Sembelit dan Baby Syamim

Salam dan hai .. masaalah sembelit pada anak kecil pula , biasalah kan .. kehidupan berkeluarga ni memang tak dapat lari dari masaalah kecil begini , Baby syamim .. berusia 1 tahun 2 bulan sekarang… walaupun masih lagi meneruskan penyusuan ibu , tetapi syamim dan mula makan , macam-macam makanan dia makan .. termasuklah kadang-kadang tumpang sekaki makan dengan kakak – kakak bertiga tu.

syamim 1 tahun 2 bulanWalaupun begitu  biasa lah di umur seperti syamim tu akan belajar untuk makan pelbagai jenis makanan , tetapi makanan rutin nya adalah bubur nasi ditambah dengan sayur sayuran dan protein .

Disebab kan syamim suka makan juga , masaalah sembelit ni datang. Perut dan usus mjasih belajar untuk menerima makanan tersebut.

Apa petua yang mama dan papa buat jika bayi sembelit ya ?

Antara petua yang saya praktikkan adalah membeli bayi minum lebih banyak air kosong ( tapi baby tak suka ) kurangkan beri makan nasi tapi lebihkan buah buah da sayuran , seperti betik , bayam untuk mendapatkan serat yang mencukupi ( tak berjaya juga ) Jika antara dua di atas tak berjaya , apa lagi , cuba lagi petua lain , seperti 1 hari , sebotol vitagen .. tapi masih tak baik sembelitnya .. saya terus cari susu yang sesuai untuk usus , saya bukan gantikan susu ibu dengan susu tepung ya , tetapi saya jadikan susu tepung itu sebagai supplement sahaja , sehari secawan dah mencukupi sehingga syamim kembali membuang dengan selesa tanpa tangisan.

Serius kesian sangat tengok syamim menangis meneran dan di ikuti dengan najis yang berdarah. Sedih ..

Jika bayi tengah menagis tu .. apa mama dan papa kena buat ? biasanya .. saya hanya mampu menenangkan syamim dengan memujuk supaya dia dapat meneran juga. Di ikuti dengan urutan secara membulat di bahagian perut bayi. Dan satu lagi tips yang biasa saya amalkan adalah , baringkan bayi dan kita angkat ke dua dua kakinya macam kayuh basikal ke atas menghala ke arah kita , untuk mengaktifkan dan memudahkan lagi najis itu keluar. Selalunya apa yang saya buat berjaya.

Sekarang syamim dan tiada sembelit , tetapi demam panas pula. Berturut – turut .. sampai nampak turun sikit berat badan nya tu. Tapi … tak apa la .. biasalah budak baru nak besar kan ..

Mood nak menulis mai dah .. hihihi .. insyallah kalau ada masa boleh duduk depan laptop ..    xoxo

 

Masaalah Keputihan – Penawar keputihan dengan Buah KK

Isu dan masaalah keputihan ni paling banyak mendapat view di blog saya , Terima kasih kepada awak-awak yang datang membaca , namun di dalam artikel tersebut saya hanya berkongsi info. Maaf sekali lagi , sejak artikel tersebut di tulis di dalam blog ini , ianya telah pun memakan masa bertahun-tahun. Mungkin anda tercari – cari cara terkini untuk merawat keputihan cara tradisional ini..

BUAH KK - UNTUK KEPUTIHAN

 Tetapi saya sendiri telah pun menemui herba yang sangat membantu di dalam merawat / mengurangkan / menghilangkan keputihan , ianya adalah BUAH KK.Continue reading

PJJ – Perkahwinan Jarak Jauh Yang Ditakuti

Malam ni terasa gatai tangan nak menaip , dah lama tak rasa macam ni .. dulu-dulu semasa laila kecil je rajin menulis malam-malam ni , sampai kan ada orang PM di facebook minta beli blog puanbee.com ni , ada ke patut. Walaupun lama tak menulis , ia nya tak bermakna minat menulis tu hilang 100%. PJJ – Perkahwinan jarak jauh , ramai juga yang memandang serong , saya sendiri kadang-kadang rasa takut juga , macam-macam soalan bermain di kepala ni. DUGAAN amatlah banyak , bertalu-talu sampai kadang-kadang terasa macam nak lari jauh-jauh dari dunia yang fana ni. Eheh ! mengarut !

IMG_3477

Tapi , tak la semua nya teruk … bak kata orang utara , ” toksah duk buat teruk sangat “. Benda – benda negatif ni kadang-kadang datang di dalam fikiran kita seorang saja. Ada juga orang yang akan tokok tambah. Tapi … kita yang hadapi , kita yang rasa , ko pulak yang hangat .. Mengarut lagi aku ni!

IMG_3472

Ada juga soalan tipikal orang melayu kita antaranya … SUNYI KAN ? TAK BOSAN KE ? TERUK LA NAK JAGA 4 ORANG ANAK SENDIRI  ” .. hurmm .. entah lah macam mana nak cakap ek .. saya berasal dari keluarga yang biasa , mak saya dulu besarkan kami 6 beradik serorang diri je , dengan nak bekerja lagi , saya ni masih ada suami yang bagi duit tiap-tiap bulan. Kira ok la .. saya cuma jaga amanah ALLAH.. Semoga kesihatan saya dan anak-anak berada di dalam keadaan yang baik dan selain dari tu … ” Saya malas nak fikir panjang-panjang …. “

Kita perlu berusaha untuk cari rezeki , sebab ianya tak akan turun dari langit. Ko hidup tak susahkan orang pun , orang pandang ko hina , lebih baik lah hidup dengan cara ko , asalkan tak susahkan orang.

Tak perlu takut , lalui je .. ada masa rasa nak menangis , menagis lah diam – diam jangan cerita dekat facebook , mengundang sangkaan buruk  ..  ada masa kita nak gembira , makan-makan , jalan – jalan , enjoy ! kita cerita dekat facebook takpa ,  kita buat jugak.. lalui je hidup ni … lalui je .. sematkan dalam kepala .. jangan banyak fikir.. INSYALLAH .. kerinduan akan terubat .

IMG_3745

 Kenapa lama tak menulis ? Letih jugak mak nak uruskan 4 orang budak yang tengah membesar bagai johan ni .. si gadis-gadis bertiga tu okay lah juga ..senang nak jaga sebab dah pandai berdikari sikit .. tuhhh budak kecik hero sorang tu .. omak ehh .. letihhhhh .. di tambah lagi dengan bisnes online yang saya kerjakan tu.

IMG_3820

 Saya suka , saya happy dengan hidup saya  .. allhamdulillah .. nak tips PJJ ?

TIPS SAYA :  INSTALL WHATSAPP ..  :p

Nah tips ..   nak muhasabah diri balik  —  >

DERITA PERKAHWINAN JARAK JAUH : PERLUKAH DIKONGSI KEPADA UMUM?

KLIK  : http://bit.ly/copy_win