jangan biarkan bau ketiak anda bersepah!!

Pernah tak berada hampir dengan orang badan berbau busuk tengik ? Pernah sekali bee dan anak2 naik LRT…mula2 ok lahh…orang tak ramai tren pun kosong jer..tiba je kat perhentian yang memang ramai penumpang naik turun…waah otomatik kekawan..hidung bagai dicelup dalam &%^$###@..haahaaa giler betul..tak sanggup menahan..bukan nak kepoh or jahat mulot lah kan..orang yg berbau ni mesti lelaki..perempuan bau perfume jer..haaha jamgan marah yer kaum adam ini kenyataan..tiba2 sorang mamat ni angkat tangan dia tuk pegang tempat pemegang yg tergantung2 kat dalam tren tu…menghadap pulok bee n anak2..mcm biasa terkeluar satu ayat ‘eiii busuknyeee ibu..tak tahan laaa,’ sambil kakak tutup hidung dia..hehe bee pun nak kaber..terus keluar ayat ‘hishh kakak nii, tak agak2 !’ tapi memang dalam hati bee mengakui kebenaran ayat kakak tu..hahah…so bee terbaca sikit tadi..bukan semua orang suka beli majalah kan..mari lihat apa sebab musabab terjadi kes cenggitu…

Memalukan bukan jika ada di antara anda mempunyai masalah bau badan yang serius? Satu kajian yang dilakukan menyatakan masalah bau badan berkait rapat dengan kebersihan diri seseorang. Jadi jangan biarkan diri anda menjadi bahan ketawa orang lain kerana masalah yang sememangnya boleh diselesaikan itu. MASKULIN bulan ini memberikan anda info dan cara terbaik mengawal bau badan.

Bau badan adalah kombinasi di antara peluh dan bakteria. Untuk pengetahuan anda peluh sebenarnya tidak berbau, namun bakteria yang terhasil daripada peluh yang mengakibatkan badan berbau. Badan manusia menghasilkan dua jenis peluh yang diistilahkan sebagai apocrine dan eccrine. Kebiasaannya peluh jenis eccrine menurunkan suhu badan terutama ketika kita sedang bersenam. Manakala apocrine pula adalah pengaliran keluar peluh di bahagian bawah ketiak, tangan, kaki dan pangkal peha.

bau

MENGAPA BADAN BERBAU?


1. Kebersihan diri

Antara sebab utama badan berbau adalah kerana anda tidak mandi dengan kekerapan yang betul. Selain itu cara cucian baju juga amat penting kerana sesetengah fabrik mudah membuatkan anda berpeluh dan bau pada fabrik mampu bertindak balas dengan peluh dan menghasilkan bakteria penyebab bau badan.

2. Peluh
Sesetengah daripada anda mungkin mengalami masalah kuat berpeluh, sama ada kerana stres, melakukan aktiviti fizikal atau kerana satu tindak balas yang dinamakan sebagai Hyperhidrosis yang membawa masalah berpeluh serius. Namun masalah peluh serius ini tidak berlaku pada kanak-kanak kerana peluh yang serius akan berlaku apabila proses akil baligh berlaku.

3. Pemakanan
Sesetengah makanan juga mampu menghasilkan bau badan dan selalunya ia bertindak balas dengan mengeluarkan bau dari liang roma pada kulit. Makanan yang mempunyai kandungan zink, bawang putih, kari dan jintan antara makanan yang mudah membuatkan badan anda berbau. Zink umpamanya mampu mengeluarkan bau badan yang kuat kerana ia bertindak balas sebagai detoksifikasi yang mengeluarkan toksin dalam badan.

Air terjun pecah batu taiping perak

Berbalik ke alam semulajadi…erm rindu la pula kat air terjun ni..memang terbaik dari ladang tidak terdapat dimana-mana ok..sangat best mandi manda disana …tinggi..dalam..jernih..sejuk dan bersih..wahhh tak tahan..mari tengok gambar-gambar seksi mereka ni..setahun ada ler 2 kali balik kampung dan sudah pasti terjah ini tempat tapi tahun lepas dan tahun ni bee tak dapat follow…sob2 sebab baru melahirkan baby laila…hahah mrkay setiap kali balik kampung mesti bawa kawan-kawan dari tempat lain,sangat berbangga dengan air terjun ni…ekeke
bro ni kawan abg long dari negeri sembilan kalau tak silap..hahah
ini adik ipar tengah mengenangkan awek dia lah tuu..tempat ni amat sesuai untuk berangan..jauh dari kesibukkan kota..
ini kay..memang hobi dia panjat terjun ni..pernah sekali dulu ditolaknya bee dari ketinggian yang mengayatkan tu…hampir lemas seketika tapi bessttttt..lepas balik tu penat ya amat mcm kena pulas-pulas , perah-perah jer badan.
ini lagi satu aksi tak berapa mendebarkan …ki2 saper nak berjalan-jalan ke taiping perak tu boleh la upah bee jadi pemandu pelancong..hahah mura-murah jer ibukkkk…kat taiping ada banyak tempat-tempat macam ni..kampung lah katakan,,dan tempat tu memang jarang ada orang pergi..kena daki bukit dan turun bukit sikit…wawa ingat nak balik kampung tapi tak jadi pak kay tu tak sihat….kesian nak tinggal diaaa..jom kita jalan-jalan…….(dalam blog daa)

1st GA dari BEE (GA DAH TUTUP & EKIN PEMENANGNYERRR)

Assalamualaikum dan hai hai hai para blogger sekalian … apa buat ?? buat apa ?? akhir-akhir ni terasa sangat boring hari-hari jenguk blog tapi idea takde dan apa kata korang join GA bee untuk memeriahkan blog ni ???

join lah yer … hadiah tak seberapa begitu juga dengan syaratnya :

Syarat-syaratnya ialah :

  1. Mestilah jadi followers bee.( )( http://beecontest.blogspot.com)COPY foto contest dan letak di sidebar (tak paksa)dan entry anda.
  2. Buat entry tentang GA ni…buat yang simple2 ajer , dengan tajuk “SAYA NAK TOPUP PERCUMA DARI BEE”.
  3. Dan link kan ke blog bee.
  4. TAG 3 kawan anda.
  5. Tinggalkan url entry anda di komen box ini SAHAJA .

 

Mereka tak pernah letih

24/11 tarikh tuk check-up..timbang berat..dan sukat ketinggian…apa yang menarik ? berat masih di takuk lama..bukan tak naik berat tapi sikit jerrr…tinggi jer bertambah-tambah..berat ibu n ayah jer bertambah banyakk…pelikss…macam mana berat nak naik …tengok lah bertapa lincah cergasnyer diorang ni…reround 1 klinik…bee marah sket2 lahh kaber cun sehhh…tapi sket pun tak dihiraunyer……lincah cergas anak2 ni…

 

main nyorok-nyorok
baby berlari-lari, air masak tak ketinggalan…mesti ada kat tangan..
possing pulak kat pagar
kakak yang over acting
baby tengah pikir..nak panjat keeee…tak nak panjat..?

1st GA dari BEE ~ update

assalamualaikum dan salam sejahtera
bee nak update sedikit tentang giveaway ni :

untuk apa2 pertanyaan dan pembetulan..sila tinggalkan komen anda disini.

kepada yang belum dan ingin menyertai giveaway bee sila klik di bawah , dan tinggalkan url penyertaan anda di ruangan komen entry ini :
1st GA dari BEE link

kepada perserta yang telah menyertai dan ingin melihat sama ada url blog anda tersenarai atau tidak sila klik dibawah :

senarai update pertama(jika tiada disini sila klin link dibawah)
senarai update kedua

dengan ini harap dapat memudahkan lagi anda untuk menyemak….wahh skemanya …hahah sebab bee yang pening …kikiki
dan kalau sudi silalah follow blog contestbee
sekian terima kasih !!!

Wajah Baby Laila Dari Kecil

saya terasa nak tayang gambar baby semasa baru dilahirkan sambil nak simpan buat kenangan sayang simpan gambar dalam fon banyak yang didelete sebab kena virus..sayang seribu kali sayang gambar dari una masih kecil pun hilang..dulu takder blog so,takde la nak simpan kat mana2..mari tengok ini gambar sejurus keluar dari labour room..masih pucat..23/6/…gambar yang ke-2 diambil pada usianya 3 hari-26/6…then 30/6 diambil semasa baby berumur 8 hari heheh..kenangannnnn..kemudian dah pandai meniarap diambil pada 19/12/2009..ish nakal..pantang nampak kain mesti nak menyibuk..then semua dah pandai mas baby berumur setahu..melancong…makan aiskrim..mewarna..alahai….

yummy!!! mari tonton

…assalamualaikum…yess..bee berjaya mengupload video budak2 busuk ni… nape seronok sdangat ni? iyolah bee kan budak baru..so kena banyak belajor…heheh jom tonton ..jangan lupa komen yer…terima kasih..

Terima kasih –

assalamualaikum semua . Hanya nak menyampaikan sedikit pesanan buat perserta GA anjuran bee,terima kasih pada yang telah menyertainya. .insyaallah esok bee akan menerjah blog korang ok..hari ni hari ahad so faham-faham je lah . .hehe. .gud luck semua !

TIPS PENJAGAAN ANAK- Anak tak mahu makan ??

