20 Senarai Orang Paling Kaya Di Malaysia 2012

Ini adalah senarai orang paling kaya di Malaysia pada tahun 2012 , sebelum ni saya pernah buat entri senarai orang paling kaya di Malaysia bagi tahun 2011 . Saja suka-suka tengok aset orang kaya ni , juta-juta sambil berangan kita pun jadi jutawan satu hari nanti , biarlah jutawan dengan cara “lain”.

20 senarai orang paling kaya di Malaysia ini di kira berdasarkan nilai pegangan mereka didalam syarikat sehingga 20 Januari 2012.

  1. Robert Kuok – Wilmar International (aset RM45.7 bilion) – Tahun 2011 tak berubah
  2. T Ananda Krishnan – Maxis & Astro (aset RM42.99 billion) – Tahun 2011 tak berubah
  3. Tan Sri Teh Hong Piow – Public Bank – (aset RM12.64 billion)
  4. Tan Sri Lee Shin Cheng – IOI Corporation Bhd (aset RM11.36 billion) – Tahun 2011 duk tangga ke- 6 .. wow !
  5. Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary – MMC Corporation Berhad (aset RM9.53 billion) – Bagi tahun 2011 , Beliau berada di tangga ke 7 , ada peningkatan nampaknya
  6. Tan Sri Quek Leng Chan – Hong Leong Malaysia (aset RM8 billion)
  7. Tan Sri Lim Kok Thay – – Genting Group (aset RM7.58 billion)
  8. Puan Sri Lee Kim Hua – balu kepada Pengasas Genting (aset RM6.58 billion)
  9. Tan Sri Tiong Hiew – Rimbunan Hijau Group (aset RM6.41 billion)
  10. Ong Beng Seng – Grand Prix Formula One Singapore (aset RM4.92 billion)
  11. Tan Sri Azman Hashim – Arab-Malaysian Corp (aset RM3.470 billion)
  12. Tan Sri Vincent Tan – Berjaya Group (aset RM2.541 billion)
  13. Datuk Mokhzani Mahathir – Kencana Petroleum (aset RM1.937)
  14. Datuk Lee Yeow Chor – IOI Group (aset RM1.787 billion)
  15. Tan Sri Tony Fernandes – Air Asia (aset RM1.772 billion)
  16. Lee Yeow Seng – IOI Group (aset RM1.746 billion)
  17. Tan Sri Lau Cho Kun – Hap Seng Consolidated (aset RM1.721 billion)
  18. Tan Sri Yeoh Tiong Lay – YTL Group (aset RM1.711 billion)
  19. Tan Sri Lee Oi Hian – Batu Kawan (aset RM1.589 billion)
  20. Datuk Lee Hau Hian – Batu Kawan (aset RM1.58 billion)

Aset juta-juta , tak tahu nak komen lebih2 .. hehe korang lah komen di bawah ni nanti ye. 🙂

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

9 Comments:

  1. kat akhirat jenuh nk jawab pasai harta2 tu … yg muslim sajelah 😉

  2. Blogger boleh tersenarai Alexa ranking bawah 500. 🙂

  3. Eh.”.. Xde pun nama mama adam…. Hehhehehe…. No ke 2 juta pun x layak …

  4. Senarai billionaire Malaysia ni.. 😀

  5. Jom ramai2 sertai ‘Projek Amal Blogger’ dengan moto kami prihatin kami hebah… Pasti menarik jom sertai di sini.

Leave a Reply to Ummi Hanie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *