Allhamdulillah – Mohamad Adam Rizqi

Allhamdulillah , memori tercipta apabila selamat mehairkan anak ke lima kami. Selamat datang Mohamad Adam Rizqi.

Masa berlalu cukup pantas . Petang sakit pinggang sikit , ibu sempat menjahit lebih 50 getah rambut. Kemudian pergi hospital sungai buloh. Esoknya adam selamat di lahirkan. Normal dan ada sedikit jahitan. Allhamdulillah selamat walaupun ada sedikit kompilasi. Adam terlalu besar sehingga sangkut bahunya.

Sekarang usia adam dah pun masuk 41 hari dah. Allhamdulillah ibu dan anak sihat. Ibu dah mula nak menjahit semula. Dan kerja kerja blog pun di teruskan seperti biasa.

Gambar2 di instagram banyak ..¬† ūüôā


Update di fb pada 12/3 .. haa lawak.. sakit sikit saja ..tu lupa.

sempat lagi update jahitan terakhir .. hik2

Dan taraaa¬† dah selamat … banyak sangat doa dan ucapan dari kawan. Terima kasih kerana doakan kesihatan saya dan anak.¬†¬†Sokongan kawan-kawan sangat bermakna pada saya.

Adam suka menangis tau .. kalau dia tidur tu kira untung lah .. tapi masih lagi ibu cuba menyesuaikan diri dengan anak kecik dan kerja menjahit ibu. Cuba curi masa.. amat payah rupanya. huwaaa .. adam nangis.. ibu nangis jugakkk ..

 

PERKEMBANGAN SAYA DI 38 MINGGU KEHAMILAN

38 MINGGU KEHAMILAN DAH !!!!! Rasakan .. nak menjerit.. dalam hati ni kadang-kadang berdoa semoga baby cepat keluar , kadang-kadang berdoa supaya baby lambat sikit keluar supaya ibu dapat menjahit dan siapkan tempahan sikit. Tapi kan .. ayah telah di offer kerja. Beriya iya bos tu nak ayah kerja dengan dia , walaupun bukan pilihan hati ayah sebab ayah suka kerja repair aicond je atau kata lain maintenence lah. Tapi dia kena kerja .. tak boleh mengada – ada la. Ni anak 4 nak suap makan + 1 lagi bakal di lahirkan. Ibu pun kena cuti lamaaaaaa …

Di sebabkan simptom kehamilan ibu kali ini lain sikit. Dulu-dulu beranak ke abang syamim. Di perhujung 39 minggu kehamilan ibu masih aktif boleh drive. Tapi kali ini. Jangankan drive ..nak angkat kaki tinggi sikit pun tak boleh. Dah duduk tak boleh bangun ,¬† dah baring tak boleh bangun. Merangkak-rangkak kalau nak bangun. So …ibu terpaksa bergantung dengan ayah sepenuhnya untuk di bawa ke mana-mana lagi-lagi hospital lah.

Jadi kami terpaksa minta hold kejap ayah masuk kerja tempat yang pertama offer ayah kerja . Di samping berharap ada kerja satu (kerja ke dua pilihan ayah ) lagi tu offer kerja. Dengar cerita orang dalam ada yang berhenti kerja. Kot kot ada rezeki kan.

Perkembangan ibu yang ibu rasa sekarang :

Kepala bayi dah betul-betul berada di lalan. Separuh dah dekat telinga nya kata doktor.

Kaki ibu bengkak 3 hari dah tak surut-surut , jadi kena pantau BP dah kena pergi ulang sehari sekali ke klinik. Takut darah tinggi naik tiba-tiba dan ibu sawan. Kerana baby dah besar jadi dia menekan urat-urat darah ibu yang besar katanya.

Dah semakin kerap rasa baby mengeras.

Semakin kerap ke tandas.

Ada keluar lendiran dah sejak dari kandungan 37 minggu.

Selain dari tu. Sakit bahagian vagina leeee.. sebab kepala betul betul engaged di bahagian bawah kan.

Dan ibu sangat susah nak tidur malam. Beralih kiri kanan tak kena. Jadi tunggu mengantuk betul baru tidur .

Jadi ..

Terkahir ..ibu sempat jahitkan sarung bantal dan sarung tilam baby je lah. Guna kain perca .. lebihan lebihan. Bantal dan tilam abam syamim punye ..

Ok .. siapa yang ada simptom sama dengan saya .. meh share .. komen di bawah.

