Nasib berhutang dengan ‘along’

Share

Sekadar renungan lah yea. .kalau ada pendapat ok jugak. .

Kawan saya perempuan Nor (bukan nama sebenar) selalu membuat keputusan salah , entah kenapa dia selalu begitu , Dulu Nor becinta dgn seorang pemuda yang sangat baik ,kemudian Nor tinggalkan pemuda tu ,dan bekawan dengan orang lain , Becinta sehingga ditangkap ‘basah’ umurnya pada waktu itu baru 18 thn. .kemudian Tak lama kemudian Nor mengandung , setelah mengandung 4 bln baru Nor berkahwin , sepanjang perkahwinannya.

Nor di kurniakan 4 Org cahaya mata , suami Nor seorang yg malas berkerja ,buaya darat , dan suka pula belagak kaya ..Nor cantik. .cantik sangat tapi sayang di persia~siakan oleh seorang lelaki .Sepanjang perkahwinan Nor , memang susah bermacam2 kerja di lakukan , termasuklah kerja kilang ,Menjual tepi jalan ..kali terakhir saya jumpa Nor ,keadaan nya sangat daif. .sangat kesian pada anak2nya. . .sebelum tu Nor ada menceritakan dia dah berniaga di kampung. .saya tumpang gembiri ,kemudian tak lama kemudian Nor sms memberitahu , Nor terpaksa berpindah , saya pelik lalu betanya , kenapa?. .bisnes mcm mana ?

Lalu Nor becerita . .bisnes dia dimulakan dengan modal yang di pinjam. .dari ‘Amanah Raya ‘ dan beberapa ‘ceti’ berserta ‘along’. . Belanja untuk memulakan bisnes sedikit sahaja , tapi disebabkan suaminya malas berkerja dan mahukan wang mudah ,jadi mereka berhutang ,berulang2 kali , sehinggakan 9 kepala along dipinjamnya . .bisnes kecil~kecilan Nor tak mampu menanggung hutang yg banyak , manakan keperluan anak~anak nya yg 4 org tu. .’amanah raya’ saja dah RM90. Untuk ceti2 dan Along tu , semuanya RM 300 Sehari apabila di tambah2. Memang lah seorang along hanya mereka pinjam ,dan kena bayar sekitar RM 20,RM30, RM15 sehari.,Tapi bila ditambah jadi banyak pula. .

Jadi Nor dan keluarganya terpaksa bepindah, Ibu nor sekeluarga pulang ke kampung , Nor pula behijrah ketempat lain yg agak tersorok. .Nor ada minta pinjam dari saya. .Saya pula seorang isteri yg tidak bekerja. .mana nak dapat duit , kalau minta dari Mr kay jgn harap lah. .Mr kay pun berusaha keras untuk keluarga sendiri. .
Sekarang Nor hidup dalam ketakutan memikirkan masa depan , suaminya masih tak berubah , Nor nak pergi keklinik , pasar malam semuanya takut ,akibat lari dari hutang. .

Cer hang pa pikir2kan sehari RM300, Sbln dah berapa ? Setahun pula ? Mak aiih. .saya yang menjadi teman pendengar cerita pun seram sejuk dibuatnya, lagi2 ada 9 genk yg giat mencari Nor sekeluarga. .erm macam mana penyelesaian nya ni ??

Saya sendiri buntu , macam mana nk tolong kalau sang suami ketua keluarga tu masih tak sedar tanggung jawab nya? ?

Dalam hati mampu berdoa buat Nor semuga Nor tabah ,dan di permudahkan urusan dalam mencari jalan keluar darh hidup dibelenggu ketakutan tu ,Moga Allah menolong Nor,harap sangat. . . .

Kepada generasi muda, terutamanya perempuan lah. .hati2 membuat keputusan ,hati2 memilih bakal suami,maklum lah dulu2 ibu bapa pilih skrg pilih sendiri kannn. . .

