jangan biarkan bau ketiak anda bersepah!!

Share

Pernah tak berada hampir dengan orang badan berbau busuk tengik ? Pernah sekali bee dan anak2 naik LRT…mula2 ok lahh…orang tak ramai tren pun kosong jer..tiba je kat perhentian yang memang ramai penumpang naik turun…waah otomatik kekawan..hidung bagai dicelup dalam &%^$###@..haahaaa giler betul..tak sanggup menahan..bukan nak kepoh or jahat mulot lah kan..orang yg berbau ni mesti lelaki..perempuan bau perfume jer..haaha jamgan marah yer kaum adam ini kenyataan..tiba2 sorang mamat ni angkat tangan dia tuk pegang tempat pemegang yg tergantung2 kat dalam tren tu…menghadap pulok bee n anak2..mcm biasa terkeluar satu ayat ‘eiii busuknyeee ibu..tak tahan laaa,’ sambil kakak tutup hidung dia..hehe bee pun nak kaber..terus keluar ayat ‘hishh kakak nii, tak agak2 !’ tapi memang dalam hati bee mengakui kebenaran ayat kakak tu..hahah…so bee terbaca sikit tadi..bukan semua orang suka beli majalah kan..mari lihat apa sebab musabab terjadi kes cenggitu…

Memalukan bukan jika ada di antara anda mempunyai masalah bau badan yang serius? Satu kajian yang dilakukan menyatakan masalah bau badan berkait rapat dengan kebersihan diri seseorang. Jadi jangan biarkan diri anda menjadi bahan ketawa orang lain kerana masalah yang sememangnya boleh diselesaikan itu. MASKULIN bulan ini memberikan anda info dan cara terbaik mengawal bau badan.

Bau badan adalah kombinasi di antara peluh dan bakteria. Untuk pengetahuan anda peluh sebenarnya tidak berbau, namun bakteria yang terhasil daripada peluh yang mengakibatkan badan berbau. Badan manusia menghasilkan dua jenis peluh yang diistilahkan sebagai apocrine dan eccrine. Kebiasaannya peluh jenis eccrine menurunkan suhu badan terutama ketika kita sedang bersenam. Manakala apocrine pula adalah pengaliran keluar peluh di bahagian bawah ketiak, tangan, kaki dan pangkal peha.

bau

MENGAPA BADAN BERBAU?


1. Kebersihan diri

Antara sebab utama badan berbau adalah kerana anda tidak mandi dengan kekerapan yang betul. Selain itu cara cucian baju juga amat penting kerana sesetengah fabrik mudah membuatkan anda berpeluh dan bau pada fabrik mampu bertindak balas dengan peluh dan menghasilkan bakteria penyebab bau badan.

2. Peluh
Sesetengah daripada anda mungkin mengalami masalah kuat berpeluh, sama ada kerana stres, melakukan aktiviti fizikal atau kerana satu tindak balas yang dinamakan sebagai Hyperhidrosis yang membawa masalah berpeluh serius. Namun masalah peluh serius ini tidak berlaku pada kanak-kanak kerana peluh yang serius akan berlaku apabila proses akil baligh berlaku.

3. Pemakanan
Sesetengah makanan juga mampu menghasilkan bau badan dan selalunya ia bertindak balas dengan mengeluarkan bau dari liang roma pada kulit. Makanan yang mempunyai kandungan zink, bawang putih, kari dan jintan antara makanan yang mudah membuatkan badan anda berbau. Zink umpamanya mampu mengeluarkan bau badan yang kuat kerana ia bertindak balas sebagai detoksifikasi yang mengeluarkan toksin dalam badan.

Air terjun pecah batu taiping perak

Share

Berbalik ke alam semulajadi…erm rindu la pula kat air terjun ni..memang terbaik dari ladang tidak terdapat dimana-mana ok..sangat best mandi manda disana …tinggi..dalam..jernih..sejuk dan bersih..wahhh tak tahan..mari tengok gambar-gambar seksi mereka ni..setahun ada ler 2 kali balik kampung dan sudah pasti terjah ini tempat tapi tahun lepas dan tahun ni bee tak dapat follow…sob2 sebab baru melahirkan baby laila…hahah mrkay setiap kali balik kampung mesti bawa kawan-kawan dari tempat lain,sangat berbangga dengan air terjun ni…ekeke
bro ni kawan abg long dari negeri sembilan kalau tak silap..hahah
ini adik ipar tengah mengenangkan awek dia lah tuu..tempat ni amat sesuai untuk berangan..jauh dari kesibukkan kota..
ini kay..memang hobi dia panjat terjun ni..pernah sekali dulu ditolaknya bee dari ketinggian yang mengayatkan tu…hampir lemas seketika tapi bessttttt..lepas balik tu penat ya amat mcm kena pulas-pulas , perah-perah jer badan.
ini lagi satu aksi tak berapa mendebarkan …ki2 saper nak berjalan-jalan ke taiping perak tu boleh la upah bee jadi pemandu pelancong..hahah mura-murah jer ibukkkk…kat taiping ada banyak tempat-tempat macam ni..kampung lah katakan,,dan tempat tu memang jarang ada orang pergi..kena daki bukit dan turun bukit sikit…wawa ingat nak balik kampung tapi tak jadi pak kay tu tak sihat….kesian nak tinggal diaaa..jom kita jalan-jalan…….(dalam blog daa)

1st GA dari BEE (GA DAH TUTUP & EKIN PEMENANGNYERRR)

Share

Assalamualaikum dan hai hai hai para blogger sekalian … apa buat ?? buat apa ?? akhir-akhir ni terasa sangat boring hari-hari jenguk blog tapi idea takde dan apa kata korang join GA bee untuk memeriahkan blog ni ???

join lah yer … hadiah tak seberapa begitu juga dengan syaratnya :

Syarat-syaratnya ialah :

  1. Mestilah jadi followers bee.( )( http://beecontest.blogspot.com)COPY foto contest dan letak di sidebar (tak paksa)dan entry anda.
  2. Buat entry tentang GA ni…buat yang simple2 ajer , dengan tajuk “SAYA NAK TOPUP PERCUMA DARI BEE”.
  3. Dan link kan ke blog bee.
  4. TAG 3 kawan anda.
  5. Tinggalkan url entry anda di komen box ini SAHAJA .

 

Mereka tak pernah letih

Share

24/11 tarikh tuk check-up..timbang berat..dan sukat ketinggian…apa yang menarik ? berat masih di takuk lama..bukan tak naik berat tapi sikit jerrr…tinggi jer bertambah-tambah..berat ibu n ayah jer bertambah banyakk…pelikss…macam mana berat nak naik …tengok lah bertapa lincah cergasnyer diorang ni…reround 1 klinik…bee marah sket2 lahh kaber cun sehhh…tapi sket pun tak dihiraunyer……lincah cergas anak2 ni…

 

main nyorok-nyorok
baby berlari-lari, air masak tak ketinggalan…mesti ada kat tangan..
possing pulak kat pagar
kakak yang over acting
baby tengah pikir..nak panjat keeee…tak nak panjat..?