Semoga para pembaca di blog saya happy selalu , dan di kurniakan rezeki yang pelbagai.

Nak siapkan beg baby pula lah.. Doktor sungguh sungguh yakin tu lagi 3 hari besalin.

Hahahaha … doktor doktor ..

 

Mendaftar anak masuk sekolah tahun 1 ( 2020 ) dan pra sekolah tahun ( 2019 )

Akhirnya … ibu dah ada line internet untuk mendafatra syamim ke PRA sekolah tahun 2019 serta daftar untuk masuk ke tahun 1 pada tahun 2020. Ya Ampun susah kemain tak ada internet yek. Nak update blog. Bayar bil , submit link ke client , update bisnes ibu.

Kewangan ibu tengah tenat-tenat sangat-sangat. Ayah dah kerja dengan orang tapi makan upah sikit je lah. Lepas tu kalau kereta tu ok boleh lah tangkap projek sendiri. Masaalahnya kereta pun sangkut macam-macam. Ibu pula kalau dapat menjahit banyak ok juga. Tapi dengan keadaan megandung dah masuk 38 minggu ini. Faham je lah kan.

Tapi tak apa. Masih bertahan dengan ekonomi sekarang. Anak cukup makan pakai walaupun tak mewah mana. Kita ajar anak kita bersederhana je lah kan. Dah tak mampu.

Br1m ? macam tak nampak bayang je. Samar-samar.

Tak kisah lah part tu.

Malas fikir banyak lorrrr…

Berbalik kepada permohonan kemasukkan anak ke sekolah pada tahun 2020 nanti. Bagi kawasan yang padat eloklah daftar awal. Saya memang usaha daftar awal sebab nya sekolah tu sekolah paling dekat dan paling senang nak pergi. Anak-anak yang lain pun sekolah di situ. Jadi kita takdak lah risau sangat kan nanti. Kalau sekolah tu penuh susah juga. Nak kena sediakan van pergi ke sekolah. Duit lagi. Aihh pening oiii fikir duit. Jadi mana dapat di kurangkan tu kita kurangkan lah.

Untuk PRA sekolah pun sama je ah. Ibu tak mampu nak hantar anak ke sekolah lain. Mampu PRA sahaja. Tahun depan 4 orang masuk sekolah. Wah wah wah. Tapi harap ayah dapat kerja lah dalam masa terdekat ni. Waaa nangis air mata darah lah kalau tak dapat kerja lain lagi.

 

Permohonan Kemasukan Ke Prasekolah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Tahun 2019 Secara Dalam Talian Dibuka Mulai 1 Mac 2018 Hingga 30 April 2018.

Syarat Permohonan Kemasukan Prasekolah 2019

 

Tahun 1 Ambilan 2018/2019


Maklumat mengenai permohonan kemasukan Tahun 1 ambilan 2018/2019 adalah seperti berikut:

Permohonan melalui Sistem Pendaftaran Atas Talian (SPAT) KPM – hanya untuk seluruh negeri di Semenanjung Malaysia sahaja. Manakala bagi Negeri Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan, permohonan adalah secara manual melalui sekolah.

Dibuka mulai 1 Mac 2017 hingga 30 April 2017 , 

Hanya ibu/bapa/penjaga sahaja yang dibenarkan membuat permohonan bagi murid tersebut

Layari https://public.moe.gov.my/ untuk akses ke sistem permohonan dalam talian bagi pengguna berdaftar.

Manakala bagi pengguna baharu, sila layari https://public.moe.gov.my/?kpm=daftarpenggunauntuk pendaftaran pengguna baharu.

Kemasukan Tahun 2018 adalah bagi kanak-kanak yang lahir pada 2 Januari 2011 hingga 1 Januari 2012.

Kemasukan Tahun 2019 adalah bagi kanak-kanak yang lahir pada 2 Januari 2012 hingga 1 Januari 2013.

 

OK .. itu saje ..gatai nak update … rindu nak berblogging .. tapi masa sangat cemburu dengan saya .. kenapa ye ?

Hurmm … dunia sekarang pun berputar sangat cepat.

Salam semua. TQVM siggah membaca di sini.