 

Salah satu sebab yang merungsingkan ibu bapa bila si kecil tak mahu makan. Tambahan pula, ada anak yang suka memuntah kan makanan dan hanya menyukai satu jenis makanan atau lebih suka mengambil makanan yang tidak berzat.

gigi

sudah tentu anda bimbang . Bila anak tidak mahu makan , ia menyebab kan tubuhya kurang zat dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh semasa tumbesaran. Seterusnya,ia boleh menyebabkan anak anda kelihatan tidak bertenaga dan mudah dijangkiti penyakit.
Untuk itu anda seharusnya melatih anak-anak makan dan tahu akan pentingnya makanan berzat untuk kesihatan tubuh.

sebagai permulaan anda harus memulakan dengan menggalakanya mengambil susu, seterusnya disusuli dengan makanan pepejal secara variasi.
Selain soal selera makan, ada faktor menyebabkan mengapa bayi atau kanak-kanak tidak mahu makan salah satunya faktor psikologi.
kebanyakakn ibu bapa suka memaksa anak makan, akibatnya anak akan menganggap waktu makan adalah waktu membosankan.

Oleh itu, usahakan atau cipta suasana yang gembira apabila tiba waktu makan.Biasakan anak secara teratur dan sediakan menu yang sesuai dengan usia dan perkembanganya. Anda harus variasikan menu masakkan dan cara penyajian. Makanan yang memberi kan tarikan visual dan beragam rasa serta bentuk tentu akan buat anak tidak cepat bosan.
Jangan lupa variasi ini juga harus mengutamakan keperluan vitamin dan zat yang diperlukan oleh perkembangan tubuh dan minda anak. Lebih penting adalah baik jika anda memberikan sedikit makanan tetapi berzat daripada memberikan banyak makanan tetapi tidak berzat.
Misalnya anak-anak sekarang lebih menyukai nugget ayam, kentang goreng dan lobak merah.Apa yang perlu anda sediakan ialah variasikan bentuk dan cara hidangan menu tersebut.
Cara lain, anda juga boleh menggunakan peralatan menyjikan makanan yang menarik perhatian anak-anak. Misalnya menggunakan piring atau mangkuk yang berwarna warni dengan gambar-gambar kartun yang disukainya. Ia dengan sendirinya akan menarik minat anak untuk menjamah makanan tersebut. Jangan lupa anda juga perlu mendapatkan pelbagai menu dengan kandungan zat dan vitamin yang peibagai untuk menarik pehatian si manja anda.

Berikut beberapa tip yang boleh di manfaatkan oleh ibu bapa dalam menggalakkan anak makan.
– ibu yang berkerja, luangkan sedikit masa tetapi memanfaatkan masa itu dengan berkualiti untuk menyuapkan anak makan sebab anak memahami kesibukan anda yang berkerja. Oleh itu dia akan makan jika anda yang menyuapnya.

– berikanlah kepuasan psikologi kepada anak sesuai dengan usia dan dalam suasana yang menyenangkan hatinya.sperti makan sambil berjalan -jalan . ini sesuai buat kanak-kanak beusia 6 bulan sehingga 2 tahun.

-Semasa anda pulang dari kerja , perkara pertama anda perlu lakukan adalah menyapa anak, tanya sudah makan ke belum. Jika belum berikannya makanan terlebih dahulu.

-Jangan memaksa anak makn senhingga terpaksa mencubit memukul atau memarahinya. sebab itulah timbul masaalah anak tidak mahu makanan yang berkhasiat, sebaliknya memujuk dan jelaskan kepadanya dulu tentang makanan yang akan anda sediakan dalam menu dahulu dengan harapan, dia beransur-ansur mencuba makanan itu.

-sebaiknya dari usia awal anak , anda menerapkan nilai penghargaan dan hukuman yang positif. Misalnya jika anak mahu makan berilah pujian,pelukkan dan ciuman. kalau tidak mahu makan katakan anda tidak mahu menonton tv bersamanya atau tidak mahu bermain denganya.

-setelah anak mencapai usia 4 hingga 6 bulan mulalah perkenalkan makanan segera yang perlu dibancuh dengan susunya .Jika lebih enam bulan , lebih baik sediakan buburnya sendiri dengan mencampurkan pelbagai sayuran ,kentang, lobak , dan lauk pauk yang disediakan dengan pelbagai variasi rasa . Jika anak anda cirit-birit atau muntah-muntah ubah menu untuk memberi kesesuaian kepadanya.

– Apabila bayi sudah merasai perubahan rasa makan dia mungkin akan memuntahkan makananya anda perlu masukkan semula dengan kuantiti yang dikurangkan dan dicairkan sedikat.

– Dalam kes anak yang mengalami gangguan psikologi akan cuba menyampaikan protesnya dengan cara menyembur atau memuntahkan makanan yang anda suap ia akan dapat di atasi apabila umurnya mencecah tiga tahun.

Damia yang tembam

uit sapa ni?? anak bee yang ke – 4 kah ?? no no dont gosip-gosip… haa ni anak sedare ..tembam kan ..damia minum susu badan jer ..saje bee letak gambo dia kat sini nak buat kenangan.