Pertama kali di langgar…

Share


Pertama kali di langgar. .sepanjang umur kakak. .ibu catatkan kat sini semuga kakak dapat tengok di kemudian hari. .manalah tau kot2 umur ibu pendek. . .12/10/2010 = niat hati nak bagi kakak dan adik2 beriadah. .dah lame sy tak bawa adik beradik ni main2 di luar. .jam 5.30pm tepat sy bawa kakak n adik2 turun. .sy pun apalagi terus buka katalog vantage memang pantang jumpe org mesti tunjuk catalog. .tak kira la ape pun yg sempat sy bwk kan. . .smbil duk pot pet pot pet . .bla bla bla itu ini. .kakak mcm biasalah pantang jumpa tanah mesti dia belari ke sana sini, una dan beby tak pandai lagi tunjuk belang kat luor rumah. .so depa bekepit je lah dengan saya…sambil duk mengupat pinggan vantage tu ,sy jenguk jugak kakak. .ada la 2-3 budak2 belumba naik basikal. .tiba-tiba jer sekelip mata,. .kakak yg ketawa riang tu betukar ,menangis. .hoh ape kes ? Sy bingkas bangun. .kakak dah tersungkur tepi kereta… Budak yang agak debab badan dia ,tepelanting dengan basikal nye ke tepi longkang. .budak tu boleh tak nampak kakak yang tengah bediri di tepi kereta besor tuh , di langgarnye kakak yg kurus keding ni. .dah jatuh budak tu hentam menangis kuat2. .dia jatuh je. .ape lah sangat. .badan pulak besar,mesti tak sakit. .ni anak sy yg dilanggar smpai melecet telinga, bibir bedarah ,siku dua-dua belah luka-luka. .seluar koyak kat lutut ,bedarah ,lebam2 sana sini. .alahai kesiaaaan anak ibu. .kalau tahu nak jadi mcm tu ,kita main je la dalam rumah. .sampai teketar2 nak jalan pun. .sy bagi dia duduk sekejap , pastu balik le kerumah. .budak tu wallahualam. .malas nak ambil tahu. .pandang pun tidak. .

Tapi part yg paling syahdu. .kakak biasalah 1st time jatuh teruk gitu sepanjang umur dia 6 thn tu, menangis teresak2. .beby tepuk2 blakang kakak, pastu cium pipi kakak. .dia pujuk kakak sehabis daya. .kakak tak diam lagi dia garu-garu kepala. .si una tengok jer kakak no respons.

Agaknye depa terkejut. .tak penah tengok kakak nangis kuat mcm tu ,selalu depa je kuat melalak ,kakak tukang pujuk. .hehe da ok sikit sy ajak kakak balik la. .dah tak best je rasa. .mcm nak hangin kat bdk tu jer,tapi mengenangkan anak orang biarlah. .maybe dia tak sengaja. .lepas balik kakak mandi ,dan terus tidur. .tak pernah2 kakak tidur awal. .maybe tekejut kot. .lepas kakak tidur. .sy mandikan una n beby..una siap cari minyak gamat. .pastu tengok una angkat seluar kakak pelahan2. .una sapu minyak kat luka2 kakak. .wawahhh so sweet. .lepas tu una n beby pun tidur tepi kakak. .alahai masing-masing jaga kakak. .kesian sangat kat kakak agaknya. . . .dah tiga-tiga tidur awal neh. .kang ada lah sape2 jaga kul 1 -2 pagi takmau tidur tu. .eheh. .dah jatuh sorang tiga-tiga tidur mengigau . .ape kes ?

Una mengigau nangis pujuk2 kakak. .”tatak ,dah tatak. .tak takit dah ,tiyam tiyam ” si pelat tu duk pujuk dlm tidur. .beby ngigau nangis , tengok kakak dia ok. .hurm. .walaupun selalu gado depa ni ,bila jadi satu-satu kes. .bemuafakat sungguh. .teharu ler pulak. .hehe. .tkpe2 pengalaman nak oii. .ibu dulu lagi dasat ,terjun pokok ,kena kaca siap jahit2 lg. .terjun dlm sungai kena kaca ,tebelah tapak kaki. .siap lintah bekampung lagi kat kaki ibu. .hang pa tk rasa dah semua ni. .sikit je kakak eh. .sabor2x. .serba salah dah ibu neh. .kesian. .hurm. .nanti ayah mesti marah ibu. . .tp tkpe. .benda nak jadi,kalau ibu tau tk yah la turun main bawah tu ,hang pun aktif sgt kakak oi. .pantang jumpa tanah ,belari-lari tak hengat dah. .mcm dunia ni hang punya !

Snooze snooze. . . .haa snooze la lagi. .

Share

Tengah sedap tidur ,di buai mimpi. .tiba-tiba terdengar bunyi alarm. .riuh rendah. .apa tidaknya ada 4 biji telefon. .semua dah set alarm pada waktu yang sama. .ye ye je kan nak bangun pukul 5 pagi. . kemudian dah bunyi-bunyi tangan pun gapai telefon. .meraba-raba then tekan snooze. .sambung tidur balik. .

lagi 10 minit dengar lagi alarmkemudian snooze lagi. . .dan lagi dan lagi. . .pastu kedengaran kakak membebel ” ayah lambt lah ,kakak nk pergi sekolah awal. .nanti cikgu marah ,kakak dah mandi siap ni. .” akibat tak tahan leteran kakak , ( sejak kakak 5 tahun ,dia yang bebel kat ayah pepagi ,ibu tak dah. .) ayah pun bangun. .sekali buka mata. .wah dah lambat setengah jam . .subuh tinggal. .cepat-cepat mandi ala kadar nak pergi kerja dan hantar kakak. .itu la. .snooze lagi kan dah lambat. .alarm banyak mana pun tak guna kalau tak berdisiplin. .hehehe. . .kesiaaaaan. .

Sangat mengoda!

Share

 

Model tanpa bayaran. . .saje nk tempek wat kenangan jer. .