Anti HFMD/FLU SPRAY dari THYMOS LONDON

Assalamualaikum dan hai semua … apa khabar ? sihat ke ? Saya dan sekeluarga allhamdulillah, beransur baik. Selepas satu keluarga di jangkiti demam dan flu , saya dah tak berani memandang enteng terhadap kesihatan anak-anak. Enam orang demam serentak bukan perkara mudah. Kerana takutkan tragedi ini berulang saya pun dah mula mencari-cari satu produk yang dapat membantu saya dalam memberi pertolongan memelihara kesihatan anak-anak terutamanya daripada terkena virus demam / flu mahupun penyakit tangan-kaki-dan mulut (Hand-Foot-Mouth Disease).

ANTI HFMD / FLU SPRAY keluaran dari THYMOS LONDON ini membuatkan saya sedikit
lega. Jika anak ingin ke sekolah saya spraykan sedikit mengikut dosage 4 semburan atas baju dekat bahagian bahu, dan juga tudung mereka. Maka mereka akan mendapat perlindungan sepenuhnya. Paling penting si kakak-kakak yang bersekolah ni. Jika terbawak balik virus habis jangkit pula adik bongsu yang masih kecil tuh.

Bukan main-main na virus demam ni. Di rumah saya semburkan di atas bantal , tilam ,
permainan , langsir dan sofa tempat anak selalu bermain. Diharapkan anak saya mendapat
penjagaan dan tiada lagi tragedi demam berjemaah di dalam rumah .. seram sejuk ibu tau.
Kadang tu kita rasa , alah demam je pun. Wehhh demam ada banyak jenis tau. Demam kuman ni memang susah nak baik. Banyak masa dan wang di laburkan. Siapa sanggup tengok anak sakit , tak selera untuk makan , muka semakin cengkung , badan semakin kurus . Tanya lah mana-mana mak di dunia ni. Siapa sangggup ? saya memang tak sanggup.

THYMOS – Merupakan spray anti HFMD / FLU. Ianya bertindak seperti sanitizer
namun dipermudahkan cara penggunaannya dengan cara semburan. Hanya spray dan tak perlu nak tuang ke tapak tangan. Banyak tempat boleh di spray, mudah dan cepat .


Tahukah anda ?

1. Satu SPRAY boleh mendapatkan 10 hari perlindungan dari kuman-kuman yang paling kecil dan merbahaya, seperti virus HFMD dan FLU.

2. THYMOS juga dapat membasmi serta merta 99.99% kuman HFMD ( Hand Foot
Mouth Disease ( EnteroViruses ) dan Influenza A/ H1N1 Virus

3. Bebas Alkohol , Bebas Paraben , Selamat jika terkena kulit, pH 5.5

Kotak memang kecik sahaja , botol pun kecik je … size purse je sumbat saja dalam handbag
jika nak keluar rumah. Sumbat dalam poket pn boleh . Janji senang tak memberatkan.
Maklumlah beg mak mak kan dah macam poket doremon lagi. Lagi pun 1 spray tahan 10 hari.

(Teknologi ‚ÄúSelf Sanitizing‚ÄĚ (pembersihan automatik) yang telah dipaten ini mengandungi mineral aktif berkualiti tinggi yang menghasilkan ion negative bakterostatik yang menyahfungsikan dan memusnahkan kuman-kuman, patogen dan allergen sebelum ia berpeluang menyerang.

Mineral aktif ini akan cas semula secara automatik apabila terdedah kepada udara, maka sekali semburan boleh tahan 10 hari.)

Tapi kalau dah sembur dekat tangan , lepas tu cuci kena lah sembur lagi yekkk..

Model tak nak bagi kerjasama , maafkan hamba .. Ini budak ni macam dah nak demam.

Sebelum apa-apa baiklah ibu sembr dulu keliling dia. Haa ibu memang seram sejuk kalau
model ni demam. Habis lah kerja ibu tergendala. Musim hujan sekejap , panas sekejap ,
kadang-kadang ada kawasan di naiki air . Kita mesti sentiasa berjaga-jaga. Sediakan satu spray THYMOS Anti HFMD / FLU cepat.

Korang boleh beli di Watson dan Guardian terdekat . Di jamin berkesan. Bukan saya jamin . Di kotak tu tertulis CLINICALLY PROVEN dan CE certified. Jaminan ler tu kan.

Kalau nak tengok fb diorang pun boleh klik link di bawah ni.

 

FB : https://www.facebook.com/thymos.uk/

Link : https://www.thymosglobal.com/hfmdspray

Instagram : thymos global

GUARDIAN – thymos

Malaysian Distributor: http://www.enapakmarketing.com/

https://www.facebook.com/enapakmalaysia/