setiap 3 bulan ke klinik bagi mengambil suntikkan untuk perancangan keluarga…berat akan naik setiap 3 bulan..bermakna sebulan 1 kilo…walaupun 1 kilo tapi lagi beberapa jer nak mencapai 90 kg dan seterusnya 100 kg..wawawawa tak mau tak mau! kay pun dah selalu pesan ..”abang pergi 6 bulan ni..lepas abang balik nak tengok sayang kurus..” wah ini cabaran buat bee…huhuhuhu bee pun tak nak badan naik dan naik mcm ni..baju dan seluar banyak yang dah tak boleh pakai..mcm mana nak melaram kalau gini..bee nak muda dan ayu sentiasa macam Dato’ Siti Nurhaliza ke….kalau tak dapat jadi macam Dato’ siti tu jadi macam RED mummy pun ok !haha nih kalau BFF bee baca kompom kena sekeh bertalu-talu…wakakaka…

OK serius balik..bee tak tahu lah apa masaalah nyer..sekarang nih bee makan , tidur tak ikut time sangat main bedal jer..maybe sebab itu lah hormon bee berubah dgn mendadak …sebab kalau bee berkerja dedulu tu bee memang jaga pemakanan , senaman ,dan jugak waktu tidur…tapi semenjak bee berhenti kerja dan jadi P.A dirumah bee seolah2 hanyut jer..tak dapat nak ikut sangat..alahai lepas nih bee bertekad nk kuruskan badan balik…uwarhhh susah nak melaram bila badan dah besar nih..semenjak bee berhenti tu lah badan asyik naik dan naik dan naik…

Tadi lepas balik dari klinik apa lagi..cek kona terus beli kasut sukan hahaha..semangat gila dah nih….ermmmm…tunggu je lah..sekarang diet pemakanan bee dah mulakan balik..perut selalu masuk angin sebab tak makan nasi..senak je bila malam..tahan je lah..opss bee bukan tak makan cuma tk makan nasi..tp buah , sayur , bee bedal jer…..

Harap-harap lah tahun ni berjaya turunkan berat..ahaha satu jer jangan lah terbabas lagi..selalu nyer agak nak berjaya jer turunkan berat tu bee mengandung sabar je lah !

Minta tolong like gambar una join contest aksi makan !

ENTRY MELEKAT SEHINGGA 19/2/2011
Salam pagi jumaat buat semua pembaca blog ni…
Bee ada join contest kak yanmieonline.com klik link tu kalau nak tengok !
kalau sudi kepada sesipa yang ada facebook tu boleh tolong like gambar una tak ?
boleh lah yer…

Bee pertaruhkan gambar una tengah makan cendol hehee…..
Cara-cara untuk like :
  1. mula-mula haruslah klik link ini dulu , kemudian ikut je step seperti didalam gambar tersebut…
  2. Dah like tinggalkan komen yer 🙂

TERIMA KASIH DAUN KELADI…

Nak Review Anak Sendiri boleh ?

Rasa nak update tentang si baby ni lah ..kenakalan terserlah di rumah je lah..kalau depan orang malu..pijak semut pun tk mati..hahaa

Tengok lah cara baby ni makan, bukan makan pun main je lebih tu..
sekarang ni baby dah mula belajar cakap , suka menari dan tiru gaya..
umur baby sekarang 1thn 7 bln..
perkataan baby
ayah=yayah
kakak=kakak
ibu=abe
sampah=pampah
nak=nak
taknak=nanak
air=yair
haa ada lagi kot tak ingat pulak ! suka jer tengok dia bercakap tapi tang ibu tu pelat sangat…huksss
Kalau menari mesti gaya joget lambak atau suffle!erm nanti rakam video dia menari
susah sikit nak rakam kena rakam curi2..nanti dia nampak terus nak jadi pembantu tukang ambil gambar lah pulak !

eii makan ..jangan tak percaya semangkuk cendol tu dia boleh habiskan..kalau roti canai tu sebiji sebab feberet dia …badan jer kocik..
kelmarin balik kampung ada yang menegur..hai ank hang kecik2 tak makan ke apa ?
bee diam jer sambil pergi dapur ambil roti canai bg baby ..saja nk bg org yang menegur tu tengok!
Dah tengok cara baby makan mengucap dia..haha memang baby kuat makan..baby juga aktif..sebab tu badan baby naik sikit jer berat nyer…sebijik mcm perangai kakak nyer mana lah tak kurus keding..una tu debab sikit sebab una dak memeh .. main sikit merajuk pastu tk nk main dah..tapi kakak dan baby kalau main tk ingat donia!..
kakak 2010

Kenapa 29 September Tiada Dalam Kalendar ?

Salam pagi buat semua…
pagi-pagi ni kakak tanya lagi, setahun sekali mesti kena jawab soalan ni sehinggalah muncul 29/2 tu ..

semasa kakak berumur 1thn , 2thn , 3thn
kakak masih kecil jadi tk de soalan tu..

semasa kakak berumur 4 thn ada dah tarikh 29/2 tu..

dan semasa 5 tahun , 6 tahun dan sekarang 7 tahun mesti kakak tanya kenapa hari jadi kakak tak de dalam kalendar ?

kakak 2010
kakak 2010
Agak kesian pada kakak..tapi nak buat cam mana ibu terberanak kan kakak awal sebulan..kalau ikut tarikh bersalin tu 28/3..tau2 kakak tak bergerak dalam perut doktor paksa ibu bersalin kena pulak tarikh 29/2 tahun lompat !
Berapa kali di terangkan 29/2 adalah tarikh yang berada di tahun lompat 4 tahun sekali baru ada tarikh tu..dia tanya lagi dan merasa hairan sabar jer lah!ibu pun tk tahu nak terangkan mcm mana lagi…
Bermakna tahun depan baru ada tarikh lahir kakak yang betul2..sebelum nih kami sekeluarga main sambut je birthday kakak setiap hujung bulan 27 atau 28 ..nak buat cam mana kan..takdir…
Yang best nyer dulu semasa ibu berkerja …ibu merancang nak buat majlis hari lahir kakak..sekali terdengar dek bos…bos tu berbangsa cina. .dia punya lah suka ..terus hulurkan hadiah duit pada kakak RM200 ..bos cakap alaaa onggg ! memang ongg lah tak semena2 dapat duit kan ! ekeke dah kenangan lama tu !
psstt : macam mana nak terangkan lagi supaya kakak faham erk ?